Družabna omrežja

6.03.2015 ob 14:43

Mislite, da vam to, kar počnete na družabnih omrežjih, škodi pri iskanju službe?

 

16 komentarjev na “Družabna omrežja”

 1. E pravi:

  Da lahko škodi zato vse kar ni za v javnost označiti objavo samo za prijatelje tisto ,kar je pa javno pa paziti ,da ni kaj takšnega ,ki ti lahko škoduje.

 2. Nahy pravi:

  Ko sem delala pred leti na konservatoriju v Avstriji nam je bilo rečeno (ampak to je bilo par let nazaj, ko so družabna omrežja šele postajala aktualna), da študentov ne sprejemamo kot prijateljev. Jaz osebno sem to ignorirala, ker sem imela s študenti precej neformalen odnos, nikoli ni bilo nobene pritožbe, predvidevam da niso preverjali. Odkar sem pustila službo tam, ker sem imela dovolj privatnih ur, se mi zdi, da družabna omrežja kvečjemu pripomorejo. Dodajajo me tudi starši učencev/učenk in nikoli ni bilo ene pripombe. Je pa res, da zadnje čase ne objavljam več veliko, ker sem se zaljubila v Reddit in sem nekako pozabila na redno objavljanje FB statusov :)

 3. Nahy pravi:

  E, saj ti veš, da se vejica piše za besedo, ne pred njo?

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nahy, nisem mislil samo facebooka kot stika s folkom, ampak recimo tudi Tviterja in Bloga, kjer pišemo kar nam pade na pamet.

 5. Mellie Mellie pravi:

  Ni nujno, da ti škodijo, lahko ti celo koristijo. Odvisno je, kaj pišeš. Če si negativen, napadalen ali celo žaljiv, ti lahko škodi. če se kar naprej kregaš, te na primer potencialni delodajalec, ki to opazi, ne bo zaposlil. Zato se hejteji ponavadi skrivajo za izmišljenimi imeni, tisti ki to počnejo s pravim imenom, bodo slej ali prej čutili posledice. Tako to gre.
  Drugi problem objavljanja od svojim imenom je, da ti nekateri troli sledijo povsod in te nadlegujejo. Ja, tudi takšne imamo!

 6. Knox pravi:

  Moj nekdanji nadrejeni je redno preverjal kaj je o kom po internetu, kar je tudi razumljivo, ker je to res najlažji način, da spoznaš marsikaj o človeku

  Po anonimnih forumih je pa itak nemogoče

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ampak a ne zna delodajalec ločit kaj si na družabnem, kaj pa v resnici oz. da v resnici nisi tak kotna družabnem, ki je pač tvoj ventil? Niso bolj nevarni tisti, ki se skrivajo za vzdevki in družabnega sploh nimajo?

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne bi se ravno strinjal. Na netu je ogromno blefa. Redkodko je tak tudi v resnici.

 9. Knox pravi:

  Hja, mnogi pod pretvezo varnosti objavijo marsikaj kar si mislijo in je potencialno nevarno/moteče za delodajalca. Prav tako se hitro vidi artikuliranost, informacijska pismenost, funkcionalna pismenost in podobno pri posamezniku.

  Dam en banalen primer. Če ti objaviš zapis Rupnik legendica, te verjetno ne bodo povabili vodit nobene partizanske prireditve. Kot te sedaj SDS verjetno ne bo za vodenje kakega njihovega piknika.

  Vsekakor so bolj nevarni, vendar tistih v svetu nickov ne moreš preveriti. Vsaj ne legalno :D

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  To glede Rupnika in SDSa itak :)
  Ampak kaj pa normalne službe?

 11. Knox pravi:

  Ti bom dal en konkreten in resničen primer. Rabili smo nekoga za pomoč pri delu, prek študentskega servisa, objavili oglas in na mail dobili “milijon” prošenj. Šefica me je prosila, če se mi ljubi na hitro prebrat pa koga poklicat na razgovor, ker se njej pač ni ljubilo.
  Ena gospodična je imela čisto korekten CV, pogledam za hec na facebook, ker mi je bilo ime znano, se izkaže, da je ne poznam, vendar je imela en neumen selfie za profilno in prva objava v sredo zvečer z alkoholom “luuuuuudiloooooo skoss”. Kako naj zaupam, da mi bo prišla v četrtek ob 8h na delo in se ji ne bo v petek zvečer mudilo že kdo ve kdaj domov, a bo sposobna delat sobote, če bo treba, …. Še posebej, ker sem bil tudi jaz na firmi par mesecev in daleč od tega, da bi bil sposoben za samostojno delo, če bi imeli kaj resnejšega/nujnega
  Mogoče sem krivičen, jebiga, ….. jo pa nisem poklical na razgovor

  Je pa verjetno seveda odvisno od delovnega mesta in na kaj je delodajalec pozoren. A ga obremenjujejo ideološke tematike, a ga obremenjuje, da si navijač napačnega kluba, mu je vseeno če si polpismen, …

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Huh, a veš da nisem pomislil na take reči :)
  Če je res tako, je res bolje, da nimamo nobenih profilov nikjer ali pa smo tako zelo dolgočasni in user friendly, da je za znort :)

 13. E pravi:

  Knox je dobro napisal ,če imaš ti na profilu neko sliko iz zabav in si pijan kot helikopter zna bit problem zna bit problem še večji ,če je teh slik še več ali kaki pijanski ali deharski komadi.
  Tako ,da se z Mellie v tem primeru ne strinjam.Ne škoduje ti ,če res paziš kaj objaviš ampak to že deluje kot samo cenzura.
  Jaz malo pazim kaj objavim javno in kaj med prijatelji FB seveda.
  Med prijatelji pa tako nimam dobenega takega folka ,ki bi lahko vplival na mojo zaposlitev.

 14. Mellie Mellie pravi:

  E, ne vem s čim se ne strinjaš, kar sem napisala, saj sem ciljala v isto semr kot Knox. Ker sem ćže enkrat o tem pisala in ztudi objavila link s člankom o tem, sem bila kratka.
  Zavedati se je treba, da lahko družebna omrežja uporabiš tudi v svoj prid, vendar moraš spet paziti, kaj objavljaš in se samocenzurirat. Tako pač je. Kadrovse službe preverjajo družbena omrežja. Če te ni, je tudi slab znak. Ko iščeš službo, lajko družbena omrežja uporabiš v svoj prid. Vse je PR in marketing.

 15. spookymulder spookymulder pravi:

  Take neumnosti, o katerih je pisal Knox, človeku definitivno lahko škodijo. In verjetno bo vedno več tega, da bodo delodajalci najprej preverili potencialne kandidate na spletu. Pa če je velik nabor kandidatov, zelo verjetno tudi ne bodo šli pri vseh raziskovat, kaj nekdo napiše bolj za hec, kakšen pa je v resničnem življenju, ampak bo obveljal prvi vtis, ki ga dobijo na spletu …

  Je pa po svoje tudi res, da ne moreš biti kot dan in noč na spletu in v resničnem življenju. Pač, to kar pišeš po spletu, je del tebe, v dobrem in v slabem in če se nekomu to zdi neprimerno, te bo tudi težko razumel in sodeloval s tabo v resničnem življenju, razen če se ne misliš nenehno pretvarjati in igrati nekoga, ki v resnici nisi.

 16. krš pravi:

  In če pišeš vejice kot jih piše E, takšnemu skoraj zagotovo ne boš dal službe, vsaj jaz močno dvomim v njegove pravopisne sposobnosti.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !