IZTOK faking GARTNER

« | | »

Edgar Allan Poe bi te dni praznoval 200 let

22.01.2009

Leta 1809 rojeni Edgar Allan Poe je bil pred časom. Tako zelo, da je pred časom tudi danes, ko mineva 200 let od njegovega rojstva in 160 od njegove smrti. Prav zato v času svojega življenja ni bil kaj dosti cenjen. To se je zgodilo mnogo let kasneje, ko je seveda postal kultna roba. Morda tudi zavoljo številnih filmskih ekranizacij njegovih del, kjer je kot veste ponavadi blestel gospod Vincent Price.

Pionir modernega psihološkega pisanja, detektivskih zgodbic in znanstvene fantastike ter avtor mnogih legendarnih pesnitev, med katerimi je gotovo najbolj znana The Raven. Vse to je bil Edgar Allan Poe, ki je pri ljudeh brez dvoma najbolj znan po svojih strašljivih zgodbah kot je bila recimo The Pit and the Pendulum. Prav zato mnogi niti ne vedo, da je bil začetnik detektivskih romanov in da je prav tako pustil tudi močan pečat s svojimi znanstveno fantastičnimi štorijami.

Pred leti sem si kupil njegova izbrana dela. V originalu, Edgar Allan Poe: Selected Works. Izbiral sem med Williamom Shakesperajem in med njim. Izbral sem njega, saj se mi je zdelo, da te knjige ne smem pustiti na polici trgovine. Tudi zato, ker gre za vrhunsko vezavo in starinski izgled, kjer strani izgledajo kot pozlačene. Čisto v stilu Edgarja Allana Poea torej. Izjemno zahtevna knjiga, na katero sem zelo ponosen. Če sem iskren, jo še vedno nisem prebral do konca. Vedno jo začnem, pa potem odneham, saj mi zmanjka časa. Notri je namreč kar 67 zgodbic, en roman in 31 pesmi. Do zdaj sem uspel zares predelati le Ms. Found in a Bottle, Bernice in Morello, ustavil pa sem se pri Some Passages in the Life of a Lion.

Še vedno ne morem verjeti, da je Poe že v devetnajstem stoletju pisal tako moderna dela in da je bil resnično tako močno pred svojim časom. Ali če malce pogumno parafraziram Alixa Perryja, ki je spisal uvod v knjigo: “Brez Poea ne bi bilo Baudelairea, Rimbauda in Mallarmea. Kaj vem, morda ne tudi Hawthornea, Biercea in Faulknerja.”

 

Avtor IZTOK GARTNER, zapisano 22.01.2009 ob 02:14 pod knjige. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

23 odgovorov na “Edgar Allan Poe bi te dni praznoval 200 let”
 1. filmoljub - 22.01.2009 ob 07:27

  Se spomniš Butca & Butca, ko se Carrey pripelje na blesavem minimopedu, za katerega bil je pravkar zamenjal plišasti avtodom, pa mu Daniels reče: Just when I thought you couldn’t get any dumber, you go and do something like this… and totally redeem yourself!

  No, pri meni si dobil nazaj pol pike. :) Poe je vsekakor ena pomembnejših osebnosti ameriškega romanticizma (bil je tudi sodobnik našega Pavleta Ravnohriba, pardon, Prešerna) in eden najbolj legendarnih pesnikov in avtorjev vseh časov. Maska rdeče smrti, Črna mačka, Vodnjak in nihalo, Sod amontillada, Usherjeva hiša, Izdajalsko srce, med poezijo pa Zakleta palača, Annabel Lee, Berenice in seveda kultni Krokar.

  Brez Poeja vsekakor ne bi bilo niti Sherlocka Holmesa oz. njegovega avtorja Doylea, pa Lovecrafta, v širšme smislu morda tudi ne Kinga in Barkerja. Njegov vpliv je bil resnično neverjeten.

  Če morda še ne poznaš njegovega edinega daljšega romana, ti priporočam groteskno alegorijo Pripoved Arthurja Gordona Pyma, če jo še kje dobiš. Nazadnje je izšla leta 1975 pri MK v zbirki Odisej, če sem prav obveščen.

 2. buba švabe - 22.01.2009 ob 08:25
  buba švabe

  Hehe, pri meni je tudi Gartner zdaj vreden pol pike več. :)

  Pripoved Arthurja Gordona Pyma sem bral pred kakim letom. Še zdaj ne vem, ali je v knjigi (iz knjižnice) manjkalo zadnjih par strani, ali je bilo to to. :-X Ena najbolj kulskih knjig sploh!

 3. anubis - 22.01.2009 ob 09:24
  anubis

  Ah, kje so ti časi… :) Krokarja sem obdeloval za svojo diplomo in je ena najlepših pesnitev ever! In je tako priljubljena, da so jo zaigrali še Simpsonovi.

  Drugače pa je meni najljubša zgodba The Tell-Tale Heart oz. Izdajalsko srce.

 4. mare - 22.01.2009 ob 09:27

  Poe je bil MED začetniki detektivskega romana, pred njim sta bila že Hoffmann in W. Collins.

 5. Pris - 22.01.2009 ob 11:27
  Pris

  Tudi jaz imam to knjigo, pa Shakespearjevo v taki vezavi tudi (le da je modre barve). ;)

  Filmoljub, Pripoved A.G. Pyma je del te zbirke.

 6. Pris - 22.01.2009 ob 11:30
  Pris

  Uh, prehitro sem oddal …

  Mislim, da sem od Edgarja A. Poea prebral vse. Definitivno gre za enega mojih najljubših piscev in kot vidim ima Poe ogromno oboževalcev tudi med blogerji. :)

 7. Palma - 22.01.2009 ob 11:40

  Jaz pa dvomim, da je Gartner sploh kaj od EAP prebral. Kako kratko obnovo mogoče.

 8. Mojc - 22.01.2009 ob 12:02

  Iztok ti poznas sceno in me zanima ka pravis na to foro? A je res al ne? http://celjecafe.com/earn-money.php

 9. filmoljub - 22.01.2009 ob 12:05

  Tudi mene veseli, da tega genialnega pisca ceni tako veliko ljudi. Sam sem nekoč na faksu (in sicer še pri samem Dimsiju Rupsiju, za kar mi je dal devetico, če se prav spomnim) pisal seminarsko nalogo, kjer sem vlekel paralele med sodobnikoma Poejem in Prešernom: pri obeh tragično življenje, odvisnost (opij, alkohol), pomemben in tragičen ženski lik, propad in literarni pomen, uporaba metafor in pesniških prispodob, mrakobnost in svetobolje in furanje safra. Romanticizem, skratka.

 10. smoger - 22.01.2009 ob 14:38

  No, Iztok priporočam še:
  Philip K.Dick – Ubik
  Margaret Atwood – Zadnji človek

  LP

 11. IZTOK GARTNER - 22.01.2009 ob 17:54
  IZTOK GARTNER

  Filmoljub, se spomnim tega citata, ja. In lepo, da si ga omenil, daj imam večkrat občutek, da sva tudi midva butec in butec :)
  Pol pike? Kako pa se dobi celo?
  Pym je del te zbirke, tako da ga imam na zalogi. Mi je pa zanimivo, da si ni nikoli vzel dovolj časa, da bi napisal še kak daljši roman. Očitno so ga bolj zanimale krajše zgodbice, v katere pa je itak dal več kot mnogi drugi v svoje kilometrske romane. A Dimitrij te je učil? Huh, zato pa si včasih tako čuden :)
  Mi je pa zelo zanimiva tvoja študija o Prešernu in Poeu. To pa bi bilo vredno prebrati v celoti.

  Švabe, glej ga glej, lepo te je videti tukaj po dolgem času. Očitno te je k meni po stotih letih privabil prav Poe. Pohvalno. Romana še nisem bral tako da ti ne morem ničesar reči. Bom čim prej popravil napako.

  Anubis, Krokarja je na MTV Movie Awards nekoč genialno parafriziral tudi Jim Carrey. A kr za diplomo al kaj? Kul, nimam kej dodat.

  Mare, no ja, po tej logiki bi morali začetke iskati že v starih arabskih pripovedkah, kjer so se kazali zametki detektivskih zgodbic. Ali pa kitajski romani iz devetnajstega stoletja, kjer so se prav tako kazali dobri začetki. Pa recimo Zadig, ki ga je Voltaie spisal že v osemnajstem stoletju. In prav imaš, Hoffmann je svojo Mlle de Scudery spisal že nekaj let pred Poejem, toda njegov The Murders in the Roue Morgue vseeno velja za začetek detektivskega pisanja v pravem pomenu besede. Navsezadnje je šlo za prvega detektivskega junaka, mar ne.

  Pris, res je, stari dobri William je modre barve, zdaj mi je pa žal, da nisem kupil še njega.

  Mojc, tole je pa tko mimo teme, da niti ne bom komentiral. Brez zamere.

  Smoger, morda pa si ju vzamem za na morje letos :)

 12. mare - 23.01.2009 ob 01:20

  Iztok, če si začetnik nečesa, to še ne pomeni, da si se domislil že vseh elementov, ki pozneje postanejo stalnica. Zametek je pa pač zametek.

  Drugače pa se je temu takrat bolj kot detective novel reklo “mystery novel” (zaradi tega tudi ni kakšne posebne potrebe po liku detektiva). In ja, Poe ni bil prvi, one way or the other.

  Saj drugače pa lepo, da se trudiš in po netu iščeš podatke. :P

 13. IZTOK GARTNER - 23.01.2009 ob 02:01
  IZTOK GARTNER

  Mare, četudi se trudiš, da bi Poeu vzel status genija, ki je bil vsaj dvesto let pred časom, ti to žal ne bo uspelo.
  Internet pa včasih res pomaga. Človek pač vsega ne more imeti v glavi, mar ne :)

 14. v. - 21.05.2009 ob 09:49

  glede na to, da ti še ni ratal prebrat več Poejevih godb, predlagam, da si morda omisliš tudi zbirko v prevodu. saj ne, da podcenjujem tvojo angleščino (ne morem, ker te ne poznam), lahko pa kot anglistka iz prve roke povem, da so njegova dela jezikovno kar zahtevna. za razliko od mnogih prevodov, Poe v slovenščini še vedno dobro zveni, tako da se ohrani doberšen del bogatosti vsebine in dikcije. original pa tako ali tako imaš doma in se lahko kadarkoli vrneš k njemu. najboljši žmoh te šele čaka v zgodbah, ki se jim še nisi posvetil, pa veselo branje!

 15. IZTOK GARTNER - 22.05.2009 ob 03:00
  IZTOK GARTNER

  V, tudi moja punca je anglistka, pa mi je že v naprej povedala, da je Poe zelo zajeban za brat. Ampak, kar sem doslej prebral, sem čisto okej razumel, tako da menim, da ne bo panike. Je pa res, da ne bi škodile slovenske verzije. No ja, najbolj pa bom užival ob zgodbah, ki sem jih gledal tudi na velikem platnu.

 16. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The Nightmare Before Christmas, American Gigolo, Quest For Fire - 4.10.2010 ob 16:12

  [...] je leta 1993 poskrbel za distribucijo njegovega labodjega speva. Njegovega ultimativnega poklona Edgarju Allanu Poeju, ki nas je z briljantno, domiselno, originalno in dih vzemajočo animacijo popeljal v svet [...]

 17. Starbucksbabe - 2.07.2011 ob 15:19

  Obožujem dela Edgarja Allana Poea, ki je poleg Harukija Murakamija eden od najljubših pisateljev,sploh Ligeio,zelo zanimiva in temačna kratka zgodba.

 18. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije - 22.07.2011 ob 03:14

  [...] filmov Edward Scissorhands in The Nightmare Before Christmas. Ali če hočete, atmosfero poeta Edgarja Allana Poea, se pravi atmosfero filma Ladykillers, ki sta ga leto prej posnela brata Coen. In pozor, film so v [...]

 19. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Harry Potter (vsi filmi) - 18.08.2011 ob 04:26

  [...] ki je tako zelo zabaven, da bi lahko dobil svoj film, atmosfero, ki se je ne bi branil niti Edgar Allan Poe, pogreb pajka, ki bi sodil v kakšno kultno črno komedijo, zaplet, ki se ga ne bi branil niti [...]

 20. Andrej - 1.12.2011 ob 21:47

  Meni osebno je Poe najboljši avtor vseh časov, kamor uvrščam še Stephena Kinga, Tolkiena in Dahla.

 21. Recenzije: The Woman in Black, One For The Money « IZTOK GARTNER - 30.03.2012 ob 04:35

  [...] gotska grozljivka, ki na trenutke povoha Edgarja Allana Poea, sicer pa se ves čas sprehaja po klišejih neštetih filmov o zakletih hišah, zaradi Daniela [...]

 22. RIP: Ray Bradbury (1920-2012) « IZTOK GARTNER - 6.06.2012 ob 17:18

  [...] in nepozaben avtor, tudi na področju grozljivke in misterija. Pa nekakšna ultimativna mešanica Edgarja Allana Poeja, H.G. Wellsa, Julesa Verna in Edgarja Ricea Burroughsa, ki jih je vse po vrsti močno oboževal in [...]

 23. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Ligeia, Madness, Spring 1941, Beeswax, Zeitgest: The Movie - 12.07.2012 ob 12:47

  [...] Edgar Allan Poe se seveda obrača v grobu, [...]

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !