IZTOK faking GARTNER

« | | »

Marcel Štefančič Jr: Zadnji film

14.08.2009

Pa sem jo le prebral. Zadnjo filmsko mojstrovino Marcela Štefančiča, ki šteje skoraj 900 strani. Ki je tako zelo obsežna, da jo je moral Marcel razdeliti na dva dela. Vrhunsko branje, kjer vedno znova ugotovim, da nimam pojma o filmu. Marcel namreč opisuje in debatira tudi o filmih, ki jih ni gledal niti Peter Biskind, avtor knjige Easy Riders Raging Bulls, tematsko zelo podobne knjižne perfekcije, ki sem jo prebral že pred časom. Povedano drugače, Marcel s to knjigo dokaže, da ve o ameriškem filmu več kot Američani, več kot Peter Biskind, več kot Roger Ebert in več kot Leonard Maltin. To je preprosto neverjetno, saj prihaja iz Slovenije, dežele, ki svoje filmske umetnosti skorajda nima in dežele, kjer lahko vse doslej posnete filme vidiš v enem tednu.

Zadnji film obdela konec šestdesetih in cela sedemdeseta, se pravi čas, ko so se v ZDA delali najboljši filmi na svetu in ko so ameriški režiserji postali najboljši režiserji na svetu. Zadnji film obdela tudi ameriški neodvisni film, tudi politične razmere tistega časa, tudi vse tisto, kar zna v filmsko umetnost umestiti le Marcel, ta mojster filmske besede, ki ima v glavi več filmov tudi od IMDBja. Če boste prebrali Zadnji film, vam ne bo treba gledati nobenega filma, o katerem govori. Dovolj bo le, če boste o njem prebrali tisto, kar pravi Marcel. Zares enkratna, zelo zanimiva in strašno poučna knjiga, ki se ves čas sprehaja med enciklopedičnim in strokovnim filmskih znanjem. Primerna tako za filmofile kot tudi za navadnega gledalca, ki bi si rad razširil obzorja.

Okej, ne bom rekel, da večino filmov nisem videl in da o njih ne vem skoraj vsega, toda Marcel jih oslika na povsem originalen ter svež način, tako, da sem dobil občutek, kot da zanje slišim prvič. Njegova nostalgija je tudi moja nostalgija, pa četudi je kar nekaj let starejši. Čeprav sem totalni filmski frik, mi je ta knjiga dala veliko novega, veliko tistega, kar sem že zdavnaj pozabil. Obvezno branje, še bolj obvezen nakup in knjiga, ki ji v vsej svetovni filmski literaturi zlepa ne boste našli para. Kapo dol za trud, ki ga je Marcel vložil v tako obsežno delo. Ko ga vidim, pa mu stisnem roko in mu čestitam tudi osebno.

Kot sem dejal že na začetku, Zadnji film je knjiga, ki morda poseka celo Biskindovo mojstrovino Easy Riders Raging Bulls, ki ima seveda to prednost, da s filmarji, ki so ustvarjali sedemdeseta, spregovori tudi v živo in pogovore vključi v knjigo. Da se razumemo, Marcel se ne dela neumnega in Biskinda tu in tam v Zadnjem filmu celo citira.

Zelo zanimiva in prav tako tematsko podobna je tudi knjiga Block Buster Toma Shonea, ki resda zaostaja za Biskindom, toda vseeno predstavi svoj in dovolj skuliran pogled na čas, ko se je ameriški film rodil na novo in se potem zlomil pod lastno težo. Se pravi na čas, ko so mladi režiserji rešili Hollywood in ga potem čez slabo desetletje tudi pokopali.

 

Avtor IZTOK GARTNER, zapisano 14.08.2009 ob 21:09 pod knjige. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

8 odgovorov na “Marcel Štefančič Jr: Zadnji film”
 1. t-h-o-r - 15.08.2009 ob 11:54

  pozno si se je lotil :)

  drugače pa je res fenomenalna

  70’s fucking rocked :)

 2. IZTOK GARTNER - 15.08.2009 ob 11:59
  IZTOK GARTNER

  Nabavil sem si jo takoj po izidu, pravzaprav sem jo dobil lani za rojstni dan. Prvi del sem prebral takoj, za drugega pa nisem pa nisem našel časa. No, zdaj sem končno uspel in pavici je zadoščeno.
  In kot si rekel, sedemdeseta so bila zakon. Ni čudno, da tudi Marcel in Biskind še vedno žalujeta za njimi.

 3. Vidmar - 15.08.2009 ob 18:06

  Imajo sploh to v knjižnicah?
  Koliko sploh stane taka knjiga?

 4. IZTOK GARTNER - 15.08.2009 ob 19:55
  IZTOK GARTNER

  Nimam pojma kolko je stala, saj sem jo dobil kot presenečenje za rojstni dan. Brez dvoma ni bila poceni, kar je jasno, saj je res obsežna.
  Knjižnica? Po moje jo morejo imeti. Če ne, pa jo bodo imeli, ko ne bo več tako zelo sveža.
  Spodnji dve pa sta bili poceni, kar je kul.

 5. Aljoša - 15.08.2009 ob 20:41

  Knjiga stane 44,80€ in je vredna vsakega centa :)

 6. IZTOK GARTNER - 15.08.2009 ob 20:44
  IZTOK GARTNER

  Se strinjam, verjetno najboljša slovenska knjiga o filmu.
  Sicer pa sem o naših filmskih knjigah pisal tui tukajle:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/04/28/bojan-kavcic-zdenko-vrdlovec-filmski-leksikon/

 7. Swan - 7.11.2009 ob 14:17

  Filmski ktitik, ki v vsaki kolumni v Mladini omeja ZDA, ker so pač edina država na svetu, ki dela napake in zatira druge, povzroča vojne in gleda samo za svoje kritike. V večini filmski kritik zasledimo tudi omenjanje Amerike. Recenzije so pač subjektivna zadeva, me pa moti koliko ostalih kritikov se zgleduje po njemu, uporablja podobne besedne zveze in besede, stil pisanja, ki ga potem zasledimo pri vsakem 3. kritiku…

 8. IZTOK GARTNER - 7.11.2009 ob 14:37
  IZTOK GARTNER

  Bil je prvi na tak način in očitno je vplival na mnoge, tudi name seveda.

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !