Recenzija: Čefurji raus

8.10.2013 ob 16:42

slovenija 2013, režija: Goran Vojnović, igrajo: Benjamin Krnetić, Dino Hajderović, Ivan Pašalić, Jernej Kogovšek, Emir Hadžihafizbegović, Polona Juh, Jernej Šugman, Peter Musekvski, Mustafa Nadarević, Violeta Tomič, Nuša Šenk

Čefurji raus so šli lepo po vrsti. Najprej v roman, nato na oder, zdaj pa še na velika platna. Upal bi reči, da so prav velika platna kot ustvarjena zanje. Ali še bolje, na velikih platnih se počutijo kot doma. Saj veste, ni ga dobrega slovenskega filma brez vsaj enega čefurja. Čefurji so za slovenski film nujni. V njem se dobro znajdejo. Slovenski film je za čefurje drugi dom, če povem še bolj direktno. No, zdaj imamo film, kjer so glavni sami čefurji. Film o čefurjih za čefurje, ki jih je v Sloveniji itak več kot Slovencev. Če bi iz vseh slovenskih filmov nagnali Slovence in jih menjali s čefurji, bi dobili same dobre slovenske filme. Tako je, jebat ga. In pazi to, tokrat je čefur tudi Peter Musevski, do zdaj tipični Slovenec. S čefurjado v Sloveniji ne zgrešiš. Niti pri muski, kaj šele pri filmu. Tega se Goran Vojnovič več kot zaveda, tega se je naučil tudi pir debaklu filma Piran-Pirano, ki so mu seveda manjkali čefurji, da bi bil zares dober. Slovenski film je brez čefurjev statičen, dolgočasen in lesen, z njimi pa dinamičen, energičen, gledljiv in zabaven. Itak, model, ki glavnemu junaku, seveda čefurju, zajebe košarkaško kariero, je Slovenc, trener Jernej Šugman, ki ne šteka čefurske mentalitete in teži tudi zaradi cigaret, pa čeprav ve, da je prav Marko njegov najboljši igralec. Dober film, tekoč, karizmatičen, okej odigran, še bolje zrežiran, čefurski, če hočete. Jasno, ko Marko na koncu odide v Bosno, ga ne prepoznajo niti njegovi ljudje. Zanje je tujec, Slovenec, če povem še bolj jasno. V Sloveniji čefur, v Bosni Slovenec. Ni čudno, da se mu sfuka in da ga matra celo masturbacija.

Ocena: 7/10


 

9 komentarjev na “Recenzija: Čefurji raus”

 1. Šef pravi:

  se ne bi mogel bolj strinjati, slovenski filmi brez pridiha južnih bratov so res grozni

 2. Mare pravi:

  Film je razočaranje, nobene pristnosti, nič novega, kliše za klišejem, sploh pa je prišel prepozno..

 3. kr-1 pravi:

  Ne vem filma še nisem gledal. Ampak močno dvomim, da mi bo zabaven. Zakaj? Včeraj sem bil v petek zvečer v centru kranja. Povsod okol same trenerke, mulci nakeženi k da bojo enga ubil če jih pogleda, seveda v tropih po najmanj tri, bosanska muska povsod okol, avtomobili z bosansko registracijo. Sem se že moral vprašat a sem v Kranju ali morda kje drugje. Pa nimam nč prot bosancem ampak to je že mal tumač. V celju kakor vem ni tako hudo, lahko si pa pa predstavljam kako je šele v ljubljani

 4. montebuba pravi:

  Sem si ga ravnokar ogledal. Ne vem meni je Kajmak in marmelada še vedno najboljši slovenski film in film, ki še bolj opiše življenje čefurja kot pa tale. Dobro tu so v ospredju mladi ampak vseeno.
  Drugače film ni slab in sem si ga z zadovoljstvom ogledal.

 5. Mellie Mellie pravi:

  Meni je bila knjiga mega zabavna, tako da se bojim, da bom do filma preveč kritična.
  Najbolj pa sem se nasmejala ob gledanju Jebiga, sploh se je cela dvorana rolala in je bilo morda zato še bolj smešno.

 6. montebuba pravi:

  no tu se strinjam s tabo za razliko od politike :) :D

 7. Mellie Mellie pravi:

  Me veseli, Montebuba! :)

 8. E pravi:

  Ni slab film a sem pričakoval več čefurske zajebancije avti, lanaci pičke kako jih jebo itd.A razumem Gorana zakaj je tako naredil ,da je vrjetno film drugačen od tistih tipičnih čefurskih.Z oceno 7 se tudi jaz strinjam.

 9. montebuba pravi:

  Eno vprašanje! Ker sem bil bedak in sem si slabo nastavil snemanje se je prekinilo še pred koncem filma. Zanima me kako se konča??

  Ostal sem tam ko gre mali na vlak! PLIS :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !