Intervju: Senad Bašić (Svet24)

9.09.2013 ob 22:04

Poljubljal sem prsi Anne Galiene

Leta 1962 rojeni bosanski filmski zvezdnik Senad Bašić, zvezda filma Adria Blues, ki je ravnokar začel pohod po slovenskih kinih, je strašno zabaven in prijeten možkar. Zadnja leta veliko nastopa v naših filmih, drugače pa ima za pasom celo vrsto zelo znanih jugoslovanskih celovečercev. Najin pogovor je minil kot bi trenil, z velikim veseljem pa je z mano delil zanimivih prigod iz svojega pestrega življenja.


Kakšna je razlika med slovenskim in jugoslovanskim filmom?

Ni je (smeh). Kar se tiče same regije, menim, da so si filmi zelo podobni. Na to vpliva tudi politika Evropske Unije, ki zahteva nekakšne družbeno angažirane filme. Slovenski in jugoslovanski film sta si podobna tudi žanrsko, če prav pomislim.

Pred časom ste igrali tudi v filmih Šanghaj in Estrellita. Kako je bilo delati z Metodom Pevcem in Markom Naberšnikom?

To je bilo prečudovito sodelovanje. Metod je zelo senzibilen režiser, ki ima rad igro in igralce. Podobno kot Marko, ki film doživlja kot igro in je poleg tega še zelo zabaven. Pa izjemno dobro je bil pripravljen na snemanje Šanghaja. Z obema je bilo super sodelovati.

V filmu Gori vatra, kjer tudi vi igrate eno izmed vlog, so Bosanci obsedeni s prihodom ameriškega predsednika. Bi bilo tako tudi v resnici?

Tudi v resnici je k nam prišel Bill Clinton (smeh). Obiskal je Srebrenico in Sarajevo. Imam pa občutek, da je Bosancem vseeno ali pride Bill Clinton ali Jelena Karleuša (smeh). Tako nekako se tudi dogaja v Bosni pravzaprav. Tudi za Angelino Jolie je enako. Bosanci ne delajo iz tega posebnega cirkusa. Še ko je Ivo Andrič dobil Nobelovo nagrado in prišel v Bosno, so mu rekli: »Kaj je pisatelj, boš napisal kaj novega (smeh).«

V filmu Welcome to Sarajevo ste tudi vi imeli manjšo vlogo, zakaj za hudiča je Madonna opazila samo Gorana Višnjića (smeh)?

To bi morali vprašati Antuna Vrdoljaka, on je kriv (smeh).

Saj res, kako je bilo delati z Lepo Breno v filmu Hajde da se volimo 2?

Uf, od tega je minilo ogromno časa (smeh). Dejansko je šlo za dopust, kjer smo zraven posneli še film. Čista zabava. Plačan dopust, če povem v šali. Greš na morje, uživaš, malo snemaš, potem pa ti še plačajo (smeh).

Dovolj nostalgije, greva na Adria Blues. Mi poveste nekaj stavkov o tej izkušnji?

Delati z režiserjem Miroslavom Mandićem je bilo super. Prijatelji in igralci iz Slovenije so bili fenomenalni. Adria Blues je ena velika pozitivna izkušnja. Bilo nam je zabavno in vedeli smo kaj hočemo narediti. Mandić je zelo neposreden in lepo nas je vodil skozi film.

Je bila vaša žena Jasna kaj ljubosumna na vroče prizore z Mojco Funkl?

Vprašala me je: »A temu ti rečeš igranje (smeh).«

Glede na to, da v Sarajevu na akademiji učite igro, kaj je vaš nasvet za vse mlade igralce?

Vsak mlad igralec mora najti svojo pot. Potrebuje pa mešanico dela, sreče in talenta, da mu zares uspe.

V seriji Lud, zbunjen i normalan tako kot v Adria Blues igrate rokerja. Mar ne znate igrate nič drugega (smeh)?

V seriji igram zmedenega in trapastega rokerja, ki je odvisen od svojega upokojenega očeta. V Adrii je vloga povsem drugačna, saj se gre tudi za spremembe, ki so nastale v devetdesetih letih. Serija je tipični »sitcom«.

Kariero ste začeli v kultni Audiciji, vaš profesor igre pa je bil, če se ne motim, Emir Kusturica. Kakšne spomine imate na tiste čase?

Kusturica je bil asistent mojega profesorja. Čez čas mi je dal vlogo statista v filmu Moj oče na službenem potovanju, pa sem jo zavrnil zaradi nekega drugega filma (smeh).

In seveda, kako je bilo delati z znano italijansko igralko Anno Galieno v filmu Oltre il cofine?

Fenomenalno. Anna je super. Poljubljal sem ji prsi, poljubljal sem jo po celem telesu. Potem mi je pa režiser govoril: »Ti si šlatal prsi Anne Galiene, ti nisi normalen (smeh).«

Pa žena Jasna (smeh)?

Kot vedno je rekla: »A temu ti rečeš igranje (smeh).«

 

4 komentarjev na “Intervju: Senad Bašić (Svet24)”

 1. E pravi:

  Danes ob 21:50 na TV3 film Gori.
  Škoda,da niso dali film malo bolj pozno ,da bi si ga lahko ogledal.
  Sodeč po trailerju mora film biti zelo dober.
  Danes igramo z Grčijo..

 2. E pravi:

  Skoraj sem spregledal danes je ponovitev filma Gori na TV3 ob 23:50.
  Bom zagotovo gledal!!!

 3. E pravi:

  Sem si ogledal film.Kar vredu film.Iztok kakšno mnenju pa imaš ti o tem filmu?

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/02/09/televizija-18/

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !