Aleksander Cepuš: Pozabljeni in zamolčani

16.07.2013 ob 00:48

Super knjiga, prebral v enem šupu. Sploh nisem mogel odložit dokler nisem prišel do zadnje strani. Cepuš piše doživeto, direktno, guštno in brez dlake na jeziku. Kot da bi brenkal kitaro, jebemti. Aham, Cepuš knjige piše tako, kot da bi špilal musko, kar je jasno, saj gre tudi za glasbenika, verjetno najbolj znanega pod imenom Alex Bass. In pazi to, Cepuš je zdaj končno spet Cepuš, se pravi prava oseba, ne pa eden izmed neštetih alter egov, s katerimi leta in leta dela atentat na internet. Zanimiv možakar, prava reariteta, če iskreno pomislim.

No, zdaj se je odločil, da bo za nekaj časa samo pisatelj, da bo musko zamenjal za knjige, za svoje avtobiografije, za najbolj zanimive delčke svojega življenja. Jp, Cepuš je imel tako zelo zanimiv lajf, da je moral o njem napisati več različnih biografij. Če bi vse stlačil v eno, bi nas skupaj z njim usekal overdose. Kul, da je ločil in napisal več različnih knjigic. Pa gremo nazaj k Pozabljeni in zamolčani, ki je enkratna nostalgija za časi, ki jih ni več. Za časi, ko je bil Cepuš nad oblaki, s pomočjo alkohola seveda. Cepuš in alko sta bila eno in isto. Že zjutraj, kaj šele zvečer. Če si nekaj let nazaj rekel Cepuš, si moral reči tudi alko. Nimaš kaj, alko in Cepuš  sta bila rojena druga za drugega. Alko je bil Cepuševa kri, ali še bolje, če si Cepušu vzel alko, si mu vzel življenje. Še ko je bil na urgenci, je rabil alko. Samo alko bi ga spravil pokonci. Samo alko je bil njegov najboljši prijatelj.

Toda pozor, Cepuš se je prvi čas ustavil. Za razliko od svojih številnih prijateljev in znancev, ki so vsi po vrsti umrli prav zaradi alkohola. Ko je Cepuš rekel, dovolj imam, so vsi ostali rekli, še eno rundo, prosim. In Pozabljeni in zamolčani so spomin, ali še bolje, poklon vsem njegovim pivskim bratom in celjskim marginalcem ter pivskim legendam, ki so, kot sem že povedal, umrli zaradi alkohola, no ja, pa tudi drog in še česa. To so bile pobje, ki so alkohol žrli noč in dan. Za zajtrk, kosilo in večerjo, vmes pa še za malico in sladico. Fonza, Fredi, Milko, Sreč, Zoki, Haš, Brane, Daniel, Slavc in Jupi, pozabljeni in zamočlani, vsak s svojim poglavjem in svojo alkoholno usodo. Cepuš jih, kot sem že navrgel, opisuje zelo direktno in sočno, tako, da alkoholne hlape začuti tudi bralec. Celjanom bo ta knjiga še posebej zanimiva, saj so bili vsi ti pobje del celjskega vsakdana, del vseh največjih pajzlcev, kjer so žurali od jutra do noči. Vsak dan, od rojstva do smrti.

Knjiga je poleg tega tudi testament delčka celjske zgodovine, marginalni del, ki bi ga mnogi seveda radi pometli pod preprogo in se delali, da ni nikoli obstajal. Pa je, tako zelo, da mu je lahko Cepuš posvetil celo knjigo. Kul so tudi razne fotke, ki pričarajo nostalgijo za bivšo Jugoslavijo, pa tudi foto spomin na umrle pivske pajdaše se najde tu in tam, kar pomeni, da se je Cepuš res potrudil in našel zanimive arhivske stvari.

Prav imate, pozabljeni in zamolčani po Cepuševi zaslugi ne bodo nikoli več pozabljeni in zamočlani. Cepuš jim je postavil spomenik, ali še bolje, Cepuš jih je pokopal z vsemi častmi in jih za vse večne čase zapisal v zgodovino Celja.

“Bolo vas je kurac za vaš ego. Pili ste svoj literček v haustoru. Od daleč ste opazovali jalove igrice. In se režali, ko ste gledali te pajace, ki živijo v svetu lažnega blišča in slave. Ker vi ste bili resničnost in kot taki daleč stran od wannabe drekavcev.”

Knjigo lahko naročite na: vikingvin@gmail.com

 

3 komentarjev na “Aleksander Cepuš: Pozabljeni in zamolčani”

  1. Andreja pravi:

    Brala. Izjemno piše.

  2. Pimp pravi:

    To je to http://www.terapija.net/literatura.asp?ID=17312

  3. Caligula pravi:

    Knjiga res pritegne,še bolj nas,ki smo v tem obdobju hodili v šolo v Celje,ali okrog šole-s že več ne spomnim… vem pa da sem se ga včasih ulil z tem folkom in ni bilo slabo! Svaka čast Cepuš,kučo stara!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !