Nekoč je bila dežela pridnih

25.06.2013 ob 23:24

Z dokumentarcem Nekoč je bila dežela pridnih, sicer filmom Urške Menart, bi se dalo v današnjih časih dobiti volitve. Lepa nostalgija, nimaš kaj. Če se najde politik, ki Slovencem obljubi, da jih spet pelje nazaj v osemdeseta, ima zagotovljeno zmago na naslednjih volitvah. Osemdeseta so bila čas, ko je Slovenija dobila svojo identiteto, ali še bolje, ko smo se Slovenci začeli zavedati, da imamo znotraj Jugoslavije svojo državo. Imeli smo vse, zato sem res žalosten, da smo samo nekaj let kasneje tako zelo zavozili in svojo čudovito deželo zaupali popolmnoma napačnim ljudem. Osemdeseta so slovenska nostalgija, slovenski vestern, če hočete. Zares lepo obdobje, ki se ga bomo za vedno spominjali po številnih kul stvareh. Tudi po Podarim dobim, Bojanu Križaju in reklami za Frutek. Kdor se je rodil v devetdesetih, je zamudil osemdesta. Zamudil je vse tisto, kar je slovenskega.  Vse tisto, na kar smo lahko Slovenci upravičeno ponosni. Osemdeseta so za Slovenijo to, kar je bil v osemdesetih Michael Jackson za Ameriko. Zakon obdobje, ki bi ga z velikim veseljem še kdaj doživel. Avtorica Urša Menart je svoje delo opravila zelo dobro in pred kamero povabila nekaj običajnih osumljencev, ki so navrgli nekaj zelo prebrisanih, zabavnih in še kako resničnih misli. Če delaš doku, ga delaj natanko tako kot ga je Urša Menart. Jp, zaradi osemdesetih se še vedno splača verjeti v to jebeno Slovenijo.

 

37 komentarjev na “Nekoč je bila dežela pridnih”

 1. E pravi:

  A si si le ogledu ta dokomentarec.Kul.Jaz pa upam ,da bo kakšna ponovitev :D .

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mislim, da je jutri ob 11:30 ponovitev.

 3. E pravi:

  Ja takrat je ponovitev.Res ne vem zakaj dajo ponovitve takih dokomentarcev ob takih uri?Lahko bi še dali ponovitev bolj večerni uri ob kaki 23h.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tebi nobena ponovitev ne odgovarja :) Tudi moje oddaje nisi nikoli ujel, pa je bila v petih različnih terminih na sporedu :)
  Če človek nekaj res hoče gledati, si vzame čas ne glede na karkoli.

 5. E pravi:

  Tvoje oddaje lahko gledam sam prek neta.Nekak mi ni ratalo gledat ponovitve.Jaz pravim ,da bi blo kul dati oddaje na youtube ,da bi si človek lahko pogledal oddajo gdaj bi mu pasalo.
  Pogovor z ameriškim ambasadarjem pa dajo v nočni program koda ,da me zanima.Čisto zgrešeno ,če se mene vpraša.

 6. spookymulder spookymulder pravi:

  Pravzaprav film sploh ne govori o tem, kako lepo naj bi bilo življenje v 80. letih, temveč o tem, kako smo takrat Slovenci znali stopiti skupaj za projekt osamosvajanja. Zakaj smo stopili skupaj je menda jasno … ker nam v Jugoslaviji ni bilo všeč, mar ne? Če bi se imeli v 80. letih v Jugoslaviji tako fino, potem se nam namreč sploh ne bi bilo potrebno osamosvajati. Ampak dejansko so ravno 80. na površje naplavila vso zgrešenost jugoslovanske politične in ekonomske filozofije, zato je bila naša želja, da bi se osamosvojili zgolj logična posledica vsega slabega, kar smo v Jugoslaviji doživljali od 2. svetovne vojne naprej.

  V tem filmu pa je prav tako zanimivo in na nek način tudi zelo zabavno spoznanje, kako je bila naša osamosvojitev na nek način predvsem velika PR kampanja oziroma velik reklamni spot, ki je združil in udejanjil in združil vse naše sanje in želje po spremembi na bolje. Ampak tako kot večina reklam, se je tudi pri tej izkazalo, da dejanski produkt ni bil tako sanjski, kot so nas prepričevali, da naj ga kupimo. ;-)

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mene je najbolj fascinirala nostalgija osemdesetih. Kul so bila.

 8. spookymulder spookymulder pravi:

  80. so bila kul ravno toliko, kot so kul in super lepi oglasi na televiziji … ampak ravno to je poanta filma, torej da je bil vse skupaj v osnovi samo reklamni trik oziroma prodajna marketinška poteza, ki ji je po začetni evforiji sledil trd pristanek v realnosti.

 9. Janez pravi:

  Iztok vedno narobe dojame take dokumentarce oz. jih dojame na način, ki je njemu všeč in potem popolnoma zgreši bistvo. Podobno kot pri Jaz sem Janez Janša. Slaba “recenzija”, če se temu sploh lahko tako reče.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Janez, kje za vraga sem sploh zapisal kako sem dojel dokumentarec?

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, Slovenci smo preveliki debili, da bi imeli prefrigan plan kako zjebati državo. To nam je ratalo po naključju. Namere so bile iskrene po moje.

 12. chuchi pravi:

  Oddaje, ki so na rtv slo in so domača produkcija, so običajno na voljo tudi v arhivu, vendar traja kak dan ali dva. Poglej čez kak dan, dva, tri na strani rtvslo.si, morda pa bo naloženo.

  Lp

 13. Matek pravi:

  Imeli smo vse reče en, ki je bil star celih 17 let, ko je živel v jugi pa ko v resnici nismo meli nič. :) Jaz se tem mozoljcem samo nasmejim. :) Tebi Gartner, če ti zdaj internet vzamejo, ti lahko samo še na britof rože prinesem. :)

 14. Matek pravi:

  Sicer, kdo pa tebe sili, da živiš po današnjih cajtih. Kupi fičeka, izklopi internet, enkrat na leto se zapelaš v Poreč, za tekočim trakom se zaposliš, kupiš neki štikl zemlje za vrt, pa je to to. Pa boš s 600€ še 300€ prišparo, če boš tak živel, kot v stari jugi. :) Kak so smešni eni. Največji razvajenci si želijo juge. :)

 15. rp pravi:

  Zakaj bi si v časih ekonomske krize želeli nazaj v čase še hujše ekonomske krize?

 16. Lazo pravi:

  Matek očitno pišeš na pamet ali drugače rečeno nimaš pojma.
  A misliš, da smo se v yugi vozili samo s fički e se pa motiš osebno sem imel bmw .ja 320 šestaka in moji prijatelji pa kašne druge avtomobile ne samo stoenke in fičote, ki pa jim tudi ni nič manjkalo. Pa nismo bili otroci bogatih staršev, delavci srednji razred.
  Miško večina Slovencev si je takrat zgradila hiše z ugodnimi krediti, kar je zdaj nemogoče. Tovarne so rasle kot gobe po dežju. Delavec je bil spoštovan in tudi nagrajen. Prirejali so razna tekmovanja naj strugar, naj viličarist, naj kmet…. itd.
  Kar pa se tiče interneta pa ga takraat še ni bilo, če bi pa bil pa bi ga tudi imeli. Zato ti predlagam uporabljaj ga in se malo izobrazi no.

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Matek, pusti mene, nisem poanta, finta je, da si mnogi še fičeka kmalu več ne bodo mogli kupiti, kaj šele da bi šli do Poreča in da bi imeli v žepu 600 evrov. Sanje za mnoge, žal.

 18. spookymulder spookymulder pravi:

  @Lazo:
  Lepo, imel si BMW-ja in si zagotovo izstopal. Ker se dobro spomnim, da smo kot mulci stali ob cesti in gledali, kdaj se bo mimo pripeljalo kaj drugega kot fičkoti, bolhice, stoenke in yugoti. Pri nas sta bili dve delavski plači dovolj največ za yugote, ampak jasno, če si hotel tujo znamko, ti je lahko kakšen, ki je delal v inozemstvu, pripeljal rabljenega mercedesa in BMW-ja. In se ti je zdelo, da si največji frajer v mestu. Ampak veš kaj, saj tudi danes ljudje počnejo točno to … na kredit si kupijo dober avto in si predstavljajo, da dobro živijo.

  Glede kreditov in zidanja tovarn v Jugoslaviji pa je dobro znano, da je bilo vse to možno samo zaradi prirejene ekonomije, kjer se je država na veliko zadolževala v tujini, da se je lahko pokrilo razliko v inflaciji, zaradi katere so krediti praktično čez noč izgubili vso vrednost. Ceno za to pa plačujemo še danes, bodisi na ravni države, kot tudi na ravni posameznikov, ki so bili očitno prepričani, da se lahko princip socialističnega jemanja inflacijsko devalviranih kreditov nadaljuje tudi v kapitalizmu, kjer pa je dejansko potrebno izposojen denar tudi vrniti … in zato tudi vsa ta kriza, ki smo ji sedaj priča, ker se je kreditni balon enkrat moral razpočiti, vendar v nasprotju s časi iz Jugoslavije, se pač ni moglo vse skupaj samo pomesti pod preprogo z devalvacijo valute in si reči, da se bodo s tem ukvarjali kasnejši rodovi.

  Torej, če malce poenostavim, za vse tisto, kar se nam je morda zdelo tako zelo pravljično lepo v Jugoslaviji, moramo dejansko sedaj mi plačevati z obrestmi.

 19. Lazo pravi:

  Nihče mi ni pripeljal bmw-ja iz tujine, ampak sem ga kupil na avto sejmu. Pa tudi ni bil kupljen na kredit ampak za gotovino in z delavsko plačo zato ne filozofiraj, če ne veš.
  In če ne veš je bil dog na prebivalca okrog 900 dolarjev, danes pa je vsak Slovenec dolžan , približno 40 x več in ta dog je bil narejen v novi državi.
  Jugoslavija je bila ena najbolj razvitih držav v Evropi z najbolj cvetočim gospodarstvom. Celo yugote smo izvažali v USA . Na tisoče kamionov in avtobusov iz Tama po celem svetu,….
  No s tem zaključujem debato, ker s tabo nima smisla.
  No upam, da nam bo uspelo v tej naši državi, ki smo jo tako dolgo čakali ZAŽIVETI človeku dostojno življenje

 20. Kokot pravi:

  Nedaj se Spooky! Imaš še kako prav, tvoje razmišljanje je trezno in razsodno nasproti nekaterim romantikom…

  Lazo: v Ameriko smo prodajali yugote, da so se potem oni v filmih norca delali… :)
  Za hobi se ukvarjam z zgodovino vsakdanjega življenja: recimo preberi si intevju z Branom Oblakom v na Siol: http://www.siol.net/sportal/sportal_plus/intervjuji/2013/05/branko_oblak.aspx

  Novinar: Pri Bayernu ste zaslužili kar nekaj denarja …

  Brane: Podpisal sem pogodbo, vredno 350 tisoč nemških mark na leto. To je bilo takrat ogromno denarja. Za deset tisoč si lahko dobil vsak avtomobil, ki si ga želel. Garsonjera je bila vredna 15 tisoč. Pravzaprav je bilo denarja toliko, da je bila večja težava odgovoriti na vprašanje, kako ga boš zapravil, kot pa to, kako igrati.

  Tu imaš dokaz o zdajšnji 40 kratni zadolžitvi na prebivalca nasproti v Jugi… Oblak je bil takrat med boljšimi igralci v Evropi in je na leto zaslužil 350 K mark to je cc. 170k € na leto. No in koliko danes služijo dobro plačani nogometaši? – V enem tednu dobijo toliko ta boljši. Ne moremo primerjati vrednosti denarja danes ter pred 30 leti, prav tako je z zadolžitvijo na prebivalca… upam, da sem prav formuliral stavek, ker v ekonomiji nisem ravno doma.

  TAM je živel izključno na račun JNA, ko te ni bilo več tudi TAMa ni bilo nikjer in takih firm je bilo ogromno ali pa sojih turili neuvrščenim; v zahodno evropo TAMovega kaijona nismo prodali niti enega.

  Pa ne mislim polemizirat s tabo, rad bi da mlajši vidijo, da takrat niso cvetele rožice in da smo živeli na kredit, ki ga še vedno odplačujemo… saj se je razpad juge začel ravno ko je udarila kriza – če bi bilo kot v sedemdestih, bi zagotovo še živeli skupaj.

  Je pa res, da se vsak najraje spomni svoje mladosti in mu je bilo takrat najlepše obdobje, kakor Iztoku. Jaz kot amaterski socialni zgodovinar se spomnim, kako so ropali poštne paketa, če je dišal po kafetu, ki ga je primajkovalo… bemu boga, kafe smo zavijali v papirje, da bi mu odvzeli vonj, da ga niso smaknuli – jebmeti, kot da bi drogo pošiljali!

  Srećno!

 21. spookymulder spookymulder pravi:

  “Jugoslavija je bila ena najbolj razvitih držav v Evropi z najbolj cvetočim gospodarstvom.”

  Ob takih smešnih izjavah tudi sam ostanem brez besed.:D

 22. Janez pravi:

  “Janez, kje za vraga sem sploh zapisal kako sem dojel dokumentarec?”

  Kje misliš? Kaj pa potem sploh pišeš v recenziji, če ne dojemanje filma?!

  In ja, ob takih Lazotovih izjavah je res težko ostati resen. :D Res najbolje, da se takole zaključi debata.:)

 23. Thomas pravi:

  Kokot:
  “Ne moremo primerjati vrednosti denarja danes ter pred 30 leti, prav tako je z zadolžitvijo na prebivalca… ”

  Točno tako je!
  Treba je gledati širšo sliko, ne le številke, katere spreminjajo vrednost. Dejstvo je, da se je v času socializma hodilo čez mejo po najosnovnejše stvari (živila, obleke). Takrat pač niso pri vsaki hiši imeli 2 ali celo 3 avtomobile in po več televizij n.pr.
  Res je, da so ljudje dobivali stanovanja, ampak ali se je ta stanovanja vzdrževalo? Ko sem jaz iskal stanovanje, sem naletel na polno primerov, kjer so stanovali starostniki, ki ga niso v celem času socializma niti enkrat obnovili.
  Da ne omenjam ostale infrastrukture, cest, itd. Ali je Slovenija v času socializma sploh imela kakšno avtocesto? Ali je niti ni potrebovala za avtomobile, ki so takrat bili na voljo?

  Na koncu pa še tale Kokotov stavek, s katerim se moram povsem strinjati:
  “Je pa res, da se vsak najraje spomni svoje mladosti in mu je bilo takrat najlepše obdobje, kakor Iztoku.”

 24. strojnik strojnik pravi:

  V osemdeseta sem vstopil s sedemnajstimi leti…

  Današnji sedemnajstletniki se mi kar malo smilijo…

  Bi moj velecenjeni avto kar zamenjal za stoenko, za priti nazaj… :D

 25. no pravi:

  No, saj se ne gre za to, da bi bili tukaj neki yugo-nostalgiki.

  Ampak to kar ti, spooky, in še par tebi podobnih počnete pa že meji na PR sds. Koliko vam plačujejo? Je to v kešu ali vas Janez vsake toliko časa obleče v srbsko uniformo in pofuka?

 26. Matek pravi:

  Lazo je obstal v 19.stoletju. :)

 27. kokot pravi:

  sem kokot, in kljujem janeza v anus. morda bi mi lahko rekli domobranec, ampak jaz sem bolj anusbranec.

 28. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Janez, niti ne piše, da je recenzija, niti ocene nima na koncu. Daj zberi se preden drkaš no. Gre pač za moje razmišljanje o osemdesetih, v kar me je potegnil ta dokumentarec. To je vse.

 29. Janez pravi:

  Ok Iztok, se oproščam, mi je bilo samoumevno, da je recenzija. Karkoli že je, iz tega se vidi tvoje razmišljanje in dojemanje filma.

 30. Istok Pametni pravi:

  Kdor se je rodil v devetdesetih, je zamudil osemdesta.

  Ne ga srat. Resno? :cool: Neverjetno.

 31. spookymulder spookymulder pravi:

  @no:

  Vidiš, točno to je danes najbolj narobe v Sloveniji, da so nas oportunistični levi in desni politiki sprovocirali do te mere, da si samo še lepimo nalepke na čelo in sploh ne znamo več prisluhniti argumentom. Takoj ko človek nekaj izjavi, kar ni všeč drugi strani, je že avtomatično ali Kučanov komunist, ali pa Janšev fašist. Osebno take puhle delitve zavračam in ti bom zato lahko odgovoril samo v primeru, če boš dejansko navedel tudi kakšen argument, ne pa samo zmerjal in poniževal ljudi, ki se ne strinjajo s tvojim pogledom na svet.

 32. Lazo pravi:

  Kokot
  Ja delali so se norca iz Yugota in celi svet je videl reklamo, kupovali so ga študenti in tisti z malo denarja, prodali pa so jih, kar lepo število. Pa naj danes prodajo, kaj v ZDA. Lep primer je tudi Tomos, ki so ga zafurali v Ameriki pa je še danes cenjena znamka. Podjetje SYM, ki dela skuterje ni moglo prodret na ameriški trg in se je združilo z Tomosom in glej ga zlomka uspelo jim je in kupili so tudi Tomos, ker na žalost pri nas ni sposobnežev, ki bi znali ne samo filozofirati in politizirati ampak,kaj tudi narediti.
  Brane oblak je delal za 350 DM leta 1960 no jaz sem zaslužil v diskoteki, kot redar od 100 do 150 DM na noč. Danes dolguje 2 milijona Slovencev 40 krat več kot 1990 20 milijonov Jugoslovanov.
  Tam ni živel izključno od JNA saj ni imel samo vojnega programa ampak tudi civilni, ki ga je tudi izvažal. V Tamu so razvili sedež z vzmetenjem, ki se danes uporablja v vseh kamionih. Delali so tudi oklopna vozila,( nekaj takšnega, kot patria ) ki so se tudi izvažala.
  Zaradi vojne, ki je bila popolnoma nepotrebna in predvsem zaradi Miloševičeve politike je to vse propadlo. Kot vemo so najprej hoteli konfederacijo in večina podjetij bi preživela in ne bi bilo nepotrebnih žrtev.

  Thomas

  Ja, hodili smo v tujino po kavo, kavbojke, usnjene jakne in še sreča to so bili lepi izleti in kupovali smo brez straha, da ne bo za bencin in kar nekaj smo nakupili :) IN še danes grem enkat po plači v Avstrijo v Hofer ali Lidl ( včasih sem šel večkrat ), ker je tam boljša roba in cenejša, kot v istih trgovinah v Sloveniji. Tam je pretežno blago iz Avstrije pri nas pa z drugega dela sveta Argentine, Kitajske,..
  No jaz vem, da smo kar menjavali pohištvo in obnavljali stanovanja. Avtov res nismo imeli vsaj svojega, smo pa jih imeli in tudi na dopuste smo se vozili in to večkrat, celo na kavo med vikendom. Ne vsi ampak večina.
  No Thomas pa vseeno eno vprašanje, kaj bi nam tvoj in moj idol bolj privoščil MJ, državo, kjer je bolj poskrbljeno za večino prebivalcev in imajo socialno varstvo, delajo do 55 let, zastonj zdravstvo,ni prezeblih in lačnih na cestah brez strehe nad glavo, se ljudje spoštujejo in imajo radi, si pomagajo,….. ali trdi neusmiljen kapitalizem, kjer bogatim ni mar za ljudi in jih pod izgovorom, da se je človeško življenje tako podaljšalo, da moramo delati do 60,65, 70, da ti ne rabijo dati penzije. Mladi pa nimajo dela.
  Matek, če že živim v preteklosti ni to 19 ampak 20 stoletje.:)
  No vsem, ki me bodo zdaj popluvali pa rečem a ni pretežno vsem želja, da živimo človeku dostojno življenje in da to kar imamo zdaj slabo kaže v naprej, zaradi požrešnosti politikov in grebatorjev za denar, ki nimajo nikoli dovolj in jih ne zanima nič drugega denar.

 33. Thomas pravi:

  Lazo:
  Nepravično je primerjati dva ekstrema, kot sta socializem ter liberalni kapitalizem, kot ga poznamo danes. Jaz osebno sem na strani kapitalizma. Kapitalizma! Ne liberalnega kapitalizma!!
  Osebno sicer ne vidim ničesar napačnega v tem, da se ti pelješ v Avstrijo, ker hočeš imeti boljše izdelke. Je pa sramotno, da se moraš peljati v Avstrijo, ker imaš denar, ampak v Sloveniji nimaš izdelkov!
  Primer obnavljanja stanovanj sem navedel samo zato, ker poznam primere, ko so stanovanja v središču Ljubljane šele po letu 2000 urejala centralno ogrevanje.
  Kaj bi nam MJ privoščil, je težko reči. Ali bi nam privoščil državo, kjer je poskrbljeno za večino (ne pa tudi za vse!!), kjer obstaja takšna revščina, da se mu ne splača organizirati koncerta, ker si ljudje nikakor ne bi mogli privoščiti karte (njegov prvi koncert v vzhodnem bloku je bil po padcu zidu!), kjer politične obtožence (obsojence?) pošiljajo na goli otok na prisilno delo, kjer je politični nepotizem vsakdanja praksa, itd.
  Glede penzije se mi ne zdi napačno, da se dvigne starostno mejo upokojitve. Staranje prebivalstva je dejstvo in če nekdo misli, da ima človek danes enako pravico iti v pokoj pri 55-ih, kot jo je imel pred 40-imi leti, živi v veliki zmoti.

 34. Lazo pravi:

  Zaradi mene se lahko ureditev imenuje tudi sgdjskdn ni važno, važno je, da je pravična ureditev ne pa, da vidimo na eni strani posameznike, ki vozijo jahte vredne milijone evrov na drugi strani pa ljudi, ki delajo za nekaj evrov in komaj preživijo. Za mene osebno je nedopustno, da vidim uboge ljudi na cesti pozimi, brez oblačil, lačne… to enostavno ne bi smelo biti, za mene je nedopustno, da gledam kako navadnega človeka zaprejo, ko ukrade kilo kruha na drugi strani pa ugotovijo, da so naši vrli voditelji pokradli milijone in oni še stalno delajo škodo svojemu narodu, za mene je nedopustno da ljudje zafurajo firme uničijo cele družine in dobijo leto ali dve zapora, za takšne bi morala biti ustanova ali otok, kjer bi jih zaprli do konca življenja in jim pobrali ves nakraden denar.
  Vem tudi, da so obstajali in še obstajajo kapitalisti, ki so znali poskrbeti za svoje delavce, jim zgraditi stanovanja, jih nagrajevati za svoje delo… ampak tega je malo pri nas sploh ne vem če.

  No še bolj pa je sramotno, da nimaš denarja in se ne moreš peljati v Avstrijo ali še huje ne moreš pokriti stroškov doma, da bi šel v naše trgovine.In še bolj sramotno, da greš v Avstrijo in kupiš tam nujne izdelke, da nekaj prihraniš in kupiš za manjši denar v isti trgovini bolj kvalitetno blago.
  In kaj je večje zlo, če kakšnega politika zaprejo, ker neti sovraštvo med narodom in obstaja možnost vojne in jo s tem preprečijo, spomni se bivše naše, kaj so storili politiki zaradi svojih egoističnih ciljev, koliko nepotrebnega trpljenja in smrti.
  No jaz sem prepričan, da bi MJ vsakomur želel lepo življenje in dokaz je njegova skrb za uboge zatirane, vojni prepuščene ( celo na območje naše bivše je poslal humanitarno pomoč) in 300 milijonov dolarjev podaril, itd. Pel je pesmi in poskušal z njimi tudi osvestiti svet.

  No v glavnem ni važno kako se imenuje nekakšna ureditev ampak kako je organizirana v dobro ljudi.

  IN še glede penzije po vsej verjetnosti delaš delo, ki ga boš lahko opravljal do konca življenja, obstajajo pa ljudje, ki opravljajo dela, ki tega ne bodo zmogli zaradi narave dela povezane z obrabo telesa, kot veš se tudi staramo.

 35. Thomas pravi:

  Z nekaterimi točkami se strinjam… Nekdo, ki je pokradel milijone, vsekakor mora za to odgovarjati in n.pr. dokler ne povrne vsega, nobene firme ne bi smel več odpreti.
  Nikakor pa se ne strinjam s tem, da bi delodajalec (verjetno si s “kapitalistom” mislil delodajalca?) moral za svoje delavce zgraditi stanovanja, hiše… Delavec dobiva plačo, s katero prosto razpolaga. Za svoje življenje mora sam poskrbeti. Delodajalčeva naloga pa je seveda, da mu redno (!) izplačuje plačo in plačuje vse prispevke – tukaj pa se v Sloveniji pogosto zalomi.
  Ubogi ljudje na cesti, brez obleke in hrane… Da, to obstaja, je obstajalo in verjetno bo obstajalo. Tudi če pogledaš socializem in pomisliš, kako fino je bilo, ker si dobil podarjeno stanovanje, ker si imel bmw-ja, itd. Vse te dobrine so morale od nekje priti. Nafto, ki si jo ti pokuril s svojim bmw-jem, je najbrž načrpal en navadni delavec v nerazviti državi. Stanovanje, ki si ga prejel v dar, je najbrž bil plačan z denarjem, ki so ga oblastniki dobili iz ene ali druge strani takratne svetovne ureditve, da so s tem zagarantirali politično neuvrščenost. Pri tem se je treba vprašati, odkod so ta denar nabrale države, ki so ga podarile? Na eni strani imamo ZDA, hladna kapitalistična velesila, na drugi pa Sovjetska Zveza, kjer je vladal kriminalni komunizem. Nobena stran pa ni bila neoporečna. Ampak iz obeh straneh si profitiral tudi ti.

  Da pa ne bo izgledalo, da sem sovražno nastrojen proti dobrobiti ljudi, seveda si tudi jaz želim ureditve, ki ljudem omogoča spodobno življenje (in recimo, da to trenutno Sloveniji res ne uspeva), ampak ne verjamem, da je to socializem, vsaj ne socializem, kot je bil v Jugoslavijio, kjer je takoimenovana skrb do ljudi bila vzpodbujana s politično mahinacijo, s prekomernim kultom osebnosti in ustrahovanjem. Prava skrb do ljudi vsega tega ne potrebuje. Zanimivo, da je nekakšna oblika socializma, ki to sicer ni, saj gre za socialni kapitalizem, preživela smao v enem kotičku in to v obliki, ki je meni sprejemljiva, saj ni s sabo prinesla le socialne varnosti prebivalcev, temveč tudi osebno svobodo, odsotnost kulta osebnosti, napredek, visok standard. Govorim seveda o Skandinaviji. Tam imajo vse pozitivne strani, ki si jih vsi želimo. Pozabimo razne Jugoslavije, Kube…

  S penzijo je pa takole, če smo odkriti. To je privilegij svobodne civilizacije, ki je nastal ne v socializmu, temveč v zahodni velesili. Glede na demografske lastnosti prebivalstva je iluzorno pričakovati, da bo človek šel v penzijo ob 55-ih, in potem še 30 dobival dobro penzijo. Seveda razumem, da so nekatera fizično težja od drugih, ampak hej – kje pa piše, da mora vsak čisto celo življenje opravljati eno in isto delo? Tukaj so Slovenci znova vse preveč rigidni in togi in se držijo svoje življenjske poti kot pijanec plota. Na Severu se marsikdo takole sredi življenja odloči spremeniti poklic, se dodatno česa izšolati, in potem takorekoč na novo začeti. Res je sicer, da mu to omogoča država (štipendiranje oziroma posojilo, saj ga, če se ne motim n.pr. Švedi morajo vračati), ampak to še ni razlog proti višji starosti, temvče je prej razlog, da se prava oseba spravi v parlament, v politiko, in spremeni sistem štipendiranja/študijskih posojil in omogoča tudi starejšim, da pridejo do takšnih sredstev.

  Družba je dejansko potrebna sprememb, velikih, ampak se mi zdi, da se vsi na napačnem mestu praskamo.

 36. Lazo pravi:

  Glede stanovanj nisem mislil, da jih mora graditi delodajalec. Sem samo omenil, da so obstajali in še obstajajo ljudje, ki so izjemno uspešni na svojem področju in zaslužijo zelo dobro poskrbijo za svoje delavce in delijo z njimi svoj profit na način, da jim zgradijo stanovanja.
  Motiš se, da so delavci dobivali stanovanja zastonj, pri plači je vsak odvajal procent ali dva v sklad za stanovanja, ki so se gradila z tem denarjem ( tako je bilo v Tamu ( z tem denarjem so se tudi gradila igrišča, počitniški domovi,… tako so delavci prišli do stanovanj z nizkimi najemninami, so šli dopustovati poceni na morje,… No pred kratkim sem prebral, da bo Bill Gates daroval 90 % svojega premoženja v dobrodelne namene in še bi lahko našteval.
  Se strinjam s tabo, da se je potrebno, tudi prilagajati in po potrebi došolati.
  Glede penzije pa se s tabo ne moram strinjati, da je privilegij, jaz mislim, da je pravica, saj vsak celo svojo delovno dobo plačuje za to in, ko pride čas je to osnova za nadaljne preživetje.
  In ali ima smisel delati do 60, 65 ali celo 70 leta mladi pa nimajo dela in bomo imeli generacije brez delovne dobe, ki itak ne bodo imeli pogojev za penzijo ali minimalno. ali stari bomo delali dosmrti mladi pa ne brez dela. Kam to vodi v trume brezposelnih, ki bodo protestirali na ulicah, kriminala, neredov, itd. No mislim, da v Evorpski uniji prihajajo do teh spoznaj in so se odločili, da bodo namenili denarna sredstva za zaposlovanje mladih ( tudi Maribor ) v Evropi prav zaradi nuje in tudi straha pred takšnimi dogodki.

 37. Thomas pravi:

  Tisti odstotek, ki so ga v Jugoslaviji pačevali za gradnjo stanovanj itd., je simboličen. Pomisli, kakšen odstotek se danes plačuje za kredit. No, in zaradi simboličnega zneska sem metaforično rekel, da so stanovanja dobili zastonj.

  Glede zgodnjega upokojevanje se ne bova strinjala. Stvar je takšna, da človek pač mora za svojo pokojnino, ki je zate pravica, zame pa privilegij življenja v družbi, družbi čimveč tudi vrniti. To mora početi, dokler pač lahko in meni se zdi nesprejemljivo, da nekdo pri 55-ih letih neha biti aktivni del družbe, začne uživati algodno življenje, čeprav bi še lahko bil aktiven. Poznam primere, ki so se zgodaj upokojili, nato pa lepo na črno služili naprej, zraven pa seveda prejemali pokojnino.

  Moja verzija, ki se meni osebno zdi primernejša, boljša, bi bila daljša delovna doba oziroma kasnejše upokojevanje, vendar višje pokojnine. Če bi že ravno lahko izbiral. Itak ne morem ;)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !