Zbogom, legenda

31.03.2013 ob 13:49

Boris Strel, slovenski alpski smučar, * 20. oktober 1959, Žiri, Slovenija, † 28. marec 2013, Škofja loka, Slovenija.

Leta 1977 je v Kranjski Gori v veleslalomu postal evropski mladinski prvak. Kot izrazit specialist za veleslalom si je prve točke svetovnega pokala prismučal v sezoni 1979/80. 15. decembra 1981 je v italijanski Cortini d’Ampezzo dosegel svojo edino zmago, ki je vse do danes tudi edina slovenska moška veleslalomska zmaga. 3. februarja 1982 si je v veleslalomski tekmi svetovnega prvenstva v Schladmingu prismučal bronasto kolajno. Na zimskih olimpijskih igrah je nastopil dvakrat. Leta 1980 v Lake Placidu je bil 8., štiri leta kasneje v Sarajevu pa 5., obakrat v veleslalomu. Poleg omenjene zmage je še enkrat stopil na zmagovalne stopničke za drugo mesto v švicarskem Adelbodnu (26. januar 1981), 23-krat bil v deseterici, 33-krat pa se je uvrstil v najboljšo petnajsterico, ki je takrat prejela točke svetovnega pokala. Po koncu sezone 1984/85 je prenehal s tekmovalnim smučanjem. Preostali del življenja se je ukvarjal s poučevanjem smučanja ter prodajo, izposojo in servisiranjem smučarske opreme. Servise smučarske opreme je imel v Škofji Loki in v Črnučah, zadnja leta pa je imel testni center, izposojevalnico in servis smučarske opreme še na Krvavcu. Skupaj s sinom Tomažem, sicer uspešnim tenisačem, sta vodila ustanovila podjetje Tobos, d. o. o. V času nekdanje SFRJ je bil tudi zastopnik nekaterih tujih znamk smučarske opreme. (c)wikipedija

Novica o njegovi smrti me je stresla. Verjetno tudi zato, ker sem ga še malo nazaj gledal v oddaji Pogledi Slovenije, kjer se mi je zdel tak kot vedno, dobre volje, pozitiven in nasmejan. Njegovi vrhunski smučarski uspehi so seveda zaznamovali tudi moje otroštvo, ko sta bila s Križajem na vrhu sveta. Boris Strel in Bojan Križaj, naša dva smučarska asa, zaradi katerih smo celo med poukom gledali smučanje in navijali kot podivjani, skupaj z učitelji, da ne bo pomote.

 

3 komentarjev na “Zbogom, legenda”

 1. klotilda pravi:

  RIP

 2. kiny pravi:

  Res boli. Veste kaj boli? Dva dni prej – vse OK, kot ponavadi.
  En mesec prej – na potovanju. Vse kot ponavadi.
  En frend je z njemu govoril dopoldan. Vse OK.

  Pa še en prjatu – res prijatelj, je naredu samomor. Veš kakšen človek? Če zdej napišem, bodo vsi vedeli, za koga se gre.
  Uspešen, šolal se je ob delu, strokovnjak, hišo naredu, v krajevni skupnosti je bil taglavni, vse je rihtal, dva mulčka….

  Ne morem si odpustit nobene zafrkancije, nič – da nismo opazili, da v resnici trpi…

  Rajši vidim, da tega ne objaviš. BOLI – PREVEČ BOLI!

 3. STELA pravi:

  Zanimivo, kako lahko nekateri prikrijejo bolečino….hudo bolečino….ali je to res možno, al smo postali v odnosih preveč površni.

  Počivaj v miru.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !