Recenzija: The Great Gatsby

24.05.2013 ob 00:51

THE GREAT GATSBY

Novi The Great Gatsby, sicer veliko boljši od tistega iz sedemdesetih, kjer je bil glavni Robert Redford, je vizualna poslastica, kjer bi si celotna igralska ekipa zaslužila nominacije za oskarja. Zelo drag eksperiment, ki mu uspe zadeti v polno in gledalca začarati s skuliranim kičem in enkratno nostalgično atmosfero. Če rečem, da sem se počutil kot na rojstnodnevni zabavi Kaynea Westa in Jay-Zja, ne zgrešim kaj dosti. Jp, The Great Gatsby se dogaja v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, režiser Baz Luhrmann, ki me je močno navdušil tudi z Romeom + Julio, kjer je kot veste ravno tako igral Leonardo DiCapiro, pa nam rola hip hop musko. Eksperiment, kot sem dejal že na začetku. Prestižen, živopisan, živahen in tak, da se je treba nanj navaditi v prvih tridesetih minutah. Če ne rata, imate problem, če rata, ste dobili film, ki vas bo resnično navdušil in dvignil nad oblake. In med vsem tem bliščem, glamurjem in VIP žurkami, ki vase posrkao tudi zadržanega in umirjenega mladeniča Nicka Carrawayja (Tobey Maguire), ki postane najboljši prijatelj ekscentričnega milijonarja Jayja Gatsbyja (Leonardo DiCaprio), se odvija izjemno emocionalna, očarljiva in prepričljiovo zastavljena ljubezenska zgodba, no ja, ljubezenski trikotnik, ali še bolje, kvadrat, ki ga poleg Gatsbyja sestavljajo še njegova nesojena ljubezen Daisy (Carey Mulligan), njen mož Tom (Joel Edgerton) in njegova ljubica Myrtle (Isla Fisher). To niso le glavne vloge, to so izjemno dodelani karakterni liki, ki jih Maguire, DiCaprio, Mulliganova, Edgerton in Fisherjeva poosebijo več kot odlično. Aham, The Great Gatsby izvrstno združi kič in kvaliteto, vizualizacijo in globino, 3D preserancijo in vrhunsko dramaturgijo ter na moderen in kljub temu nostalgičen način gledalcu približa VIP lajfstajl, ki ga je danes na tako živahen način možno doživeti le na filmu, seveda s 3D očali, ki še dodatno pomagajo k divjemu kontekstu takratnega časa. Drži, 3D je tokrat obvezen del zgodbe, ali če hočete, scenografije. Tudi to je presežek režije Baza Luhrmanna, ki je tokrat v en film dejansko zapakiral Moulin Rouge in Romea + Julio. Kul film, na katerega bi bil brez dvoma ponosen tudi avtor romana F. Scott Fitzgerald.

Ocena: 8/10

 

13 komentarjev na “Recenzija: The Great Gatsby”

 1. IZTOK faking GARTNER » Kulti in klasike: The Great Gatsby (1974) pravi:

  [...] ga, Veliki Gatsby iz sedemdesetih, dosti slabši od novega, kjer razturava Leonardo DiCaprio. Aham, z vsako minuto tega Gatsbyja, je gledalcu bolj jasno, kako [...]

 2. simon pravi:

  http://www.rottentomatoes.com/m/the_great_gatsby_2012/

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kritiki niso najbolj navdušeni, vem ja.

 4. Katarina pravi:

  Zakaj pa potem ne 10? Kaj mi manjka? :)

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Desetka pa vseeno ni, za desetko pa bi me moral še bolj navdušiti.

 6. didžej pravi:

  odličen film1! tole si zasluži desetko!
  pravi presežek ..epski igralci!

 7. E pravi:

  Zgleda ,da je to dobr film.

  podebni efekti z in brez njih v tem filmu.

  http://izklop.com/?url=links/start&a=open&id=86422

 8. E pravi:

  **ups posebni sem mislu napisat.

 9. E pravi:

  Vredu film.Začetek filma se mi je zelo vlekel in bil razočarn že nad filmom (morda bi bila minutaža filma 1:45 čisto vredu) a ,ko se je zgodba razvila sploh na koncu me je čisto not potegnilo.
  ocena filma čisto realna a ,če bi sam ocenjeval bi dal oceno 7/10.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nekaj časa gledalec rabi, da pade noter in se navadi na poseben stil, vsekakor.

 11. Ana pravi:

  Najprej sem prebrala knjigo, nato pa pogledala film in moram reči, da me film je res navdušil in pustil nek vtis. Še posebno mi je bila všeč glasba (Jack White, Gotye, Sia, Florence, Lana del Ray idr.), ki je lepo štimala z vsebino filma.

 12. lily pravi:

  Film je v določenih scenah kot narisan, se ne morem odločit, če mi je to všeč ali ne. Drugače pa je moja misel bila, da je to zgodba iz preteklosti, predstavljena na modernejši način – zaradi muzike, burnih zabav, ognjemeta. Nekako dvomim, da so zabave takrat bile take, gotovo pa niso vrteli hip hopa. ;) Po moje je hotel režiser prikazat, kako so ljudje takrat doživljali te zabave – tako kot bi mi danes eno tako žurko. Če razumeš, ne znam najboljše povedat. :)

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Po moje so bile zabave ravno takšne, le da je hip hop zamenjal charleston :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !