Recenzija: 12 Years a Slave

8.01.2014 ob 19:18

12 YEARS A SLAVE

Tole je brez dvoma daleč najboljši film Stevea McQueena, ali še bolje, prvi njegov zares dober film, ki mu letos kaže super na vseh mogočih nagradah. Jasno, saj gre za perfektno posneto, emotivno zelo močno, nikoli preveč patetično, prepričljivo, dobro zastavljeno in izvrstno odigrano zgodbo o temnopoltem možakarju Solomonu Northupu, ki zaradi nesrečnega spleta okoliščin postane suženj raznih plantažnikom. Jp, 12 Years a Slave je enkraten double bill z Mandela: Long Walk to Freedom, resna verzija Tarantinovega Djanga in film, ki ga gledalec zlepa ne pozabi. Chiwetel Ejiofor je v glavni vlogi zelo dober, je vreden vseh pohval, ki jih dobiva, še posebej na koncu, ko gledalca čaka tako zelo čustven prizor, da ne more več zadrževati solz. Dobri so tudi ostali, recimo tečni plantažnik Michael Fassbender, uboga sužnja Lupita Nyong’o, pošteni plantažnik Benedict Cumberbatch, zoprni plantažni delavec Paul Dano, prijazni plantažnik Brad Pitt in seveda preprodajalec sužnjev Paul Giamatti, ki s svojo kratko vlogico kot za šalo ukrade šov. 12 Years a Slave je biografija Solomona Northupa, resničnega borca za pravice temnopoltih, ki je na svojo koži doživel hudo krivico, ko je zaradi hinavsko zastavljene ugrabitve pristal med sužnji. Aham, Amerika je bila v devetnajstem stoletju tako zagamana, da je tudi črnce, ki so imeli to srečo, da so svobodni, hotela spremeniti v sužnje. Z umazano prevaro, za katero ni potem seveda odgovarjal nihče. Dejansko me zanima, kaj bi s tem filmom napravil recimo Steven Spielberg, ki se je sužnjev zelo dobro dotaknil z Amistadu, lahko pa rečem, da je McQueen, ki me s filmoma Hunger in Shame ni povsem prepričal, svoje delo opravil zares dobro. Prav McQueen je razlog, da zgodba ni, kot sem že dejal, nikoli preveč patetična, pa četudi tu in tam vendarle dodaja potrebna čustva in hollywoodske prijeme, ki se jim je pri Hunger in Shame načrtno izogibal. Mandela: Long Walk To Freedom me je resda navdušil še bolj, je pa 12 Years a Slave dovolj dober, da ne bi imel nič proti, če letos pobere kakšne konkretne nagrade.

Ocena: 85 %

 

29 komentarjev na “Recenzija: 12 Years a Slave”

 1. Didl pravi:

  Kaj ti to gledaš sam dvdscreener-je? Ni to malo preslaba kvaliteta za pravo filmsko izkušnjo?

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stari, v nedeljo so Globusi. Ne morem jih gledat na pamet. Ni šans. Je pa res, da se pod DVD screener ne bi spustil. Pa pozabljaš tudi na posebne projekcije, ki so veliko prej za novinarje in VIP.

 3. Didl pravi:

  Pri meni to ponavadi velja do oskarjev. Raje jih malo kasneje gledam z boljšo kvaliteto kot pa zdaj z neko shitty.
  Kaj to pri nas obstaja? VIP projekcije? Si ga tam gledal?

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pač projekcije za medije no :)
  Tudi do oskarjev jih ne bo v kinu, vsaj nekateri ne. Ni šans, da čakam. Meni so že Globusi noro dober šov.
  Je pa vendarle razlika ali doma gledaš Gravity ali recimo 12 Years a Slave. Ipak je drama brez efektov in podobnega kino tretmaja. Pa tudi DVD screener je zelo kul slika.
  Se pa strinjam, da je izkušnja v kinu seveda znatno veličastnejša. A jebat ga, če ne gre, ne gre.

 5. Niko pravi:

  V Nedeljo so ze Oskarji u pa res,ne morem verjeti kako hitro so tukaj ti sment. Na katerih vseh kanalih jih bodo predvajali?

  V cetrtek 16.1. pa ze Oskar nominacije

  Kurac se res pozna,Oscar season s filmi komaj folgam hocem jih videti vse cisto vse.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Misliš Globusi, a ne :)
  Po moje PRO 7 ne bo zatajlil, morda celo HBO, ne vem točno.
  Jaz se bojim, da ne bom videl Philomene. Zamudil sem jo v kinu, na netu pa je verjetno še ne bo.

 7. Niko pravi:

  Aja ups ne Oskarje v nedeljo so Globusi ja
  z mislimi sem ze cisto na cetrtku 16.,ko bodo razglasili nominacije za Oskarje :D

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  To pa tudi mene močno zanima kdo bo notri, koga pa bodo zajebali. Upam pa na čim več nominacij za Wolfa. Za vse ostalo me dejansko boli kurac, če sem iskren.

 9. Niko pravi:

  Js navijam in močno stiskam pesti res močno za Leota in pa Redforda,da kar obema uspe priti med top 5 a vem,da to nebo mogoče vsaj eden od mojih dveh bo out. Dokaz so Bafte Leotu je uspelo medtem,ko Redfordu zal ni. Ko bi le ugotovili,da je Tom Hanks za Kapitana Phillipsa nateg a,ker vem,da je Tom Hanks in,da ga preprosti vsi na tem svetu ljubijo je najbolje,da sklene akademija nek kompromis,da ga nominira za Walt Disneya v Saving Mr. Bansku v stranski moški vlogo od tistega kapitana pa čim čim čim dlje. Če se to zgodi lahko še sanjam o tandemu Redford DiCaprio

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Redford po moje ne bo izpadel. Leo pa tudi ne, saj si akademija take sramote enostavno ne more več privoščiti. Res mi ni jasno zakaj Hanksa forsirajo za Kapitana, ker razen na koncu ni čisto nič posebnega. V Banksu je stokrat boljši.

 11. Niko pravi:

  Vsekakor upam nato in res tvoj komentar v nev čigava ušesa,da se to uresniči :D . Tudi meni čisto povprečen drugače pa saj veš,da mu jejo iz roke je njihov idol ikona Toma Hanksa ne bojo pustili na cedilu pa čeprav je lahko slab ali celo grozen ampak naj tega ne storijo v glavni moški vlogi in ga nominirajzo za stransko tako,da Hanks je stoprocentno zagotovo miljonprocent nominiran ne vem pa zakaj strašno upam za stransko.
  Bi bila sramota ampak vseeno to ni zagotovilo saj strokovnjaki menijo,da gre letos za eno izmed najbolj zajebanih bitk v kategoriji glavna moška vloga kot že dolgo ne. Tako,da nobeden nima zagarantiranega mesta med nominiranci:

  This is truly one of the most exceptional and crowded best actor races in recent memory. Chiwetel Ejiofer, Robert Redford, Matthew McConaughey, Tom Hanks, Leonardo DiCaprio, Bruce Dern, Oscar Isaac, Forest Whitaker, Christian Bale and Joaquin Phoenix. In any other year, any of their performances would be certainties. But this year, it’s gonna be tough. All of them but Whitaker got Golden Globe nominations, though Whitaker got a SAG nod while Redford, DiCaprio, Isaac, Bale and Phoenix did not.. This should be very interesting…

  Kakorkoli jaz navijam za DiCapria in pa Redforda. Čimprej pa si želim videti starega mačka Derna in pa McConaugheya

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni pa se ne zdi, da Hanksa še vedno tako ljubijo. Zadnja leta je bil nekam v ozadju kljub parim super vlogam. Tale Phillips ga je znova porinil v ospredje.

 13. Niko pravi:

  Ampak saj še ni nič izgubljeno Samantha Morton za In America ni prejela nič nominacij od Globusov,Sag,Baft pa je ujela Oskarjevsko nominacijo tudi Marcia Gay Harden za Mystic River ravnotako nič od Globusov in Saga kot tudi za Pollocka kjer je kasnje celo zmagala pa še lansko letni Wallis in Riva. Mislim,da boj za Hanksa in Saving Mr. Banks še ni končan je pa konkurenca huda.
  Je pa tudi zanimivo kako potihoma neopazno se je do vrha priplazil Bradley Cooper za American Hustle kritiška srenja ga je popolnoma spregledala potem pa BAM Globus nominacija zdaj pa še BAFTA nominacija… Sledi še Oskar nominacija? Ker American Hustle še nisem videl čakam na kino me zanima kako se ti je zdel vredn teh dveh nagrad? Sej možnosti za zmago itak nima ampak samo pravim kako potihoma sej je prebil do teh nominacij prej pa popolnoma ignoriran,če mu še Oskar nominacija pade bo to za njega zagotovo slavje in čast že 2 nominaciji v zaporednih letih pred leti pa še veljal za rezervnega pretty boya.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bradley Cooper je zelo povprečen v American Hustle. Christian Bale ga popolnoma povozi. Nimam pojma kdo je tako nor, da ga sploh nominira.

 15. Peter pravi:

  Po trailerju je videti, da je to moj top film leta. Seveda, to bo zagotovo zmagalo na Oskarjih (kako predvidljivo) in zna se zgoditi, da bo sploh po The departed-u to zopet “moj film”, ki bo zmagal na Oskarjih. Vmes je bil Slumdog Millionaire, ki se mi ni zdel slab (dobra zgodba a slab film), na splošno pa so bili zmagovalci zadnjih let zelo bogi.

  Težko je reči, da je to dejansko moj top film, saj favoriziranih filmov še nisem videl (Gravity, Captain Phillips, Rush, Philomena, American hustle, The wolf of Wall Street,…) a po trailerju sodeč je to lanski Lincoln, Life of Pi ali pa Django unchained.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Slumdog Millionare je vrhunski film, eden najboljših zadnjih let.
  Zmagovalci zadnjih let bogi? Argo, The Artist, The King’s Speech in The Hurt Locker? Se hecaš?
  Ah, ne moreš po trailerju soditi celega filma, ne ga srat no, kolega.

 17. Peter pravi:

  Ne Iztok, ne hecam se in tudi nisem edini takšnega mnenja. Verjemi, da ne. Kar se tiče omenjenih filmov, sem pozabil na The Artist, ostalo je res slabo. Zelo, zelo slabo. The hurt locker pa vemo zakaj je zmagal pri (pazi!!!!) ameriških nagradah. Argo ni slab, ni pa tako zelo dober. Dajmo si priznati. Pri filmu The King’s Speech mi je bil dober samo glavni igralec. Na splošno to ni zame. Kar se pa tiče filma Slumdog millionaire pa velja, da dobra zgodba a slabo narejen film. Iztok priznaj, da je estestsko in ideološko sramoten film. Škoda, zgodba ni slaba….
  Oskar oziroma akademija ima rada tolažbo in filma kot sta na primer The King’s Speech in Argo sta tolažilna filma. Ne izzivajo gledalca. Ni, kot bi ti rekel, da bi človek dušo spustil.

  Vesel sem, če dejansko res zmaga nekaj dobrega, vrhunskega, kvalitetnega. To naprimer The hurt locker ni. Je daleč od tega. So katastrofalne odločitve, že nominacije so včasih čudne. Iztok, če nekateri v ZDA hvalijo film in govorijo/pišejo, da je Oskar zmagovalec, še ne pomeni, da je dober.

  Sicer pa, kar se tiče letošnjega leta, me še rajcajo American hustle, Gravity in The wolf of Wall Street.

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne bova se strinjala. Meni so ti filmi mojstrovine.
  Slamdog Millionare je perfekcija. Nimam pojma kaj te je zmotilo.
  Jaz sem spustil dušo. Pri Argu še posebej. Če je ti nisi, jebat ga.
  Hurt Locker je za vojno v Iraku to, kar je bil Platoon za vojno v Vietnamu. Ne ga srat no.
  Boli me kaj kdo pravi, jaz govorim svoje mnenje. Tako kot ti pač svojega. Se pa ne strinjava, nimaš kaj.
  Vseeno pa menim, da so ti filmi veliki večini kul, tudi če počekiraš mnenja kritikov je tako.
  http://www.rottentomatoes.com/m/slumdog_millionaire/
  http://www.rottentomatoes.com/m/hurt_locker/
  http://www.rottentomatoes.com/m/argo_2012/
  http://www.rottentomatoes.com/m/the_kings_speech/
  Težko boš našel koga, ki mu ti trije niso bili enkratni.
  Isto velja za IMDB, kjer glasujejo gledalci.
  http://www.imdb.com/title/tt1010048/?ref_=fn_al_tt_1
  http://www.imdb.com/title/tt0887912/?ref_=fn_al_tt_1
  http://www.imdb.com/title/tt1024648/?ref_=fn_al_tt_1
  http://www.imdb.com/title/tt1504320/?ref_=fn_al_tt_1
  Torej, folku so ti filmi kul, kritikom tudi, res ne vem od kje ideja, da je splošno mnenje slabo.
  Slumdog in King’s Speech sta celo med 250 top filmi ever na IMDB. Ne ga srat no.

 19. Niko pravi:

  Veš kaj me Iztok posebej jezi pri ljudeh vedno bodo znali šinfat in človeku zbijat moralo in veselje,ki jo ima do nečesa pa je to lahko karkoli tega res nisem nikoli razumel. V tvojem primeru Globusi in Oskarji. Eh čisto snobovsko in brezveze,kaj res ne razumejo,če se bodo upirali na primer Oskarjem ali Globusem in,če jih na koncu bog ne daj ukinejo se sistem bistveno ne bo spremenil Amerika bo ostala Amerika svetovna velesila,ki bo ljudjem še vedno težila s terorizmom in kapitalizmom. Peter raje se spravi na prave vesti. To,da živimo v kapitalizmu pod vodstvom ZDA sploh niso krivi Oskarji in Globusi. Če se hočeš upirati sistemom pojdi na ulice in izrazi svoje nezadovoljstvo,ko je treba na ulice protestirat u Ljubljani in Mariboru potem pa nobenega ni ampak ljudje bodo še vedno mazohistično jamrali in godrnjali. To ti življenje lahko spremni. Pa,če bi bila akademija tako ameriška zakaj potem ni nagradila film o človeku,ki je naredil bazo podatkov za ljudi in CIA olajšal delo. kot na primer o Zuckerbergu in Facebooku. Zakaj so potem nagradili recimo dramo o Britanskem jecljajočem kralju. Pa ne boš verjel sama mladina obožuje ta film. Se pravi srednješolska mladina za katere pravimo nikoli nikoli ne gleda kvalitetnih filmov pa jih večina spusti dušu ob Kraljevem Govoru brez zajebancije. Poleg tega pa še nekaj preprosto boli mene kurac kaj si ljudje mislijo o teh nagradah js uživam,jaz jih cenim in globoko spoštujem. In zakaj moraš tudi Iztoku vsiljevati neko drugo iz riti potegnjeno mnenje o tem in onem,da ga prepričaš v neko stvar,da jo zasovraži. Naj vsak počne kar mu paše. Ali pa recimo zadnjič sem videl lestvico kateri filmi so najslabši nagrajenci Oskarjev in na prvih mestih sta bila postavljena Crash in The Greatest Show on Earth in za nobena ne smemo trditi,da sta slaba. Crash je bil razglašen za Ebertov najboljši film tistega leta govorimo o najboljšem in najbolj znanem kritiku pa še nekaj kritiških združenj mu je podelilo nagrade. Tako,da ne smemo trditi,da je slab. The Greatest Show on Earth pa je najboljši film Stevena Spielberga in sam je povedal,da ga je ta film tako navdušil in inspiriral ter mu je bil vzor pri številnih filmih. In če neki film inspirira danes največjega režiserja vseh časov po splošnem mnenju ne moremo trditi,da je slab. Tako,da ne vem o čem ti to nakladaš in delaš probleme in se sekiraš tam kjer problema ni. Oskarji po večini nagrajuje filme,ki so všeč tako kritikom in publiki,ki kasneje,ko preteče dovolj časa se uvrstijo tudi na lestivce najboljših filmov vseh časov. Pa še en dokaz,da kdaj kritiki povsem ustrelijo v prazno in niso najbolj dober vir o tem kaj je dobro ali ni. Ko je Butch Casidy in The Sundance film prišel ven so ga popljuvali in raztrgali,da gre za najslabši film pa ga je vendar kljubm temu Akademija angradila s številnimi nominacijami za najboljši film,režijo in tako naprej in da ne govorim kako so takrat akademijo popljuvali zaradi te odločitve. No danes je ta western izbran za eden izmed 10 najboljših vesternov vseh časov in gre za eno največjih klasik na svetu. Zdaj pa res ne bluzi več.

 20. Niko pravi:

  Včasih se ljudje tako pizdijo,ko da bi nominirali Adama Sandlerja in Transformerje

 21. Peter pravi:

  To je isto kot pri Batmanu. Pri Nolanovem Batmanu (še posebej pri The dark knightu) se ne bova nikoli strinjala. Kritiki ga hvalijo, dobil osem nominacij za Oskarja (dva dobil), na IMDB lestvici je The dark knight na petem mestu, ti pa….

  Mnenja so različna, jebi ga…. Od daleč se vsako leto vidi lobiranje za Oskarje. Postali so preveč predvidljivi.
  Če so lahko bili Zero dark thirty, Hugo (dober kot otroški/mladinski film!), Toy story 3 (kaj???), Avatar (zelo precenjen film), The hurt locker (bog pomagaj) itd. nominirani, bi lahko za best picture nominirali lahko tudi The dark knight. Aja, točno, stripovske zadeve niso Oskar material. Adijo pamet. No, saj nenominiranje Nolanove mojstrovine je prišlo do tega, da imamo za best picture zdaj kar 10 nominirancev… No, ja….

  Kot sem rekel, to so dobri filmi a prekleto daleč od mojstrovine. Razen The artist in pogojno Slumdog millionaire.
  Te ameriške filmske nagrade ne jemljem resno. Vesel sem, če res nekaj dobrega zmaga, v nasprotnem primeru pa: “No, ja Oskarji pač.”

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kdaj bo jasno, da Hugo ni otroški in mladinski film, hudiča no.
  Nop, ni isto, saj jaz nisem nikoli trdil, da The Dark Knight velja za povprečen film na splošno. Da ni bil pri oskarjih pa je jasno, saj je tipičen akcijski film. Ne ga srat no.
  Toy Story 3 je čudovit in bolj emotivno močan od večine igranih filmov.

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Niko, tudi meni ni jasno zakaj so se nekateri tako zgražali nad Crashom. Kul film je.

 24. Niko pravi:

  No pa,da čujem in me res zanima kateri filmi bi po tvojem mnenju morali biti nominirani… tisto leto ali pa v letu Hurt Lockerja in Avatarja pa,da ne boš narobe razumel tudi meni je Avatar precenjeni film amapk številke bodo govorile za sebe. Pa Toy Story 3 tudi amapk spet številke bodo govorile nekaj povsem drugega poleg tega pa ne glasujemo za Oskarje niti ti niti jaz niti Iztok ampak ljudje,ki dejansko delajo filme in 6000 jih je odločilo,da je Toy Story 3 najboljši film tistega leta

  http://www.imdb.com/title/tt0435761/
  Ta link ti spet dokazuje nasprotno in kaj ti je prej Iztok povedal ocena 8,5 pomeni da ga publika ljubi zdaj pa poglej malo bolj desno na Metascore in videl boš oceno 92/100 ta podatek pa ti bo povedal,da ga takisto kritiki močno ljubijo zdaj pa še box office in videl boš vrtoglavi znesek,ki presega čez milijardo in pove,da je to prva risanka,ki je presegla to magično številko. Oskarji ne morejo biti prilagojeni samo tebi ali pa meni. Tako,da se okusi pač morajo mali prilagoditi tako,da po teh podatkih,ki sem jih navedel za Toy Story 3 pričajo,da gre za mojstrovino film a jebat ga,meni ni tako odličen in dober,da bi ob tej risanki spustil dušo so mi bili recimo Triplets of Bellevile ali pa Mary and Max,Nightmare before Christmas,Tokyo Godfathers veliko boljši a jebat ga podatki kažejo,da je Toy Story 3 zaslužen nominacije zato se ne sekiram pretirano

 25. Niko pravi:

  Dark Knight pa je overrated totalno navdušen sem samo nad Jokerjem,ki je veliko bolj kul kot pa Batman in sesuje celotno Batman sceno ali kot je rekel Quentin Tarantino zakaj ne bi režiral Batmana. Ker je danes Batman tako dolgocajten lik,ni pretiranega razvoja lika in zabave za scenariste nima z njim kaj početi. Joker pa je fenomenalen lik,ki bi si zaslužil več sreentima.

 26. Peter pravi:

  Niko,… Če ima en film visoke ocene, še ne pomeni, da je dober, kaj šele kvaliteten. To se da “uštimat”, brez skrbi. Pa ne samo tukaj, tudi na Youtube na primer. Poglej, dejstvo je, da so vsi odmevni šovi (Golden globes, Oscars ali, če grem malo drugam, Evrovizija na primer) ena velika, velika kuhinja.
  Da je The dark knight overrated? No, ja, če ti tako praviš,…. Hahahaha. Kot celota pa veliko bolj deluje kot na primer Slumdog Millionaire, ki je kot sem že večkrat napisal dobra zgodba a zelo slabo narejen film.
  In od daleč se vidi, da Batman ni Tarantinova scena. On je pač Quentin Tarantino. Lahko naredi prekleto dober film ali pa veliko katastrofo.

  Mi je pa še danes smešno, da so na primer Toy Story 3, The hurt locker ali pa Zero dark thirty dobili nominacijo za best picture. Če že govorimo o risankah, bi si best picture bolj zaslužil The lion king ali pa VALLE-E, ki sta za nekaj razredov boljša od Toy Story.

  Iztok, pa ja ne misliš, da v današnjih časih pri teh nagradah ni kuhinje? Res ne? Lobiranja po tvojem mnenju ni? No, ja…

 27. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Itak je lobiranje. Pa PR pa dober denar zadaj, da se sploh prebiješ med nominacije, ampak dokler zmagujejo tako perfektni filmi kot sta Slumdog in Fargo, je vse okej.
  Stari, Dark Knight je stripovska otročarija, Slumdog pa jebeno kvaliteten film, ne ga srat no.

 28. E pravi:

  Dober film lepo so predstavili zgodbo Salamona a jaz osebno sem pričakoval več od tega filma.Meni je film Amistad boljši.

 29. montebuba pravi:

  krut film, na momente celo preveč..tudi zelo nazorno pokazano :/ žal je tako bilo…vsi so odigrali odlično..šov pa vseeno pobere Pitt, ki s svojo pojavo spremeni amosfero..car…da ne bo pomote Eijofor, Fassbender, Benedict in ostali itak fantastični

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !