Kulti in klasike: Top Gun (1986)

29.04.2013 ob 04:55
YouTube slika preogleda

TOP GUN

Aham, Top faking Gun je še vedno top šit movie, ultimativna poosebitev osemdesetih, ki so ustvarila Toma Cruisea, še vedno največjega carja Hollywooda. Vse štima, uvodni song Harolda Faltermeyerja, verjetno najboljši filmski anthem ever, kjer kitaro sesuje Steve faking Stevens, ki sem ga v živo videl na koncertu Billyja Idola, ljubezenska baladica Take My Breath Away, med katero se zaljubita Tom Cruise in Kelly  McGillis, Maverick in Charlie, katerih love story je dejansko glavno gonilo te klasike, tega ultimativnega mačo filma, ki ga se ga mora na pamet naučiti vsak mladenič, ki da kaj nase. Štima tudi spremljevalna ekipa prepotentnih pilotov elitne šole, med katerimi so tudi Iceman (Val Kilmer), Goose (Anthony Edwards) in Slider (Rick Rossovich). Maverick, Goose, Iceman, Slider, fak ej, kaka imena, kaka močna nostalgija, kako kul film še vedno.

Jasno, štima tudi adrenalinska in spolirana režija pokojnega Tonyja Scotta, ki pod taktirko mega producentov Jerryja Bruckheimerja in ravno tako pokojnega Dona Simpsona, ustvari nepozabno, karizmatično, markantno, dinamično, razburljivo, prepričljivo in ravno prav kičasto mešanico zračne akcije, ljubezenske zgodbe, hormonskih preserancij, notranjega boja glavnega junaka in odlične reklame za ameriško letalstvo. Drži, Top Gun, tudi večna reklama za očala Ray Ban, je odličen double bill z An Officer and a Gentleman, in film, ki mi je bil tokrat všeč celo bolj kot takrat, ko sem ga videl nazadnje.Alikot pravita Maverick in Goose (njegovo punco igra klorofilna Meg Ryan): “I feel the need, the need for speed. Hell yeah.

In pazi to, vlogo Mavericka so zavrnili Matthew Modine, Patrick Swayze, Emilio Estevez, Nicolas Cage, John Cusack, Matthew Broderick, Sean Penn, Michael J. Fox, Scott Baio in Tom Hanks, zanjo pa bi ubijali Jim Carrey, Rob Lowe, Eric Stoltz, John Travolta, Robert Downey Jr. in Charlie Sheen, ki je potem kot veste vse skupaj odlično parodiral v filmu Hot Shots. Da je bil prav Tom Cruise, vroč po komediji Risky Business, idealen za Mavericka, seveda ni treba čvekati. Tom Cruise je Maverick in pika.

Drži, Top Gun je film, ki v odraslem moškem spet prebudi mulca in željo po tem, da bi znova počel mladostniške oslarije. Double bill s filmom Point Break, če prav pomislim. Pa seveda s filmom Days of Thunder, Top  Gunom na dirkališču, kjer je bil kot veste znova glavni Tom Cruise. Itak, raztura tudi Danger Zone Kennyja Logginsa, še ena nostalgična poslastica tega filma, ki leta 1986 ni imel konkurence, kar pomeni, da je za sabo pustil tudi Crocodilea Dundeeja, Aliens, Platoona, drugega The Karate Kida in recimo Star Trek 4.

YouTube slika preogleda

Zavedam se, da pri končni oceni vendarle pretiravam, toda boli me kurac. Če me nek film odnese v tako hudo nostalgijo, mu bom zapel hvalnice in ga brez sramu postavil zelo visoko na moji filmski polici najljubših filmov. In to je poanta filma, biti najljubši, biti del človekove mladosti, biti vse tisto, iz česar so sestavljeni rani filmski spomini. Top Gun je moj filmski spomin, ki ga ne dam nikomur. Eto.

Ocena: 9/10

YouTube slika preogleda

 

9 komentarjev na “Kulti in klasike: Top Gun (1986)”

 1. Peter pravi:

  Meni ta film ni bil nikoli preveč všeč. Če sem iskren, mi je zelo dolgočasen, enostavno se ne dogaja veliko (kar bi bilo za takšen film priporočljivo).
  Take my breath away je pa edina dobra zadeva pri filmu. Gre pa za povprečen film in Iztok spet pretirava pri oceni…

  “še ena nostalgična poslastica tega filma, ki leta 1986 ni imel konkurence, kar pomeni, da je za sabo pustil tudi Crocodilea Dundeeja, Aliens, Platoona, drugega The Karate Kida in recimo Star Trek 4.”

  Vsi omenjeni filmi so kar za nekaj razredov boljši filmi od Top guna. Vsaj meni. Žal mene ni nikoli prepričal in me še po dobrih 20 let ne.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če ta film kaj ni, ni dolgočasen.

 3. STELA pravi:

  Ta film pri meni sodi med tiste, ki jih lahko gledam tud 5x:) muzka je ful dobra

  In Peter, ni panike, če ti ni všeč….men noben od naštetih (krokodil itd) ni…:)

 4. Sico pravi:

  To je filmska klasika:) pa se eden najjačih filmskih soundtrackov zraven, kaj še hočeš) Čeprav men se zdi Val Kilmmer v filmu še bolj kul ko Cruise:)

  Hmm če se prav spomnem je blo govora tudi o Top Gun 2, pol je pa Tony Scott nepričakovano naredu samomor … pa je šlo vse u …

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jp, drugi del je bil baje zelo blizu. Sicer ne vem ali bi Tom Cruise spet igral glavno vlogo ali pa bi se samo na hitro pojavil, je pa zdaj smrt Tonyja Scotta resda projekt pošteno ogrozila. A če se ne motim, je ideja še vedno v zraku.

  Kilmer je kul, a Tom je ipak Maverick :)

 6. 3nity pravi:

  Se strinjam, klasika. Film, katerega lahko gledaš večkrat. Prvič, mi je bil Tom boljši, sedaj mi je pa Val boljši :D
  Prizor, ko igrajo odbojko….za dol past :D

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Finta tega filma je, da je po eni strani tipični moški film, po drugi strani pa kot ustvarjen za ženske, torej idealen za uspešnico.

 8. mweiss pravi:

  Top Gun je nekakšen obliž na rane po izgubljeni Vietnamski vojni in po soočenju z dejstvi, da jih ruska vojaška letalska industrija šiša po dolgem in počez. Je zgolj še eden od mnogih ameriških samohvalnih HW izcedkov. Hvala bogu zmorejo ameri toliko samoironije, da se v Hot Shots izvrstno zajebavajo ravno iz uvodne špice Top Guna.
  Kar se uvodne songa tiče je seveda kul, ampak ne doseže Rya Cooderja v Paris Texas ali pa Sakamota in Byrnea v The Last Emperor. Stvar okusa in sposobnosti zaznavanja subtilnosti.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nikoli nisem bil obremenjen s tem ameriškim patriotizmom v filmih, le zakaj bi bil, to niso moji problemi, mene zanima film. Hot Shots genialna parodija, itak.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !