Recenzije: Grace of Monaco, Only Lovers Left Alive, Valhalla Rising

28.06.2014 ob 19:54

GRACE OF MONACO

Nicole Kidman je super igralka, toda Grace Kelly ji v tem filmu res ne leži. Dolgočasna, prozorna in sterilna je. Morda niti ne po svoji krivdi, če prav pomislim. Film je res zanič. Slaba režija, povprečen scenarij, neprepričljive sekvence. Čisti dolgčas. Z izjemno enkratnega uvodnega prizora, ko v monaško palačo Princa Rainerja (Tim Roth) prikoraka Alfred Hitchcock (Roger Ashton-Griffiths), Kellyjevi v roke porine scenarij za Marnie in z njo počveka o Seanu Conneryju in Caryju Grantu. Ta odlomek je res dober, vse ostalo ni vredno življenjske zgodbe Grace Kelly in kroga slavnih ter vplivnih ljudi, v katerem se je gibala, ko je prišla v Monako. Srednja žalost je tale biografija, ki pod lupo vzame tista leta, ko se je Kellyjeva morala dokončno odločiti, da se ne bo več vrnila v Hollywood in da bo svojemu Rainerju pomagala rešiti krizno situacijo v Monaku. To je bil pač njen igralski labodji spev, predober za oskarja in celo za Hitchcocka, ki je moral potem za Marnie kot veste vzeti Tippi Hedren.

Ocena: 3/10

ONLY LOVERS LEFT ALIVE

Jim Jarmusch zna posneti prekleto dober film, ko se mu vse postavi na pravo mesto. Žal se mu tokrat ni. Žal je tokrat posnel precej dolgočasen vampirski film, arty karakterno komično dramo, ki pobira finte seriji True Blood in na področju filmskega vampirizma praktično ne pokaže čisto nič novega in takega, da bi bil gledalec lahko kaj posebej navdušen. Igralska zasedba je kul (Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, Jeffrey Wright, John Hurt, Anton Yelchin), toda kaj, ko jo Jarmusch ubija z dolgčasom in skuša ujeti atmosfero filma The Hunger, ki ga je v osemdesetih posnel Tony Scott. Twilight je vampirje ubil s saferjem, Jarmusch pa jih ubije z arty dolgčasom. Jebeš film, ki vampirje spremeni v filozofske hipsterje in jim prepove, da mesarijo svoje žrtve.

Ocena: 3/10

VALHALLA RISING

Valhalla Rising, sicer delo Nicolasa Windinga Refna, ki nam je dal tudi mojstrovini Drive in Only God Forgives ter zelo dobrega Bronsona, izgleda tako, kot da bi Lars Von Trier posnel Conana. Kot srednjeveški dogma slasher, če povem še bolj nazorno. Brutalno, direktno, surovo in avtentično. Tako zelo, da se začne gledalec čez nekaj časa dolgočasiti in da pogreša nekaj hollywoodskih klišejev. Prva polovica štima, prva polovica je dober film, druga se začne ponavljati, druga rata precej naporna in težka. Kot da bi gledali dokumentarec iz srednjega veka, jebemtiš. Po svoje zanimivo in kul, po drugi strani dolgočasno in sterilno. Okej, Refn je gotovo ujel realizem tistega časa, ko ni bilo prostora za romantiko, toda ipak gre za film, ki bi si lahko dovolil vsaj malo emocij, ne pa le surovega dogajanja, s katerim začne utrujati gledalca. Vsekakor vredno ogleda, a precej daleč od prej omenjenih filmov, ki so dosti boljši in bolj učinkoviti. Valhalla namreč izgleda tako surovo, kot da ne bi bil končan. Kot da bi Refn v kina poslal verzijo, ki bi jo moral še zmontirati in obdelati.

Ocena: 6/10

 

12 komentarjev na “Recenzije: Grace of Monaco, Only Lovers Left Alive, Valhalla Rising”

 1. Tone Loc pravi:

  Glede ONLY LOVERS LEFT ALIVE lahko rečem, da je tvoja ocena napačna in sramotna. Če ne štekaš Jarmusha, se nimaš kaj imet za cinefila in popolnoma brez veze pišeš ta blog, raje počni kaj drugega. vseeno je, če si videl že 5 miljard fimov, če pa nisi razumel niti enega.

 2. Didl pravi:

  Hah Iztok, kolikokrat si mogel že to pojasnjevati? Bom namesto tebe par stvari povedal.
  @Tone Loc. Samo zaradi tega, ker je to Jim Jarmusch, mu moraš pohvaliti vse kar naredi? In spet logika, če ti film ni všeč, potem ga ne razumeš? Vedno so bili in vedno bodo kritiki, ki si bodo popolnoma nasprotovali med seboj. Sploh pa je večino filmov od Jarmuscha Iztok močno pohvalil, tako da težko rečt, da ga ne šteka.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hvala, Didl :)

 4. spookymulder spookymulder pravi:

  Pa saj so vsi Jarmuschovi filmi na nek način “arty karakterne komične drame”. To je vendar njegov prepoznavni slog, torej da na odličnih igralcih zgradi like, ki na prvi pogled izgledajo običajno in (recimo temu) dolgočasno, vendar ko jih spoznaš in začutiš, se ti razkrije vsa posebnost njihovih karakterjev in miselna premetenost samega filma. Bistvo večnih ljubimcev tako ali tako ni v samem vampirstvu (in zato vsebinsko tudi nima veliko skupnega s serijo Prava kri), temveč je to samo analogija sodobne človeške družbe, neke vrste hipsterstva na eni strani in družbene otopelosti ali pa že kar družbenega samomora na drugi strani, pa vse do sodobne trapaste družbene obsesije nespoštovanja človeške zasebnosti.

  Dobro, priznam, na začetku, ko še ni bilo povsem jasno, kaj želi film sploh povedati in je bilo vse skupaj podobno neki vampirski melodrami, tudi sam nisem bil preveč navdušen, toda ko enkrat dojameš bistvo glavnih likov, pa tudi vse v scenarij premetene šale na račun človeške družbe, film postane prava mala mojstrovina.

  Igralsko izjemno dovršeno, z domiselno zgodbo, ki je ravno prav družbeno kritična, pa tudi premeteno zabavna, da gledalca ne dolgočasi in mu da tudi precej tem za premišljevanje. Ocena: 9/10!!!

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni je bil strašno dolgočasen. Tu in tam kak okej moment, toda celota slaba. Jarmusch ima po moje ogromno veliko boljših filmov.

  Če izvzamemo vampirske fore, ki so dejansko okej, pa ostane le kliše milijonkrat videne zgodbe muskonterskega para in obiska mlajše sestre in vsega ostalega kar sodi zraven.

  Na razpolago je na tisoče boljših hipster filmov.

  Morda sem bil z oceno prestrog, ampak res sem pričakoval veliko več.

 6. Tone Loc pravi:

  Ha ha, Gartner dej glej raje filme, ki so miselno bolj primerni zate, kakšne “Smrkce z Muvi” ali kaj podobnega. :lol:

 7. Jaro Jarić pravi:

  Kot da bi gledali dokumentarec iz srednjega veka, jebemtiš. Po svoje zanimivo in kul, po drugi strani dolgočasno in sterilno. Okej, Refn je gotovo ujel realizem tistega časa, ko ni bilo prostora za romantiko, toda ipak gre za film, ki bi si lahko dovolil vsaj malo emocij, ne pa le surovega dogajanja, s katerim začne utrujati gledalca.

  Očitno tudi tega filma nisi razumel. Nobene zveze s “prikazom realizma srednjega veka”, ti očitno pričakoval spet kakšnega Kralja Arturja ali 13. bojevnika ali kaj takega.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tone, nop Smrkci mi niso kul.
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2011/08/09/recenzije-cowboys-aliens-the-smurfs-bad-teacher/
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2013/11/17/recenzije-the-smurfs-2-safe-haven/

  Jaro, le zakaj bi od Refna pričakoval Kralja Arturja in 13. bojevnika, ki je by the way slab film? Pričakoval sem boljši film, to pa vsekakor. A ja, da nima veze s prikazom realizma srednjega veka? Se torej dogaja leta 1980 v romantičnem okolju Pariza?

 9. Jaro Jarić pravi:

  Samo za pojasnilo: to, da TI zdaj mene spet nazaj sprašuješ stvari, te ne naredi za intelektualca in “skrivnostneža”, ampak samo daje vedeti, da nimaš pojma, kaj bi sploh odgovoril. Ali odgovori na vprašanje ali pa STFU, ne pa da preigravaš te fore in obračaš fraze. Nisem jaz eden od nepismenih najstnikov, ki berejo ta blog.

  Očitno bi ti rad Refna gledal dobesedno, tako kot gledaš Spielberga in Baya in druge idiotske komercialne kvazi-režiserje, ki producirajo reklame za nepotešene gospodinje na velikem platnu. Ne, Refn ni želel prikazati “realizma” in tega, kako so se v srednjem veku samo klali med seboj. Če si tako razumel film, potem raje ne glej več filmov sploh, ker si za to preneumen. Malo razmisli o motivih, ki jih prikazuje, in načinu, kako kaj prikaže. Bodi pozoren na čas in tempo zgodbe in opazuj fotografijo, kadre in prizore. Spomni se na ideološko (versko) komponento in na to, kaj “iščejo” liki v filmu. In NE, več kot to ti ne mislim povedati, saj je to tvoj blog — čeprav mi res ni jasno, zakaj in za koga ga pravzaprav pišeš, saj filmov ne razumeš.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Z nekom, ki nastopi s takim etitjudom, nimam prav nobene potrebe po debati. Ajde.

 11. Jaro Jarić pravi:

  Saj sem vedel, da v bistvu nimaš kaj veliko za povedat. Ajde. :lol:

 12. simon pravi:

  Počasno dogajanje, nasilje in malo govora bodo marsikoga odvrnili od filma,
  ampak, kdor ne gleda romanc in teen komedij, je to to!

  komentar na partisu za Vallhala Rising

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !