Recenzija: Oblivion

14.04.2013 ob 18:35

OBLIVION

“Fuck you, Sally,” sikne Jack Harper (Tom faking Cruise), strokovnjak za sonde, s katerimi preživeli ljudje na Zemlji nadzorujejo preživele nezemljane, ki so pred leti z njimi bili neusmiljeno vojno. Aham, Jack je serviser in fajter v enem, zadnji ostanek človeštva, ki razmišlja s svojo glavo in kmalu ugotovi, da resnica ni takšna kot mu jo prodaja “veliki brat”, nadrejena Sally (Melissa Leo), ki jo preko ekrana vidi le njegova ubogljiva sodelavka Victoria (Andrea Riseborough), s katero živita v nekakšni vojaški bazi in, kot sem že povedal, skrbita za sonde in uporniške nezemljane, ki težijo na Zemlji, zdaj osamljenemu in uničenemu planetu, ki ga obkroža prepovedano jedrsko območje (60 years ago, Earth was attacked. We won the war, but they destroyed half the planet. Everyone’s been evacuated. Nothing human remains. We’re here for drone repair. We’re the mop-up crew).Vizualno zelo razkošen film, ki ga dodatno krasijo še enkratni posebni efekti, sicer pa delo Josepha Kosinskija, ki me je zelo navdušil tudi z drugim delom Trona. Film z vizijo, kar je danes redkost. Zelo soliden scifi, ki noče biti na prvo žogo in ves čas išče kvaliteto. Alegorija na našo sedanjost in žanrska poslastica, če prav pomislim. Dodelan, prepričljiv in prebrisan film, kjer Tom Cruise končno doživi to, kar si je ves čas potihem želel njegov ego. Drži, Oblivion je egotrip Toma Cruisea, kjer uživajo tudi gledalci. Še posebej, ko pride do tistih minimalističnih prizorčkov v koči ob jezeru, kamor glavni junak pelje svojo Julijo (Olga Kurylenko), ki mu razkrije vse tisto, o čemer je sanjal. Velik film, pravzaprav. In tak, da na koncu zagrabi z vsemi štirimi in zlepa ne izpusti. Plus Morgan Freeman v markantni vlogici Beecha, možakarja s cigaro, o katerem seveda ne smem povedati kaj dosti, da ne izdam glavnih preobratov in zapletov, ki jih kar mrgoli. Ali kot na koncu zine Jack Harper: “I am Jack Harper and I’m home.” Prav imate, tole je filmska verzija animirane mojstrovine Wall-E in znanstvena fantastika, ki se z atmosfero in scenografijo perfektno pokloni starim dobrim klasikam žanra ter doda ravno pravšnjo dozo komercialnih prijemov in modernega razčefuka, da gledalcu ni dolgčas.

Ocena: 8/10

 

8 komentarjev na “Recenzija: Oblivion”

 1. Alphaville pravi:

  Predstavljajte si Red Planet, Matrix 1, Empire Strikes Back, Star Trek the Movie, War of The Worlds in Independence Day na bukkake orgiji in dobiš Oblivion. Zelo, zelo dober film, kjer malo govorijo in veliko povejo.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Slikovit opis :)

 3. spookymulder spookymulder pravi:

  Se strinjam, zares odličen sci-fi film, ki pritegne tako po vizualni platni, kot tudi na račun zelo domiselne zgodbe, kjer se percepcija razumevanja resničnosti glavnega lika ves čas spreminja in tudi gledalca drži v napetosti vse do konca. Zanimivo mi tokrat Tom Curise sploh ni deloval, kot bi bil na egotripu, čeprav ga dejansko spremljamo preko celotnega filma, vendar mogoče ravno zaradi preobrata, ko izvemo resnico o njegovem liku, prepreči tisti prekomerni občutek herojstva, ki bi lahko pokvaril empatijo gledalca. Film sicer vsebuje nekaj popolnih nelogičnosti, vendar po drugi strani postreže z zares izvirno in inteligentno sci-fi zgodbo, ki pa je po drugi strani tudi odlična alegorija sodobne družbe – na eni strani imaš “nezemljane”, dejansko depriviligirance, ki pa se jih predstavlja kot parazite, ki uničujejo naš svet … potem imaš tiste, ki so se sprijaznili s tem, da so zgolj del sistema in pač opravljajo svoje delo za “šefa”, ne glede na to, da v sebi čutijo, da nekaj pri vsem tem sistemu ni povsem prav … na vrhu pa je “šef”, tisti ki drži v rokah vse niti in (ne da bi drugi vedeli) manipulira sistem in vse po vrsti, tako da sam dobi vse bogastvo. Ocena: 9/10

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Cruise je zelo dober, saj se zna držati nazaj, ko je treba in se izogniti overactingu. To ni lahko, to je včasih dosti težje od kake divje vloge, kjer lahko igralec skoči iz svoje kože. Dejansko zgleda kot robot, no ja, replikant. Eto, pa smo pri Blade Runnerju.
  Še boljša pa je Andrea Riseborough, ki bi si po moje zaslužila nominacijo za oskarja. Izjemno zajebana in vrhunsko odigrana vloga. Film v ZDA štarta šele naslednji teden, iz tujine pa prihajajo podatki o zelo solidni gledanosti, kar pomeni, da bi Cruise lahko spet imel uspešnico. Nujno bi jo rabil po Rock of Ages in Jacku Reacherju, ki tudi ni bil ravno zadetek v polno. Se pa bojim, a ameriški gledalci ne bodo podivjali za tem filmom, je premalo komercialen.

 5. spookymulder spookymulder pravi:

  Uf ja, dobro, da si me spomnil, Andrea Riseborough je res odlična in prav zanimivo je, kako so bile karakteristike njenega lika uporabljene kot neke vrste varovalka sistema, če bi se zgodilo, da se Tomov lik ne bi več obnašal po pričakovanjih. Andrea mi je delovala tudi veliko bolj zanimivo kot Kurylenkova, ki je bila vsaj za moj okus preveč hladna, vsaj če upoštevamo, da se ji je praktično čez noč svet (tako osebni, kot tudi dejanski) postavil povsem na glavo.

  Kaj bo s filmom v ZDA pa je težko reči … vsekakor upam, da bo uspel, vendar glede na kar precej zahtevno zgodbo nisem prevelik optimist. :D Ampak držim pesti.

  Je pa zanimivo, da ima Cruise sedaj neko “vesoljsko” fazo, saj naj bi se tudi prihodnje leto v filmu All You Need Is Kill spet boril z nezemljani, čeprav ta film izgleda precej bolj akcijski.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jp, Cruise je zdaj space action guy, pa tokrat je v parih scenah užival kot nekoč v Top Gunu :)

 7. dr. Onyx pravi:

  Če ti je bil všeč Oblivion, si poglej še Moon (nisem zasledil tvoje recenzije na blogu). Meni eden najboljših sci-fi zadnih nekaj let.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Očitno si jo zgrešil :)
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/12/28/recenzije-jennifers-body-moon-lakeview-terrace-punisher-war-zone/
  Super film.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !