IZTOK faking GARTNER

« | | »

Liffe 2013: Frances Ha, Ginger & Rosa, Big Sur, Upstream Color

28.11.2013

Evo jih, moji štirje lifovci, s katerimi se poslavljam od letošnjega festivala, kjer sem bil zaradi pomanjkanja časa precej omejen. Ogromno filmov je šlo mimo mene, tudi takih, za katere bi ubijal. Ni šlo, jebat ga, ne morem pomagati. Bo pa naslednje leto bolje.

FRANCES HA (4/10) je izjemno tečen film. Woody Allen wannabe, kjer mi res ni jasna navdušenost gledalcev. Noah Baumbach sicer zna posneti dober film, toda Frances Ha, kjer bi glavno igralko Greto Garwig usekal okoli ušes, ni med njimi. Je zoprn, dolgočasen, razvlečen in nezanimiv. Woody Allen take fore obvlada v nulo, Baumbach jih tokrat žal ne. Scenarij, ki mu ga je pomagala spisati Garwigova, je premalo očarljiv, tekoč in nabrit, da bi si lahko privoščil neskončno nevrotično čvekanje. Nisem trznil, niti malo, niti pogojno, niti po pomoti. Zanič film, če povem po domače.To, kar je bilo folku simpatično, je bilo meni tečno sto na uro. Nimam kaj.

Povsem drugačna pesem je GINGER & ROSA (7/10), dobra, emotivno markatna in prepričljiva mešanica zgodbe o odraščanju in političnega ozadja, kjer se dve mladenki, Ginger (Elle Fanning) in Rosa (Alice Englert), znajdeta sredi ameriško kubanske raketne krize. Zanimiv film, perfektno odigran s strani Elle Fanning, ki ji več kot odlično pomagajo tudi Oliver Platt, Annette Bening, Timothy Spall in recimo Christina Hendricks. Režiserka Sally Potter karakterje obvlada v nulo, gledalec pa začuti vsako solzo glavne junakinje, ki se ji podre idealističen svet.

BIG SUR (5/10), biografija kultnega Jacka Kerouaca (premalo prepričljivi Jean-Marc Barr), pionirja bitnikov, ki se po huronskem uspehu romana On the Road umakne stran od javnosti, da se mu ne zmaša, ima nekaj okej arty momentov, toda zdela ga preveč naracije, ki začne iti na živce. Naracija rata tečna, prepogosta in prenatrpana, tako zelo, da pohodi film, ki ga čez nekaj časa praktično ni več. Itak, Kerouac bi is zaslužil boljši film, režiser Michael Polish pa bo zaenkrat ostal najboljši z odličnim filmom The Astronaut Farmer. Big Sur je dober double bill s Frances Ha, če hočete overdose praznega besedičenja.

In še UPSTREAM COLOR (3/10), film, od katerega sem pričakoval veliko, dobil pa izjemno malo. Okej, je drugačen, poseben, bizarno očarljiv in vizualno zanimiv, toda je tudi dolgočasen, prazen, težek in tečen. Najprej intriganten body horror, nato pa wannabe Melanholija Larsa Von Trierja in Drevo življenja Terrencea Malicka, ki nam pove, da med ljudmi, prašiči in rožami dejansko ni razlike. No ja, nekaj takega. Dejansko mi je vseeno, če ga nisem poštekal, niti se nisem trudil. Ni bilo vredno. Škoda časa za filme, ki pozabijo na film in se grejo samo eksperiment. Ko jih jebe, resno. Upstream Color je zajebancija, ki se dela norca iz gledalčeve inteligence.

null

 

Avtor IZTOK GARTNER, zapisano 28.11.2013 ob 19:22 pod LIFFe, recenzije. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

5 odgovorov na “Liffe 2013: Frances Ha, Ginger & Rosa, Big Sur, Upstream Color”
 1. frenk - 3.02.2014 ob 23:39

  Upstream Color…3/10

  hahaha, vsaka ti čast, da daš tak nizko oceno(sarkazem)…zakaj sploh gledaš filme? :D

  lp

 2. frenk - 3.02.2014 ob 23:41

  Pač glede na primerjavo…Big Bur 5/10
  dobro, vsak ma svoj okus in pogled na film, ampak to je pa pretiravanje.

 3. frenk - 3.02.2014 ob 23:42

  @Big Sur

 4. IZTOK GARTNER - 3.02.2014 ob 23:52
  IZTOK GARTNER

  Filme gledam tudi zato, da me sranje kot je Upstream Color ne uspe nasrati, da je dober film.

 5. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: On the Road - 12.02.2014 ob 00:19

  [...] za stranskga oskarja, če prav pomislim. Jp, On the Road je doti boljši od leto kasneje posnetega Big Sura, ki je Kerouaca ujel po slavi romana On the Road. Je fajn poklon nastanku znamenitega testamenta [...]

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !