Recenzija: Dawn of the Planet of the Apes

31.07.2014 ob 00:43

DAWN OF THE PLANET OF THE APES

Tole je verjetno najboljši Planet opic po tistem prvem s Charltonom Hestonom. Še kanček boljši od Rise of the Planet of the Apes, seveda dosti boljši od polomije z Markom Wahlbergom in recimo od starega drugega dela Beneath the Planet of the Apes, ki je bil res zanič. Dober film, če povem preprosto. Prepričljiv, presenetljivo emotiven, opremljen z odličnimi posebnimi efekti in spektakularno akcijo, dovolj prebrisan in pameten, da mu ne more očitati površnosti, skratka, povsem dostojna poletna zabava za vso družino, če seveda nimate ravno majhnih otrok. Jp, opice in ljudje zdaj živijo vsak na svojem koncu. Eni v mestu, kjer bo kmalu zmanjkalo elektrike, drugi v gozdu, kjer so pod Caesarjevo komando prepričani, da na Zemlji ni več ljudi. Ko smo že pri Caesarju, ki ga znova govori Andy Serkis, tak je kot da bi gledali Ala Pacina, če se malo pošalim. Glas ima ko Pacino, obnaša se ko Pacino, skorajda ne verjamem, da ga ne govori Pacino, jebemtiš. Ni panike, saj mu paše, da je glavni in da nadzoruje svoje pleme. Vse do trenutka, ko ga zjebe hinavski Koba, ki prezira ljudi in bi zlahka pasal v kako Južno Korejo. Caesar je za demokracijo, kjer tudi ljudje najdejo kanček svojega mira, Koba bi rad diktaturo in vojno. Nič čudnega, da mu Caesar, ki razočarano pogrunta, da opice niso nič boljše od ljudi, na koncu sikne: “You are not ape.”

Ocena: 7/10

 

9 komentarjev na “Recenzija: Dawn of the Planet of the Apes”

 1. Tomo pravi:

  A se tudi tukaj opice politično opredelijo kot v starih delih kjer so bili šimpanzi odprti liberalni demokrati,orangutani ideološko religiozni a gorile diktatorske in žejlne oblasti.Videl se je tudi precejšen vpliv hladne vojne.A si gledal vse stare dele in tv serijo kjer tudi igra Roddy Mcdowall.Meni je kul a je nisem pogledu cele.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nop, tega tukaj ni. So alegorije na resnično politiko, a drugačne. Gledal prva dva pred časom ponovno, sta tudi v linkih zgoraj, ostale tri precej pozabil, bi moral še enkrat.

 3. Nahy pravi:

  Koba je pač tak, ker so mu ljudje naredil dost slabega. Najprej mu je nek pijan model do smrti pretepel mater, nato pa je drug paznik pretepel njega, ga porezal z nožem po obrazu in mu s cigareto izžgal oko. Vmes pa so ga itak konstantno silili v neke eksperimente in ga pretepali. Jst kar simpatiziram z njim.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Okej, ampak je vseeno pizda, saj mu diši tudi oblast, za katero bi bil pripravljen ubijati tudi opice. To, kar se mu je zgodilo, ne opravičuje tega, kar zdaj počne.

 5. Nahy pravi:

  Nisem še gledala filma, navezovala sem se na stavek, da sovraži ljudi. Pač upravičeno :) . V Firestormu pa se drgač izkaže kot ena najpametnejših opic in najde tracking device v sadju, ki ga vojska nastavi, da bi lahko izsledili opice; pa na koncu tudi vodi spopad med opicami in ljudmi, ko Caeser z ranjenimi opicami beži na varno lokacijo. Na koncu ga Ceaser okliče celo za svojega brata. Komaj čakam film, da vidim kje se je zalomilo.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kakem Firestormu?

 7. Nahy pravi:

  Knjiga, ane, ki zapolni vrzel med Rise in Dawn. Je kanon, uradno potrjena od producentov filma. Drgač pa se ukvarja predvsem s kaosom, ki ga povzroči virus. Pojasnejo, kako se je širil na druge celine, predstavijo nove like iz Dawn in kako so se znašli tam, kjer so, kako so druge opice ob Ceaserju začele razvijat zavest. Aja, pa še en večji spopad (drugi po vrsti) med opicami in ljudmi, kjer bi [spoiler!] ljudje skoraj izigrali opice in jih dejansko polovili/pobili, ampak se dva človeka žrtvujeta, da lahko opice pobegnejo. Ceaser to vidi in razvije še več simpatij za ljudi, ker je videl kako se človek žrtvuje za opico in se zave, da je to verjetno večja požrtvovalnost, kot bi jo bila pripravljena pokazat opica.

  To je tako na hitro o vsebini :) .

 8. Nahy pravi:

  http://www.amazon.com/Dawn-Planet-Apes-Greg-Keyes-ebook/dp/B00H6J6IZO

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pusti knjigo, film gre po svoje in ne pojasni vsega tako globoko. Tudi za Gobo pove le to, da je bil pač v ujetništvu od koder ga je rešil Caesar.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !