Prenosna klima

13.07.2015 ob 14:45

Ja ali ne?

 

71 komentarjev na “Prenosna klima”

 1. E pravi:

  Ne.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zakaj ne?

 3. E pravi:

  Ker boš z tem imel več dela in pizdarij kot koristi.
  Če misliš kupiti klimo kupi klasično klimo.
  Dobro veš ,da mora nekam iti topel zrak in ta zrak gre kot vedno ven v okolje in pri prinosni klimi boš pač moral na okno ali kako drugače odrezati , napraviti lukno (ali kako drugače improvizirati) kamor boš vstavil to cev.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pač odpreš obrliht, daš cev ven in okoli nalimaš polvinil, da ne gre zrak noter. Zakaj bi bil to problem?
  Če je to cena za hladno sobo, z veseljem improviziram.

 5. E pravi:

  To je totalna bedarija in šalabarizem.
  Če misliš kupiti klimo kupi klasično in to je to.
  Res je ,da boš dal več denarja za klasično a učinek hlajenja je dosti boljši pri klasični kot pa pri navadni pa še tiste debilne cevi ni.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če samo estetika problem, mi res dol visi :) Še posebej, če je za kake tri mesece in basta.
  Normalna klima je vsaj 500 evrov dražja, montaža pa še kakih 300 zraven.
  Ni računice. Pa niti ne smem vrtat sten, ker stanovanje ni moje.

 7. E pravi:

  Ni samo estetika problem.Tudi prenosna klima ne hladi tako dobro kot klasična.Z lastnikom se zmeni ziher ti bo pustil vrtat.
  Se mi pa zdi ,da je bolj problem tiste luknje v steni ,ker predvidevam ,da ne boš dolgo v tem stanavanju itd.

 8. Thomas pravi:

  Jaz sem po dolgih letih oklevanja lansko leto investiral v nakup fiksne klime in moram priznati, da je to bila ena najboljših investicioj v mojem življenju. Prenosne nisem hotel, ker nisem hotel imeti okna na kip odprtega, poleg tega pa hočem čim manj aparature po tleh razstavljene. Saj ne, da bi mi manjkalo prostora, ampak vseeno.

  Sicer lahko klimo od izselitvi tudi s sabo neseš. Edino montaža je izgubljena.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kip odprto okno je jeba tudi zaradi zelo debele cevi, ampak nekaj bomo že pogruntal.
  Saj se neko folijo ali neki da nafukat okoli. Za tiste 3 mesece bo že.

 10. Thomas pravi:

  Pomisli tudi na izkoristek, če imaš odprto okno. Kot da bi pozimi kuril in stalno imel priprto okno.

  Da estetike ne omenjam.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ravno zato ti pravim, da je treba okno in cev nekak rešit.
  Estetitka pa me ne briga, če mi reši savno.

 12. jure pravi:

  Zakaj sploh sprasuješ, če si se že odločil…

 13. Alen Alen pravi:

  Kupi prenosno in potem na blog zapiši svojo izkušnjo :)

 14. spookymulder spookymulder pravi:

  Doma ne uporabljam klime, iz izkušenj na delovnem mestu pa bi prenosno klimo odsvetoval, ker je neprimerno bolj glasna in energetsko potratna, kot pa klasična. Pri klasični sta najbolj glasna dela – kompresor in ventilator zunaj, med tem ko imaš pri prenosni vse to v prostoru in verjetno si lahko predstavljaš, da slej ko prej tak konstanten hrup postane zelo moteč. Drugo je, če misliš klimo vključiti npr. samo takrat, ko te ne bo v stanovanju in jo boš izključil, ko prideš domov, ampak potem boš dal zelo veliko za elektriko, če bo morala klima vedno znova premestiti take temperaturne skoke. Če se boš vseeno odločil za prenosno, jo montiraj čim bližje izhodu cevi za topli zrak iz stanovanja, ker se med delovanjem ta cev zelo segreje in daljša ko je, bolj ti bo grela zrak v prostoru, torej ravno nasprotno od tega, kar želiš (znova poveča energetsko izgubo in porabo elektrike). Pri izhodu cevi preko okna pa se ne zafrkavati s kakšnimi folijami in podobnim, ker boš imel res enormne energetske izgube in sploh dvomim, da bi v primeru slabega tesnjenja prenosna klima uspela dovolj znižati temperaturo. Sedaj dobiš specialne tesnilne okvire za okrog oken, da jih namontiraš pri izhodu cevi prenosne klime, vendar moraš prej izmeriti dimenzijo okna – to je skoraj nuja, če se boš odločil za prenosno klimo, ker drugače boš vrgel denar stran, če ne že ob nakupu klime, pa potem, ko dobiš poračun za elektriko.

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tesnilne okvirje? Kako to misliš? Kam jih namontiraš? Tako, da je okno dejansko zaprto čeprav je odprto?

 16. David pravi:

  Prenosna klima je največji poden kar lahko kupiš. Ne hladi niti malo ne tako dobro kot klasične. Če se ti da vsakič jebat z nameščanjem prenosne klime, kar izvoli. Jaz tudi prej živel pri najemnikih pa nisem hotel kupiti klime ker ni računice. Ti plačaš, on pa se smeji ker potem oddaja stanovanje z klimo. Jaz sem potrpel tista 2-3 tedne najguhsega vrocinskega vala. Zdaj imamo klimo pa jo vklopimo samo 3-4 tedne na leto. Dali smo 700€ z montažo vred. Gledali da je čimbolj varčna in tiha, imamo jo že 8 let. Panasonicovo. Drugače pa pomaga tudi če preluftaš zgodaj zjutraj, spustiš rolete dol in si cel dan v senci. A živiš v najvišjem štuku?

 17. mina pravi:

  Predvidevam, da te prenosna zanima zaradi cene. Pri prenosni klimi, sploh cenejših variantah, so problemi z odvajanjem kondenza in s pottlakom, ker ne dovaja zraka od zunaj. Zato se moraš ves čas nekaj ukvarjati z njo, namesto da se uležeš na kavč in uživaš. Če ti je prevroče ponoči, ti prenosna nič ne pomaga, ker so glasne kot sam hudič in jih ne moreš imeti vklopljenih. Pa veliko elektrike požrejo. Najbrž obstajajo tudi drage prenosne, ki nimajo vseh tem problemov, samo drage prenosne pač ne greš kupovati, ker potem raje kupiš fiksno. Skratka, odgovor je ne kupit. Raje šparaj še eno leto in kupi boljšo klimo, telo in živci ti bodo hvaležni :)

 18. Gregor pravi:

  Ne, ne poznam uporabnike, kateremu bi dejansko hladila stanovanje in do sedaj je vsem bilo žal da so zapravili 200+€, boljša naložba v dnevne karte za kopališče.

 19. Zelda pravi:

  očitno je res komplikacija v zvezi s prenosno klimo. A si že kaj razmišljal o stoječem ventilatorju. To bi bila trenutna rešitev.

 20. Thomas pravi:

  Ne razumem, kaj je problem pri nakupu fiksne klime, če gre za najeto stanovanje? Saj se klimo da odmontirati in s sabo nesti.

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  David, zakaj bi se moral vsakič jebat? Ko je zunaj 30 plus se stene tako zelo segrejejo, da ne pomaga nič. In tega ni 3 tedne, tega je mesece.

  Mina, nastaviš posodico in kondenz odteka vanjo in rešeno. Pa ni ravno vsako minuto, tako da ni treba se ves čas ukvarjat. Pretiravaš. Ko spiš, je itak nimaš prižgane, pa jaz ponoči itak ne spim :)

  Gregor, kam pa se hodijo kopat ponoči? In to, da ne shladi, je blef. Ne drži.

  Thomas, problem je, da stane skupaj z montažo 1000 evrov :)

  Zelda, tako je vroče, da ventilator ne pomaga več.

 22. Thomas pravi:

  Iztok: Že, že, da je cena lahko problem. Ampak ne zaradi tega, ker si najemnik. David je napisal, da se lastnik potem smeje, ker oddaja klimatizirano stanovanje. Jaz samo pravim, da si klimo lahko odmontiraš in s sabo neseš. Edino montaža je izgubljena, to pa drži.

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Na splošno govorim glede cene. Glede najemnika je panika samo to, da mu lukne vrtaš, kar mu ne paše vedno. Ker ko klimo vzameš, lukne ostanejo, noter in zunaj.

 24. Thomas pravi:

  Ne smeš biti tako lesen no. Lastnika vprašaš za pisno dovoljenje, da montiraš klimo. Če dovoljenja ne dobiš, se pozanimaj še drugod, ali ga sploh potrebuješ. Ko se izseliš, luknjo zagipsaš in prebarvaš del stene. Pika.

 25. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Finta je, da ne bom dolgo v tem stanovanju.
  To prepričevanje zakaj si nekdo prave klime ne kupi, je odveč, saj vsak ve zakaj si je ne more, četudi bi si jo rad.
  In ne primerjam prave s prenosno, itak vem, da nista primerljivi, če pač prenosna vs. nič me zanima :)

 26. Thomas pravi:

  Če pa že vnaprej veš, da ne boš dolgo, je pa druga. Oziroma oddvisno… Če to pomeni pet let, bi si vseeno fiksno kupil. ;)

 27. d pravi:

  Gartner pa ti si res bedak. Sprašuješ a že zdavnaj odločen. Prenosna klima je, kot da bi kupil kitajski ipod, ki dela 1 dan. Mogoče res nimaš denarja, da kupiš pravo klimo, vendar prenosna klima ni klima, ampak nateg. Še posebno, ker vidim, da ti je panika denar in boš kupil res nekaj poceni, kar pomeni, da ti bo kompresor bolj segrel prostor, kot ohladil.

 28. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  D, pojma nimaš kaj čvekaš, pa brez veze si tečen.
  In ne, ne segreje prostora še bolj. Čisto okej shladi. Le cev je jeba, a bomo rešli.

 29. Thomas pravi:

  No, če si že prepričan za prenosno klimo in ti je le cev problem, si pomislil, da bi v okno naredil izrez in zatesnil? Tako vsaj izgube ne bi bilo.

 30. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tko nekako bomo rešli, ja. Al pa rolete dol zunanje in samo malo odprto za cev. Vseen okej shladi.

 31. Kokica pravi:

  Iztok, jaz sem si lani kupila prenosno klimo, pa mi je žal.
  Živim v mansardi, klimo sem si “parkirala” zraven stene, železnih vratic od zračnika, tja sem potisnila cev in prižgala.
  Od spredaj je pihalo ven hladni, ampak tista cev se segreje kot 100 hudičev in tudi aparat sam na zadnji strani oddaja toploto. Tako da mi je tistih 20 cm cevi, ki niso šli v zračnik, pa tudi aparat sam, poleg hladu proizvajal tudi gretje.
  Poleg tega, spodaj odteka voda. Nastavila sem posodo, ki pa je bila takoj polna, ker zaradi nizke reže za odtok ne moreš podstaviti konkretno globoke posode.
  Letos je še nisem privlekla v flat. Se ne splača.
  Škoda denarja, res.

 32. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Štekam, ja. Ta cev je jeba. Ampak vodo pa pač prazniš, jebat ga :) Vse za hlad :)

 33. Kokica pravi:

  Jaz sem lahko spodaj nastavila samo eno zelo plitko posodo. Ko se je klima vklopila (ne deluje nonstop, ampak se vklaplja-izklaplja), sem ves čas gledala, da ni šla voda čez rob.:D
  No, ti si se itak že odločil, torej jo kupi in poročaj, OK?

 34. Tomo pravi:

  Bolje en ornk ventilator kot ga imam jaz pa še drag ni.

 35. Tomo pravi:

  Drugače si jo lahko narediš doma:) https://www.youtube.com/watch?v=I9Td5uMB_vQ

 36. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  S to vodo ni tak problem. Nove imajo rezervoar in ko se napolni ti pač javi in jo sprazniš in ni treba imeti nič spodaj podstavljeno.

 37. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  To ne pomaga nič, šefe, ko ornk pokne.

 38. Skeletor pravi:

  Dej gartner, kaj se treseš za tistih par 100 eu, ki jih boš itak zapravil za kakšne bedarije, če ne boš fiksne klime kupil. Kolk si že za razne koncerte zapravil, ki nisi imel nič od njih, klima je pa blagodejna za naše počutje in zdravje.

 39. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Glup in nepotreben komentar.

 40. Ajkula pravi:

  Gartner, najdi si pravo službo in imel boš pravo klimo.

 41. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kaj pa so to prave službe? Tiste od osmih do treh, ki pol iz folka naredijo take nedojebance kot si ti? Ne, hvala!

 42. d pravi:

  Se vidi, da si žaljiv, ker nimaš denarja za pravo klimo. Prava služba je tista, ki človeku kupi pravo klimo.

 43. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zdaj sem pa jaz žaljiv :)
  Fak no, pa od kje si se vzel :)

 44. mina pravi:

  Prenosna klima ali nič? Odgovor je: ventilator. Pa naj ti piha direkt v glavo, predlani je bil vročinski udar s konstantnimi temperaturami čez 40 stopinj in je ful pomagalo, sem si nstavila da je pihalo vame. Nobenih prehladov ali kaj podobnega. Enkrat v prihodnosti pa taprava klima. Prenosna klima je pa sranje, ki ne stane 30 eur, tako da po mojem je to stran vržen denar.

 45. David pravi:

  Iztok, pusti folk, samo prcajo. Naredi kot v danem trenutku misliš da je prav. Priznam, da sem mislil da so prenosne klime bolj glasne in bolj požrešne od klasičnih, a so res fajn napredovale odkar smo mi kupovali klimo.

  Evo jaz ti predlagam, da greš k kakšnim mojstrom, ki se ukvarjajo samo z klimami, pa se pogovoriš z njimi. Ti bo točno povedal, koliko kaj stane, koliko ti bo kaj žrlo elektrike in kako glasne so. Gre za tvoj denar in za to, da to ni malo denarja. Moja izkušnja z najemodajalcem je taka – delaj kar hočeš ampak ko bo treba it ven pa je samo to odvisno kako dobro se pogajaš in v kakšnem odnosu. Jaz sem se lepo zmenil, pokital luknje, zbrusil, pa pobarval.

 46. montebuba pravi:

  nehajte biti nesramni in debilni…
  v glavnem Iztok pri nas ravno ni BWh podnebje in vročina ne traja polne tri mesece ampak vse skup dobra dva tedna…vzemi prenosno klimo ker je cenejša…učinek je podoben… tisto odprto okno pa boš že nekako zrihtal…

  pa ne si je namontirat nekam nad glavo kjer se veliko nahajaš ker te sprefuda ;)
  pa lepo in vroče (ne preveč) poletje ti želim ;)

 47. AndrejM pravi:

  Bilo je nekaj o službah, sicer v enem malo brezveznem kontekstu, pa bom o tem nekaj napisal. Ja, najlažje je delati nekje od osme do šestnajste ure, najlažje kje v javni upravi brez vseh obveznosti. Da človeka od vseh strani jebejo v glavo (kar v vukojebini folk dokazuje s stopnjo samomorilnosti, alkoholiziranosti, stresa…), ponavadi človek potrpi predvsem zato, ker nima jajc, da karkoli spremeni in tudi zato, ker je večina ljudi funkcionalno nepismenih in nesposobnih za kakršnekoli spremembe. Sam sem veliko stvari menjal v življenju in me nikoli ni bilo strah ničesar. Sem šel in začel v poslovnem smislu na začetku. Nikoli, ampak nikoli več pa ne bom delal za nobenega Slovenca. Nikoli. Za te napihnjene egoistične neizobražene nategune? Nikoli. Moja draga vso kariero dela za tuje lastnike in se je samo čudila, kaj sem vse doživel v tej vukojebini, od raznih birokratskih parazitov do kao slovenskih menedžerjev, ki jih nekje na severu ne bi vzeli niti za pastirja koz in ovac, kaj šele za vodenje podjetja ali projekta. Sicer pa vsak zase ve, kako in kaj, kako bo živel in delal.

 48. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mina, ventilator imam že dolgo let. A ko je res vroče, ne pomaga več, saj pride do tiste jebene sopare, ko samo crkneš.

 49. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  David, glasne so, a jebat ga, nimaš kaj :) Elektrike pa po moje tudi gre, ampak jebat ga še enkrat, je vredno :)

 50. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Montebuba, mene jebe vse kar je nad 25, frendos.
  Pa problem je, da ko se enkrat stene segrejejo, je skoz 30 v stanovanju.

 51. E pravi:

  Iztok 25 stopinj to sploh za moje pojme ni poletje.Je tako prijetno a ,če ni nad 30 stopinj to zame ni poletje.

 52. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi pri 25 imaš kratke hlače in kratko majco. Kaj imaš od 30 plus, res ne vem. In zakaj bi v mestu, kjer ni morja, sploh rabil več kot 25 kadarkoli?

 53. E pravi:

  Iztok ,ker kar je nad 30 stopinj imam človek vsaj občutek ,da je poletje.Vsaj jaz.Imam zelo rad vroče poletje in zelo sovražim zimo.
  Iztok ti bi moral živeti v kaki Skandinaviji , Kanadi , Sibiriji :) .
  Jaz pa kaka Avstralija , Kalifornija Havaji (ZDA) in meni zelo ljuba Jamajka.No na sploh tam ,ki je zelo vroče :) in ni jebenih zim.

 54. Skeletor pravi:

  Kaj boš zdaj kupil? Treba se bo počasi odločit. Vročina pritiska čedalje bolj…..

 55. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Skeletor, že kupil dva dni nazaj :) Oziroma dobil za najbolj kul darilo za rojstni dan :)

 56. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  A ko je 25 nas pa zebe in smo zunaj v bundah? Pri 28 pa se moramo obleči v debel pulover al kako? Daj no, ne nori :)
  Ja, te tri dežele so zame idealka :)
  Čeprav ful mrzlo tudi ne maram :)
  15 stopinj je moja zmaga.

 57. E pravi:

  Iztok nismo v bundah a ni občutka ,da je poletje.Vsaj zame.
  28 je že bolj kul :) .

 58. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Poletje je zate torej to, da komaj dihaš, da ne moreš spat in da si prešvican dan in noč?

 59. Skeletor pravi:

  In kako se obnese prenosna? A je res tok švoh, kakor pišejo?

 60. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bom spisal poseben blog, ko bo čas, ne skrbi :)

 61. E pravi:

  Iztok jaz spim normalno brez problema.Razen dve leti nazaj al koliko ,ko je bilo 33 al 35 stopinj ponoči.Takrat sem spal zelo slabo drugače pa nimam tahšnih problemov z vročino kot ti.

 62. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če je v sobi 30 stopinj lahko brez težav spiš? Daj no :)

 63. AndrejM pravi:

  Hudiča, iz teh komentarjev lahko iz primerjave vseh vrst klim doktoriraš na kakšni fakulteti za neuporabne študije, ki jih je v vsaki vasi cel kup :) . Recimo naslov “Primerjava uporabe in ekonomičnosti različnih vrst fiksnih in prenosnih klima naprav v najetem stanovanju v bloku, ki je slabo izoliran in kjer stanuje osebek, ki zelo težko prenaša vročino” bi bil kulski!

 64. AndrejM pravi:

  Oziroma, kot bi en tvoj zvesti komentator, ki ga ne bom omenjal :) napisal naslov: “Dokmumen ko ,primerjamo s sabo eno klimo ki se premika in eno ki se ne in , se nahaja v eni velki bajti z ne enim stanovajem in tam en bloger živi ,ki mu vročina ni pr srcu nartabol.”

 65. E pravi:

  Iztok vem ,da mi ne boš vrjel ampak ja :) .

 66. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pol pa svaka ti čast :)
  Jaz crkujem pri vsem nad 25.

 67. Thomas pravi:

  Tisti, ki napiše, da zlahka spši pri 30 stopinj v spalnici, je ali en velik lažnivec, ali pa zelo nehigienska oseba. A se zavedate, koliko se potiš pri takšni temperaturi? A posteljnino vsak dan potem perete? Ali spite v lastnem kompostu?

 68. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  E se poti pri 50, 30 je zanj šele ogrevanje :)

 69. Kokica pravi:

  Kaj zdaj, si jo kupil ali ne? Kako rešuješ probleme tiste cevi in segrevanja mašine?

 70. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zveste kmalu pri naslednjem zapisu :)

 71. E pravi:

  Iztok tak kot si reko :) .

  Thomas ne lažem in normalno ,da se posteljnina pogosto menjava.
  Tudi pozimi ,ko se ne potimo tako.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !