Grossmann 2013: Franco Nero

20.07.2013 ob 02:26

Aham, na Grossmanna je letos prišel Franco Nero, ali še bolje, Franco faking Nero, originalni Django, ki sem ga kot mulc seveda gledal tudi v filmu Enter the Ninja. Ko pobrskam po spominu, mi na misel pridejo še Die Hard 2, Force 10 From Navarone, The Versace Murder, Keoma in seveda Bitka na Neretvi, kjer je igral italijanskega vojaka, ki prestopi na partizansko stran. Nič čudnega, če pa sta s Titom lovila ribe in postala zelo dobra prijatelja. In pazi to, Nero je o Titu govoril tudi danes na Grossmannu. V povezavi z Neretvo, zelo spoštljivo in tako zelo nostalgično, da me je skoraj razneslo od navdušenja. S Titom, ki je bil seveda velik Nerov fan, sta na Brionih čvekala o filmih, se zabavala in, kot sem že povedal, lovila ribe. Nero Tita še vedno spoštuje, kar je kul in brez dvoma eden najbolj epskih momentov celotnega pogovora, ki se je seveda začel s Tarantinovim Djangom, za katerega je Nero posnel veliko več prizorov, ki pa so kasneje žal ostali na montažnem pultu.

Franco Nero, ki jih zdaj šteje že 71 in naj bi v prihodnosti posnel film Django Lives, je res prava filmska legenda. Tisti pravi mednarodni superzvezdnik, ki ga poznajo po vsem svetu. Nič  čudnega, da ga obožuje tudi Tarantino, ki je svojim prijateljem povedal, da je bil prav Nero poleg Clinta Eastwooda in Charlesa Bronsona največja zvezda na svetu. In pazi to, Nero, ki je med jugoslovanko državljanjsko vojno v svojo hišo v Londonu za štiri leta prijatno sprejel svojega prijatelja Raddeta Šerbedžijo, je doslej posnel več kot 200 filmov, tudi Banović Strahinjo, kjer mu je režiser Vatroslav Mimica potem obljubil še en film o ciganu, ki ga žal nista uspela nikoli posneti. Leta 1975 je igral Rudolpha Valentina v tv filmu The Legend of Valentino, na začetku osemdesetih pa je za las zgrešil glavno moško vlogo v filmu Victor Victoria. Leta 1966 ga je John Huston vtaknil celo v svoj film The Bible, leto kasneje pa je zaigral še Lancelota v filmu Camelot in spoznal svojo sedanjo ženo Vanesso Redgrave, s katero sta leta 2010 zaigrala tudi v presenetljivo romantičnem in lepem filmčku Letters to Juliet. V sedemdesetih je, kot sem omenil že zgoraj, posnel Keomo, ki ga je režiral Enzo G. Castellari, prav tako gost letošnjega Grossmanna, ki pa je moral zaradi osebnih reči Ljutomer zapustiti že včeraj, kar pomeni, da sem ga žal zamudil.

Franco Nero je res karizma, ena največjih, kar jih premore mednarodni film. Morda ne ravno najboljši igralec vseh časov, a vendar faca in markantna pojava, ki je zlepa ne pozabiš. Je pa res, da je poleg komercialnih projektov po nasvetu Laurencea Olivierja izbiral tudi zelo kvalitetne in prestižne filme, recimo Tristano Luisa Buñuela, pa še kaj bi se našlo, kar pomeni, da je bil res vsestranski glumac, ki je z lahkoto odigral zares pestro paleto različnih vlog. Pogovor na Grossmannu je bil seveda enkraten, zelo zanimiv, poln trivie in zabavnih spominov, torej tak, da ga ni smel zamuditi noben pravi filmofil. Nero je kljub letom še vedno navihan, poln energije in volje za novimi projekti, je pa res, da je bil nekoliko počasen in utrujen, ko se je sprehodil do odra. Pa Portorož je pripisal Hrvaški, kar pa je delovalo simpatično, saj mu ni nihče zameril.

Ne bom rekel, da sem bil njegov največji fan ever, rekel pa bom, da mi je bil vedno totalna legenda in zaradi filmov Bitka na Neretvi in Enter the Ninja tudi velik del mojega otroštva.Pa v moji familiji so ga poznali vsi. Če ne drugega, pa zaradi njegovih neverjetnih modrih oči. Jp, Nero je bil del moje filmske vzgoje, kultna figura, ki jo je cenil tudi moj pokojni oče. Njegovega prihoda seveda ne bi zamudil za nič na svetu. Tega se enostavno ne zamuditi. Težko razumem ljubitelje filma, ki zamudijo take reči. Jaz jih ne bi, pa če se svet podre. Itak, ko sem ga zagledal v lokalnem kaviču, kjer je počival, srebal kavico in se pripravljal za Q&A, so se mi orosile oči. To je zame overdose. To so trenutki, ki me stresejo kot majhnega otroka. Ne morem pomagati, filmi so moja velika ljubezen. In ko dobim priliko, da v živo vidim tako legendo kot je Franco Nero, se mi zasuče in sem res izjemno vesel. Seveda, ko pridem iz transa in končno verjamem, da pred mano res stoji Franco Nero. Noro, res. In iskrene čestike organizatorjem, ki so po Christopherju Leeju in Menahemu Golanu spet zadeli v polno in mi pričarali nepozabne trenutke.

 

8 komentarjev na “Grossmann 2013: Franco Nero”

 1. zelda pravi:

  Iztok, prav privoščim ti, da si se ponovno uspel fotografirati z znanim igralcem. Na sliki kar siješ. Prav je tako.
  Franca Nera se tudi spominjam v vlogi sira Lancelota v Camelotu, Djanga in seveda kot italijanskega vojaka v filmu Neretva.
  Nera sem cenila kot dobrega igralca, pri tem pa ne gre zanemariti njegovega videza, oziroma njegovih čudovitih modrih oči, po katerih je bil zelo znan, ker so ga na na začetku kariere opisovali kot modrookega italijanskega igralca.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Velika zahvala gre tudi moji Tinki, ki se vedno znova maksimalno potrudi, da ujame pravi moment. Žal je bila dovoljena samo ena fotka, saj so Nera varnostniki potem takoj odpeljali nazaj v hotel.

 3. zelda pravi:

  Če bi pa slučajno drugo leto prišel na Grossmanna Johnny Depp, takrat pa Iztok verjemi, da ne bi imel šans, da bi se ti slikal z njim, tukaj pa bi te prehitela. :)

  Zdaj pa resno. Zanima me, po kakšnem ključu izberejo igralce, da se udeležijo te prireditve. Lansko leto je bil Christopher Lee, letos Franco Nero.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lee je bil dve leti nazaj, lani ni bilo nobenega tako velikega. Nero je bil letos aktualen zaradi Tarantinovega Django Unchained, kjer je imel mini vlogico, Lee pa je pač legenda grozljivk, ki so bistvo Grossmanna. Po moje pridejo tisti, ki jim jih pač rata dobiti, seveda pa imajo nek smisel in kontekst. Zvezde kot je Johnny Depp po moje ne bodo nikoli prišle, so preveč nedostopne, pa še v kontekstu bistva festivala niso po moje.

 5. zelda pravi:

  Johnny Depp je igral v filmu Brezglavi jezdec, ki je grozljivka in bi verjetno prišel v poštev za Grossmanna. Verjetno pa res sploh ne bi prišel, četudi bi bil povabljen, ker je preveč nedostopen.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  To so hollywoodski A spektakli, Grossmann pa podpira bolj B filme, posladke, grindhouse zadeve, underground filme, če hočeš. Depp dejansko na Grossmannu nima kaj iskati. Morda bi prišla v poštev le njegova filma Ed Wood in Dead Man.

 7. IZTOK faking GARTNER » Grossmann 2013: Keoma (1976) pravi:

  [...] na letošnjega Grossmanna sta prišla Franco Nero in Enzo G. Castellari, ki sta se objela ravno pred štartom filma Keoma, verjetno poslednjim zares [...]

 8. IZTOK faking GARTNER » Arhiv Bloga » Grossmann 2013: Kdor ne pozna Franca Nera, je Slovenc pravi:

  [...] Grossmann 2013: Franco Nero [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !