Recenzija: The Prestige

4.03.2013 ob 06:24

zda 2006, režija: Christopher Nolan, igrajo: Hugh Jackman, Christian Balle, Michael Caine, Scarlett Johansson, David Bowie, Andy Serkis, Piper Perabo, Rebecca Hall, Roger Rees

“Every great magic trick consists of three parts or acts. The first part is called The Pledge. The magician shows you something ordinary: a deck of cards, a bird or a man. The second act is called The Turn. The magician takes the ordinary something and makes it do something extraordinary. Now you’re looking for the secret, but you won’t find it, because of course you’re not really looking. You don’t really want to know. You want to be fooled. But you wouldn’t clap yet. Because making something disappear isn’t enough; you have to bring it back. That’s why every magic trick has a third act, the hardest part, the part we call The Prestige.”


Nimam pojma kaj me je prijelo, da sem dobil željo po vnovičnem ogledu tega filma, ki me pred sedmimi leti ni navdušil. Še več, zdel se mi je dolgočasen, pretenciozen, prazen, privlečen za lase, nezanimiv in poln balasta, skratka, nekaj povsem povprečnega, tudi v igralskih kreacijah glavnih protagonistov, v režiji Christopherja Nolana, ki me vse do filma Inception nikoli ni povsem obrnil, in glede zaključnega twista, ki se mi je zdel bedast, preteran, prenapihnjen in nepotreben. Očitno sem bil na kreku, jebemti, kajti The Prestige je faking dober film. Je enkraten, vseskozi napet, izvrstno odigran, še bolje zrežiran, z odlično atmosfero, fotografijo in scenografijo nafilan ter izjemno prebrisan misteriozni triler, ki servira enega izmed najbolj neverjetnih in nepričakovanih koncev daleč na okoli. Dvojni twist, ki ga boste morali dati na repeat, da boste lahko spet normalno zadihali. In tu sta Hugh Jackman in Christian Bale, čarovnika Robert Angier in Alfred Borden, smrtna sovražnika, ki začneta vojno, si nagajata, zganjata fovšijo zaradi novih trikov in popularnosti ter iščeta način za maščevanje in povračilne udarce, ki se kar vrstijo. Zgodba se odvija počasi, premišljeno in elegantno ter vseskozi skače iz sedanjosti v preteklost ter spet nazaj, gledalec pa sproti sestavlja manjkajoče finte, preobrate, zaplete in razplete in je na koncu tako zelo navdušen, da bi si film najraje ogledal še enkrat. Ne bom rekel, da je The Prestige, kjer David Bowie igra izumitelja Nikolo Teslo, Michael Caine Angierjevega menedžerja in promotorja Cutterja, Scarlett Johansson pa njegovo pomočnico Olivio, ki se potem zaljubi še v Bordena, zdaj moj najboljši film vseh časov, toda res me veseli, da sem popravil napako in se začel zavedati, da gre za zelo dober celovečerec, ki kljub temu, da Nolan zgodbo na koncu dejansko razčleni na prafaktorje, še vedno pušča nekaj ugibanj in skrivnosti, o katerih velja podebatirati. Ali kot ves čas ponavlja Alfred Borden: “Are you watching closely?”

Ocena: 8/10

 

19 komentarjev na “Recenzija: The Prestige”

 1. Pepi Pepi pravi:

  Boš Iluzionista tudi še enkrat pogledal, glede na to, da si ga takrat vrgel v isti koš kot Prestige?

 2. alenka pravi:

  super film.

 3. Peter pravi:

  Iztok, končno, je bil že čas. Inception, The prestige, kateri bo naslednji Nolanov film? Memento? The dark knight? Batman begins? Me veseli, Iztok,…. Fora je v tem, da Nolanovi filmi niso ravno narejeni na prvo žogo. Jaz sem moral 2x pogledati Memento, da sem ga razumel.

  In, ko smo že pri Nolanu:
  http://www.heyuguys.co.uk/justice-league-snyder-nolan-bale/
  http://www.flickeringmyth.com/2013/03/christopher-nolan-and-christian-bale.html

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pepi, hm, morda bi ga res moral, saj mi je bil še dosti slabši kot The Prestige, a zaenkrat me ne vleče, bom videl no. Imam pa občutek, da mnenja ne bi spremenil.

  Peter, pravici je zadoščeno :)
  Jp, naslednji bo na vrsti Memento, ki mi resda ni bil slab, nisem pa spustil duše.

 5. Alen Alen pravi:

  Zanimivo je, da na drugi strani obstajajo pa filmi, ki jih ob prvem ogledu povzdigujemo v nebo, ko jih pa spet gledamo, nam pa ne dajo več “tistega”…
  Potem so pa še filmi, ki niso čisto nič posebnega, ampak jih kar nekako lahko gledaš znova in znova (in so že zato pravzaprav nekaj posebnega)… Res zanimivo.
  Meni se je ravno ta vikend zgodilo, da sem si v drugo ogledal film La vita e bella (1997)… ki mi je takrat šel zelo na živce. Zdaj mi je pa čist zadogajal. :) Ampak ga pa še vedno ne bi hotel kmalu spet gledat.

 6. Pepi Pepi pravi:

  Tudi meni je bil slabši, a vseeno ne za 3/10. Mogoče 6, je pa res, da se je tudi meni tam že sama štorija zdela bistveno manj interesantna … Čeprav spet zaključek mi je bil pa tam mogoče vseeno boljši. Ugotavljam, da bo tudi pri meni na mestu ponoven ogled — najverjetneje kar obeh.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Alen, to pa itak, mnogi filmi ob drugem ogledu izgubijo marsikaj in se potem človek sprašuje, kaj za vraga je takrat videl. Faktor je seveda tudi nostalgija, kjer se nekega filma spominjaš kot nekaj enkratnega, potem pa ga gledaš čez leta in se samo nasmehneš. Ali pa tudi ne, saj nekateri filmi prav zaradi nostalgije ostanejo s tabo za vedno in so ti noro kul čeprav dejansko niso.

  Se mi je pa ista fora kot pri The Prestige zgodila malo nazaj s Fight Clubom, pred leti pa z L.A. zaupno, ki me po prvem gledanju nista sesula, ko sem si ju privoščil še enkrat, pa sta mi bila odlična.

  So pa filmi, ki so vedno znova odlični, pa če jih gledaš stokrat. To pa so pač osebne klasike in kulti.

  Glede La vita e bella, meni je bil odličen že leta 1997, zato sem prepričan, da bi mi bil tudi danes.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pepi, morda pa si ga res ogledam še enkrat :)
  Meni je konec The Prestigea super, saj pove, da je najboljši čarovnik tisti, ki res čara oz. izvaja science fiction trike. Navsezadnje mu pomaga Nikola faking Tesla, ki je bil tak genij, da bi mu skoraj verjel, da je res izumil mašino za teleportiranje. Beam me up, jebat ga. Pa še vedno se sprašujem, ali je imel Borden res brata ali pa je šlo za dvojnika iz mašine, saj je tudi on poznal Teslo in ga je verjetno srečal pred Angierjem. Pa grozno mi je bilo to razodetje, da je Angier dejansko pobil svojih sto kopij pri vsaki predstavi oz. da je vsaka kopija utonila v zaboju. Kaj pa Angier, ki ga pokaže na koncu, je to pravi Angier v bistvu ali gre le za eno izmed mrtvih kopij? Pa če bi prizor trajal še sekundo dlje, bi sto posto odprl oči. Itak Angier ni bil menda tako neumen, da si ne bi pustil kake back up kopije.

 9. Pepi Pepi pravi:

  Težko opredelim zakaj, ampak mene ta sci-fi zaključek ni tako zelo navdušil. Je pa res, ja, da Nolan zmeraj rad nekaj prišpara za gledalčevo interpretacijo, kar je tudi meni kul. Mimogrede, a veš, da konec Inceptiona baje sploh ni tako zelo “odprt lastni interpretaciji”, kot pravijo? Šele pred kratkim sem nabasal na tole.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni pa je ravno ta nor zaključek film dvignil nad oblake. Navsezadnje gre vendarle za čarovnike, jebemtiš. Pa za čase, ko so znanstveniki eksperimentirali z vsem mogočim in odkrivali svega i svašta. Konec bi bil neumen, ampak Nolan je prebrisano dodal Teslo in nam rekel: “Hej, pobje, s Teslo je mogoče vse.”

  Glede Inceptiona, če sem iskren, moram reči, da se nisem kaj preveč ubadal s pomenom te vrtavke in nekimi hudimi različnimi interpretacijami, saj me je film navdušil kot celota in mi to niti ni bilo ne vem kako pomembno.

 11. Andrej pravi:

  Hehe, zelo sem zadovoljen po branju tele recenzije. :)

  Enkrat poskusi isto še z Mementom in Insmnnio, ki sta mi (kot sem že 15.000 krat povedal :) ) mojstrovini.

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Memento bo naslednji, eto, obljubim, za Insomnio pa dvomim, saj mi je bila res sranje od filma. Skoraj ne verjamem, da bi spremenil mnenje. Če ga bi, pa bo res čudež. No, morda pa pogledam še enkrat, iz principa :)

 13. filmi pravi:

  Nolan je car.

  Dober konec – jaz sicer verjamem, da je imel Borden brata, tisti konec s kopijami je pri Angierju itak dvomljiv.

  Je pa zanimivo, da je na koncu Michal Caine sam…je bil dvojni agent in je tako sodeloval na skrivaj z Angierjem in Bordenom in je končal rivalstvo (Borden misli, da je Angier mrtev in mora zdaj itak izginiti, ker je uradno mrtev, torej ga Angier ne more loviti)?

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, ne vem če. Zdi se mi, da je bil Caine ves čas Angierjev in je samo na koncu prestopil k Bordenu, ko je videl kako zelo daleč je šel Angier. Pričanje na sodišču se mi je zdelo iskreno, saj Caine dolgo časa ni vedel, da je Angier dejansko še vedno živ.

  Me pa zanima še nekaj, ali je Borden res ratal paničen, ko ga je Angier obiskal v arestu, ali je že v naprej vedel, da bo njegov brat umrl zanj in je tudi to zaigral ter svoje maščevanje natuhtal v naprej? Ampak čakaj, saj Borden niti ni bil v arestu a ne in so ves čas imeli njegovega brata? Kdaj pa sta se menjala glede na to, da so ga prijeli takoj ko je kao utopil Angierja?

  In hej, a dejansko sploh vemo kdo je bil Borden kdo pa njegov brat, tudi glede babnic, ki sta jih imela?

 15. filmi pravi:

  Namreč spomnim se, kako je Caine že takoj na začetku rekel Angierju “jaz bi tako naredil…še enega človeka bi imel na drugi strani” in res je imel Borden rezervo.

  Ne vem, če je Borden pogruntal tisto teleportiranje – zakaj bi potem pošiljal Angierja k Tesli, da bi še on izvedel skrivnost ?

  Je bratska štorija izmišljotina in ima tudi Borden kopijo ? Kateri od njiju je ubil ženo od Angierja (glede na to, da Borden trdi, da ni vedel, da je pištola nabita) ?

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ma to se je nanašalo na dvojnika, ki sta ga našla med pijanskimi kolegi Scarlett Johansson. To po moje nima nobene veze s kasnejšim dogajanjem. Caine je bil namreč takoj prepričan, da ima Borden pri svojem triku dvojnika, Angier pa je sumil, da je to on sam in da je pogruntal nekaj norega. Zato mu ideja Cainea ni bila ne vem kako všeč, tudi zato, ker v trenutku največjega aplavza ni bil na odru, ampak skrit pod odrom. In vse to nikakor ne dokazuje, da je bil Caine povezan z Bordenom že prej.

  Žene od Angierja niso ustrelili, ampak je utonila, saj ji je Borden očitno dal napačno vrv okoli rok. Tega ni storil namerno, vsaj tako se zdi. Dvomim, da bi to načrtoval, saj sta bila do takrat še dobra kolega in sta fino sodelovala. Morda res ni vedel, ne vem. Brata je Borden v igro po moje poklical kasneje, ko je rabil partnerja za svoj trik teleportiranja. Prej ga ni rabil.

  Glede Tesle, morda imaš prav in je res imel brata. Pa tudi preveč se je čudil njegovim trikom teleporta, kar pomeni, da zanje morda res ni vedel in je bil Tesla izključno le domena Angierja. Ampak zakaj je zanj vseeno prvi vedel Borden in zakaj ni šel sam k njemu, če je vedel, da ima očitno ta stroj za teleport. Ali še bolje, svoj trik je pojasnil z besedo Tesla, kot da bi s tem nakazal na to, da ni imel brata ampak dvojnika, ki ga je ustvaril s teleportom. Morda je Angierja s tem le izzival, morda pa ne, kdo ve, jebemti :)

 17. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Memento pravi:

  [...] mnenje ob vnovičnem ogledu. Okej, do Mementa resda nisem imel tako zelo odklonilnega odnosa kot do The Prestigea, ki mi je po novem kot veste odličen film, sem pa vseeno zelo vesel, da sem si ga ogledal še [...]

 18. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Now You See Me pravi:

  [...] finte. Enkratna, zelo karizmatična in živahna igralska ekipa, kjer ni gledalcu nikoli dolgčas. The Prestige sreča Ocean’s Eleven, če povem po domače. Dober heist film, pravzaprav eden bolj domiselnih [...]

 19. Filmi pravi:

  Kdaj pa sta se menjala glede na to, da so ga prijeli takoj ko je kao utopil Angierja?

  Saj mislim, da se nista. Borden reče “ne vem, kako Angier izvede trik. Pustiva ga pri miru.” in potem njegov dvojček vseeno gre gledati in ga ujamejo.

  In hej, a dejansko sploh vemo kdo je bil Borden kdo pa njegov brat, tudi glede babnic, ki sta jih imela?

  Dobro vprašanje – glede žensk mislim, da sta se menjala. Zato je recimo žena rekla “danes ne misiš resno, da me ljubiš”. Mislim pa, da je preživel tisti Borden, ki je oče od deklice in mož od Sarah.

  Bolj me zanima, zakaj nihče ni pogruntal, da je Lord Culdlow v resnici Angier ? Ne sodnik, ne pazniki v zaporu.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !