Intervju: Rok Cvetkov (Svet24)

22.10.2013 ob 01:25

Vsi naši politiki bi potrebovali dvojnika

Slovenci smo lahko resnično ponosni na Roka Cvetkova, mednarodno priznanega kaskaderja, ki je v letih svojega dela sodeloval z največjimi imeni iz filmskega sveta. Kljub temu ostaja preprost in prijazen možakar, ki mu uspeh ni stopil v glavo. Pogovor sva seveda začela s filmom o princesi Diani, kjer je bil prav on glavni kaskader in režiser najbolj nevarnih prizorov.


Začniva pri filmu o princesi Diani. Kaj točno ste počeli oz. kaj točno je bila vaša naloga pri tem filmu?

V tem filmu sem imel vlogo režiserja za kaskaderske prizore. Režiral sem lov paparacev na Diano, bil sem njen voznik, koordinral pa se tudi vse vožnje z avtomobili. Moje delo je bilo praktično vse, kar se vsaj malo tiče kaskaderstva.

Slišal sem, da je glavna igralka Naomi Watts precej razvajena in da je imela dvojnice tudi za navadne prizore. Sem slišal prav?

Ja, res je. Imela je dvojnico iz Zagreba, ki je bila izbrana na avdiciji. Ampak ni bila pa spet tako razvajena, saj se mi je pri nekaterih prizorih kar malo zasmilila. Na primer takrat, ko je bilo zunaj 40 stopinj in je morala sedeti v kombiju brez klime.

Vam jo je uspelo povabiti na zmenek in se z njo morda zaplesti v kako skrivno aferico?

Ne. Na to niti ne pomislim (smeh).

Če se ne motim, sta bila zraven tudi vaša hčerka Tjaša in novopečeni zet Rok Perko. Je pri kaskaderjih navada, da v svoj posel vključijo tudi družino ali to počnete samo vi?

Ja, res sta bila zraven. To ni navada, ampak najboljše poznaš sposobnosti svojih najbljižih in jim posledično tudi zaupaš. Sem človek, ki si ne dovoli napak, sploh ne pri takem velikem projektu.

Kaj pa sin Alex, vas je kaj razočaral, ko je raje izbral glasbeno kariero?

Ni me razočaral. Vsak ima svojo pot in naj dela tisto, kar ga veseli. Konec koncev je moj sin in ga podpiram pri vsaki odločitvi. Kaskaderstva ni čisto opustil, saj pri kakšnem projektu še vedno sodeluje z mano. Pri Diani ga ni bilo, saj ga nisem imel kje uporabiti, ker je film bolj drama kot akcija. Ga imam pa zato zraven pri naslednjem projektu. Gre za danski triler režiserja Ole Christian Madsena, kjer ga bom uporabil pri pretepih.

Kdaj boste v Slovenijo pripeljali Sylvestra Stallonea in ostale zvezdnike filma Plačanci, kjer ste bili ravno tako kaskader?

V Slovenijo bi zelo rad pripeljal kakšen velik projekt ampak v tem trenutku to ni mogoče, saj smo na zelo slabem glasu, ker nimamo nobene davčne ugodnosti kot jo imajo druge evropske države.

Ko pogledam vaš rezime, komaj diham, saj vidim, da ste sodelovali z največjimi igralskimi imeni modernega časa. Tudi s Clintom Eastwoodom, Melom Gibsonom, Nicolasom Cageom, Nicole Kidman, Chuckom Norrisom, Jackiejem Chanom, Robinom Williamsom in Pierceom Brosnanom. Kako je mogoče, da se niste prevzeli in da še vedno ostajate povsem preprost možakar?

Mislim, da ta te preprostost pripelje do uspeha. Moje mnenje je, da tisti, ki visoko leta nizko pade. V tem času je najbolj pomembno biti človek in mož beseda.

Pa vse te zvezdnike spoznate tudi v živo in z njimi ohranjate prijateljstvo tudi po tem, ko je filma konec?

Z nekaterimi ja, z nekaterimi ne. Ampak če ne drugega, imamo danes vsi Facebook, pa se prej ali slej najdemo tam (smeh).

Predvidevam, da je kaskader oz. tako imenovani stunt coordinator »huda faca« tudi za ženske. Je žena kaj ljubosumna ali se je navadila, da vas obletavajo razne oboževalke?

Ha, ha, nič ni ljubosumna.

Kaj pa Slovenski film, sploh rabi kaskaderje, ali še bolje, zakaj pri nas ne znamo posneti enega res dobrega akcijskega prizora?

V slovenskem filmu je problem že napisati scenarij. In tudi če je v scenariju kakšna akcija ali pa pretep, se grejo naši režiserji sami režiserja za kaskederske prizore, kar si tuji priznani režiserji nikoli ne bi privoščili. To se zgodi zato, ker hočejo čim več denarja obdržati zase. Za film pa jih tako ali tako ne briga. Mislim, da je to vidno, ko si kak slovenski film ogledate.

Na uho mi je prišlo, da malce ven iz Ljubljane gradite svoj filmski studio. So dela že končana? Kaj boste tam sploh počeli? Gre za vaš osebni Hollywood ali kaj?

Prav ste slišali. Ustanovil sem svojo lastno produkcijo, ki se imenuje AR Cvetkov Production. Glasbeni studio je že končan, sledi še montaža, ki bo narejena v kratkem. Ukvarjali naj bi se s postprodukcijo in pa s servis produkcijo.

Koliko denarja ste do zdaj največ zaslužili z enim filmom in ali se od kaskaderskega poklica sploh da živeti?

V številkah se ne bi pogovarjal. Lahko pa povem, da če si pripravljen garati in trdno delati, se ti ta trud povrne.

Pa končajva v stilu, kdo od slovenskih politikov bi bil dober kaskader, kdo pa bi nujno potreboval dvojnika?

Glede na sposobnost politikov bi vsi rabili svojega dvojnika, katerega bi pa bilo težko najti.

 

7 komentarjev na “Intervju: Rok Cvetkov (Svet24)”

 1. bojan pravi:

  Cvetkov je car,odličen intervju:)

 2. marjan pravi:

  Najboljsi intervju,,,novinarju cestitam za takasna uprasanja,redko kdaj preberem kaj takega :)

 3. marjan pravi:

  Za Roka Cvetkova lahko recem samo pohvale veliko berem tudi od zunaj same dobre kritike,res je car

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Marjan, počekiraj tudi tole:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2012/07/24/ekskluzivno-rok-cvetkov-intervju-prvi-del/
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2012/07/25/ekskluzivno-rok-cvetkov-intervju-drugi-del/
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2012/07/27/ekskluzivno-rok-cvetkov-intervju-tretji-del/
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2012/07/30/ekskluzivno-rok-cvetkov-intervju-cetrti-del/

 5. slaven pravi:

  Ja sam iz zg precekirao sam ove linkove i mogu vas pohvalit jer ja znam roka i mogu reci sve najbolje u nemu.pozdrav

 6. marjan pravi:

  iztok car si:)

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Skor večji kot Rok :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !