Recenzija: Gremo mi po svoje 2

11.12.2013 ob 22:54

slovenija 2013, režija: Miha Hočevar, igrajo: Jurij Zrnec, Tadej Toš, Sabina Kogovšek, Milena Zupančič

Če iščete enega najslabših slovenskih filmov vseh časov, je Gremo mi po svoje 2 odlična izbira. To ni film, to je totalno sranje od filma. Dolgočasen, butast, razvlečen, čisto nič zabaven, porazno odigran, še slabše oscenarjen in zamišljen, skratka, čisto dno. Gremo mi po svoje 2 je film, zaradi katerega bi morali Slovencem prepovedati snemati filme. Tako zelo prazen, sterilen, mrtev in brez energije, da bi gledalec najraje storil samomor. Povedano drugače, enka je za oskarja v primerjavi z dvojko, ki je tako slaba, predvidljiva, klišejska in neizvirna, da imamo občutek, da gledamo Gremo mi po svoje 26. Eden redkih filmov, kjer sem resno razmišljal, da bi zapustil dvorano. Prav imate, Gremo mi po svoje 2 zgleda tako, kot da bi ga s fotoaparatom res posneli mulci na taborjenju.

Ocena: 1/10

null

 

26 komentarjev na “Recenzija: Gremo mi po svoje 2”

 1. Vid Šteh Vid Šteh pravi:

  Uh, zdaj jih boš pa slišal od fenov Jurija Zrneca, da si star težak, ki nima smisla za humor. :) Sicer pa jaz Gremo mi po svoje ne dojemam kot film, ampak bolj kot reklamo za nek izdelek, vendar nihče od ustvarjalcev ne ve, za katerega. :)

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ah, kar naj napadejo :)
  Grozen film, res.

 3. MacGyver pravi:

  Kot sem ti pred kratkim omenil je meni že enka totalen poden…resnično me zanima kaj si bi mislil o tem delu…morda bom samo zarad firbca pogledal…

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Enka je bila meni okej.

 5. montebuba pravi:

  hahah skoraj vedno napišeš da je bil film tak grozen da bi odšel ven s kina. Bodi car pa enkrat to napravi heheh

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pri katerem sem še to napisal na tak način?

 7. spookymulder spookymulder pravi:

  Eh ne Iztok, malo pretiravaš, dvojka je definitivno boljša od prvega dela, predvsem zato, ker ni toliko tistih sanjskih/fantazijskih prizorov, ki so v prvem delu povsem zavrli ritem in zamorili duh filma. Je pa seveda res, da je pri ogledu potrebno upoštevati, da gre za mladinski film, torej je že v svoji osnovi namenjen specifični publiki, ki se vsaj glede na gledanost tako prvega, kot tudi drugega dela, očitno zelo množično odziva. Ne morem reči, da to razumem, saj me je vsaj pri vsem delu gledanost izjemno presenetila, vendar sem pri drugem to potem že pričakoval. Šale so sicer res zelo otročje, ampak zopet je potrebno imeti v vidu, komu so pravzaprav namenjene in logično je kot posledica tega zgodba zelo poenostavljena, da ne rečem že kar karikirana. Igra je pač taka kot jo lahko v Sloveniji, kjer posnamemo en mladinski film na nekaj let, pač lahko pričakujemo od mladoletnih neizkušenih naturščekov. Pač nekaj povsem drugega je npr. Nemčija, kjer vsako leto posnamejo malo morje mladinskih televizijskih oddaj in filmov, preko katerih se mladi igralci dejansko lahko kalijo. Vseeno pa si upam trditi, da je tudi v Gremo mi po svoje 2 predvsem pri tistih mladih igralcih, ki so nastopali že v prvem delu, opazen velik napredek. Tudi dinamika med Zrnecem in Tošom je dovolj dobra, pač znova v mejah razumevanja, kaj želita prikazati in komu je to namenjeno. Torej, če sem recimo prvemu delu dal nekje oceno 6/10, bom temu dal 7/10. Pri čemer je potrebno upoštevati, da Slovenskim filmom vedno pribijem 1 oceno več, kot si dejansko zaslužijo. Pač lokalpatiot. ;-)

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, niti pod razno. Kako ni toliko sanjskih prizorov? V moji verziji so bili na vsakih dvajset minut in trajali so zelo dolgo. Ta del ritma in duha sploh nima, prvi ga je imel.
  Vem, da je za mularijo film, ampak to ni izgovor za nešteto kiksov. Občudujem vsakega, ki je zdržal prve pol ure, ki so čisti pogreb slovenskega filma. Ko pride Kogovškova, se vsaj malo dogaja. Pred tem nič od nič. Ni panike, da so šale otročje, panika je, da jih sploh ni dejansko. Da je vse skupaj en velik dolgčas. Glede igre, štekam, jasno, ampak hej, če vidiš, da poba ne zna, ga naženeš in probaš z drugim, saj imaš čas za avdicijo, pobov pa je na tisoče, eden bo že znal igrati. Ampak ne, vse je dovolj dobro, saj vendar snemamo mladinski film in ne rabimo ne vem kaj. Bullshit. Zato pa smo tam, kjer smo. Dinamike med Tošem in Zrncem ni. Sta kot vsak v svojem filmu. Pojma nimata kaj bi počela v skupnih prizorih. 7/10? Spooky, upam, da se hecaš. Tole sranje od filma si v najbolj šenkani oceni zasluži 3/10. Več nikakor ne. 7/10 so že zelo dobri filmi. Ne ga srat no.

 9. spookymulder spookymulder pravi:

  ??? Kolikor vem, je v drugem delu samo en sanjski prizor takoj na začetku (v mislih imam prizor z dedkom), drugo pa so bolj romantične fantazije glavnega junaka. Jaz sem govoril o tistih sanjskih prizorih iz prvega dela, ki so s spremembo zgodbe, svetlobe in glasbe ter z nekimi filozofskimi eksistencialnimi debatami dejansko izgledali kot kakšna grozljivka in so čisto porušili lahkotno jedro filma.

  Meni je bil prva polovica filma celo boljša, dokler se je šlo samo za rivalstvo med obema taboroma, ker potem po prihodu lika Kogovškove dejansko vse postane že malce preveč smešno otročje.

  Glede avdicij pa so jih imeli veliko po šolah in gimnazijah, ampak kot rečeno, če nimamo neke filmske/televizijske kontinuitete, kjer bi se mladi igralci lahko dejansko navadili stati pred kamero in igrati, potem kaj več na žalost ne moremo pričakovati. Mimogrede, ali veš, da je to prvo filmsko nadaljevanje v samostojni Sloveniji? Ne samo mladinskih filmov, ampak nasploh prvo nadaljevanje celovečerca v več kot 20 letih. Podatek, ki več kot nazorno pokaže, zakaj nimamo izkušenih mladih igralcev.

  Glede ocene pa kot rečeno, gre za efekt patiotizma, tako da realno bi moral dati malce (v desetiškem sistemu za 2) manj, toliko pa si film dejansko zasluži, če seveda človek upošteva bistvene faktorje, za koga je film namenjen in s kakšnim namenom je bil posnet.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi čarovnica ni romantična fantazija in je precej grozna. Slabo si gledal film očitno. Teh fantazijskih reči je tokrat še več. Milena Zupančič se pojavi na vsakih dvajset minut enkrat, hudiča no. Ko ne sanja dolgolasec, pa o svoji narkoleptični punci sanja ta drugi in spet smo nekje drugje ne pa v sedanjosti. Da o prizoru, ko jo gleda po računalniku niti ne govorim. Kot da je članica neke sekte, hudiča no.
  Govorim o prizorih, ko še rivalstva ni, uvodni del filma, za bruhat, resno.
  Vem ja, da je prvo nadaljevanje po sto letih. Itak, saj je bil prvi del orjaški hit.
  Otroci niti niso krivi, krivi so debilni dialogi, ki jim jih je Hočevar dal v usta, pa prizori, ki so res totalno zanič.
  Dejansko ne morem verjeti, da s komerkoli debatiram o kvaliteti tega filma :)
  Bil sem sto posto, da ne bo človeka, ki bi mu bil všeč. No ja, razen osnovnošolcev, ki niso do zdaj gledali še nobenega ameriškega filma.

 11. spookymulder spookymulder pravi:

  Očitno nimaš pojma, kakšne številke gledalcev ima ta film, drugače zagotovo ne bi bil tako prepričan, da ne more biti nikomur všeč. ;-)

  Glede ameriških filmov pa, jih vsako leto dobimo serviranih kar nekaj, ki so veliko bolj neumni, predvidljivi in otročji, kot pa tale.

  Battleship … need I say more? ;-)

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vem, da ima nore rezultate, ampak vem pa tudi kdo ga hodi gledat.
  Battleship je faking awesome :)

 13. Knox pravi:

  Se vidi, da je bilo na hitro spacano brez predhodnega planiranja, ker je bil prvi del tak hit. Matrica 2 in 3 bi se reklo

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni je druga Matrica boljša od prve, če se prav spomnim :)

 15. spookymulder spookymulder pravi:

  @Knox: V bistvu nadaljevanje niti ni bilo tako hitro “spacano”, ker kot vidiš, so med obema deloma minila 3 leta, med tem ko je Hočevar nameraval nadaljevati že takoj naslednje leto, ampak kot vedno, ko se gre za filme v Sloveniji, je nastal problem glede denarja … kar je iz stališča Filmskega centra povsem nedoumljivo, glede na to, da je bil prvi del najbolj gledan domači film v samostojni Sloveniji.

 16. dr. Onyx pravi:

  Od celotne trilogije je meni še najboljši Gremo mi po svojo, kjer če se ne motim Zrnec sploh ne nastopa.

 17. Didl pravi:

  @dr. Onyx kaj ti živiš na Marsu? ali je to samo bedn troll?

 18. nebo pravi:

  Nisem gledal drugi del, ampak tvoji oceni čisto verjamem. Že prvi del je bil katastrofa, kaj je šele drugi. Nočem niti videt. Pač slovenski režiserji , večina njih, res ne znat povedat filmske zgodbe niti v mladinskem žanru. Včeraj sem malo gledal tv in je bil na popu en tak ameriški mladinski klišejski patetični (ko na koncu glavni lik seveda zmaga) in sem si rekel “kakšno sranje od filma!”. Potem pa kmalu zatem; “ampak naši še takega sranja niso sposobni posnet”. In res; Slovenski film je z redkimi izjemami sranja od sranja!

 19. Jure pravi:

  Men je tud enka vlk bolša, od dvojke sm pa pričakoval velik več. Mene je najbol motl ko ni blo nobene zvodbe, res montiral so faking 1 leto , res za popizdit:P

 20. E pravi:

  Meni osebno ni tako slab film kot ga ti opisuješ Iztok.
  Ocena 1/10 je pa pretiravanje za moje mišlenje jaz bi dal oceno 6/10.Idino kar sem pričakoval več dialoga med Zrnicem in Tošem.

 21. Didl pravi:

  Se strinjam E. Dvojka ni nič slabša od enke. V enki je veliko manj dogajanja, slab ritem in pomanjkanje zgodbe bolj moteče kot tule. Tako da ne razumem kaj točno si sploh videl v enki oz. kaj ima enka kar dvojka nima? Grem stavit, da bi ti bil z drugim ogledam, prav tako slab.

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Enka ima vse kar dvojka nima. Enka je okej gledljiva zabava, dvojka je cisti bullshit.

 23. oskar pravi:

  Jaz sem prvemu dalu 6, temu pa dam 4/5.
  Dvojka se zelo očitno šverca po prvem delu – zelo malo stvari in odnosov med liki so v nadaljevanju dejansko nadgradili; se vidi da je tole nadaljevanje zelo hitro sledilo uspehu prvega dela. Tokrat sem opazil tudi nekaj, kar mi je izpadlo izredno moteče – film je poln nekih totalno ‘random’ prizorov, ki sploh nimajo nobene veze z zgodbo in so v filmu samo zato, da se je v njih vsak od otroških igralcev lahko za nekaj sekund pokazal (imel nekaj sekund ’slave’) in kasneje lahko povedal svojim prijateljem in sorodnikom, da je nastopal v filmu. Potem pa no shit, da je zadeva najbolj gledan film v Sloveniji, če ga pridejo cele familije in šole gledat.
  Pika na i je še režiser Miha Hočevar. Seveda ga ne poznam osebno; možno da je tipo v resničnem življenju povsem kul možakar, ampak meni se je malo priskutil v svojih intervjujih. Ne vem…meni deluje, kot da on sam zase misli, da je s tem filmom zagrabil boga za jajca, ustvaril nek ne vem kakšen fenomen. Tak malo ‘cocky’ mi deluje, ko zagovarja svojo ‘mojstrovino’. Dejstvo pa je, da uspeh zelo redko gre skupaj s kvaliteto in to (na žalost) drži tudi za Gremo mi po svoje.

 24. Vid Šteh Vid Šteh pravi:

  To, da snemaš “film za mularijo” ti še ne daje pravice, da narediš tako zanič izdelek, kot je Gremo mi po svoje 2, ki izgleda kot da bi par mulcev šlo v hosto snemat povsem “random” prizore, ki nimajo nobene medsebojne povezave in so jim zaradi te nesmiselnosti strašno zabavni. Če zamižim na eno oko in sem radodaren, je vsebine filma za približno 10 – 15 minut, vse ostalo pa je mašilo, katerega edini namen je, da v en prizor zmečeš gručo otrok in si s tem zagotoviš veliko sedežev v kinu. Sanjskih sekvenc je za celo morje in večina jih je milo rečeno butastih in prav prisiljeno komičnih, da sem samo čakal, da bo nekdo na ekran napisal “Prosim, smejte se!”. Resno; tole je obupen film. Podn od podna, kot radi rečemo v Zasavju. ;)

 25. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Podpis.

 26. Pepi pravi:

  Fak. Kdo gre posnet kej tazga. O_o

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !