Sedemdeset let konca druge svetovne vojne

9.05.2015 ob 15:40

Jebat ga, domobranske pičke so bile pač na napačni strani in so se zakalkulirale, zato zdaj ta velik dan praznujejo pogumni partizani.

null

 

32 komentarjev na “Sedemdeset let konca druge svetovne vojne”

 1. montebuba pravi:

  to si raje poglej pa pol govori kaj je blo in kaj ne

  http://saznajemo.net/wp-content/uploads/2015/01/IMG_0181-640×339.jpg

 2. Skeletor pravi:

  Čudno, da se ti ni še noben SDS ovc ni oglasu z repliko.

 3. AndrejM pravi:

  montebuba,

  na hitro, ker se mi ne da ukvarjati s tabo, samo nekaj stvari. Tojo Hideki je bil obsojen kot vojni zločinec in leta 1948 usmrčen. Tudi številke ravno ne držijo, recimo samo v SZ so žrtve WW2 dosegle 20 milijonov ljudi. Očitno je “mojster”, ki je tole zadevo delal, te številke pripisal kar Stalinu, ker Hitler ostaja pri “samo” 20 milijonih. In kje je drugi genocid Armencev (1,5 milijona ljudi), umrli nemški vojaki po drugi svetovni vojni (več kot milijon vojakov), ki so jih zahodni zavezniki načrtno izstradli, pa Ruanda z več kot milijonom mrtvih? Aja, je treba bilo pokazati, da so bili komunisti najhujši možni zločinci.
  Je pa tvoj prispevek v kontekstu Iztokovega zapisa popolnoma brez veze, kajti tudi komunisti so bili del zmagovite koalicije v drugi svetovni vojni. In česar v Reporteju res ne boš prebral: če bi zmagala druga stran, torej tisti, ki so pri nas leta 1944 prisegali Hitlerju, Slovencev danes več ne bi bilo. Tako pa smo nekako prišli do lastne države. Žalostno pa je, da to vukojebino vodijo razni pahorji in janše in bomo počasi postali sužnji na lastni zemlji, ker smo že zapravili vse, kar so nam zapustili dedje in očetje in kar je večinoma nastalo v komunističnih časih.

 4. E pravi:

  Res ne vem zakaj so danes Domobranci provocirali?

  http://shrani.najdi.si/?1M/vN/3AkE8GLr/65211597photo43812620150.jpg

  A si predstavljaš ,če bi se to zgodilo na njihovi proslavi?
  Twitter bi vrejtno pregorel.

  http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/foto-na-borcevski-proslavi-ujeli-jansevega-podpornika

 5. montebuba pravi:

  AndrejM

  tudi na hitro ker se mi ne da: Tito je delal nepotrebne povojne pobojeee LOL

 6. darja pravi:

  A lahko nehate? Si sploh kdo od vas predstavlja, kaj je vojna??
  Ko ne greš niti eno noč mirno spat? Par let!!!! Lakota! Strah!

  Kdo od nas lahko obsoja? Kako bi mi reagirali?

  Bi danes branili domovino? A? Te bakirje in politikante, skrite v podzemlju? :D

  JAZ nikoli! Vse bi dala (tudi znanje), da spizdim!

 7. Mellie Mellie pravi:

  Se strinjam z AndrejM, le da, za božjo voljo, ne primerjaj Pahorja z Janšo! Niti približno nimata enake “rušilne moči”!
  Pa še BIG DIFFERENCE: Pahor si prizadeva za spravo, Janša pa se hrani z razkolom, zato ga tudi zelo uspešno podpihuje.
  Seveda dela Pahor tudi napake, še zdaleč pa ni bebo!!!
  Najbolj bedni pa so mi levičarji, ki tolčejo po Pahorju in se mu grdo posmehujejo – človeku, ki do NIKOGAR NI ŽALJIV! Zadrži se malo! Saj bodo tudi predsedniške volitve prišle na vrsto! Lahko celo sam kandidiraš, morda boš celo izvoljen! Boš pa moral prej Pahorja prositi za kakšen nasvet! :) :) :)

 8. Mellie Mellie pravi:

  Zavedajte se, da je zelo napačno moralizirati o dejanjih, storjenih v vojni vihri. Mi z očmi 21. stoletja in s svobode presojamo dejanja, ki so bila storjena v boju za svobodo, za ohranitev golega življenja in v skrajni negotovosti. Tudi enakomisleči so se v strahu med seboj pobijali! V negotovosti reagiraš kot žival – kdo bo prej reagiral, če ti ne ustreliš prvi, bo drugi tebe! Zato ne obsojajte – niti enih niti drugih. Nekateri so bili zavedeni in so pristopili na napačno stran! Obsojanja vredni so cerkveni poglavarji in domobransi voditelji, ki kolaborirali z nacističnim sistemom – ki je bil genociden!
  Obsojanja vredni pa so tisti, ki zdaj – 70 let po koncu vojne – nio sposobni priznati, da so se npačno odločili in s tem povzročili velike in nepotrebne žrtve svojemu narodu!
  Povojni poboji so bili kruta posledica, z dnašnjimi očmi gledano celo nerazumna. Ironija je, da je 15.000 ljudi izgubilo življenje po koncu vojne – v sicer nemirnih časih, ki še zdaleč niso bili podobni pravi svobodi. Te poboje vsi obsojamo, žrtve naj bodo čimprej pokopane in arhivirajmo že enkrat to žalostno stran naše zgodovine! Da je bilo toliko žrtve v Sloveniji, je pogojeno z mejo na Zahod, sicer bi se likvidacija zgodil kje drugje.

  Pred 10 leti je predsednik Drnovšek na Teharjah imel zelo pronicljiv govor. Dobro je opisal zgodovinski kontekst: http://bit.ly/1RnTZYw
  Levica je to v glavnem ponotranjila, desnica pa bo to še morala. Verjetno se to ne bo zgodilo, dokler Janša podpihuje nestrpnost in razkol.

  Priporočam tudi:
  Igor Grdina v intervjuju tedna: Nekateri sprave nočejo, ker jim zgodovina še koristi http://siol.net/l/1GSW7zl
  Sprava mogoča šele pri prihodnjih generacijah? http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-odmevi/174334857

  Vendar zdaj praznujmo ZMAGO nad fašizmom in nacizmom, zmago dobrega nad zlim! Naj nam tega trenutka ne pokvarijo z nalaganjem krivde zaradi pobojev na naša ramena, mi s tem nimamo nič! Hvaležni smo našim prednikom – partizanom, da so se znali postaviti na pravo stran in se boriti za svobodo Slovencev – in ne za življenje pod tujim jarmom, kot so se odločili cerkveni in domobranski poglavarji.

  Vsaj enkrat smo se Slovenci enakovredno postavili na stran zmagovalcev – in postali zmagovalci!
  Prej smo bili podložniki drugim gospodarjem, potem smo bili podložni drugim narodom in zdaj v samostojni domovini smo tudi podložni – tujemu kapitalu!

 9. Mellie Mellie pravi:

  Preden začne kdo napletatio kolaboraciji, priporočam v branje:

  Celotno predvojno obdobje, vojno in povojno obdobje 2. svetovne vojne je prikazovano izkrivljeno: http://bit.ly/1zIOfTv

 10. AndrejM pravi:

  Hehe, montebuba, zdaj mi je jasno. Tvoj brezmadežni idol, vodja pohoda po poteh AVNOJ-a in varuh tekovina revolucije Ivan Janez je nekaj podobnega tvitnil kot ti in ovčice ste takoj začele pošiljati podobne zadeve naokoli. Nič ne bo pomagalo: partizani so v vojni bili na strani zmagovalcev in domobranci na strani poražencev. Vse ostalo pa je posledica tega dejstva. Posledice so žal bile včasih tragične, ampak so se stvari dogajale. Žalostno pa je to, da niti dandanes ne moremo dostojno pokopati ljudi, ampak so njihove kosti del političnih bojev med desnimi in levimi bivšimi komunisti.
  Drugače pa si, kot Darja lepo pravi, nihče med nami ne more predstavljati, kaj se je takrat dogajalo, zato je vse to za nas samo zgodovina in številke, kjer so milijoni mrtvih (žal) samo statistični podatek.

 11. spookymulder spookymulder pravi:

  Noro … 70 let po koncu največje svetovne morije eni še kar naprej bijejo neke ideološke bitke med domobranci in partizani. :S

  Če človek nima kaj bolj pametnega za povedati, kot da na dan obeležja konca vojne zmerja domobrance ali partizane, potem tako ali tako nima pojma, kaj je to svoboda, saj je v svojih mislih še vedno ujetnik takih ali drugačnih ideologij in predsodkov, ki so vodile v 2. svetovno vojno in druge morije po vojni.

 12. STELA pravi:

  Darja….se podpišem…

 13. Thomas pravi:

  Darjin komentar št. 6 si zasluži +, ker je najbližji resnici.

 14. Portos pravi:

  Žalostno kako nekateri razmišljajo o obrambi domovine. Ne braniš politikantov ampak ozemlje na katerem živiš ti in vsi tvoji najbližji in seveda tvoj narod. Kdo tega ne razume seveda tako, kot je dejala … SPIZDI in seveda ne razume pomena domovine in si ne zasluži, da sploh tu živi. Res ne živimo najboljše smo pa na svoji zemlji in za nikogar nismo stvar s katero lahko počne kaj hoče. Malo pa le prečitajte , kako so se italijani, Nemci,… obnašali do nas v drugi svetovni vojni Hm pa povojni poboji, ko so se domači izdajalci pomokali proti meji so jih zavezniki prestregli in jih niso več pustili dalje, partizani so jih pozvali, da položijo orožje, ker pa tega niso hoteli in so še hinavsko pobili veliko partizanov so jih za to kaznovali, kar je normalno. Večina teh je bila izdajalcev,morilcev,…

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Janševi tviti o 70. obletnici konca druge svetovne vojne so za bruhat. Ta tip bi rad spet vojno očitno. Ne me jebat no.

 16. Mellie Mellie pravi:

  Janševih tvitov ne berem več, ker ni za brat. Popolnoma se mu je odpeljalo, ni vredno niti komentarja.
  Njegovi podporniki pa to potem še stopnjujejo. Govorijo o orožju in državnem udaru – vse pogosteje in brez zadržkov. /0 let po koncu vojne so še vedno v vojni – vedno bolj! Uživajo v podpihovanju prepirov, Janša je samo njihovo vezivo, delujejo kot klub za izživljanje frustracij, Janša pa je priročni vodja. Tako daleč smo!

  Obupno se mi zdi, da pri njegovih enako butastih prijateljih iz Evrospke ljudske stranke lobira z lažmi, lepljenkami in foto montažami. Kaj oni vejo?!

 17. Tomo pravi:

  Janša in njegovi majo vidim preveč cajta s pljuvanjem po partizanih.Očitno jim je še kako krivo da Hitler ni zmagal in si prilastil Slovenijo kot del velike Nemčije.Sam kok mi grejo na bruhanje šele Turinekovi twitti ki kot duhovnik zmerja Pahorjeve in Kučanove volilce z neumnimi slovenci.Jaz sicer obsojam povojne poboje in zločine ki so jih delali nekateri fanatični partizani vendar so ravno domobranci tisti ki mi grejo na bruhanje,celo bolj od fašistov in nacistov,saj Hitler in Musollini nista zverinsko ubijala svojega naroda tako kot tabeli in to še celo v imenu RKC.

 18. Thomas pravi:

  Tomo:
  Sta pobijala svoje, seveda sta. Judje so bili tudi Nemci.

 19. darja pravi:

  Boljše živa reva kot mrtev heroj!

 20. spookymulder spookymulder pravi:

  @Tomo:

  Priporočam ti ogled filma Zadnji dnevi Sophie Scholl (Sophie Scholl – Die letzten Tage). Zelo pretresljiv film o tem, kako so nacisti neusmiljeno obračunali tudi z vsemi tistimi “čistokrvnimi” Nemci, ki so imeli dovolj poguma in pameti, da so se uprli nacistični ideologiji. In enako je bilo tudi v Italiji, še celo po njeni kapitulaciji, ko so se fašisti v Salojski republiki vse do zadnjega izživljali nad lastnim prebivalstvom.

  Sicer pa, kaj pa so bili povojni poboji, če ne ravno tako zverinsko pobijanje lastnega naroda?!? Če ti gre torej na bruhanje ob domobrancih, ki so med vojno pobijali lastni narod, bi ti moralo iti podobno na bruhanje ob partizanih, ki so to počeli po vojni, kajne?

 21. Mellie Mellie pravi:

  Podivjana celina | MLADINA.si http://www.mladina.si/164761/podivjana-celina/

  To si prosim preberite, preden obsojate!

  Partizani niso po vojni vsevprek morili, kot se zdaj povsod razpravlja, glavno “delo” so opravile posebne enote, saj so še desetletja ta dejstva prikrivali!
  Moj oče je bil partizan in je za povojne poboje izvedel takrat kot jaz in tako kot jaz jih je obsojal. Mi je pa opisal čas po vojni kot velik kaos in veliko nezaupanje, ko nisi vedel, kje te bo kdo počakal. Takrat so se umikali tudi tuji vojaki, kolaboranti in prebivalstvo (predvsem Italijani v Istri in kočevarski Nemci), ki se je pod vplivom propagande zbalo komunizma. Nekatere so celo nagnali.
  Vse to pa je treba razumeti v kontekstu: ljudje, ki so med vojno izkusili toliko nasilja in razčlovečenje, drugače niso niti znali predelati svoj gnev. Tisti bolj krvoločni so se kruto maščevali. To je odvisno tudi od tipa človeka. Kruti ljudje so bili povsod – med partizani, domobranci, ustaši, nacisti in fašisti. Prav tako so bili med njimi tudi dobri ljudje. Prevladujoče pa je žal bilo nasilje in mučenje – in žrtve so se na enak način, kot so se prej krvniki znašali nad njimi, svojim mučiteljem maščevale.
  Danes to obsojamo, takrat je bilo logično, da ne rečem celo normalno! Če tega niste sposobni razumeti, raje ne komentirajte. Bodite raje veseli, da tega niste (nismo) izkusili! Hkrati pa upam, da se kaj takega nikoli več ne ponovi! Se pa bojim, da se je 3. svetovna vojna že začela …

  Pa še to: posmrtni ostanki žrtev morajo biti pokopani – iz pietete. Vendar niso samo žrtve povojnih pobojev brez grobov! Veliko partizanov je padlo, ne vemo pa kje so njihovi posmrtni ostanki. Da o internirancih ne govorimo. Moj dedek je za vedno izginil v Mauthausnu, nima groba. Moj stric, ki jepadel v partizanih, je bil nekje pokopan. Babica ga je po prekopala, vendar ne vemo, ali je našla pravega … Niso bili samo povojni poboji, čeprav absurdni in kruti, ljudje so množično umirali predvsem med vojno!

 22. darja pravi:

  Veste katerega filma pa jaz ne morem pozabit?

  Okupacija v 26 slikah!

  To mi je pa res žal, da sem ga gledala. To se mi še zdaj prikazuje in ne morem pozabit!! :(

  Te amerikanske borbe in pretepi in streljanja so šala mala.
  Priznam pa, da se izogibam takim filmom in rajši gledam kaj pustolovskega :)

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Darja, razen poboja na avtobusu, precej dolgočasen film. Pad Italije je dosti boljši.

  Mellie, odlično napisano.

 24. spookymulder spookymulder pravi:

  @Mellie, Podivjana celina je res izjemno zanimivo branje, ob katerem se človek dejansko zgrozi, koliko nasilja in trpljenja je bilo še po vojni, ne samo pri nas, temveč povsod po Evropi. Ko takole npr. (upravičeno) slavimo dan zmage, se človek po branju te knjige vseeno globoko zamisli, da ta zmaga še zdaleč ni avtomatično prinesla miru in konca trpljenja ljudi, temveč so takoj po vojni ene morilce zamenjali drugi (ki so na najbolj krut način udejanjili svoj vojni gnev in maščevanje, ker pač ni bilo nikogar, ki bi se jim upal to preprečiti), prav tako pa zmaga ni sama po sebi prinesla svobode, ker so prejšnje totalitarizme zamenjali novi … tudi pri nas, res ne tako kruti kot prejšnji, pa vendar totalitarizmi, ki so ljudem kratili najbolj osnovne človekove svoboščine.

  Seveda imaš prav, ko pišeš, da niso vsi partizani sodelovali pri povojnih pobojih in da so jih številni tudi obsojali, na žalost le redki javno, ker smo pač dolgo živeli v diktaturi, ki ni dovoljevala javnega nasprotovanja in drugačnih mnenj. Seveda je na nek način tudi razumljivo, da so po vojni obstajali ljudje, ki so se hoteli maščevati in v sebi (natančno tako, kot že nacisti in fašisti pred njimi) niso premogli toliko sočutja do ljudi, da bi jih pustili živeti. Vseeno pa je vsaj na obseg povojnih pobojev menda jasno, da pri tem ni šlo samo za neko majhno skupino par sto brezbrižnih krvnikov, temveč je morala biti številka tistih, ki so izvajali ali pa vsaj zavestno sodelovali pri povojnih pobojih, vendarle kar precej velika, vsaj glede na dokumentirane izkušnje, koliko naporov in človeške sile so uporabljali nacisti pri svojem holokavstu. In zagotovo ni šlo zgolj za neka osebna maščevanja, temveč za organizirano množično likvidacijo, ki jo je ukazala takratna povojna oblast, ki si je s tako totalitaristično strahovlado tudi zagotovila neizpodbitno vladanje po vojni. Res je težko soditi takratne dogodke preko današnjih etičnih norm, pa vendar moramo nekje potegniti črto, kaj je bilo prav in kaj ne, ne zgolj na strani upravičenih poražencev, temveč tudi na strani zmagovalcev, da se kaj takega ne bi slučajno spet ponovilo.

  In seveda imaš prav, za marsikoga nikoli ne bomo vedeli, kje je bil pokopan oziroma upepeljen v nacističnih pečeh … lahko pa premoremo toliko pietete in človeškega sočutja, da tistim, za katere vemo kje so, omogočimo dostojen pokop, ne pa da jim tudi po 70. letih še vedno zanikamo osnovna človeška dostojanstva, natančno tako, kot so v svojem času nacisti v Judih videli vse drugo, samo ljudi ne. Tudi kolaboranti so bili ljudje, na žalost na napačni strani in številni krivi vojnih grozot, vendar (še vedno trajajoče) “maščevanje” nad njihovimi trupli bolj prikazuje naše indoktrirano barbarstvo, kot pa njihove zločine.

 25. PPP pravi:

  Ne bom komentiral, copy/paste iz zadnjega Mazzinijevega bloga, je res kar zastrašujoče, kdo vse živi med nami.

  Link: http://www.siol.net/priloge/kolumne/miha_mazzini/2015/05/dobra_novica.aspx

  Druga težava: sobivanje

  Kako imeti skupno državo, ne da bi se takoj poklali? Nekakšna polovična rešitev je bila vsakič diktatura, kjer pač sila države klavce drži narazen. Nedavno so bile spominske slovesnosti v Jasenovcu, zato citiram Branka Lustiga: “Delam vse, kar lahko, da ljudje razumejo, da so bile to ustaške enote, da so nemške enote v NDH pisale in pošiljale note, v katerih so prosile naše ljudi, naj ne bodo tako okrutni v taboriščih, da jih to moti, ker ljudje bežijo v partizane.” Prebral sem celo neverjeten podatek, da so Nemci imeli majhno SS-enoto v Jasenovcu, ki je nekega dne izginila. Tvegali so obtožbo dezerterstva, a so raje kar šli, kot da gledajo tisto klanje (Kerr, 2015). Kajti nemški ideal je bila industrializacija umorov, iztrebljanje kot deratizacija nas, manjvrednih ras – na ozemlju teh krajev pa so naši predniki morili rokodelsko, vsakega posebej, z veseljem in radostjo nad klanjem. Ne mislite, da je bila Slovenija kaka izjema. In če mislite, da danes te nevarnosti ni več, obiščite Facebook, hitro boste zagledali strumnega veseljaka, kako grozi s klanjem, po možnosti še v kaki kvazi uniformi.

  In prosim, ne v komentarjih tistega večnega: “Ja, če so pa oni najprej začeli, pa smo morali tudi mi in tako dalje. Če so pa mojega dedka, pa sem moral njihovega vnuka in tako dalje. Saj drugače ne bi, kje pa, in tako dalje.”

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mellie, prebral link iz Mladine. Osupljivo in pojasni marsikaj.

 27. E pravi:

  Iztok ,ko sem pa jaz postal ta link v eni podobni temi že pred časom pa ga nisi prebral.Zdaj sem pa jezen :( ;) :) . hehe

 28. Mellie Mellie pravi:

  Iztok, ja takšno branje te strese in strezni. Človek človeku volk. Moj oče je vedno rekel: “Ti še ne veš, kaj so ljudje!” Dolgo časa nisem vedela, da ne razumem, kaj je hotel povedati. zdaj vem.

  Spooky, nimam pojma, kaj mi hočeš povedati – glede na to, kar sem že sama napisala ali pa dala vedeti, upam, da ne misliš, da mi je poduk o človečnosti potreben. Menda je jasno: zgodovinski kontekst + človeška nrav je ključ do razumevanja, ne pa tudi odobravanja! Presojamo pač z današnjega gledišča, razvoj civilizacije je šel naprej.
  Dejanja storjena v vojni vihri, ki pa se žal lahko ponovijo – zaradi krute človeške nravi! In žal se ponekod po svetu že ponavlja.

  Pa še to: v Sloveniji zdaj nekateri mislijo – kot beremo tudi v komentarjih na tem blogu – da so obsojanja vredni samo povojni poboji, prej pa kot da ni bilo ničeasar hudega. Partizani so menda skriti v gozdu čakali na zaveznike, da jih osvobojijo, vmes pa plenili in morili po vaseh. Nekaj takega sem že pred časom prebrala izpod peresa Montebube. Na Twitterju in Facebooju pa so takšne izjave množičen pojav, saj so domobranci pravi in edini domoljubi, častni gospodje, ki so jih barbarski partizani-komiji poklali.
  Spooky in drugi,morda boste zdaj moje prejšnje komentarje (8, 9, 21) razumeli, kot so bili mišljeni.

 29. Mellie Mellie pravi:

  PPP, tisti odstavek pove veliko!
  Hvala za link, sem kar pozabila na Mazzinija.

 30. PPP pravi:

  jaz tudi prebral članek iz Mladine, zastrašujoče

  glede na to bi lahko bolj cenili EU in mir, ki ga imamo

 31. Mellie Mellie pravi:

  Točno tako, PPP!
  Mira in EU še ne znamo ceniti in ne zavedamo se, da je mir hitro pokvarljiva roba. Nekateri že govorijo o 3. svetovni vojni in o tem, da se je že začela.

  Še eno razmišljanje:
  Negiranje pomena upora in zmage je vse prej kot modro http://www.delo.si/ozadja/negiranje-pomena-upora-in-zmage-je-vse-prej-kot-modro.html

 32. Mikec Pikec pravi:

  Ko vidim tak zapis od nekoga, ki v času druge svetovne vojne sploh še ni bil na svetu, mi postane kar slabo. To me opomni, da obstajajo mlajše generacije zaslepljenih zarukancev, ki se bi radi delili na “NAŠE” in “VAŠE” ter tako poglabljali razkol med narodom. Državo pa medtem plenijo in propada … SRAMOTA!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !