Margaret Thatcher (1925-2013)

8.04.2013 ob 14:20

Velika ženska, naj počiva v miru.

 

33 komentarjev na “Margaret Thatcher (1925-2013)”

 1. iceman pravi:

  Umrla je največja antikomunista in največja neokonservativka po drugi svetovni vojni v Evropi. Sovjetom je grozila z jedrskim napadom. Ukinila je 70 leta, kjer je vsak lahko enostavno dobil službo in stanovanje, in skupaj z Ronaldom Reaganom uvedla neoliberalizem. Otrokom je pobirala malice, ker je bila mnenja, da država ni dolžna skrbeti za otroke revnih družin.

  Enostavno nimam lepega mnenja o njej.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jebat ga, imela je trdo roko, saj je vedela, da bo edino tako mir in red v državi in tudi širše. Če bi imela Slovenija tako šefico, danes ne bi bili v taki krizi.

 3. E pravi:

  Iztok ne hvala ne želim si take šefice.Taki ljudje so za mene diktatorji.In jih nebi dvigoval v oblake.

  http://www.youtube.com/watch?v=RkZC7sqImaM

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne pretiravaj z diktatorji, to ne bo dobra oznaka. Kot sem rekel, ena taka baba in naredi red v Sloveniji.

 5. E pravi:

  Ne hvala ne rabimo take ženske.To je za mene diktatorstvo.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  “Margaret Thatcher revitalised Britain’s economy, curbed the trade unions, and re-established the nation as a world power. She oversaw an increase from 7% to 25% of adults owning shares, and more than a million families bought their council houses, giving an increase from 55% to 67% in owner-occupiers. Total personal wealth rose by 80% and women’s pay rose dramatically to the highest level on record and stayed there.”

 7. E pravi:

  Ta tekst.Joj Iztok spet ena redka tema ,ki se ne strinjam z teboj.
  Če gre en voditelj omejit sindikale za delavce ji ni blo mar.To meni dosti pove o človeku.Njej ni blo mar za malega človega to je dejstvo.povišala je gospodarstvo na plečih delavcov.
  Delavcu mizerno plačo in plesnivo stanovanje ,ko se je ona in njeni kampanjoni kopali v blatu na račun delavcov.
  Ne mi rečt ,da je bla ona kul in fer voditelj.

 8. abc pravi:

  “What was done by Thatcher was to send the SAS to train the Khmer Rouge in guerrilla warfare in 1983. An SAS member explained that they had trained them in ‘a lot of technical stuff,’ particularly in the use of mines. Thatcher had earlier argued that there were moderates in the Khmer Rouge that should be part of any future government. The SAS source stated that ‘they (the Khmer Rouge) wanted to go into the villages and just chop people up.’ “.

 9. STELA pravi:

  Jaz sem že mal pozabila kaj se je takrat dogajalo oz. takrat sem imela čist druge preokupacije…..zdej pa berem s kakšnimi problemi se je britanija takrat borila….in ne morš verjet, precej znano se bere, npr.:

  - Ted Heat je inflacijo prignal vse do 27 odstotkov. Harold Wilson in Jim Callaghan sta zapravljala denar, ki ga država ni imela, socialni mir pa kupovala s plačevanjem sindikatov …..
  - Zapravljanje je do leta 1976 državo pripeljalo do roba in Mednarodni denarni sklad jo je moral reševati pred bankrotom……
  - Nacionalizirana podjetja, šlo je za rudnike, železarne, elektrarne, železnice, telekomunikacije, so imele preveč zaposlenih, a nizko učinkovitost. Na napeljavo telefona je bilo treba čakati tudi do pol leta….btw pri nas takrat vsaj 2 leti….
  - Ker se sindikati niso strinjali z odpovedjo kakšni pravici, ampak so njihove zahteve naraščale, omejiti pa se jih ni dalo, so protesti leta 1979 državo povsem ohromili…..

 10. Saša pravi:

  Dobro si to našla Stela. Zato država sem pa tja potrebuje “železno lady”, da udari po mizi in zadeve postavi na svoje mesto. Javni sektor postane rakrana države, če se preveč razpase, dobi čuda sesalcev državnega buđeta in je to vsekakor potrebno urediti.

 11. STELA pravi:

  Mogoče pa imamo “železno lady”:)

 12. Thomas pravi:

  E:
  Dejstvo, da človeka, ki je iz politične funkcije prostovoljno odstopil, imenuješ diktatorja, je dokaz za to, da je dandanes iznaka “dikator” izredno zlorabljena beseda.

  Glede na standard v Veliki Britaniji danes, se sprašujem, kaj je takega storila, da naj bi zavozila državo? Meni ta država ne deluje zavoženo, daleč od tega.

 13. DK pravi:

  Najpogostejše kritike Janši so bile povezane z neoliberalizmom (več kot upravičeno), potem pa vidiš takšne hvalospeve najbolj grozni neoliberalni voditeljici vseh časov.

 14. E pravi:

  Thomas očitno ti je lepo ko delaš v svojo topli in klamitizirani pisarni.
  Če gdo delavce zatira ,jim prepoveduje ,da imajo sindikale itd. jaz o takem človeku ne morem imeti lepo mnenje.
  Pa pusti gospodarstvo.Takega gospodarstva mi nikoli ne bomo ineli.
  Ga nismo meli pod jugo pa ga pod slovenijo tudi ne bomo imeli.
  DK se strinjam steboj.

 15. Thomas pravi:

  E:
  Pustimo, kakšno mnenje imaš ti o nekomu. Imaš pravico do svojega mnenja. Ampak besede diktator pa vseeno ni potrebno zlorabljati. Kot rečeno se je ona umaknila, diktator se pa ne bi.

  In pa žal se motiš še enkrat: žal nimam klimatiziranega prostora. Ampak sem optimističen in to je na mojem seznamu želja.

 16. E pravi:

  Thomas ona se ni prostovoljno umaknila ampak je to od nje zahtevala stranka.

 17. DK pravi:

  Zakaj se diktator ne bi umaknil? Kaj mu to preprečuje? Dokler je na položaju vlada diktatorsko, ko mu zmanjka volje pa odstopi. Vsak voditelj lahko samovoljno odstopi, pa naj bo diktator ali kar koli drugega. Diktator je zaradi načina vodenja, ne zaradi trajanja svoje želje po vladanju.

 18. Thomas pravi:

  Kolikor sem jaz razumel, se ji ne bi bilo treba umakniti, temveč je to storila, ker jo je zapustilo nekaj strankarskih kolegov. Pravi diktator bi si najbrž našel nove kolege.

  DK:
  Jaz pa menim, da je za diktatorje značilno tudi to, da imajo neke vrste dosmrten mandat, oziroma “odstopijo” šele takrat, ko jim to narekuje bodisi bolezen, bodisi starost. Pri Thatcherjevi ni bilo ne eno, ne drugo.

 19. DK pravi:

  Bolezen in starost sta le povoda za osebno odločitev, kar je lahko tudi kaj drugega. Diktatura je stil vodenja in to zakaj zapusti položaj je odločitev diktatorja. In ravno to je ena lastnosti diktature, da pravno (seveda so mogoče tudi razne revolucije, itd.) lahko vladar zapusti položaj izključno po svoji volji (pa naj bo to bolezen, starost ali kar koli drugega, načeloma tudi dolgčas).
  Ne trdim, da je bila Thatcherjeva diktatorica. Ni bila. Njen stil vodenja je imel predvsem vsebinsko precej podobnosti z diktaturo, vseeno pa se je v pravni osnovi zelo razlikoval. Moti me argumentacija, da je njen samovoljni odstop dokaz, da ni bila diktatorica. Če bi zapustila položaj na osnovi volitev ali bila razrešena s strani parlamenta, bi to bil dokaz. S samovoljnim odstopom pa je le udejanila svojo voljo, kar je najosnovnejši princip diktature.

 20. E pravi:

  Thomas le zakaj je dobila ime železna lady?A zato ,ker je bila z ljudstvo tako prijazna???Mislim ,da ne!Se strinajm z DK-jom.
  Thomas diktator nisi samo ,da imaš dosmrten mandat diktator si tudi ,če vladaš samo 4 leta in zganjaš tiranijo nad ljudstvom , mnenje ljudstva in drugih političnih strank te ne zanima.Ko pa zaškripa se pa umakneš.Beseda diktator ima danes širši pomen ne samo to kar si ti naštel Thomas.

  http://photos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/541552_629170777097064_1256053714_n.jpg

 21. lucija pravi:

  No k se že tok ubadate s to železno lady, pa bi lahko Iztok dal še kakšen komentar na tale intervju na CNN z našo “železno lady” :D http://edition.cnn.com/video/#/video/business/2013/04/10/qmb-intv-slovenian-prime-minister.cnn

  me prov zanima tvoj komentar ;)

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zame sta diktatorja recimo Hitler in Stalin. Primerjati Thatcherjevo z njima je naravnost butasto.

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ko začne šef vlade razlagati, da njegova država ne potrebuje pomoči, je jasno, da je vse v kurcu in da je samo še vprašanje časa, kdaj bomo morali zaprosti za pomoč in postati še večji sužnji Evrope. Glede časa, imeli smo ga od leta 1991 dalje, pa smo vse zajebali.

  Je pa vseeno kul videti našega človeka na CNNu :)

 24. lucija pravi:

  ja prov zabavno je poslušat k tokrat ponovi voditelj na CNN Slovenia :)

 25. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pa bolje ji gre angleščina kot Jadranki Kosor :)

 26. lucija pravi:

  NO ja..men se je zdela tale angleščina katastrowa..samo ponavljanje: we can,we do…ah kr neki :D

 27. DK pravi:

  Diktator ni oznaka za zlo na oblasti. Diktatura je tip vladavine.

 28. STELA pravi:

  Alenka Bratušek : we can and we will!

  Obama: yes, we can!

  :) )

 29. Thomas pravi:

  No, po moje k diktatorjem poleg Stalina in Hitlerja lahko seveda prištejemo tudi Tita, ki je imel doživljenjski mandat in ni dostopil kljub težki bolezni in visoki starosti.

  Bratovškova angleščina je pa na sramotno nizkem nivoju, prav tako njena retorika.

 30. Thomas pravi:

  In seveda razne Castre, Kim Džong … Sung-e… itd.

 31. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vsakemu, ki v isti koš daje Tita, Hitlerja in Stalina, sem vedno rekel, da ga močno serje. Tito je druga zgodba. Kdaj bo to jasno, jebemti no. Ko daš Tita skupaj s Hitlerjem, izpadeš enako kot tisti, ki Thatcherjevo imenujejo za diktatorja.

 32. Thomas pravi:

  Kaj pa v isti koš kot Kim Džun Songa, a tja ga je pa varno dati? Ali pa zraven Castra?

  Glej, dejstvo je, da je šlo za človeka, ki se je oklepal svoje pozicije, tudi ko je že ves bolan v bolnici ležal. Svobodnih volitev ni bilo, pa kult osebnosti zraven dodajmo. Da ne govorim o političnih pobojih… Sicer razumem ljudi, ki so čustveno navezani na Tita, ker jim je “zrihtal stanovanje” in ker kao ni bilo brezposelnih… Človek, ki ti plača golaž, je seveda junak, kadar ni hrane. Ampak a je tak človek sposoben racionalne razsoje? To je tako, kot da bi od otroka pričakoval, da bo pričal proti staršu, ki ga vzdržujejo ali ki so ga vzdrževali.

 33. DK pravi:

  Prosim Iztok preberi moj prejšnji komentar: Diktator ni oznaka za zlo na oblasti. Diktatura je tip vladavine.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !