Zveza socialistične mladine Jugoslavije

18.03.2013 ob 14:04

Naši mladini želim, da bi čimbolj izrabila možnosti, ki jih ima, in se usposobila, tako da bi v prihodnosti čim uspešneje vodila našo domovino,” je Titov citat, ki so ga zapisali na članske izkaznice ZSMJ, ali če hočete, na ZSMS, ki je bila del velike ZSMJ. Tudi na mojo, ki sem jo v roke prejel davnega leta 1988. Dejansko se ne spomnim ali smo imeli ob tem kakšen ceremonial in kje točno smo dobili te izkaznice, vem pa, da se mi je zdelo kul, da mi Tito nekaj sporoča, kljub temu, da je bil že osem let mrtev. Na svoj rojstni dan seveda, na dan mladosti, ki je bil takrat še vedno fešta. Aham, to je bil dan, ko smo iz majhnih pionirčkov postali socialisti. In to dve leti pred samostojnostjo Slovenije, kjer smo se potem iz socialistov spremenili v kvazi kapitaliste, nato pa še v reveže.

 

21 komentarjev na “Zveza socialistične mladine Jugoslavije”

 1. NoMercy pravi:

  in te “posvetitve” v ZSMS se človek sploh ni mogel izogniti … sploh ni bilo pristojne inštitucije — še iz Cerkve je lažje izstopiti :)

  btw: a iz Neuvrščenih je SVN kdaj izstopila ali smo še vedno v “navezi” :P

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  “Slovenija je bila članica neuvrščenih kot del Socialistične federativne republike Jugoslavije, po osamosvojitvi pa ni zaprosila za članstvo v tej organizaciji, prav tako nima statusa opazovalke. Leta 1989 je gibanju predsedoval Janez Drnovšek.”

 3. Janja pravi:

  in te “posvetitve” v ZSMS se človek sploh ni mogel izognit

  Ne mi reč. In to prisilno članstvo vaju je, vsekaže neizbrisno prizadelo. Uboga reveža.
  Le kaj so delali z vama? So vaju posiljevali, kot pri farjih?

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Od kje ideja, da se pritožujem, si na kreku, Janja? Si sploh prebrala moj zapis?

 5. Janja pravi:

  NoMercyja sm misla.

  Njega reveža so komunisti posiljeval. Odspredi, odzadi, oralno, intravenozno, intramuskularno, ipd.
  Hvalabogu, da je Janša vrgu okupatorje ven in ga vzel kseb.

 6. David pravi:

  Saj v bivši jugi smo tudi bili reveži. Nič novega. Na oblasti so še vedno siti. In tudi narod je še vedno isti. Zdaj ni treba več k debeli berti romat, so trgovci kar dol prišli :)

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Je pa finta, da nismo imeli občutka, da smo revni. To je bila genialna prevara KPja.

 8. NoMercy pravi:

  @ Janja: kar počneš nima z “misliti” zveze …. ima pa zvezo s podtikanjem :(
  V mojem zapisu razen brutalnega dejstva, da se vključitvi v ZSMS ni dalo izogniti— ni nič drugega. Simpl.

  So me pa iz Partije vrgli (brez posiljevanja ….) — takšni cepci, ki so “mislili”, da me s tem “kaznujejo” … pol je bila pa štala, ko sem zahteval umik izključitve, ker sploh v Partiji nisem bil :D

  btw: J.J. mi ni všeč še iz 1986, ko je z zelenim flomastrom podčrtaval neke zapiske in iz tega delal svoje bravure (nekako tako kot ti, Janja — je vnesel kaj po svoje, vzel kaj kar je podčrtal ..).

  pa s “farji” smo si že od birme narazen … :D

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No ja, če nisi bil v partiji, praktično nisi imel možnosti za dobro službo, torej bi to dejansko bila kazen.

 10. NoMercy pravi:

  emmm … službo se je dalo dobiti tudi z delom :P
  res pa je, da sem se zelo rad in dobro učil “težje” stvari in znanje uporabljal za delo … še študij ob delu mi je plačala “socialistična” firma :P

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Napredovati brez članstva v partiji dejansko nisi mogel.
  No, vidiš, torej si tudi ti tipični otrok socializma :)
  Jaz tega žal nisem doživel, ker sem v leta za službe prišel šele v času turbo kapitalizma :)

 12. NoMercy pravi:

  v Yugi ni bilo smisla “napredovati”, ker si potem padel ven iz stroke, si se moral ukvarjati z ljudmi (kdo s kom noče biti v pisarni, kdaj bi kdo hotel dopust … hoditi na razne brezvezne sestanke poslušati blebetanja (vse to je še danes v velikih firmah) … ).
  Na strokovnem delu se je pa dalo lepo fušati (veliko jih je prešlo med “obrtnike” (carji so bili tisti, ki so obvladovalo obračune plač (model – sem ga osebno poznal – je samo “luknjano kartico” – kasneje datoteko z datumom obračuna zamenjal — pa je zaslužil mesečno plačo — ker je to delal za 10 firm je bogatel :P )) in nabijati plačane!!! nadure (sploh nedeljske, nočne, praznične dni ) — Partijci so pa “mislili” kako delamo za napredek “združenega dela” :P

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No, saj zaradi takih padalskih reči v preteklosti pa smo danes tam kjer smo. Če bi vsi delali po reglcih, bi bilo še danes vse kul.
  Partija je bila torej očitno še premalo bav bav, da so si jo upali mnogi prinašati okoli :)

 14. spookymulder spookymulder pravi:

  O hudirja Iztok, sedaj šele vidim, kakšna (partijska) starina si ;-) … sam sem namreč (na srečo) prilezel samo do pijonirčkov, potem pa je šla Jugoslavija že “zugrunt”. :P

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Star ko bivša Jugoslavija, jebemti :)
  http://www.youtube.com/watch?v=KbWVMe4DES0

 16. NoMercy pravi:

  tam kjer smo, smo zato, ker so (socialistične) firme lastninili Partiski kadri. :P
  Kdo pa misliš, da je lahko “na lepe oči” dobil kredit, da je kupil 1/2+ certifikatov @ delnic firme … ja direktor in njegov zborček (ki je bil na zicih še pred 1991 – potrjen od Partije).
  In koliko “parcel, kjer so bile firme so potem prodali raznim diskontnim trgovcem, ker niso znali furati dejavnosti firme (v LJ npr. Avtomontaža, Unitas, … ) — skratka obstalo je 20% “olaninjenih” firm :(
  pa upravljlaski-certifikatni “baroni” :)

 17. expost pravi:

  Janja, vsak osnovnošolec je “po avtomatizmu” postal pionirček in na isti način (v 7. razredu) tudi ZSMSjevec. Nihče te ni vprašal, če to bi… Tudi če nisi prišel na ceremonial, ti pa je razredničarka ali kakšen šolski poverjenik “vročil” izkaznico. Tako, da malo umiri svoj antagonizem, sploh če ti ni znano, kaj se je takrat v resnici dogajalo.

  In mimogrede: sam sem dobil takšno “izkaznico” še l.1989; v OŠ pa sem hodil na podeželju!

 18. kodr kodr pravi:

  Nekaj kar je bilo običajno, to je vstop v ZSMS, ne pomeni tudi obvezno članstvo. Članstvo ni bilo obvezno in nobenih sankcij ni bilo niti proti tistim, ki so, smo, kasneje (s polnoletnostjo, tudi kasnejše ponudbe) zavrnili vstop v KPS. Tudi na kariero ni imelo nič več vpliva kot ostale veze in poznanstva, ki so v domeni kapitalističnega postavljanja svojega. Kvečjemu je bilo več poštenosti, morale, socialne note, skrbi za soljudi kot danes.
  Standard večine (večine) je bil dosti višji kot v kvazi razvitih državah zahodne Evrope. Tisti, ki so in tudi danes vidijo dejansko stanje, ne vidijo luksuza posameznikov, ampak vidijo stanje v katerem živi večina. Še danes je standard “izredno” visok izključno zaradi ustvarjenega v prejšnjem sistemu.
  Vedno in povsod bodo posamezniki, ki bodo videli izključno sebe. Vedno bodo zelo glasni. Vedno se jim bodo godile krivice.
  Branje Kapitala in podobnih gradiv marksistične filozofije, ob izdatni pomoči uma, bi družbo naredilo dosti bolj strpno – dosti bolj socialno. Saj človek naj bi bil socialno bitje!?

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ko smo že pri kapitalu, Karl Marx je bil dejansko revež, mnogi drugi okoli njega so imeli več denarja :)
  No ja, fino je bilo biti v partiji, si imel več šans za dobro službo in zaposlitev. Je pa res, da ti je partija tudi zatežila, da moraš vzeti določeno službo in ni bilo pametno, da bi rekel ne.

 20. mumbly pravi:

  “Naši mladini želim, da bi čimbolj izrabila možnosti, ki jih ima, in se usposobila, tako da bi v prihodnosti čim uspešneje vodila našo domovino.” – Ta citat bi lahko podpisal katerikoli voditelj države na tem svetu, ne glede na to kakšno politiko vodi.

  S Kodrom se pa globoko strinjam in to tudi zato, ker razumem v kakšni državi in v kakšnih časih ter kakšnih gospodarskih zmožnostih smo živeli. Reveži res nismo bili, če pa smo, smo bili pa vsi.

  In všeč mi je zadnji del stavka o kvazi kapitalistih. Točno zaradi njih smo danes reveži in to v evropskem merilu.

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No ja, je pa res, da je prav Tito večkrat poudarjal pomembnost mladine, skoraj tako zagreto kot pomembnost bratstva in edinstva. Saj veš: “Ponosan je onaj narod koji ima takvu omladinu.” In: “Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svog.” No, nekaj takega :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !