Srečko Kosovel

11.02.2014 ob 18:48

Včeraj sem ujel oddajo Knjiga mene briga, kjer so razpravljali o Srečku Kosovelu, temu ultimativnem impresionistu, ekspresionistu, konstruktivistu, futuristu in avantgardistu, ki je umrl star komaj 22 let. Izjemno zanimiva, zabavna in kul oddaja, kjer so se Kosovela lotili na izviren in drugačen način. Sramota je, da Slovenija iz njega ne zna narditi kaj več. Če bi živel v kaki drugi državi, bi bil že zdavnaj zvezda svetovne poezije. In ko človek znova prebere njegovo pesem Ekstaza smrti, se pošteno strese. Tako zelo akualna, zlovešča in preroška je, da ne morem verjeti. Kot da bi jo Kosovel napisal včeraj, jebemti no.

null

 

3 komentarjev na “Srečko Kosovel”

  1. Guy Pearce pravi:

    Lepo, da rad prebiraš dela največjih slovenskih pesnikov. Kot sem zasledil na tvojem blogu, pa rad prebiraš tudi dela slovenskih pisateljev (Tavčar). Me pa zanima, kakšen odnos imaš do evropske književnosti (tu mislim predvsem na 20. stoletje: Kafka, Camus, Vonnegut…)?

  2. Guy Pearce pravi:

    oz. mislil sem svetovne književnosti

  3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

    Vedno so me ameriški literati bolj zanimali, če sem iskren. Zdaj recimo Jack Kérouac, prej pa kak Edgar Allan Poe in recimo Arthur Miller. Od Kafke seveda Preobrazba nujno čtivo :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !