Vloga za Emo

26.08.2013 ob 22:06

O projektu

Na Šolskem centru Celje je novembra 2012 pričela oddajati prva spletna televzija za mlade v Sloveniji VI-TV. Ekipa več kot 250 dijakov se je skupaj z mentorji dve leti intenzivno pripravljala na ustvarjanje tv programa. V tem času je nastalo več kot 5 formatov tv oddaj in kar nekaj drugih video vsebin s področja vzgoje in izobraževanja, šolskih in obšolskih dejavnosti, kulture, zabave in športa. Zdaj spletna televizija uspešno oddaja na spletu. Skupaj jo je v dobrih petih mesecih obiskalo preko 80 tisoč obiskovalcev, kar kaže na izjemno zanimanje šolarjev, dijakov, njihovih staršev, profesorjev, mentorjev in ravnateljev osnovnih, srednjih, višjih in visokih šol. Prav na to temo je še pred zagonom televizije, vizionarsko nastala tudi knjiga Motivakcija za mlade – Vloga za Emo, avtorjev Smiljana Morija in Mateje Zorko, kmalu za tem pa tudi filmska adaptacija scenarija, ki je bil sicer napisan že v začetku ustvarjanja spletne televizije, ko je ta bila še v povojih. Zaradi podpore številnih partnerjev, predvsem pa Šolskega centra Celje, ki vselej išče poti drugačnega učenja, je danes posnetih že dobrih 20 minut filma, ki bo v kinematografe prišel pozimi 2014/2015. Pri filmu sodeluje več kot 40 mladih (tehnična ekipa) in več kot 200 igralcev oziroma statistov. V ekipi igralcev so tudi Tina Gorenjak, Vojko Belšak, Alida Bevk, Rok Vihar, Marko Ujc, Manca Košir in drugi. Zanimivost projekta je, da poleg snemanja poteka tudi izobraževalni proces, saj so dijaki (predvsem programa medijski tehnik Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije ter dijaki Gimnazije Lava) dobili neponovljivo priložnost učenja od profesionalcev.

O zgodbi

Zgodba govori o Srednješolki Emi (igrajo jo Lara Safran), ki je tik pred tem, da ponavlja 3. letnik. V ljubezni ni uslišana, težave pa ima tudi s starši. Sicer ljubeča in skrbna starša Ester in Erik pri vzgoji njunih otrok nista usklajena, poleg tega pa jima težave povzroča tudi mlajši sin Jon. Ema vendarle ponavlja predzadnji letnik gimnazije in tako spozna energično in razvratno sošolko Tajo. Njuno druženje se povsem razživi, to pa za sabo prinese ogromno odsotnosti pri pouku, veliko obšolskih zabav in celo spogledovanje z nedovoljenimi substancami. Za vse Emine spodrsljaje kmalu izvesta tudi starša. Emi postavita pogoj, da si poišče dejavnost, s katero si bo zapolnila čas in v kateri bo morda našla sebe ter vlogo v svoji najstniški zmešnjavi. Med razmišljanjem, kaj naj bi to bilo, zagleda privlačen plakat, ki vabi na avdicijo za popularno šolsko televizijo – Pozitiva tv. Odloči se, da bo poizkusila. Ko ji uspe in tam spozna tudi simpatičnega fanta Jura, se zanjo odpre nov svet. Ustvarjanje oddaj pod mentorstvom profesorice Uhanarke, druženje z vrstniki, ki imajo cilje, prebudijo se nove simpatije, hkrati pa spozna svet tekmovalnosti in nevoščljivosti. S tem si Ema postavi novo vprašanje: Ali se bo znašla v drugačnem svetu, kot ga je poznala doslej?  Na drugi strani se prijateljici Taji ruši svet. Njen oče je alkoholik, ki pretepa njo in mamo. Ko mamo pretepe tako močno, da pristane v bolnišnici, se Taja zapre vase. Edino upanje ji daje njen skrivnostni fant Sven. Ema ji želi pomagati, ob tem pa ugotovi, da ima sama pravzaprav krasno družino in ob vsem skupaj tudi dozori. Medtem se Jur zaplete v razmerje z vzvišeno lepotico Mino, ki je prav tako del televizijske ekipe. Mina Emi tudi sicer ves čas napoveduje vojno. Ko Ema posname krasno televizijsko oddajo in ta izgine iz arhiva, se zdi kot bi se ponovno vse zarotilo proti njej.

O produkciji

Vodenje in nadzor nad celotno produkcijo filma sta kot izvršna producenta prevzela Mateja Zorko in Alen Pavšar, ki je hkrati tudi režiser filma. Projekt v celoti finančno in organizacijsko podpira tudi Šolski center Celje in srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije. Kot partnerji produkcije se nastajanju filma pridružujejo mnoga podjetja in tudi Mestna občina Celje. Snemanje bo potekalo na vseh prepoznavnih (turističnih) lokacijah mesta Celja, zato bo film prispeval k dodatni prepoznavnosti mesta in možnosti kvalitetnega preživljanja prostega časa mladih.

Mateja Zorko in Alen Pavšar

 

1 komentar na “Vloga za Emo”

  1. IZTOK faking GARTNER » Vloga za Emo: Moji snemalni dnevi pravi:

    [...] 21.09.2013 Začelo se je kaka dva meseca nazaj, ko me je Vjeko Šišarica, vodja snemanja filma Vloga za Emo, pobaral, če me morda zanima kakšna stranska vloga. Itak, da sem bil za. Brez razmišljanja, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !