Eli Wallach (1915–2014)

25.06.2014 ob 15:33

Pa je odšel še Eli Wallach. Ta nepozabni karakterni igralec, ki je filme kot po tekočem traku snemal vse do leta 2010, ko se je poslovil z drugim delom Wall Streeta. Četudi sem vedel, da je star ko Zemlja, mi je bilo čudno, da je nenadoma odnehal, kar pomeni, da sem se začel spraševati, če ni morda resno bolan. Vedno sem imel namreč v glavi, da boste z Ernestom Borgnineom živela večno in da je teta s koso pač pozabila nanju, ker sta bila preveč kul. Isto bi lahko rekel še za Mickeyja Rooneyja in seveda za Kevina McCarthyja, ki sta prav tako dočakala visoko starost in filme snemala do svoje smrti.

Eli Wallach, ki sem ga nekaj časa nazaj občudoval tudi v filmu New York, I Love You, je bil brez dvoma eden najboljših karakternih glumcev daleč na okoli. Odličen v tretjem Botru in The Two Jakes, enako dober v The Misfits in The Magnificent Seven, enkraten v Baby Doll, ki mu je dal edino nominacijo za zlati globus, in seveda legendarno nepozaben v Leonejevi špageti klasiki The Good The Bad and The Ugly, kjer je kot veste upodobil kultnega Tuca.

Nikoli ga ne bom pozabil.

 

29 komentarjev na “Eli Wallach (1915–2014)”

 1. Tomo pravi:

  Upal sem da bo vsaj stotko dočakal drugače pa zelo lepa starost.Tuco počivaj v miru.

 2. Guy Pearce pravi:

  Tuco, spomin na tebe bo večno živel. RIP

 3. filmoljub pravi:

  Yo, kolega cenjeni polpismeni, oseba ali lik ne moreta biti “kultna”. Kulten je lahko zgolj film ali skladba ali knjiga oz. izdelek ali predmet. Oseba ali lik sta pa lahko “legendarna”.

  kúlten -tna -o prid. (u) nanašajoč se na kult: kultni predmeti, prostori; kultni spomeniki / kultna glasba / kultni plesi obredni plesi

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, a pol tole ne velja?
  http://whatculture.com/tv/10-actors-who-became-cult-heroes-from-1-tv-role.php
  Pa tole?
  http://www.dnevnik.si/slovenija/1042468055
  Pa tole recimo?
  http://www.imdb.com/list/ls051598810/
  Pa kaj takega?
  http://www.denofgeek.com/movies/18652/the-top-25-cult-film-actors

 5. filmoljub pravi:

  Seveda ne velja, bebo. Angleški jezik ima glede tega drugačno rabo. Z besedno zvezo “kult osebnosti” pa mi skušaš argumentirati … kaj? Da se motim o tem, kako “oseba” ne more biti “kultna”?
  Ha ha, :lol: Bravo, car. Zakaj se sploh trudim.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stari moj, daj ne utrujaj in ne pacaj zapisa o kultnem in legendarnem Wallachu.

 7. filmoljub pravi:

  Pacaš ga ti s svojo nepismenostjo, zato sem se pa sploh oglasil. Eli Walach je bil zares legenda v vsakem smislu, tukaj se pač strinjava.

 8. Guy Pearce pravi:

  Filmoljub, čiste vesti ti lako rečem, da se lahko s tako pronicljivostjo le jebeš.

 9. zelda pravi:

  Ti Filmoljub si še bolj nepismen kot iztok. Izraz kultna osebnost se uporablja za umetnike, politike. Malo si kaj preberi, da ne boš tako ozek v razmišljanju in govoril kar na pamet.

 10. filmoljub pravi:

  Samo da Tuco ni “osebnost”, temveč lik v filmu. Dajte kdaj prebrati tudi kakšno knjigo, razen debilnih blogov, prav?

 11. filmoljub pravi:

  @Zelda: vem, da se izraz “kultna osebnost” uporablja, hvala. Jaz pravim samo, da je “kultni Tuco” debilen in napačen izraz. Vam narišem? :cool:
  Tito je bil kultna osebnost
  Wallach je igral v kultnem filmu
  kot veste upodobil kultnega Tuca

 12. ajda pravi:

  In Viktorja 2014 za najbolj kultno osebnost dobiiiiiiiiii:

  Filmoljub

 13. Didl pravi:

  Hah Zelda, raje ne govori drugim o nepismenosti. Filmoljub ni rekel, da se izraz kultna osebnost ne uporablja, ampak, da oseba ne more biti kultna.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filmoljub, oseba torej včeraj po tvoje ni mogla biti kultna, danes pa je Tito kar naenkrat kulten? Okej. Tito je torej po tvoje film, skladba, knjiga, izdelek in predmet? Tudi prav :)

  Tule še ena kultna oseba.
  http://www.delo.si/kultura/glasba/glasba-za-dobro-jutro-heidi-sixth-sense.html

  Še ena.
  http://www.mladina.si/103862/s-talenti-pod-giljotino/

  Pa še ena.
  http://www.mladina.si/143837/holy-motors/

  Še nekaj kultnih osebnosti.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Cult_of_personality

  Glede Tuca, še vedno si tečen, ozek, malenkostno zoprn in uradniško nedojeban. Daj vsaj njemu pusti no, da je prvi kulten filmski lik v zgodovini. Boš?

 15. filmoljub pravi:

  Jaz si ne izmišljam pravil maternega jezika, samo upoštevam jih in pač poznam. Za razliko od tebe, ki jih brez pomislekov prirejaš po svoje in ti je vseeno, kako pišeš. Ma nima veze, stari, pa naj bo Tuco “kulten”, če ti tako praviš. :cool:

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pravila so zato, da se kršijo, prijatelj dragi, še posebej pri likih kot je Tuco. Zanj je legendaren premalo, če mu ne rečeš, da je kulten, ga užališ. Eto :)
  http://stream1.gifsoup.com/view5/2309634/tuco-1-o.gif

 17. Tomo pravi:

  Še njegov učenec Robert De Niro bi se ga bal:)Skratka boter divjega zahoda.

 18. teo saffron pravi:

  kdaj se uporablja besedi kult in legenda, je premalo prostora,tako da sorry, sem med drugim študiral slavistiko,…
  če si fleksibilen, torej slovensko prilagodljiv, je možno marsikaj,sploh v slovenščini, ki ponuja toliko jezikovnih raznolikosti!!!
  Al se strinjaš, je pa druga zadeva…imaš pravico do mnenja, vendar ne govoriti kar počez, da je nekdo nekaj izrekel ali napisal narobe, če se ne strinjaš!
  Tako, če je Iztok želel tako napisati, je imel za to razlog, verjetno ni polpismen!!

 19. teo saffron pravi:

  Sicer pa filmoljub, kako lahko nekomu rečeš bebo?
  Pa preberi si in razišči vse možnosti za izraz kult in legenda,ali kultna oseba..prosim za spoštljiv odnos do sočloveka-vsakega!!

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filmoljub je pri razumevanju mojih stavkov od nekdaj skrajno nefleksibilen in siten, zato pa od nekdaj izvaja take bedarije kot tule. Jebat ga, mojih recenzij se pač ne more brati skozi slovenski pravopis in suhoparna pravila.

 21. filmoljub pravi:

  med drugim študiral slavistiko,…

  Sodeč po tvojih komentarjih? Vsekakor. Kje si pa študiral? Mogoče na Universiteti i Prishtinë? :lol:

 22. filmoljub pravi:

  p.s. Izrraz “bebo” je pa ljubkovalen, saj Iztok to ve, brez skrbi.

 23. teo saffron pravi:

  oh, ja ‘bebo’ ljubkovalno, seveda, dragi moj če bi se rad primerjal v slavistiki, mislim da ni perostor en preprost prostor za blog, kjer se le piše svoje mnenje!!!
  ‘nespameten’, neuk ….torej ,…le ljubkovalno!
  Sploh pa nimaš pametne konverzacije, oziroma,pardon pogovora,oziroma pardon dialoga, da bi lahko s tabo komuniciral!!

 24. Nahy pravi:

  Teo daj ne nabijaj, da si študiral slavistiko (kvečjemu si slovenistiko, že to, da ne ločiš tega dvojega kaže, da nisi bil slovenščini blizu), ker delaš osnovnošolske napake, ki nimajo veze z “na internetu pišem bolj sproščeno”.

 25. teo saffron pravi:

  Dragi moj,če hočeš biti pameten, je slovenistika le del slavistike,
  pa mal razišči zadeve…to je pa tvoja osnovnošolska napaka..preuči kaj pomeni pojem slavistika..

 26. teo saffron pravi:

  Mimogrede pišem na brzino, pa sorry če je lapsus v besedilih, seveda sem študiral slovenistiko, ki je pa del slavistike, pa še kej drugega sem študiral, da ti olajšam neznanje.

 27. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Teo, pametnejši odneha pravočasno, nima smisla, itak ne boš nič dosegel v tej debati. Meni je samo žal, da je Filmoljub s svojim izpadom povzročil totalno podrekanje spomina na velikega igralca. Namesto, da bi se spominjali njegovih filmov in vlog, se gremo neko butasto nabijanje. Tega ne svojem blogu že dolgo časa ne dopuščam več, nimam pojma zakaj sem tokrat naredil izjemo. No, naslednjič ne bom več.

 28. filmoljub pravi:

  Meni je samo žal, da je Filmoljub s svojim izpadom povzročil totalno podrekanje spomina na velikega igralca. Namesto, da bi se spominjali njegovih filmov in vlog, se gremo neko butasto nabijanje.

  Wow Gartner, mislim, ti si zares fenomen. In to že vseh 17 let, odkar pišeš blog. Velimi igralcem se “poklanjaš” tako, da kot opica skačeš okrog Christopherja Leeja ali pa napišeš polpismen prispevek, kakršnega bi izprdnil šestletnik z Downovim sindromom, jaz te na to opozorim (ker me pač moti), ti pa kot ponavadi odgovarjaš, da se “spet gremo neko butasto nabijanje”. In tako že N-tič, popolnoma enako. Res si fenomen. Vsa čast za vztrajnost in neomajnost. Še kamna se z leti kakšna stvar prime, Iztoka faking Gartnerja pač ne. Neverjetno.

 29. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Problem je, da se obesiš na totalno nepomembno stvar (kjerkoli drugje se seveda ne bi, pa folk piše stokrat večje odklone od uradnih pravil in pomena slovenščine) in drkaš do onemoglosti ter enostavno nočeš razširiti pogleda, kjer bi ti morda postalo jasno, da te moti brez veze. Nato seveda sledijo tvoje klišejske in vedno enake žalitve, ki so že precej časa kul samo še tebi. Ista zgodba že sto let.
  In ne, ne odgovarjam s tem, kar očitaš, odgovarjam z argumenti, ki jih ti seveda ignoriraš, ker ti pač paše, da si tak kot si.
  Kaj imaš od tega, itak veš samo ti. Jaz vem le to, da si zoprn in tečen povsem po nepotrebnem in da je žalostno, da si moraš svoj ego nenehno filati na tako otročji način.
  Res mi ni jasno, zakaj si ga ne zmoreš zdrkati brez mene, hudiča no.
  Vsi drkači in drekači so že davno odnehali, samo še ti vztrajaš. Neverjetno, res :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !