Recenzije: The Disappearance of Alice Creed, Olympus Has Fallen

29.06.2013 ob 04:20

THE DISAPPEARANCE OF ALICE CREED

Da tole ni le še en film o ugrabitvi in mučenju nič hudega sluteče ženske (Gemma Arterton), je jasno že na začetku, ko nam kamera pokaže zelo inovativno, natančno in drugačno obnašanje dveh ugrabiteljev (Eddie Marsan, Martin Compston), ki se na finančno izsiljevanje žrtvinega očeta pripravita zelo kompleksno, odločno, prebrisano in zagreto. To ni jeben kliše neštetih torture in kidnap pizdarij, to je presenetljivo kvaliteten in prepričljivo zastavljen film, ki gledalca ves čas navdušuje tudi s številnimi preobrati, ki pridejo povsem nepričakovano. Marsan in Compston sta odlična, Artertonova pa jima solidno sledi. Aham, tale film za dober učinek ne potrebuje drugega kot sobe in treh likov, ki se enkratno drkajo med sabo in ustvarjajo zanimivo psihološko situacijo, ki posrka tudi gledalca, ki ga vedno bolj zanima, kaj vse se bo še zgodilo oz. kako se bo nastala situacija sploh razpletla. Če prav pomislim, gre za enega boljših kidnap filmov zadnjega časa, za suvereno, samozavestno in dobro izpeljano triler dramo, ki zagrabi in ne izpusti do samega konca.

Ocena:  7/10

OLYMPUS HAS FALLEN

Od tega filma nisem pričakoval veliko, zato sem izjemno presenečen, da je tako zelo dober. Tako zelo napet, super zrežiran, fino odigran, dinamičen, zanimiv, tekoč in skuliran. Prava akcijska poslastica, če povem na kratko. Saving Private Ryan v Beli hiši, če hočete. Antoine Fuqua, tudi režiser filmov Training Day, Tears of the Sun, King Arthur in Brooklyn’s Finest, obvlada take filme in si dovoli ravno pravšnjo mero razčefuka, ki ga spretno zapakira v kvaliteto. In Gerard Butler, joj, kako zelo mu paše ta vloga, Mike Banning, predsednikov (Aaron Eckhart) bodyguard in specialec, ki se znajde v Beli hiši, ki je postala bojno polje. Jp, Olympus Has Fallen je film o atentatu na Belo hišo, ki jo zasede zloglasni azijski terorist. Najprej iz zraka, potem pa še s pešadijo. Bela hiša ni bila še nikoli tako zelo na udaru, ameriški predsednik pa ni imel še nikoli tako tesnega stika s teroristi. Okej, Harrison Ford je barabine srečal v Air Force One, toda Aaron Eckhart jih sreča v Beli hiši, na svojem terenu, na sveti zemlji, na Olimpu, ki pade kot hišica iz kart. In to samo nekaj mesecev po nesrečni smrti žene (Ashley Judd), za katero krivi našega Mikea Banninga, ki postane črna ovca in se v Beli hiši seveda znajde na lastno odgovornost. Super žanrski film, kjer Fuqua razturava že na začetku, ko gledalca razmeče z izjemno dobro posnetim in neverjetno emotivnim prizorom prometne nesreče. Nato sledi akcija v zraku, tako dobra, da boste komaj verjeli. Pa akcija na tleh, tako divja kot v uvodu Vojaka Ryana, če še enkrat potegnem prvo primerjavo, ki mi pade na pamet. Fuqua je režiral zares dober film, s čustvi in frajerskimi dialogi nafilan akcijski triler spektakel, kjer je Gerard Butler rojen za glavno vlogo. Še posebej, ko dobi šanso, da glavnemu zlobnežu sikne: “You know what, why don’t you and I play a game of fuck off. You go first.” Itak, ko čez čez čas predsedniku pove, da mu je žal za Belo hišo, ta odgovori: “It’s okay. I believe it’s insured.” In pozor, Morgan Freeman, ki je predsednika igral že v filmu Deep Impact, kjer je Zemlji grozil komet, sedaj postane nadomestni predsednik in filmu s svojo držo doda še nekaj kvalitete. Je pa res, da so taki filmi po 11. septembru precej nevarni, saj se lahko zgodijo tudi v resnici. In prav to je razlog, da gledalec kupi precej površno reakcijo ameriških vojakov in specialcev, ki seveda zaspijo in na kraj dogodka pridejo prepozno ali na napačen način. Če se je lahko zgodil 11. september, se lahko zgodi tudi napad na Belo hišo, jebemti.

Ocena: 8/10

 

5 komentarjev na “Recenzije: The Disappearance of Alice Creed, Olympus Has Fallen”

 1. Tina M pravi:

  Olympus ti je bil tako všeč? :) Enako sem od tega filma pričakovala veliko, po tistem uvodu pa se nikakor nisem mogla vživeti, ker mi je bila celotna ideja tako za lase privlečena in tipično patriotsko ameriška, da enostavno ni šlo. En eksotični državni sovražnik, ki maha z uničenjem velesile in na drugi strani en superheroj, robočlovek, proti kateremu cela armija izpade skupina pastirjev brez dneva urjenja :) Pa taka nemoč Pentagona, nigga please. Pa padanje zastave… ojej, zastava je pa višek. Jebeš poklane ljudi na cesti in družinsko hišo, na katero pade letalo. Zastava! :) Tudi Aaron v vlogi predsednika mi ni funkcioniral. Ujela sem par dobrih trenutkov, ampak mi vseeno nekaj stvari ni šlo skupaj. Btw, si opazil, da je bila tarča vedno glava?

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jaz sem ga gledal kot žanrski film, kot Ramba, če hočeš, zato se nisem obremenjeval s tem. Bog ne daj, da bi se, saj bi mi bil ravno tako blesav po moje. Ampak po tej logiki je zanič tudi The Deer Hunter, kjer so Vietnamci prikazani skrajno ogabno, pa še marsikak ameriški vojni film.
  Ne pozabi, da je superheroj Gerard Butler, This is Spartaaaaa madrfakers :) On zmore vse, kot Stallone in Schwarzenegger. Kot Chuck Norris, če hočeš.
  Odkar se je zgodil 11. september, verjamem tudi v tako nemoč Pentagona ej.
  In itak, da jih je vse prefukal, saj se je film začel z masakrom vseh ameriških specialcev in varuhov. Maščevanje je moralo biti sladko. Gledalci morajo dobiti dozo. Pa še Belo hišo so jim sesuli do konca in jim vzeli ponos.
  Itak, da glava, ni milosti, ni zajebancije, v Beli hiši ste kurci jebeni :)
  Aaron Eckhart pa je bil res precej medel kot predsednik, tu pa se strinjam.

 3. MATEj pravi:

  Bela hiša je pravzaprav že bila na udaru, a na televizijskem. V eni od sezon serije 24 so imeli dve fantastični epizodi v Beli hiši. Seveda je Jack Bauer (Kiefer Sutherland) rešil situacijo. :)

 4. Loiter pravi:

  Pa ti nisi resen Gartner :S

 5. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: White House Down pravi:

  [...] hiša je letos na udaru. Najprej v Olympus Has Fallen, zdaj pa še v White House Down, kjer jo pred teroristi namesto Gerarda Butlerja brani Channing [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !