Recenzija: X-Men: Days of Future Past

29.05.2014 ob 00:36

null

X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST

Če ni tole eden najboljših Marvelovih filmov in filmov o superjunakih, potem ne vem kateri je, jebemtiš. Zares perfektna mešanica akcije, scifija, avanture in drame, ki gledalca začara s fenomenalnimi posebnimi efekti, presenetljivo dramsko in karakterno globino, s super igralsko ekipo ter vrhunsko režijo Bryana Singerja, ki je tokrat presegel samega sebe. Enkraten film, res. Mojstrovina žanra in učna ura za vse podobne filme, ki nimajo pojma. Zakon je tudi zgodba, kjer Wolverina (spet enkratni in skrajno frajerski Hugh Jackman) pošljejo nazaj v sedemdeseta, kjer sta Magneto (premalo izkoriščeni Ian McKellen, zelo dobri Michael Fassbender) in Charles Xavier (nekoliko zaspani Patrick Stewart, dovolj prepričljivi James McAvoy) seveda smrtna sovražnika, in kjer hoče Raven (po dolgem času nezoprna Jennifer Lawrence) ustreliti znanstvenika Traska (karizmatični Peter Dinklage) ter s tem povzročiti katastrofo za vse mutante v prihodnosti. Itak, Magneto je v arestu zaradi uboja JFKja, Trask pa sodeluje z Richardom Nixonom (izjemni Mark Camacho), kar je itak čista antologija Marvela. In potem pridemo do modela po imenu Quciksilver (Evan Peters), ki mu Bryan Singer nameni najbolj osupljive sekvence v celotnem filmu. Če ne verjamete, poglejte tisti zmrznjen slow motion, ko skače po sobi in preureja pištole, naboje in vse potrebno, da bi jo Magneto, Wolverine, Xavier in Beast (Nicholas Hoult) odnesli brez praske. Odličen film, res. Tudi zato, ker se na hitro oglasijo še skoraj vsi stari znanci, recimo Rogue (Anna Paquin), Storm (Halle Berry), Scott Summers (James Marsden) in Jean Grey (Famke Janssen). Tudi zato, ker režiser Singer enkratno meša vizualizacijo in dramsko globino. In seveda zato, ker gledalec resnično dobi prototip filma o superjunakih.

Ocena: 9/10

null

 

12 komentarjev na “Recenzija: X-Men: Days of Future Past”

 1. montebuba pravi:

  gladko boljši: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Punisher_(2004_film)
  pa tudi prva dva Spidermana

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dober, a daleč od kompleksnosti in veličine novih X-Menov. Pač fajn akcijski razčefuk.

 3. Tomo pravi:

  A ni Profesor X umrl v trojki?Pa Magneto je bil starec brez moči na koncu filma..X-3 Last Stands?

 4. fluffy pravi:

  mešajo malo film Inception film poleg, ki ga nisem razumel (niti hotel razumeti, ker bi vrjetno moje možgane rastrgalo:D ) drugače pa sem mislil, da bo film bolj akcijska varianta katera mi niti ni všeč, ampak potem sem se težko privadil na tovrstno filmsko dogodivščino.
  LP

 5. Gregor pravi:

  Tomo:
  Nihče nikoli ne umre v Marvel svetu :D Jebat ga to so stripi. (so pa nakazali da je svojo zavest prestavil v pacianta, ki je bil možgansko mrtev). Magnetu so pa vzeli moči ja ampak je zadnja scena filma nakazala, da jih bo kmalu dobil nazaj (premakne železno figuro za šah).

  Me pa zanima, kako bo izpadel lik Quciksilver v novih Maščevalcih, glede na to da ga bo igral drugi igralec in da v Maščevalcih ne smejo uporabljati besede mutant, me dejansko zanima kako bodo njegov in Scarlet Witch izvor razložili, glede na to da sta oba potomca od Magneta po marlovih stripih.

 6. arya pravi:

  Top tudi meni, čeprav sem itak X-men fenica… utemeljeno zakaj v v moji recenziji na blogu, da se ne ponavljam. je bilo pa hecno ko nas je bilo 15 geekov na premieri:)

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi jaz sem bil v sila prazni dvorani. Čudno, glede na to, da je v ZDA orjaški hit.

 8. Guy Pearce pravi:

  Ah, ti Američani,saj drugega kot teh pop-corn marvel-moviev itak ne poznajo, kar pa ne pomeni, da dotični filmi niso slabi, ampak da jim kaj bolj umotvornega in nepatriotskega predstavlja prevelik izziv. Me prav zanima kako so seznanjeni z Lynchem, Fellinijem, Bergmanom, Kubrickom in ostalimi izvrstnimi cineasti…

 9. montebuba pravi:

  malo izven konteksta: si že videl ta film, meni eden najboljših akcijskih filmov!
  https://www.youtube.com/watch?v=b54MNSQ3esE

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Niti mi ni bil tako zelo kul, če se sprav spomnim.
  Mi je bolj frajerski tale.
  https://www.youtube.com/watch?v=G69vYp7Ur3Q

 11. montebuba pravi:

  JT Walsh eden najboljših negativcev v filmski industriji!

  Tale tvoj film je bolj Elvis Presley action? hehe

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Walsh je bil res enkraten, ja. Top karakterni glumac. Škoda, da je umrl tako hitro.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !