Je Bojan Žalik nedolžen?

30.07.2013 ob 19:33

Ko človek gleda pogovor z Bojanom Žalikom, ki zdaj prestaja 30 letno zaporno kazen zaradi umora moža Milice Makoter, se mu zdi, da zadeva malce smrdi in da Žalik morda res ni kriv. Lahko da je namazan z vsemi žavbami, toda vse to, kar govori, se mi zdi zelo iskreno. Pa tudi občutek imam, da po trinajstih letnih zapora in zavedanju, da ga za zapahi čaka že cela večnost, nima niti smisla in volje lagati, saj je otopel in povsem umirjen.

http://www.24ur.com/novice/crna-kronika/izpoved-bojana-zalika.html

Še bolj zanimiv in strašno iskren je drugi del pogovora, ko ga novinarka sprašuje o tem, kako živi za zapahi, kaj poče in kako reagira, ko v zapor recimo pridejo pedofili ali posiljevalci. Izjemno zanimiva zadeva, več kot primerna za film, jebemti. Vsaj za kak dober dokumentarec.

http://www.24ur.com/novice/slovenija/obsojenec-ki-bo-v-zaporu-30-let-clovek-se-lahko-hitro-zlomi-ko-je-sam.html

 

20 komentarjev na “Je Bojan Žalik nedolžen?”

 1. spookymulder spookymulder pravi:

  Kako to misliš, da je nedolžen? Saj v intervjuju prizna, da je od Makoterjeve dobival denar za umor, da je izvedel napad z raketometom, da je pred sodiščem krivo pričal … torej vsekakor ni bil nek nedolžen ptiček, temveč očitno zelo preračunljiv kriminalec, zato ne verjamem, da sedaj govori izključno resnico, temveč pač pove tisto, kar bi mu lahko v danih razmerah najbolj koristilo (npr. za možnost kakšne pritožbe in razveljavitve sodbe ali vsaj skrajšanje zaporne kazni). In kdo pravi, da ni to samo eden od mnogih dogovorov med Makoterjevo in Žalikom, da npr. za določeno vsoto, ki kot tudi sam trdi ni bila majhna, odsedi polovico kazni, potem pa s trditvami o nedolžnosti (oziroma vzbujanjem dvoma v dejanskega storilca umora) poskuša doseči predčasni pogojni odpust ali kaj podobnega.

  Da so Makoterjevo oprostili in ji bodo sedaj celo izplačali četrt milijona odškodnine za čas v priporu pa je seveda samo še ena od popolnih polomij našega tožilstva in sodstva, ob kateri se človeku obrne želodec.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nedolžen glede umora moža Milice Makoter, torej po krivici kaznovan za celih 30 let.

 3. hana pravi:

  moj občutek je isti -tu nekaj ni ok, sicer pa se pri nas zelo hitro po nedolžnem usedeš -ko si kriv ene stvari, ti avtomatsko nakopljejo še mnogo drugih -moje lastne izkušnje, sicer glede prekrškov.
  v očeh mu pa vidim strah … nečesa se boji -čisto mogoče, da je nedolžen, naše sodstvo dela preveč, zelo preveč napak ….

 4. grega pravi:

  Mislim da delaš veliko napako in kriminalca preprosto enačiš s stereotipnim kriminalcem. Če je nekoga ubil, še ne pomeni, da bo svoje deviantne težnje izražal v vsakem trenutku. Kriminalec je lahko popolnoma normalen človek, ki ima pač drugačne prioritete, vrednote ali prepričanja.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne gre za to kaj izraža.

 6. darja pravi:

  Tukaj RES ni nekaj v redu. Makoterjeva je orenk obrnila vse sebi v prid.

  Ampak veste kaj? Če bi imel/a čisto vest – jaz se mečem po tleh, dokazujem da se motijo, norela bi, govorila brez odvetnikov – sama bi dokazovala da ni res!!

  Hej Ljudje! Ne moreš nedolžen sprejet 30-letne kazni! Ta ŽALIK pa zdaj lapa. In to tako milo, da bi ga kar takoj izpustili…..vsaj jaz!

  Gluma. Delal je kar je….od tega je več kot 12 let. Vidi se mu, da je ‘vosu’. Delal je za keš.

  Največji absurd je, da tudi če on zdaj dokaže…”ne vem kaj” MAKOTERJEVI NE MOREJO ŠE ENRAT SODIT ZA KD, ZA KATERO JE BILA pravnomočno obsojena, (30 let, oproščena…)
  Na to karto zdaj on špila….

  Iztok! Težke barabe te gledajo v oči in govorijo tako milo, da bi jim gate podaril – ko pa obrneš hrbet, ko greš proti izhodu, te zakoljejo – (mataforično).
  Ne padaj na te fore!

  Hehe, vsi nedolžni v arestu?

  Je pa res dobil neverjetno visoko kazen!

 7. darja pravi:

  Največji prasec, ki trenutno sedi v čuzi pa je BOŠTJAN KOPRIVNIKAR!!
  Isti rang kot Plut, Trobec. Ne daj bože, da ta tip pride na svobodo.

  Oprosti za off. V resnici je o tem zanimivo debatirat.Le kje so morilci danes? Se skulirajo? Jim kdo zaupa? Jaaaa, vedno se najdejo bejbe. Hvala ženskam!

 8. hana pravi:

  draga Darja

  Žalik je bil 9 let v izolaciji -v zaporu ne prideš kar tako v javnost, če ti tega ne dovolijo …. tudi intervju so mu dovolili.
  Spominjam se, ko se je neka zelo zelo hrabra punca v zaporu na koncu prestrašila in ko so novinarji prišli, ni spregovorila besede.
  Lahko ti zagrozijo z novo izolacijo, verjemi imajo raznorazne prijeme.
  Pravim samo, da je možno, da je nedolžen. Lahko da tudi ni.
  Če te je strah še za varnost svojih najdražjih, je lahko še težje.
  Tako da -ko si v zaporu, ni nikogar, ki bi mu dokazoval svojo nedolžnost, nihče te ne sliši -žal. Postaneš zelo zelo nemočen.
  Čudim pa se, da milica ni želela sodelovati pri izdaji knjige kriva ali nedolžna …. glede na njeno nedolžnost -to je pa drugo vprašanje. lp hana

 9. hana pravi:

  bilo je že leta nazaj, ko sem v trgovini ukradla kozmetiko. Prišli so varnostniki in me pridržali. Če bi imela denar ( 10.000 sit), bi me izpustili in ne bi klicali policije.
  Nisem jih imela. Policisti so prišli in naredili zapisnik.
  Kazen -9 mesecev zapora ( poleg še ene tatvine v vrednosti manj kot 50.000 sit), 1 mesec in pol pa po nedolžnem.
  Želim povedat, da ko si tretiran kot kriminalec, ti zelo radi dodajo še kakšno nerešeno kaznivo dejanje.
  Še vedno me krivice zelo zelo bolijo. lp. hana

 10. milan krstić pravi:

  Na vse dosedanje Zalikove trditve je M. Makoter sama odgovorila. Pa ji ne bi bilo treba.Ali je dolžna odgovarjati na neresnice , ki jih izreka morilec njenega moža ?Sedaj, ko zadeva Makoter počasi tone v pozabo, ko o njej pišejo in govorijo le tisti, ki o dejstvih govorijo iz kota obsojenega Žalika bi bil čas, da tisti, ki ga zadeva zanima preberejo sodbe sodišča, ki je pravnomočno odločilo o tem, da Milica Makoter ni kriva. Tisti, ko nudijo reklamo Žaliku, ne ravnajo profesionalno.Izogibajo se direktnim vprašanjem in se skrivajo za Žalikom, ki si išče pot iz zapora z blatenjem M. Makoter. Nivo medija, ki je objavil prispevek o Žaliku je pod kritiko.Še ena izmišljena ” resnica o Milici Makoter “.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Je torej Žalik moža ubil na svojo roko in kar tako za hobi?

 12. milan krstić pravi:

  Žalik ni nikoli na sodišču priznal, da je ubil Janka Makoterja.On sedaj po 10 letih zapora trdi, da ga je k umoru nagovarjala M. Makoter, on pa da je iz nje ” vlekel ” denar, umora pa ni hotel storiti. Sedaj pa je na Dobu on, o storilcih pa ne govori.Njegov sojetnik L.O.je dejanje umora priznal in močno obremenil Žalika. L. O. je bil obsojen na 15 let zapora.Žalik pa na 30. Pred časom sta se za neki časopis fotografirala .Bila sta objeta.Bi gdo od vas prijateljsko objel človeka zaradi katerega ste obsojeni na 30 let? Po Žalikovih besedah je on M.Makoter le izkoriščal, in od nje jemal denar.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Torej se Milica Makoter ni nikoli hotela znebiti svojega moža in ga je imela do njegove smrti neizmerno rada?

 14. milan krstić pravi:

  Nikoli se ni želela znebiti svojega moža.Živela sta pa vsak po svoje.To ni bila skrivnost.Potrebovala je Janka zaradi družinskih zadev in zaradi vodenja firme v kateri je Janko imel vlogo drugega človeka , in popolno zaupanje Milice, saj sta bila solastnika družbe.Za družbo je kupoval stroje in je pred smrtjo razpolagal z 250-300.000.DEM s katerimi je želel kupiti vrhunskega dirkalnega konja.Dan ali dva pred smrtjo so mu ukradli avtomobil, ter poskušali odpeljati še drugega, vendar brez uspeha. Poučeni verjamejo, da so storilci iskali denar.Zaradi tega so ga po vsej verjetnosti umorili.Jankova starša nista nikoli verjela v trditev da je M. Makoter vpletena v umor njunega sina.
  Zakaj obračate tezo.Ali je pomanjkanje medsebojne ljubezni razlog za umor?

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Res hocete reci, da Makoterjeva nima prav nobene veze z Zalikom in da se je ta pojavil iz lufta?

 16. milan krstić pravi:

  Sprašujete brez podlage.Žalik igra na karto po pomoti obsojenega človeka, ki nebi smel biti v zaporu.Istočasno pa terja oz. izsiljuje denar od M. Makoter preko medijev. Pri tem mu pomagajo vsi, ki so konstruirali postopek zoper M. Makoter, in ki niso preboleli dejstva, da niso uspeli družbo Makoter doo prodati v času, ko je bila direktorica v priporu ali v bolnici.Njihovi interesi so skupni.Pri tem nihče ne izhaja iz dejstev, ki jih je na koncu ugotovilo tudi Vrhovno sodišče R. Slovenije na javni obravnavi na kateri so bili prisotni tudi predstavniki medijev. Ves postopek je bil javen, vendar so mediji poročali le o stvareh, ki so šle v promet.Na začetku so Milico obsojali, lažno poročali, celo da je priznala storitev dejanja, potem so se obrnili na njeno stran in terjali pošten postopek, na koncu, pa so ignorirali (in to stanje traja še sedaj ) pravnomočno oprostilno sodbo s katero je vsakdo kjerkoli po svetu opran od umazanih očitkov.Tu pa novinarka podtika trditev tožilca o tem da so obstajali pogoji za vložitev obtožnice zoper M. Makoter , kot da gre za trditev, da so obstajali pogoji za obsodilno sodbo.Kot da bi enačil vplačilo listka za loto z garancijo da boš zadel sedmico.
  Žistova je svojo konstrukt – knjigo imela že napisano, pa je želela še izjavo od M. Makoter za piko na i, ko pa sem od nje zahteval, da mi prej pokaže vsebino knjige pa ni bila za to. Ta knjiga je njen problem. Njena ” odkritja ” , ki naj bi ji kot prvi zaupal Žalik se že od leta 2006, od prvega Žalikovega izsiljevanja, nahajajo v sodnem spisu in bi ona to lahko vedela če bi ji bilo do resnice. Žalik se je ves čas branil, da on ni morilec.Ne vem odkod prepričanje , da je M. Makoter bila v kakršnikoli zvezi z Žalikom. To je le del policijskega konstrukta, ki je temeljil na predpostavki, da bodo dozirani dokazi privedli do sklepa , da je edino M. Makoter imela motiv za umor. In ravno to se je izkazalo za napačno .Policija je delovala nesprofesionalno od prvega trenutka , ko je izvedela za umor dalje.Na ogledu sobe v kateri je bil umorjen Janko Makoter ni bilo nobenih uporabnih bioloških sledi.On pa se je boril za življenje in se je prerival z enim napadalcem,ki ga je zabodel 7-8 krat, ter ga je izrinil iz sobe, potem pa je skozi vrata bil ustreljen. Bioloških sledi pa ni!Kaj vse je pretrpela družina Makoter. Sedaj pa še raziskovalni novinarji obrekujejo M. Makoter, niso pa v stanju z Žalikom razčistiti ali je on bil morilec.
  Ali je policija ravnala strokovno in profesionalno, ko je M. Makoter vpletla v umor ?

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dobri argumenti, nimam kaj reči, ampak še vedno mi niste povedali, kako je Žalik vstopil v življenje Milice Makoter.

 18. milan krstić pravi:

  Ne gre za dobre argumente temveč za resnico, ki je vsebovana v 6500 listov kazenskega spisa.Kolikor vem, sta se M. Makoter in B. Žalik prvič videla na sodišču v M. Soboti. Ni nikogar, ki bi tekom sojenja dokazal, da sta se poznala že prej.Zelo je verjetno, da je Žalik policiji obljubil sodelovanje ter da je poskušal prepoznati glas M. Makoter kot naročnice umora, pa vendar pri tem ni bil uspešen, saj je prepoznal glas neke druge osebe. Nekoga očitno peče vest, ko je po vseh teh letih sklenil zavezništvo z Žalikom z namenom, da se obudi vtis, da je v umor Janka Makoterja bila vpletena njegova soproga.
  Žalik po 10 letih spreminja izjavo in zatrdi, da se je sestal z Milico. V pismu iz leta 2006 zatrjuje, da je na sestanek z njim , ki naj bi bil v Rakičanu M. Makoter pripeljal sin. To pismo je v spisu od avgusta 2006. Drugič,( mislim da v izpovedi svoji pisateljici v letu 2010 ),pa trdi, drugače in sicer,da je M. Makoter tja pripeljal njen takratni prijatelj.Če bi se res srečala, bi Žalik prepoznal njen glas.
  Žalik torej tekom postopka ni ščitil M. Makoter.Ni je imel zakaj ščititi, saj je niti ni poznal.Ko je policija naredila past za Žalika in L. O. ter ju novembra 2000 povabila na zaslišanje zaradi umora Janka Makoterja jima je istočasno pričela nadzorovati telefone. Niti v enem pogovoru ni bila omenjena ženska, ki naj bi bila naročnica umora.Niti z imenom niti z vzdevkom, kar pomeni, da M. Makoter ni mogla biti povezana z tema dvema ter da nobene ” naročnice ” ni bilo.
  83 kaset s temi pogovori je policija dala sodišču šele decembra 2004, torej štiri leta po izvedbi nadzorovanja telefonov.Posnetki so dejansko M. Makoter razbremenili.
  Z moje strani je bilo dovolj.Na ostala vprašanja pa morajo odgovoriti drugi, če jih bo kdo kdaj vprašal kje so bili v času umora in zakaj se niso opravičili M. Makoter čeprav so to javno obljubili na sodišču če bo Milica oproščena.Zanimivo bi bilo slišati pravo resnico od Žalika.Mogoče jo bo enkrat dal iz sebe.

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zelo izčrpni komentarji, sem prebral z velikim zanimanjem, hvala da si razjasnil zadevo malce bolj natančno. Je pa vseeno zanimivo, da toliko ljudi vseeno dvomi v nedolžnost Makoterjeve.

 20. milan krstić pravi:

  Hvala za prostor na blogu in možnost, da se sliši tudi druga stran. Po vsem kar je doživela in preživela pa M. Makoter nima ne volje in ne želje, da kar naprej pojasnjuje , da pri tem ni bila udeležena.
  Dvomiti v nekaj je človeško.Ni pa humano nenehno javno blatiti osebo kot je M. Makoter pa še to za zadeve v katerih jo je pravnomočno oprostilo Vrhovno sodišče R. slovenije.
  Zares za konec: ali ne bi bilo bolje, da bi se vsem zadevam posvetili strokovno in nepristransko, kot da živimo iz generacije v generacijo v dvomih?
  Lep pozdrav !

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !