Recenzija: Jobs

17.09.2013 ob 14:49

JOBS

“Give me Bill Gates on the phone.”

To je on, Steve Jobs, vizionar in možakar, ki je za vedno spremenil svet. Jp, Microsoft je bil za masovno potrošnjo, Mac pa za sanjače. Kot fast in slow food, jebemti. In prav Bill Gates je Jobsu v osemdesetih ubil sanje ter ga premagal pri računalnikih. Nimaš kaj, Gates je delal za rajo, Jobs pa za petičneže, ki jim računalnik ni pomenil le zabave. In zdaj je dobil svojo biografijo, svoj film, ki ga zaradi prerane smrti žal ne bo videl. Itak, film se začne leta 2001, ko se Jobs zmagoslavno vrne v Apple in predstavi svoj novi izdelek, potem pa skoči v leto 1974, ko je bil še mlad, nadebuden pobalin. Sanjač, vizionar in mladenič z jajci, ki je točno vedel, da bodo računalniki spremenili svet. Aham, leta 1977 mu je uspel mega popularni Apple 2, že leta 1984 pa je na tržišče vrgel prvega Maca. Toda potem je prišel Bill Gates, ga prefukal z Windowsi in mu vzel sanje. Vse do konca devetdesetih, ko se je po letih pavze seveda znova na sceno in začel razturavati z mobilno telefonijo in napravicami za musko, pa tudi z računalniki, ki so, kot je dejal sam, spet postali kul. Dober film, resda ne tako kot The Social Network, a vseeno tako, da nimam pojma, zakaj folk tako zelo teži in obrača hrbet, kritiki pa šinfajo na polno. Ne bom rekel, da je Ashton Kutcher perfekten, rekel pa bom, da mu gre čisto okej in da gledalec, ko se ga navadi, pozabi, da je Kutcher in ga začne sprejemati kot Jobsa. Še boljša je seveda spremljevalna ekipa, ki film dvigne nad oblake, ko dobi svojih pet minut. Recimo Dermont Mulroney kot Mike Markkula, Matthew Modine kot John Sculley, J. K. Simmons kot Arthur Rock, Kevin Dunn kot Gil Amelio in seveda odlični Josh Gad kot Steve Wozniak. Hejtanje tega filma je glupo, saj res ni napačen. Ima nekaj napakic, toda kot celota udari dobro in tudi Stevea Jobsa ujame kot je treba. Morda so ga ustvarjalci res polomili s Kutcherjem, ki ga gledalci pa niso videli v tej vlogi, toda to je krivično, saj mu gre, kot sem že povedel, zelo solidno. Drži, Jobs je film, kjer gledalca prime, da bi si nabavil Maca in vse tisti faking i-je. Magari samo zato, da bi bil sanjač. Ali  kot proti koncu filma zine Jobs: “We are makin Apple cool again.”

Ocena: 7/10

 

7 komentarjev na “Recenzija: Jobs”

 1. Peter pravi:

  Nikoli nisem imel dobrega mnenja o Ashtonu Kutcherju zato me ta film manj zanima kot, če bi igral kdo drug.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kutcher je ponavadi zelo slab igralec, toda kot Jobs ni napačen.

 3. Bucka pravi:

  Pride kmalu boljši film o Jobsu :-) tistga bomo pa gledal!

 4. dr. Onyx pravi:

  Pri Jobsu se mi zdi, kot da bi nekdo namerno izbral kombinacijo Kutcher in meni povsem neznani režiser Stern, ker tole naravnost kliče po tem, da film kritiziraš še preden ga pogledaš (če bi Kutcher končal filmsko kariero z Učinkom metulja bi bilo ravno prav). Pri filmu Jobs se pa veselim samo ene reči…morda v njem Applov “product placement” ne izpade tako moteče, oziroma ga gledalec ne bo takoj opazil.

 5. Gregor pravi:

  Asthton je dejansko boljši, kakor sem mislil.

  Drugače pa gre filmu zameriti, da ni ponudil nič novega nič “insajderskega”, in da sem imel ves čas občutek da gledam TV film in ne kino produkcije, določeni intervjuji z Jobsom so bolj zanimivi in bolj emocionalni. Pirates of Silicon Valley, mi je dejansko bolj gledljiv in bolj cool, če že moram izbrati film o ostanovitvi Appla.

  No še vedno mi ostane upanje na Sorkinovo verzijo.

  Drugače se je pa vrnil v Apple 1996 in 1997 prevzel mesto CEO in nato na trg lansiral iMac-a vse ostalo je pa nato zgodovina.

  Aya in Microsoft je leta 1997 rešil Apple pred sigurnim propadom. Saj so si vsi kradli/sposojali med sabo.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kako bo naslov temu drugemu filmu?

 7. Gregor pravi:

  Od Sorkina? Nima še naslova, tako na začetku je, sedaj se samo ve da piše scenarij po Knjižni uspešnici “Steve Jobs within days of Jobs’ death” in da je pravice za knjigo odkupil Sony, ki bo film sproduciral.

  Prav tako je Wozniak, podprl ta projekt in ne “jOBS”.

  Mogoče je glavni problem, da so prehitro posneli jOBS-a in da Jobs še ni postal dovolj mitska oseba. Diana je “čakala” 16 let do prve kino distribucije.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !