IZTOK faking GARTNER

« | | »

Kulti in klasike: Gremlins (1984)

23.03.2014

GREMLINS

Gremlini, ki jih je pred tridesetimi leti mojstrsko posnel Joe Dante, so neuničljiva in brezčasna komična grozljivka, zares dober, gledljiv, zabaven, divji in enkratno napravljen film, ki mu zlepa ne boste našli para. Tisti pravi zimzelenček, kjer so skoraj vsi prizori že zdavnaj ponarodeli, mali prikupni Gizmo pa verjetno eden najbolj prepoznavnih in priljubljenih filmskih junakov vseh časov. Zaljubljen sem v ta film, že trideset let in za vedno. Mojstrovina, ki jih čas resnično ne more do živega, črni humor, ki doseže vrhunec v tisti božični zgodbici, ki jo Zacku Galliganu pove Phoebe Cates, pizdarije v lokalu, ki ga demolirajo zlobni gremlini, mama Frances Lee McCain, ki nesramne stvore pobija kot za šalo, izumi očeta Hoyta Axtona, mladi Corey Feldman, ki Gizma prvi polije z vodo, Sneguljčica, Gizmo, ki ves čas prepeva in gledalcu sede v srce že takoj na začetku, in še cela kopica nepozabnih sekvenc, ki so jih znali na pamet tudi slovenski otroci. Vrhunski božični film, če prav pomislim, tudi perfekten double bill s klasiko It’s a Wonderful Life, v planu za Tima Burtona in Emilia Esteveza, in z ekipo, ki je v osemdesetih delala čudeže. Dante, Spielberg, Columbus, Marshall, ni da ni, jebemti ej. Gremlini so film, ki jih danes ne delajo več. Čudovita nostalgija za osemdesetimi in ena najboljših komičnih grozljivk veh časov. Big fan od dneva ena.

Ocena: 9/10

 

Avtor IZTOK GARTNER, zapisano 23.03.2014 ob 19:20 pod kulti, klasike & filmski svet. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

2 odgovorov na “Kulti in klasike: Gremlins (1984)”
  1. zelda - 23.03.2014 ob 20:04

    ja gremlinl so bili res ena boljših komičnih grozljivk kot jih ti imenuješ. Gizmo se ti pa je res prikupil s svojo pojavo in tudi ko je ves čas prepeval. Vidim da imaš doma gizma,samo pazi,da ga ne boš hranilpo 12.uri zvečer in ga po pomoti zmočil,ker bo tvoj jodi v nevarnosti. :->

  2. IZTOK GARTNER - 23.03.2014 ob 20:22
    IZTOK GARTNER

    Doma imam enega živega in enega nagačenega :)

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !