Recenzija: Maleficent

1.06.2014 ob 16:42

MALEFICENT

Pozabite na Mirror Mirror in Snow White and the Huntsman, Maleficent je prava pravljica. Pravi film za staro in mlado. Vizualno čudovit, okrašen s prekrasno scenografijo in fotografijo, prepričljiv in tak, da ponudi vse, kar je treba za navdušenje gledalca. Debitantski režiser Robert Stromberg, sicer mojster za vizualne efekte, je svoje delo opravil zelo dobro, Angelina Jolie pa je bila seveda rojena za glavno vlogo zlobne vile, za spin-off zloglasnega lika iz Trnuljčice, ki jo tokrat dovolj okej upodobi Elle Fanning.

Ocena: 7/10

null

 

18 komentarjev na “Recenzija: Maleficent”

 1. fluffy pravi:

  Angelina je zakon zlobnica :D lepo jim je uspela nova verzija trnjulčice :)

 2. Tomo pravi:

  Je to bolj remake ali bolj igrana verzija Disneyeve Trnjulčice prikazana z drugega zornega kota?

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zorni kot zlobne vile.

 4. spookymulder spookymulder pravi:

  Pa je dejansko ZLOBNA vila? Ali pa zgolj s strtim srcem, izdana, užaljena in posledično maščevalna, tudi do mere, ki ji zamegli razsodnost, vendar vseeno v srcu ostane dobra in poskuša popraviti svojo napako, ko vidi, da je storila krivico. Skratka, morda bi bilo vredno omeniti tudi glavno rdečo nit filma, ki je bila za moje pojme predvsem feminizem. Tole je verjetno najbolj feminističen film od Thelme in Louise dalje, saj moški skoraj ne pridejo do besede (princ Filip), če pa že, so skrajno izprijeni (kralj Štefan) ali pa komični stranski liki (Diaval). Nasploh me je čudilo, zakaj je Angelina sprejela glavno vlogo, glede na to, da se v zadnjem času bolj posveča režiji in produkciji. No, sedaj pa je jasno, da to pač ni zgolj klišejska vloga zlobne čarovnice, temveč je morala upodobiti zelo kompleksen lik prevarane in izrabljene ženske, ki jo zaslepi maščevanje, vendar naposled (s pomočjo “posvojenke”) znova najde dobroto v sebi. In treba je priznati, da Angelina vse te čustvene tranzicije opravi izjemno dobro in naravno, tako da zlahka gledalca gane do solz in navija z njo, tudi v njenih bolj mračnih trenutkih, še bolj pa potem, ko se ji srce znova napolni z ljubeznijo (vendar seveda ne zaradi moškega ;-) ). Tudi Elle Fanning je ravno prav naivna in po drugi strani čudovito sladka, da lahko zgodba kljub nekaterim udrtinam nemoteno teče dalje, z igro pa navduši tudi Sharlto Copley, ki je sicer za moški okus nekoliko preveč fanatično pohlepen in morda ne bi škodilo, če bi se v zadnjih izdihljajih vsaj zavedel svojih zmot. Ko dodamo še zelo prepričljive efekte in zanimive ideje prikaza pravljične dežele, dobimo vizualno navdihujoč, družbeno angažiran, čustveno pristen in feministično brezkompromisen film. Ocena: 83,16%

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Govorim o liku iz Grimmove pravljice. Tam je zlobna. Tukaj seveda veliko več kot to.
  Girl Power, itak :)
  Elle je kot kaže popolnoma zasenčila nekoč veliko bolj obetavno sestro Dakoto, mi je šel pa Copley strašno na živce in ne me ni prepričal. Dejansko je edini velik minus tega filma.

 6. E pravi:

  :) https://www.youtube.com/watch?v=3bx-DBraNxc

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  :)

 8. E pravi:

  Super film a ves čas filma občutek ,da zgodbo poznam seveda Trnjulčica.Ob koncu filma mi je bilo super , ko je pripovedovalka rekla ste bili prepričani ,da zgodbo že poznate seveda se je film končal drugače kot pri Trnjulčici a se tega občutka Trnjulčice ne morem znebit.Moja ocena filma 6/10 drugače se pa tud z tvojo oceno popolnoma strinjam.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ja seveda jo poznaš, saj je Trnučjčica :) S tem zavedanjem smo šli vsi gledat ta film, zato nimam pojma zakaj bi nas to zmotilo.

 10. E pravi:

  Iztok koga sem jaz omenjal v mojem komentarju ,da pišeš VSI?
  Jaz sem napisal moj pogled na film tako ,da mi ni jasno od kot VSI ,če pa dobenega komentatorja ,ki je komentiral nisem repliciral.
  Zgodba je povzeta po Trnjulčici(to je jasno mislim ,da vsem kot beli dan) je pa bilo v tem filmu marsi kaj drugače od originalne Trnjulčice.Morda bi lahko rekli novodobi remake.Morda no.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ja pač povem, da so vsi vedeli, da bodo gledal zgodbo Trnuljčice. In tudi ta zlobnica je glavna v Tranuljčici. V risanki Disneyja in v pravljici bratov Grimm. Kaj ni jasno?

 12. E pravi:

  Iztok meni je vse jasno glede filma samo ti si napisal VSI jaz pa teh VSI nisem komentiral.Komentiral sem samo kako jaz vidim ta film.
  Bolj razumljivo bi bilo , da si ti vedel ,da bo zgodba Trnjulčice ne moreš pa govoriti za VSE razen ,če si njihov pravni zastopnik.
  Če štekaš poatno pa se bojim ,da jo ne.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zakaj si se zdaj zapičil v to besedo, nimam pojma. Moja poanta je, da je bilo vsem ljudem (skoraj vsem, večini, isti kurac), ki so šli gledat ta film, jasno, da gre za Trnuljčico. In zakaj bi moral biti njihov zastopnik, da bi to vedel. Fak no :)
  Kot da ne bi vedel, da vsi, ki grejo gledat Supermana, ne bodo vedeli, da zna leteti :) Itak, da vsi to vedo. In ni treba, da delam anketo med njimi, pa vem da vedo. Joj no, stari, kaj si tako tečen zadnje čase za brez veze.

 14. E pravi:

  Jaz sem samo napisal ,da sem skozi cel film imel občutek ,da gledam Trnjulčico seveda zgodba je bila samo na drugačen način a ti iz tega narediš dramo in kao jaz debil ,ko tega nisem vedel.
  Ne nisem pričakoval ,da bo šla zgodba v tej smeri niti trailer ni tega nakazal in jaz ne berem svetovno znanih recenzjonistov ,da bi lahko to potem vedel pred SLO premiero v kinu.Jaz ti povem tako kot je ostali pa itak v 90% nabiajo u 3PM kako vse vedo.Kaj se tiče recenzij berem samo tebe ,ker pač zanš napisat tako ,da z zanimanjem preberem celo stran ostali u SLO pač nekaj nabijajo na dolgo dolgočasen način in mi ji je mučno brati.Tujih pa ne mislim brati ,ker SLO okus ali ZDA okus gledalca se zelo razlikuje po mojem mnenju.Meni je čisto dovolj ,da preberem tvoje menje in to je to.Vrjamem pa ,da ti bereš še tuje zaradi širine razmišlanja.

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zelo narobe si vzel moj prvi komentar. Očitno si dobil idejo, da se vsak hoče s tabo kregat. Pa ni tako, veš. Nič slabega nisem mislil.

 16. E pravi:

  “Očitno si dobil idejo, da se vsak hoče s tabo kregat”
  Ne ne Iztok v narobno smer razmišljaš.Zelo narobno.
  Sam kaj me je malenkost zmotilo je to ,da kako pa nisi vedel ,da bo šel film v smeri Trnjulčice.Kako bi pa naj vedel ,če filma nisem gledal?Kot sem že napisal ne berem jaz tujih recenzij ,da bi lahko pred SLO premiero to vedel.

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kot sem rekel, nič slabega nisem mislil, prehitro si odreagiral.
  Peace out!

 18. E pravi:

  Vredu vredu.Sem te napak razumel a na prvo branje sem si tako vzel.
  Peace.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !