Intervju: Dino Hajderović (Svet24)

11.10.2013 ob 02:22

Če mi rečeš čefur, bodo padle batine

Dino Hajderović, za prijatelje, Dinotti, je bil do nagrade za najboljšega stranskega igralca v filmu Čefurji raus na letošnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu, najbolj znan po svojih spletnih skečih in sodelovanju v tv šovu Denisa Avdića. Zabaven mladenič, vedno za šalo, vedno ostrega jezika, pa zelo iskren in takšen, da pove to, kar misli. Kako se je odrezal na filmskem platnu pa boste lahko preverili vsak čas, saj Čefurji raus kmalu začenjajo svojo kinematografsko pot po Sloveniji.


Začniva direktno, so fantje iz republik bivše Jugoslavije res tako zelo dobri v postelji kot se govori?

Nisem ženska ali gej, da bi to vedel (smeh). Je pa res, da so južnjaki malo bolj temperamentni, mogoče jih to rešuje.

Hočeš torej reči, da ženska v seksu zares uživa samo z Balkancem?

Tega nisem rekel. Mislim, da nacionalnost nima veze z užitki v postelji. Važna je energija med dvema telesoma.

Kaj pa slovenski fantje, kaj jim manjka do zares dobrih ljubimcev?

Hm, zanimivo vprašanje. Ne vem, vprašajte Murkota (smeh).

Pustiva seks, da ne pregoriš od navdušenja, povej mi raje kako je bilo delati pri filmu Čefurji raus?

Zabavno! Nekaj novega. Nekaj, kar sem si potihoma želel celo življenje. Vsi so bili super, bilo je kot dogodivščina, ki ti ostane za vedno v spominu. Je bilo pa tudi naporno. Adrenalin je nenehno tekel po žilah. Noči so minevale z malo spanca, bile so tudi noči brez spanca. Tako je to, ko dobiš možnost delati nekaj, kar si zelo želiš! Soigralci so bili fantastični. Bili smo kot družina, kot skupina ljudi, ki se pozna že od nekdaj. Goran je  legenda. Postal je moj idol. Dejansko je povezal most med »čefurji« in Slovenci.

Si bil presenečen, ko si dobil nagrado za najboljšega stranskega igralca?

Da! Lani sem bil na istem festivalu in videl, da je Đuro dobil nagrado za najbolšo stransko vlogo v filmu Hvala za Sunderland. Takrat sem se zamislil, kdo od nas treh iz Čefurjev bo dobil naslednje leto to nagrado? Seveda je to bila samo pobožna misel in šala. No, letos sem nepričakovano dobil odgovor na to vprašanje. Vsi trije! Pravijo, da je to slovenski oskar. No, če bi vsaj dali vsakemu od nas po en kipec, tako smo pa dobili samo enega. Še potrdilo so nam dali samo eno! V zahvalnem govoru sem se pohecal, če ima kdo žago s seboj, da odžagam kipec na tri dele, če ne bo vojna, kdo si ga bo lastil. Na koncu smo ga odstopili naši produkciji ArsMedii, naj ga oni imajo. Brez njih tudi nas nebi bilo.

Namiguješ, da Festival slovenskega filma ni na stopnji podobnih tujih filmskih festivalov?

Mislim, da ta festival prikazuje realno stanje, da v Sloveniji na tem področju manjka še veliko dela in truda, da pride na raven festivalov drugih državah Evrope. Da ne govorimo o ameriških oskarjih. Ampak super, dobil sem nagrado, sem vesel in zadovoljen. Sedaj se lahko vsaj pohvalim z nečim, ne pa da mi govorijo:« Kaj si pa ti naredil do sedaj v svojem življenju? Ti si navaden busar?!« »Haha, zapel sem Vesno! Kaj pa ti?« lahko zdaj v šali odgovorim.

Se motim, če rečem, da čefur ni več žaljivka ampak oznaka za »frajerja«?

Hm? »Čefur« je bila včasih slabšalna oznaka za človeka, ki se ni hotel vklopiti v normalno družbo. Kot so včasih bili punkerji tisti, ki so se upirali družbi in civilizaciji. Tako je nekaj let kasneje »čefur« prevzel enako vlogo. Pa to nima veze z narodnostjo. Res, da so to sprva enačili s pripadniki južnih držav, ampak sčasoma  je naziv »čefur« dobil drugačno težo. Jaz enačim čefur z »nigga«. Tako imenujejo in se imenujejo črnci v Ameriki. Smešno je, ko črnec lahko reče črncu »nigga«, če to reče belec, je pa žaljivka. Tako je tudi pri nas. »Čefur« »čefurju« lahko reče »čefur«, če to Slovenec reče, potem bojo pa »batine« (smeh). Šalo na stran, »čefur« je način življenja, ne pa oznaka za nekoga iz juga. Jaz osebno sem vedno preziral ta način življenja, ampak drugi so pa zaradi mojega videza mislili drugače.

Pred časom si sodeloval tudi v tv šovu Denisa Avdiča, je res taka faca kot menijo mnogi?

Poklicali so me, ko so videli kakšen uspeh in podporo sem požel s posnetkom »Protest, Mafia i Bosanski radnici«. Posnetek je dejansko čez noč eksplodiral in ujel 140 tisoč ogledov v treh dneh! Povedal sem kaj si mislim o nekdanji in trenutni situaciji v Sloveniji. Govoril sem o uporu proti vladi in tedanjim tajkunom, lopovom in ostalim barabinom. Drugače pa dejansko nisem bil v Denis Avdič šovu. So me pa prosili, če naredim posnetek kako osvajati ženske na FB-ju. Nastala je dobra parodija. Ampak zadeva ni izmišljena. Vse kar govorim je čista resnica. Ta resnica je zrasla iz mojih osebnih izkušenj in povem vam, da v večini primerov deluje.

Zakaj so oddajo zdaj ukinili, je bila gledanost slaba ali gre za kaj drugega?

To me pa preveč sprašujete. Nisem seznanjen z njihovo politiko. Sem pa slišal, da Avdič raje dela na radiu kot pa na televiziji. Mogoče je to razlog (smeh).

Vidim, da si zelo aktiven na Twitterju in da na razne spletne strani daješ svoje zabavne video skeče. Imaš kaj od tega ali gre le za hobi? Od česa pravzaprav živiš?

Twitter mi na začetku sploh ni bil zanimiv. Sčasoma sem ugotovil, da vsi, ki dajo kaj nase, imajo Twitter. Je kratek in takoj zadane bistvo. S posnetki se je začelo novembra 2012. Film Čefurji raus smo do konca posneli konec avgusta in kar naenkrat sem ostal doma s preveč časa. Ker sem bil vedno v življenju »gobec« in sem rad zabaval ljudi, sem si rekel, zakaj pa ne bi kaj povedal v kamero. Potem se je pač začelo. Zaslužim s tem bolj malo, imam pa nekaj veliko bolj vrednega in to sta človeški nasmeh ter veselje. To mi daje pravi zagon. Živim od svokega denarja! Imam okoli deset let delovne dobe in sem si privarčeval nekaj za hude dni. Sedaj so ti hudi dnevi. Da ne pozabim, tako kot večina mladih v Sloveniji živim pri starših, kar mi zelo olajša življenje.

In seveda, če bi dobil priložnost v Hollywoodu, kakšne vloge bi igral in kak bi bil naslov tvojemu prvemu filmu čez lužo, če bi lahko izbiral?

Uspeh bi bil, če bi dobil vsaj kako vlogo v slovenski nadaljevanki ali nanizanki. Da bi vsaj imel redno delo. Tudi kakega filma, se spet nebi branil. Uh, Hollywood! Ta je pa sanjska! Tam bi lahko marsikaj. Če dobiš priložnost, da si v Hollywoodu, potem si ne zmišljuj. Vzami to, kar ti ponujajo. Ampak vsi vemo, da za Hollywood rabiš marsikaj več kot pri nas. Konkurenca je svetovna! Če bi res postal dober v tem poslu in bi bil iskana roba, potem mislim, da bi rad igral v kakem filmu kot je Lord of the Rings, ali pa kaj bolj inteligentnega, recimo Seven. Moj prvi film po moji izbiri? Life is a mystery! Zdaj pa ugotavljajte sami, zakaj (smeh)

 

1 komentar na “Intervju: Dino Hajderović (Svet24)”

  1. IZTOK faking GARTNER » Bled Film Festival 2014: Dino Hajderović pravi:

    [...] Film Festival 2014: Dino Hajderović 22.06.2014 Evo ga, Dino Hajderović, zvezda filma Čefurji raus. Ujela sva se na Bledu. Itak, kje pa drugje. Fajn dečko. V njegovi [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !