David Bowie

11.01.2016 ob 10:43

Šokiran, žalosten, pretresen in sesut od številnih spominov. David Bowie je bil velik del mojega otroštva. Mama je bila nora na njegovo musko, še posebej na Blue Jean in Absolute Beginners, brat je oboževal Labirint, oče pa me je kot mulca peljal gledat nepozabni Merry Christmas Mr. Lawrence. Nori spomini, res.

Pa vinilka največjih hitov, ki je pri nas doma skoraj pregorela.

David Bowie je bila tudi moja legenda. Glasbena in filmska. Tudi zavoljo risanke The Snowman in kultne Space Oddity, pa še bi lahko našteval.

Žalosten dan je danes, res. Novico je sporočila mama. Kdo pa drug. Absolute Beginners je bil naša himna. Vedno ga je nabila do konca in se požvižgala na sosede.

Takega kot je bil David Bowie ne bo več. Bil je original in vizionar. En in edini. Za zmeraj.

Štiri dni nazaj, na svoj 69. rojstni dan, je izdal nov album in nov videospot. Krasno slovo.

YouTube slika preogleda
 

21 komentarjev na “David Bowie”

 1. teo saffron pravi:

  Ja, predstavljal je marsikaj novega v muski,
  nisem bil fan, ampak definitvno je bil umetnik, zame kot slikar v glasbi.
  težko primerjati z ostalimi, ker ne rabi primerjave, ker takega ni bilo in ni!!!
  RIP

 2. Tomo pravi:

  Ta rak je pa hujši kot vojna.Nedolgo nazaj nam je vzel Simono,nato Lemmyja in zdaj še Davida ki je bil tudi izvrsten igralec.Upam da uživa kjer je.Zame sta tako David kot Lemmy nesmrtni legendi.Vem da je tukaj tema o Davidovi smrti vendar sem rocker in bom pogrešal oba.

 3. Zelda pravi:

  meni osebno nepozaben v vlogi kralja škratov v filmu labirint. Rip!

 4. Archetype pravi:

  Najprej Lemmy, zdaj pa še Bowie. Škoda, res. Eden redkih, ki je premikal meje in ni bil odličen le v glasbi, ampak tudi pri filmih, slikanju in video igrah. Žal smo pa v časih, ko bodo odhodi takih legend vedno pogostejši.

 5. Mellie Mellie pravi:

  Zadnji video Lazarus smo komentirali kot “creepy”. Razmišljala sem, kaj se z Bowiejem dogaja, ali se od koga poslavlja. Sem čisto v šoku.
  Njegova glasba, pojava in cela njegova zgodba je imela velik vpliv na cele generacije. Sploh ne vem, kako bi lahko odrasla brez Bowieja in njegovih glasbenih sopotnikov.
  Sky News že celo dopoldne rola Bowieja … Žalosten dan …
  RIP

 6. Didl pravi:

  Lazarus in celoten zadnji album sedaj dobita zares nov pomen. Naredil si je slovo. Genij do konca, res je bil iz drugega sveta.

 7. filmoljub pravi:

  Bil je zvezda in zapisal se je med zvezde. :cry: Naj počiva v miru.

 8. montebuba pravi:

  zdaj pa še Alan Rickkman :( (( ne morem verjet

 9. Tomo pravi:

  Kam gre ta svet?Lemmy,David,Alan

 10. Mellie Mellie pravi:

  Mož od Celine Dion in njen manager je umrl …

 11. AndrejM pravi:

  Srečal Iztoka, zakopala bojno sekiro in ugotovila, da se kljub nestrinjaju pri kakšni stvari svet vrti še naprej in se bo. Zato se bom politike in podobnih tem vzdržal, ker se tukaj na tem blogu (kot nasploh v slovenski družbi) pogovarjamo eden mimo drugega. Ni dialoga, so monologi. In tudi kdaj napišemo, v ihti, v neki sveti pravičniški jezi tudi kaj takšnega, kar ne bi smeli in kar dejansko ne mislimo. Če sem kdaj koga užalil, se opravičujem, sori, ker življenje je prekratko, da bi se kregali.
  In je po prekratkem življenju odšel David. Niti 70 jih ni imel. Šel je po poti, po kateri korakamo vsi. Ampak David je za sabo pustil sled, veliko sledi, veliko umetnin. Vse to ostaja in on ostaja z nami.

 12. Tomo pravi:

  zdaj je pa še Dan Haggerty odšel,znan po vlogi Grizlija Adamsa.A res ne more biti huje?

 13. teo saffron pravi:

  andrej,…podpišem…
  tomo – ja res je čudno ko umre nekdo bolj poznan, a to ni nič novega vsak dan umre mnogo ljudi, takih ki bi si zaslužili pozornost javnosti, pa je nikdar niso imeli.
  Tudi moj dedek je umrl, izvrsten gledališki karakterni igralec, pa je bilo le kratko sporočilo gledališča….pa kaj pol če ni bil zelo poznan, spodobilo bi se da se napiše kakšne vrhunske vloge je odigral,…to da si prepoznaven še ne pomeni kvalitete dela, talenta,itd.,…
  ko umre nekdo ki se je predajal svoji družini celo življenje v zameno za kariero, tak nima nikdar posebne pozornosti, pa bi jo moral imeti ravno tako,itd,..
  saj ne zaznamuješ svojega življenja le s kariero, ampak s svojimi dejanji
  tak je ta svet
  je pa res, da v zadnjem času gredo kar vsi po spisku, sicer david ni bil ravno mlad, recimo bolj presenetljivo, ko je umrl patrick swayze itd.,..
  tak je tudi lajf,

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Swayzejeva smrt je bila žalostna, ne pa presenetljiva, saj se je vedelo, da umira in je umiral pred našimi očmi. Bowie ni povedal nikomur, tri dni pred smrtjo izdal album in spot, nato pa umrl. Jeben šok!

 15. teo saffron pravi:

  jasno, mislil sem glede na leta, starost, david je pa res presenetil,

 16. Mellie Mellie pravi:

  AndrejM, welcome back! :)

 17. Nevenka pravi:

  Mediji pišejo, da je umrl zaradi raka na jetrih. Najbrž so se mu maščevale nevarne substance iz mladih let. Ampak če je kdo živel na polno, je bil on. Izdivjal se je do skrajnosti in živel tudi popolnoma umirjeno družinsko življenje, zajel zelo široko izkušnjo, ki je skupaj z njegovo neustavljivo domišljijo in izvirnim razumom ustvarila nepozabno glasbo in podobo glasbenika. Niti nisem mislila, da me bo njegova smrt tako zadela, sploh se ne morem sprijazniti z njo. ČLovek je bil preprosto preveč živ, da bi lahko bil mrtev.

 18. Mellie Mellie pravi:

  Nevenka, enako se počutim kot ti, tudi moji prijatelji. Vsi smo presenečeni, da je Bowie tako globoko vplival na nas. Sledili smo mu in rastli z njim od zgodnjih najstniških let – od takrat, ko smo se začeli učiti angleščino.
  Zelo močna osebnost je bil, da se je rešil pekla droge in se – takrat ko drugi doživljajo drugo puberteto – umiril in užival v precej preprosem družinskem življenju. Vsak trenutek je izkoristil za svoje otroke in ljubezen njegovega življenja. Njegovi poznejši intervjuji so zares zabavni, v katerih pride na dan njegov smisel za humor.
  Zares je bil poln življenja – do konca.

 19. Bojan D pravi:

  Letos se je Matilda aktivno spravila na rokerje in pankerje? Kitarist Eaglesov Glenn Frey pa začuda ni umrl za rakom, ampak za posledicami 15 letnega zdravljenja revmatoidnega artritisa, pravi njegov menedžer. Od zdravil naj bi dobil ulcerativni kolitis, ki ga je pokopal. Civilizacijske zahodne bolezni terjajo svoj davek.
  http://www.healthnutnews.com/glenn-freys-meds-definitely-contributed-to-his-death-his-manager-says/
  Manager legendarne skupine Sex Pistols – Malcolm McLaren pa je izgubil danes bitko z rakom pri samo 64 letih.
  http://www.theguardian.com/music/2010/apr/08/malcolm-mclaren-dies-sex-pistols

 20. Bojan D pravi:

  Predvčerajšnim pa je umrl tudi Dale Griffin, bobnar skupine Mott the Hoople. Njega je pa pobral “stric” Alzheimer!
  https://en.wikipedia.org/wiki/Dale_Griffin

 21. Bojan D pravi:

  Se oproščam za 5 let star podatek o smrti Malcolm McLaren-a. To je delila na FBju danes Sonja Kristina, pevka Curved Air, pa sem nasedel. Verjetno je hotela povedati kaj drugega v zvezi s tem (da rokerji mladi umirajo)?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !