Recenzija: Captain Phillips

29.11.2013 ob 14:14

CAPTAIN PHILLIPS

Filmi Paula Greengrassa mi niso nikoli potegnili. Niti United 93, kaj šele Bourne in kak Green Zone. Ni mi všeč, da vse skupaj vedno deluje kot dokumentarec, ali če hočete, ni mi kul, da film rata preveč realističen in premalo filmski. Aham, Greengrass filme snema in postavlja kot dokumentarce, kar mi ne sede in me vedno znova precej moti. Tudi pri Captainu Phillipsu je tako. Ni pravega filinga, ni pravega filma. Je samo kruto realistična zgodba kapitana Toma Hanksa, ki ga med plovbo ugrabijo somalski pirati, ki sanjajo o denarju. Greengrass obožuje zgodbe, ki so se zgodile tudi v resnici, toda zakaj jih potem snema tako kot bi jih snemali za Discovery Channel, jebemti no. Film me je dolgočasil, film me ni preveč zanimal, film mi ni dal pravega užitka, napetosti in pričakovanja. Pa tudi Tom Hanks ni bil ne vem kaj. Pač bil je zraven. Vse do finalnih prizorov, ko mu Greengrass vendarle dovoli, da pokaže svoje igralske sposobnosti in dejstvo, da je bil nekoč vreden dveh zaporednih oskarjev. Jp, to, kar na koncu počne Hanks, je igralska bravura, ki reši film. Ki končno vspostavi stik z gledalcem in prižge čustva, o katerih prej ni bilo niti sledu.

Ocena: 5/10

null

 

10 komentarjev na “Recenzija: Captain Phillips”

 1. Knox pravi:

  Misliš, da bo dobil nominacijo za Oskarja kot se napoveduje? Ima šanse proti Ejioforju?

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  12 Years a Slave še nisem videl tako da nimam pojma. Po moje je resen plejer tudi McConaughey iz Dallasa. Hanks je vrhunski v zadnjih minutah filma, pred tem zame ni, se pa lahko zgodi, da mu spet dajo nominacijo, a zmagati ne more.

 3. spookymulder spookymulder pravi:

  Uf, ne, ne, tegale res ne razumem … kot prvo naj rečem, da sem bil osebno izjemno presenečen ob ogledu tega filma, ker glede na relativno enostavnost zgodbe (pirati ugrabijo ladjo), nisem pričakoval tako napetega filma, ki me bo (skoraj) od prve pa čisto do zadnje minute držal na trnih. Povedano drugače, če bi imel navado grizenja nohtov, bi iz dvorane odšel čisto brez njih. Brez heca, sploh ne razumem izjav, da film deluje preveč kot dokumentarec. OK, pri United 93 je bilo to do neke mere res, ker dejansko film ni bil osredotočen na neke konkretne osebe, temveč je šlo predvsem za prikaz dogodka samega. Toda pri kapitanu Phillipsu zadeva ne bi mogla biti bolj različna, saj imaš že od začetka zelo osredotočen in lepo razvit glavni lik Phillipsa in na drugi strani tudi presenetljivo dobro osmisljen lik glavnega antagonista. In potem dobiš klasičen lok zapletov in stopnjevanja napetosti med tema dvema likoma, ki niso prav nič dokumentarno naravnani, temveč delujejo kot povsem običajna akcijska drama. Hanks je odličen, kot vedno, zadnji prizor pa mu doda tisti pridih izjemnosti, zaradi katere se bo tudi letos znašel najmanj med nominiranci za glavne filmske nagrade. Hkrati pa je izjemen tudi glavni negativec Barkhad Abdi, ki me je povsem osupnil s po eni strani lahkotnostjo igre in po drugi strani iskrenosti prikazanih čustev. In dejansko je to sploh njegova prva filmska vloga. Brez besed sem. Torej, tole je za moje pojme eden najboljših filmov letošnjega leta, ki mu zato brez slabe vesti dam oceno 10/10.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, kot da ne bi gledala istega filma. Nič od tega, kar je tebi kul, meni ni.
  Drugače pa so moji letošnji favoriti zaenkrat tile: Gravity, Only God Forgives, To the Wonder, Rush, Behind the Candelabra, Jurassic Park 3D, World War Z in Stand Up Guys.

 5. spookymulder spookymulder pravi:

  Pod favoriti misliš filme, ki so bili tebi najbolj všeč v minulem letu, ali favoriti za globuse in oskarje? Ker iskreno rečeno močno dvomim, da se bo kateri od naštetih sploh uvrstil med nominirance (čeprav bi si jih nekaj zagotovo zaslužilo).

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Moji, moji, prijatelj. No, Gravity razturava tudi na nagradah. Vedno je zraven. Pa Bullockova tudi. Tvoj Phillips pa seveda tudi.
  Pa Rush je tudi pri Globusih, Candelabra pa itak, seveda v tv kategoriji.

 7. spookymulder spookymulder pravi:

  Zakaj je Candelabra v televizijski kategoriji, mi ni najbolj jasno. Ga v ZDA niso vrteli v kinih? Pri nas sem ga namreč videl v Kinodvoru. Da je Gravitacija dobila nominacijo za globusa pa je vsaj zame zelo prijetno presenečenje (Bullockova pa je tako ali tako moj večni guilty pleasure ;-) ).

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nop, v ZDA je bil to le HBO film. Žal. So ga pa vseeno rolali v Cannesu recimo.
  Bullckova je v Gravity odlična, je pa res, da še vedno bruham, da so ji dali oskarja za The Blind Side, kjer je bila tako povprečna, da je bolelo.

 9. simon pravi:

  Iztok? Dokumentarec? Film je ja napet kot struna…kaj bi pa ti zelel od takega filma?
  To kar je pa na koncu Tom Hanks odigral na koncu je pa za anale…
  VRHUNSKO!

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ni panike, da je napet, panika je, da je napet dokumentarno in zato dolgočasen, vsaj zame no.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !