IZTOK faking GARTNER

« | | »

Kulti in klasike: Island of Lost Souls

24.12.2010

zda 1932, grozljivka, režija: Erle C. Kenton, igrajo: Charles Laughton, Richard Arlen, Leila Hyams, Kathleen Burke, Bela Lugosi

Dr. Moreau: What is the law?
Sayer of the Law: Not to eat meat, that is the law. Are we not men?
Dr. Moreau: What is the law?
Sayer of the Law: Not to go on all fours, that is the law. Are we not men?
Dr. Moreau: What is the law?
Sayer of the Law: Not to spill blood, that is the law. Are we not men?

Natanko takole pred skupino spakov, no ja, živali, ki jih nori doktor Moreau spreminja v ljudi, kričita veliki Charles Laughton in njegov pomočnik Bela Lugosi, ki je samo leto dni pred tem posnel nepozabnega Draculo. Jp, tole je prva ekranizacija kultnega romana H. G. Wellsa, ki je potem dobila še dva rimejka, prvega v sedemdesetih z Burtom Lancasterjem, drugega pa v devetdesetih z Marlonom Brandom. Zgodba o doktorju, ki se igra boga, na svojem otoku izvaja drzne eksperimente in zasužnji raso pol ljudi pol živali, je v tridesetih letih prejšnjega stoletja resda dvignila veliko prahu in šokirala cenzorje, žal pa danes deluje sila leseno, nepreprečljivo in dolgočasno, na kratko, povoženo od zoba časa. Dosti ljubša mi je verzija iz sedemdesetih, medtem ko zaradi bizarnosti Marlona Branda rad pogledam tudi rimejk iz devetdesetih. Jebat ga, eni filmi kljub davni letnici nastanka še vedno ohranjajo atraktivnost in svežino, druge pa je čas povozil tako močno, da danes delujejo le še kot parodija nekoč dobrega in prelomnega filma.

Ocena: nič posebnega

 

Avtor IZTOK GARTNER, zapisano 24.12.2010 ob 20:28 pod kulti, klasike & filmski svet. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

Ni odziva na “Kulti in klasike: Island of Lost Souls”
Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !