Recenzija: Mama

27.02.2013 ob 00:59

MAMA

Če iščete dobro grozljivko, je Mama več kot prava izbira. Je dobra mešanica fizične in psihološke groze, pa dober miks šok momentov in horor poezije, ki gledalca pričaka na koncu, ki je nad oblaki, ki je tako zelo dober, da bi si zaslužil svoj film. Aham, konec je  lep prikaz tega, da mama mami ne more vzeti otroka, ali še bolje, da mora za vsako mamo ostati en otrok. Izdajam, vem, toda ravno toliko, da vas bo matral firbec in da še vedno nimate pojma o čem govorim. In tu sta Victoria (Megan Charpentier) in Lilly (Isabelle Nélisse), nesrečni deklici, ki ju v baraki sredi gozda vzgaja duh umsko bolne samomorilske ženske, ki jo kličeta mama. In prav ti dve deklici potem v bajto dobita Annabel (Julii Roberts podobna Jessica Chastain) in Lucas (Nikolaj Coster-Waldau), njun stric, ki bi rad po bratovi smrti poskrbel zanju. Da sta Victoria in Lilly sprva kot podivjani živali, ali še bolje, kot Nell na spidu, je seveda jasno, saj ju je vzgajala pošast, pa še samo češnje sta zobali celih petih let, ko se je za njima izgubila vsaka sled. Da “mami” ni prav, da jo imata zdaj Lucas in Annabel, pa je seveda glavni zaplet filma, ki se mu več kot pozna izvršni producent Guillermo del Toro. Megan Charpentier in Isabelle Nelisse sta kot Victoria in Lilly naravnost odlični, prizori, kjer se srečujeta z “mamo”, pa so bizarno srhljiva poslastica žanra, tudi zato, ker se ji Lilly ves čas smeji, saj v njeni strašljivi podobi res vidi svojo mamico. Mama je vizualno krasen film, pa tudi dovolj grozljiv, da prestraši še tako pogumnega gledalca. Klišeji številnih azijskih grozljivk, kjer okoli lezejo razne babe s črnimi lasmi prek obraza, so seveda vidni na vsakem koraku, toda to ne moti preveč, saj zna film suvereno, prepričljivo in samozavestno odleteti do konca, ki je, kot sem že povedal, čista nirvana in zares neverjetno dober zaključek zgodbe. Prav imate, Mama je brez dvoma ena boljših grozljivk zadnjega časa. Resda ni presežek in mojstrovina, je pa povsem dostojen predstavnik žanra, ki je zadnje čase v hudi krizi.

Ocena: 7/10

 

11 komentarjev na “Recenzija: Mama”

 1. E pravi:

  Sodeč po trelierju bo ta film meni zelo všeč in kul ,ker sem velik ljubitelj grozljivk.Se že veselim ,ko bo stric internet dau film.Seveda kaka pametna verzija ne nek rip ali cam rip po možnosti z čineskimi podnapisi.Čakam na čist zadovoljivo solidno DVD verzijo :) .

 2. no-ja pravi:

  No, jaz nisem bila niti približno tako navdušena, kot ti, Iztok:)) (razen nad Nikolajem, seveda).

 3. Vanja1 pravi:

  E, pojdi poglej v Kino, doma ni noben film taka zanimiv, kot, če ga gledaš na velikem platnu.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  E, joj no, spet to tvoje čakanje na internet :)
  Daj že premagaj strah in začni v kino hoditi sam, saj ni tako grozno no. Prepričaj sem, da si luzer, če filme gledaš doma ne pa v kinu :)
  Mamaje film z v kino, domači ekran ti bo vzel dosti filinga.

  Noja, Nikolaj je kul tip, nimam kaj reči.

 5. E pravi:

  hehehe sem vedel ,da bi boš to rekel…samo se počutim luzer ,če grem sam u kinu :) .

 6. E pravi:

  Vanja1 ,če misliš ta filing kot posebni učinki.Doma si lahko priklopiš DVD player na glasbeni stolp in na stolpu vklučiš posebne učinke ga isto buta kot v kinu.Seveda pa moreš imeti soliden glasbeni stolp.Najboljši pa je ,da kupiš Blu Ray hišni kino to je pa amerika kot po zvoku in kot po sliki Full HD in 3D to ja zakon.
  Samo to hudičevo stane.Zato sem zadovoljen z DVD player-om in lcd TV-jem HD ready 720p , gledam filme DVD formata (kakšne ripe pa ne maram ,ker čisto pokvarijo sliko in zvok posebej sliko) in kot sem že omenil priklopim na glasbeni stolp in lahko rečem ,da je kot v kinu.
  Pa še bolj udobno je.Tisto sedišče v kino je za mene zelo neudobno vedno me začne po kakih 15 minutah križ bolet.Drugače pa grem rad u kino amapk v dvoje.

 7. E pravi:

  Z oceno filma bi se strinjal.Ampak meni film ni bil niti slučajno nič strašen.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Me zanima, kako pogumen bi bil, če bi tebe obiskala ena taka mama :)

 9. E pravi:

  Realno ,da bi me obiskala taka mama bi se ziher posral od straha ampak realno gledano za moje pojme film ni blo niti malo strašen.No vsaj za mene.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Morda zato, ker nisi gledal v kinu, v temni dvorani, skoraj sam :)

 11. E pravi:

  Morda.A dvomim ,da bi me v kinu bilo kaj bolj strah ;) .

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !