Recenzija: Spring Breakers

10.08.2013 ob 03:17

SPRING BREAKERS

“This is the fuckin’ American dream. This is my fuckin’ dream, y’all! All this sheeyit! Look at my sheeyit! I got… I got SHORTS! Every fuckin’ color. I got designer T-shirts! I got gold bullets. Motherfuckin’ VAM-pires. I got Scarface. On repeat. SCARFACE ON REPEAT. Constant, y’all! I got Escape! Calvin Klein Escape! Mix it up with Calvin Klein Be. Smell nice? I SMELL NICE! That ain’t a fuckin’ bed; that’s a fuckin’ art piece. My fuckin’ spaceship! U.S.S. Enterprise on this shit. I go to different planets on this motherfucker! Me and my fuckin’ Franklins here, we take off. TAKE OFF! Look at my shit. Look at my shit! I got my blue Kool-Aid. I got my fuckin’ NUN-CHUCKS. I got shurikens; I got different flavors. I got them sais. Look at that shit, I got sais. I got blades! Look at my sheeyit! This ain’t nuttin’, I got ROOMS of this shit! I got my dark tannin’ oil… lay out by the pool, put on my dark tanning oil… I got machine guns… Look at this, look at this motherfucker here! Look at this motherfucker! Huh? A fucking army up in this shit!”

Ko pademo v prizor, kjer lokalni gangster Alien (izjemno doživeti James Franco), ki misli, da je Tony Montana, svojim dekletom ob klavirju zapoje Everytime Britney Spears, režiser Harmony Korine pa nas vrže v slow motion sekvence ropanja in ustrahovanja, se zavemo, da gledamo kul film. Izjemno dinamično, navihano, karizmatično in skulirano mešanico filmov Kids in Scarface, ki ima resda nekaj lukenj in preveč mašil, toda kot celota deluje okej. Kot celota nas prepriča, potegne in zanima. Je pa to zgodba o štirih dekletih (Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Ashley Benson, Rachel Korine), ki si zaželijo hard core partyja, ultimativnega odklopa na Spring Breaku, kjer jih v roke vzame prej omenjeni Alien. Jp, Korine nam hoče reči, da se od filma Kids ni kaj dosti spremenilo in da mladino še vedno zanima le zabava. Je pa tole precej drugačen film kot Kids, mini kriminalka, kjer Selena, Vanessa, Ashley in Rachel sanjajo, da bi postale Tony Montana. No ja, vsaj za Vanesso in Ashley, ki gresta res do konca, to najbrž najbolj velja. Selena se namreč ustraši, ko gre zares in odpotuje nazaj domov, Rachel pa ranijo v roko in ima ravno tako kmalu vsega dovolj. Korine je dober filmar, ko se  mu zahoče, je pa res, da pretirava z MTV mentaliteto in film prevečkrat spreminja v hip hoperski videospot. To je škoda, saj bi lahko posnel še boljši in še bolj prepričljiv filmček. Drži, če rečem, da Spring Breakers izgleda tako, kot da bi Michael Bay posnel najstniški film, ne zgrešim kaj dosti.

Ocena: 6/10

 

6 komentarjev na “Recenzija: Spring Breakers”

 1. lily pravi:

  Meni je film bil slab, tako zelo, da ga nisem niti pogledala do konca. Pač ni film po mojem okusu, razvlečen, počasen, dolgočasil me je.

 2. Loiter pravi:

  James Franco=Riff Raff + Gucci Mane poppin some molly’s avica

 3. grega pravi:

  Saj veš, da je tole parodija, kajne?

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lily, razumem, da mnogim ni kul, saj je precej poseben, ampak če kaj ni, ni počasen in razvlečen, saj se nenehno kaj dogaja.

  Loiter, res je bil čisti Riff Raff :)

  Grega, parodija je Malibu’s Most Wanted, tole je nekaj povsem drugega.

 5. Didl pravi:

  Film je zelo dober, inovativen, abstrakten. Montaža je zelo učinkovita in pride do izraza konstantno ponavljanje ipd., res deluje nadrealistično, + stilsko odlična fotografija. Ne zdi se mi, da nepotrebno spreminja v hip-hop spot, saj je to namensko in to deluje dobro v kontekstu vsebine katero obravnava. Kritika MTV generacije in namerno pretiravanje v vsem pa sodi v stil režiserja. Zame malo prenizka ocena, se mi zdi definitvno najboljši film Harmony-a Korine-a.
  Res je, da ni za vsakega in razumem, da mnogim ne bo po okusu. Saj je verjetno čisto nekaj drugega, kar ljudje pričakuje da bo.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Glede na Korineovo filmografijo ni težko reči, da je tole njegov najboljši film doslej. Je pa res, da je oscenaril tudi mojstrovino Kids.
  Morda bi moral res pripeti 7, ali vsaj 6 in pol, če bi imel polovičke. Ampak res me je malo zmotil ta videospot stil. Saj štima kot si rekel, ampak preveč ga je, kar vzame kvaliteto.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !