Ledena uganka

28.04.2013 ob 02:25

Evo ga, v bajti 25 stopinj, zgoraj nad števcem pa led.

Pet minut kasneje je temperatura padla na 24 in pol, led pa se je kot vidite začel topiti.

No, zdaj pa me zanima, če kdo ve, koliko ledu se mora stopiti, da temperatura pade za pol stopinje?

 

10 komentarjev na “Ledena uganka”

 1. MacGyver pravi:

  Najprej naj povem, da se led ne topi ampak TALI (topi se recimo sladkor v vodi). To je napaka, ki jo nevede dela večina ljudi :)

  Glede primera pa takole. Led se vedno tali pri konstantni temperaturi ledu, tj. 0 stopinj celzija oz. 273 kelvinov. To pomeni, da teoretično moraš najprej led segreti do 0 stopinj, nato se pri tej temperaturi stali, preostalo vodo pa segrevaš nadalje. V tvojem primeru gre za to, da si led dal nad termometer in zaradi tega je temperatura nekoliko padla (opazno več bi padla če bi termometer polil s kapljevino, ker imajo kapljevine dosti večjo spec. toploto kar opaziš pri tem, da te v mrzli vodi neprimerno bolj zebe kot na enako mrzlem zraku), led se pa je začel taliti zaradi tople okolice (okoli 25 stopinj)…

 2. E pravi:

  Imam isti termostat kot ti.Sam zanimivo firmi sta pa različni.
  Batarije menjaj :) .

 3. STELA pravi:

  To je pa zame prehuda uganka:)

  Lahko pa komentiram to, kar je napisal/la E: “imam isti termistat kot ti.”…. Torej E – če imaš istega pomeni, da si ga vzel Iztoku… ti ti ti:)

 4. E pravi:

  STELA nism ga vzel Iztoku ;) .

 5. MacGyver pravi:

  Če slučajno nisem dovolj povdaril: proces, ki si ga opisal je nemogoč iz strani zakonov termodinamike, saj bi toploti potekali v nasprotni si smeri. Če se led tali, se temperatura okolice kvečjemu dviguje (oz. ostaja enaka in je pač višja od ledu) in nikakor znižuje…

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Brihten si mi ti, kolega, brihten :)

  Imam pa zate še eno vprašanje, tokrat bolj resno. Zunaj je 13 stopinj, v stanovanju pa 25, četudi je ugasnjeno vse. Ko odprem okna in prižgem ventilator, se zniža na 20. Ko okna zaprem, je v petih minutah nazaj na 25. Je možno, da se stene tako zelo segrejeo čez dan, da tudi sredi noči, ko je 13 zunaj, ostanejo tako zelo vroče, da stopinje v petih minutah nabije nazaj. To je zame čisti scifi in samo sprašujem se kaj bo poleti, ko bo zunaj 35. Kako bi rešil ta problem oz. je možno, da toplota prihaja od kod drugod?

 7. ajda pravi:

  Ja, tudi mene preseneča, da imam v stanovanju 24 do 25 stopinj, ne glede na jutranje, popoldanske in večerne temperature zunaj.
  Očitno so se stene pregrele in držijo toploto. Bi pa bilo super, če bi tudi poleti bilo tako, da bi ostalo pri blagodejnih 24. Ja, to so le pobožne želje, žal:).

 8. MacGyver pravi:

  Kot veš, toplota stalno teče od višje temperature proti nižji. Stopnja s katero se to dogaja je toplotna moč, ki je odvisna od temperaturnega gradienta (pomeni, višja temperaturna razlika, več toplote steče v časovni enoti). Torej ko je zunaj manj stopinj teče toplota iz stanovanja in jo moraš dovajat, da stanovanje segrevaš (radiatorji). Če je zunaj 13 stopinj, notri pa 25, resda teče toplota ven, ampak kolikor vem živiš v bloku :) V bloku pa imaš največkrat spodaj, zgoraj in še ob stranskih stenah sosede. Sosedi imajo pa tudi toplo in zato je samo ob zunanjih stenah 13 stopinj ob ostalih pa je več. Posledično imaš toplejše stanovanje, saj je zanemarljiv tok navzven. Je pa npr. v poletnih mesecih ravno to prednost, saj je pri sosedih hladneje kot zunaj. Tako da npr. v pomladnih mesecih je najboljše biti na najvišjem nadstropju, medtem ko je poleti tam največji drek :) . Tudi recimo v pritličju je najbolje stanovati, saj si najbolj po želji reguliraš temperaturo. Pozimi si segreješ kolikor je pač potrebno (resda je potrebno bolj greti kot zgoraj), ampak ko je topleje (npr. 13 stopinj) pa imaš ”toplejše” sosede samo zgoraj in kvečjemu obstrani, zato temperatura teče navzven in še navzdol. Zato so pritličja in še posebaj kleti zelo hladne tudi poleti. Je pa recimo pritlična bajta dvorezen meč. Imaš resda pritličje ampak zgoraj ni soseda, zato toplota poleti vdarja iz vseh strani in ni nič hladneje zaradi pritličnega objekta :)

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kaj pa zjebana fasada je kaj kriva? Ampak je pa vseeno čudno, da se stene tako hitro segrejejo, ohladiti pa se nočejo, pa četudi je ogromno ur mrzla temperatura. Čudno, res.
  Na, samo zate, ker si tak genij :)
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/04/07/recenzija-macgyver-lost-treasure-of-atlantis/

 10. MacGyver pravi:

  Oja fasada konkretno pripomore. Sploh če maš več kot eno steno v stanovanju ki meji navzven. Sej fora je v tem, da so stene ki mejijo na sosede konstantno tople :)

  Haha MacGyver je meni zakon ampak tale film pa je res za en drek :P

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !