Mladostniško nasilje na internetu

12.08.2013 ob 01:28

V sobotnem TV Klubu so govorili o tako imenovanem internetnem nasilju, kjer se nekaj skupina mladih spravi na nekega posameznika in ga zmerja po dolgem in počez. Govorila je tudi neka mama, ki je povedala, da so se sošolci spravili na njeno hčerko in naredili celo posebno sovražno Facebook skupino, kjer so glasovali za najboljšo zmerljivko. Itak, oddajo je inspiriral nedavni tragični primer deklice, ki je zaradi internetnega nasilja storila celo samomor.

Ne čudim se, da otroci to počnejo. Le poglejte, kako se na internetu obnašajo njihovi straši. Le kako se naj otrok starša, ki po internetu zmerja recimo znane osebe, divja čez politike in sodeljuje pri nizkotnih debatah na 24ur.com, na netu obnaša drugače. Ne more se. Če je starš idiot, otrok ne more biti drugačen. Že na blogih je recimo med komentatorji toliko debilov, da človek komaj verjame. In če imajo ti debili otroke, je jasno, da bodo ti otroci na netu popolnoma isti debili kot njihovi starši.

Na netu je zadnja leta pri nas leglo negativizma, slabe energije, privoščljivosti in zlobe. In dokler bo tako, otroci ne morejo biti drugačeni.

 

19 komentarjev na “Mladostniško nasilje na internetu”

 1. milan pravi:

  podpišem

 2. K. pravi:

  Iztok, s tem problemom se jaz zadnje čase ukvarjam, pa sem vesela, da si odprl temo in da se o tem govori. Net v kombinaciji z anonimnostjo je katastrofa. Vsak misli, da če se je skril za anonimnost, lahko ven zmeče vse svoje frustracije. Zavore popustijo.

  Ko smo že pri 24 ur. Tam padajo žaljivke do nivoja ku…, če en napiše mimogrede, da je bolan, pade komentar v smislu – upam, da se zvijaš v bolečinah, pika na i so pa grožnje, poniževanje, žalitve na osebnem nivoju,… Poden od podna, v glavnem.

  Moje mnenje: ko boš za izrečeno na netu civilno odgovoren, kot si za izrečeno v realnem življenju, se bo nivo popravil. Dokler pa vsak Franci ve, da lahko napiše, kar mu pade v bolano glavo, imamo pa stanje, kjer se normalni ljudje raje umaknejo, kot pa bockajo z bolniki.

 3. Thomas pravi:

  Velikokrat so otroci celo hujši do staršev.

  Danes res ni lahko biti starš in vzgajati otroke. Tudi otrokom samim ni prav nič lažje, saj nimajo nobenih smernic. Te neoliberalne metode vzgajanja žal za veliko večino mladostnikov niso primerne.

 4. Sadako pravi:

  Word!

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thomas, pa fora je, da so otroci pridni samo pod nadzorom staršev. Ko so sami so povsem drugačni in jim popustijo vse zavore. Pojma nimajo kaj je kul in kaj ne.

  K, anonimnost daje moč, ki je v resnici seveda nimaš. To se enkratno kaže tudi med odraslimi, ki se mečejo ven na blogih in forumih z raznimi skriti vzdevki. Če bi se morali podpisati z imenom in prrimkom bi bili seveda tiho kot miške. Anonimnost je super za filanje ega in zdravljenje frustracij. 24urcom je pa leglo tega. Neverjetno, res. Tudi pri normalnih člankih, tudi tistimi z žalostnimi zgodbami je polno tega, kar si rekla. Neverjetno, res.
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2011/04/13/kaksno-novico-bi-morali-napisati-da-folk-ne-bi-spuscal-glupih-komentarjev/

 6. pod črto pravi:

  ampak ljudi, ki preobremenjujejo Zemljo je pa preveč :P

  kaj, če je tega “naslstva” in posledično samoukinitev premalo???

  v Afriki imajo AIDS, zastrupljeno zemljo, … da folk cepa kot muhe pod PIPS_om, pa ni nobene panike več v medijih :)

 7. zanimivo pravi:

  Vse več slovenskih najstnikov uporablja storitev Ask.fm

  več o tem si lahko preberete tukaj:
  http://www.bbc.co.uk/news/uk-23612544

  Če bi jaz kot starš izvedel, da moj otrok uporablja ask.fm, bi se resno zamislil.

 8. zanimivo pravi:

  http://news.cnet.com/8301-1023_3-57588247-93/ask.fm-the-troubling-secret-playground-of-tweens-and-teens/

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  A veš, da nimam pojma kaj to sploh je :)

 10. Thomas pravi:

  Tudi mene prehiteva vse skupaj. Nikoli slišal za tole.

  Sicer pa lahko opazimo, da je možnosti anonimnega bullyinga vse več. In to je povsem resen problem, ne le za žrtev, temveč tudi za tiste starše, ki so toliko prisebni, da ne bi želeli, da njihov otrok počne kaj takšnega, ampak žal ne vedo in ne znajo tega doseči. Interneta otroku ni možno prepovedati, interneta ne moremo prisiliti v deanonimizacijo, kar ni sicer bila idealna rešitev, ampak bodimo odkriti, to je misija nemogoče.
  Kaj potem preostane? Po moje samo dvoje:
  1. prvo žogo imajo starši, da svoje otroke že od majhnega, ampak res od majhnega vzgajajo v socialna bitja in ne v neke podivjane živali iz džungle
  2. ker pa je zopet iluzorno pričakovati, da bodo vsi starši to tudi izvajali oziroma da bodo pri tem uspešni, sem tudi za restriktivno politiko s strani ponudnikov družabnih omrežij, interneta nasploh. Spletne nasilneže in agresorje se blokira in izsledi ter če je stvar dozorela, tudi kazensko preganja.

 11. zanimivo pravi:

  Storitev, kjer te anonimno lahko vsak vpraša vse.
  Posledično se 12 – 15 letnicam piše, da so kurbe, da so pofukale tega in tega, da so grde, da so debele, da naj se ubijejo.

  Lastnika spletne strani iz Ukrajine, pravita, da nista ona dva kriva, ker to omogočata, ampak je kriva današnja družba.

  Posledično sta zaradi uporabe ask.fm -a storili že dve irski najstnici, v zadnjem času ena iz Anglije

 12. zanimivo pravi:

  *samomor storili že dve irski najstnici, v zadnjem času ena iz Anglije.
  http://www.dailydot.com/society/askfm-suicide-laney-gallagher-pugsley-bullying/
  Prav tako je povezan z samomorom 12 letnice iz New Yorka
  http://www.metro.us/newyork/news/local/2013/05/23/queens-girl-12-commits-suicide-after-cyberbullying/
  , 16 letnice iz Floride,
  http://www.dailydot.com/society/jessica-laney-16-suicide-online-bullying/
  15 letni fant iz Anglije
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2308395/Ask-fm-This-week-15-year-old-boy-killed-hounded-No-wonder-mothers-want-banned.html

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zanimivo, da lastnika nista kriva, se strinjam. Je pa zanimivo, da se ravno na njuni strani dogaja največ sranja očitno.

 14. lily pravi:

  Samo moja “izkušnja”. Na FB-ju prijateljujem z nekaj najstniki/-cami, ki očitno imajo tale ask, saj ga prav reklamirajo in prosijo svoje FB prijatelje (po večkrat na dan), naj jih le kaj vprašajo, karkoli. Otroci prav želijo neko pozornost. Prijateljica moje sestre si ga je pa ukinila, saj so ji pisali vsega in svašta, kot je v 11. komentarju napisal zanimivo; da je kurba itd.

 15. Jimmie pravi:

  Ja, lily, točno tako. Ogabno je, na eni strani, da lastnika omogočata anonimno zlorabo, po drugi strani, pa da se starši ne zavedajo kaj uporabljajo lastni otroci. Vsem bi svetoval da preverijo če ima njihov najstnik/najstnica ask.fm in preverijo kaj piše na njem! Znate biti presenečeni!

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ma saj vsi portali omogočajo anonimno zlorabo, mar ne.

 17. Jimmie pravi:

  Ne. Vse spletne strani ne omogočajo anonimne zlorabe. Ali na facebooku dodajaš ljudi, ki jih ne poznaš?

  Na ask.fm -u lahko anonimno piše 10-16 letnim najstnicam da so kurbe, da naj se ubijejo naprimer njihov vrstnik /vrstnica, ter jih prosi da naj se posnamejo gole kakšen pedofil.

  V kolikor ne poznaš strani in njene razširjenosti med mladino ter kaj je na njej splošna praksa, se tudi ne moreš zavedati problema, ki ga je med drugim izpostavila tudi lily.

  Še enkrat ponavljam, vsem staršem močno priporočam da preverijo če ima njihov otrok ask.fm in kakšne svinjarije se tam pišejo.

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No ja, ogromno ljudi nabija Facebook frende ne glede na to ali jih poznajo ali ne, tako da to ni nek argument, te pa štekam kaj hočeš povedati. Očitno je ask.fm idealen za spletne pizdarije. Ampak vseeno, saj ga niso naredili s tem namenom, osovna ideja je bila verjetno kul, a ne. Da so otroci totalno prfukjeni pa ni kriva ta stran, ampak druge reči. Se pa strinjam, da je dobro, da starpi malo preverijo te zadeve in pravočasno preprečijo težave, ki lahko sledijo, če gre vse skupaj predaleč.

  Pa še nekaj bi dodal, mladini danes ni problem izvajati spletnega nasilja tudi s pravim imenom in prrimkom na Facebooku, tako da te tudi to ne reši recimo. Je pa res, da imaš kot anonimec večjo moč in pogum, to pa vsekakor.

 19. E pravi:

  Iztok mogu bi napisat kak zapis o preveč razvajenih otrocih in mladosnikov ,da bi tja lahko prelimal ta članek.

  Boga mama.. http://svet24.si/clanek/5396f7972f2bd/mama-ima-tri-sluzbe-da-lahko-podpira-hcerkin-zivljenjski-stil

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !