Zmagovalci Oskarjev: Christoph Waltz

26.02.2013 ob 20:05

Ker je dve leti nazaj slavil za Tarantinove Neslavne barabe, je prav, da začnem s tekstom, ki sem ga o njem spisal takrat.

Da se je leta 1956 na Dunaju rojeni Christoph Waltz igre učil tudi v newyorški šoli Leeja Strasberga, ne preseneča in se mu seveda več kot pozna. Njegova vloga polkovnika Hansa Lande v Tarantinovih Neslavnih barabah, tega notoričnega in perverzno zagrizenega lovca na Žide, je namreč tudi poosebitev metode, če me vprašate za mnenje. Tako dobre in prepričljive igralske kreacije nisem videl že od sedemdesetih, ko so razturali Pacino, De Niro, Nicholson in Hoffman. Ali če hočete, od petdesetih, ko so bili glavni Brando, Clift in Dean. Waltz je bistvo Tarantinovega filma. Brez njega bi bil Tarantinov film zelo povprečen. On ga drži pokonci, on je njegovo glavno gonilo. Ko sem ga videl v uvodni sceni, ko prikoraka na tisto kmetijo in se pogovarja s tistim nesrečnim kmetom, ki v kleti skriva židovsko familijo, mi je zastal dih. Sploh nisem mogel verjeti, da je lahko tako zelo dober. In da je vse skupaj le igra, le karakter, le film. Waltz, veteran nemško govorečih tv serih in filmov, kjer lahko najdete tudi Komisarja Rexa, je leta 1982 igral tudi Tristana in se tu in tam pojavil v kakšnem angleško govorečem izdelku. Toda do Barab je bil čista neznanka. Popolni anonimec, če hočete naturšček, ki ga sedaj seveda čaka bajna kariera v Hollywoodu. Povsem zasluženo, saj je bil v Barabah zares fenomenalen. Tako zelo, da imam občutek, da bo zmogel tudi druge vloge in da tale oskar za stransko moško vlogo ni bil zadnji. In pozor, njegova mama se je pisala Urbančič, mar to pomeni, da je tudi Slovenec?

No, zdaj ima še enega oskarja, spet za stransko vlogo, spet v Tarantinovem filmu, v mojstrovini Django Unchained, kjer pa ga je za moje pojme vendarle zasenčil Leonardo DiCaprio, ki ga potem kot veste niso niti nominirali. Akademija Waltza očitno obožuje, prav Tarantino pa iz njega vedno znova povleče najboljše kar zmore. V Djangu je sveda fenomenalen, resda ne tako kot v Barabah, a vseeno dovolj, da dokaže, da oskar za Barabe ni bil naključje. Je pa zanimivo, da je med obema Tarantinovima filmoma posnel Zelenega sršena, Vodo za slone, Tri mušketirje in Carnage, kjer resda ni bil slab, toda bil je daleč od Lande in Schultza, kar pomeni, da je zaenkrat zares vrhunski samo pri Tarantinu.

 

6 komentarjev na “Zmagovalci Oskarjev: Christoph Waltz”

 1. Pepi Pepi pravi:

  Par let nazaj, ko je bila Igra prestolov še samo na papirju, smo se šli “fan-casting” po forumih … In Waltz je bil takrat precej popularna izbira za vlogo Petyra “Mezinčka” Baelisha. Danes se zdi ideja absurdna, takrat pa so bile njegove izkušnje skoraj izključno televizijske — z izjemo Neslavnih barab, ki so ga pognale v vesolje in predpostavljam, izven dosega. Ni bilo pa to v nobenem primeru nič uradnega, ali kar koli. Samo fanovske želje. Ena iz podzemlja, tako, mimogrede. :D

 2. MacGyver pravi:

  Omenil bi samo, da je Waltz meni bil vrhunski v Vodi za slone (popolna vloga pokvarjenega gospodarja) in Carnage, kjer je bil odlično komično zatežen…
  Tako da se ne strinjam, da je samo pri Tarantinu zarez vrhunski. Pri Tarantinu je Tisto nekaj več od vrhunskega, kar je uspelo le redkim…

  Res pa je, da ni nič posebnega v Sršenu in Mušketirjih :)

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  MacGyver, se strinjam, da je Waltz zelo dober tudi v Slonih in Carnage, a vseeno ne tako hudo dober kot pri Tarantinu.

  Pepi, trivia iz podzemlja je vedno dobrodošla, pa četudi niti Waltz zanjo ne ve :)

 4. Peter pravi:

  Vrhunski igralec!

 5. klemenix klemenix pravi:

  Odličen igralec in res pravi balzam na sceni raznih Hollywoodskih pozerjev in samooklicanih vrhunskih igralcev. Moram priznati, da ga pred Inglorius Basterds nisem tako zelo poznal, mi je bil pa takoj ob prvi sceni izjemno znan obraz. Verjetno sem ga večkrat ujel v kakem avstrijskem/nemškem filmu, najbolj pa sem si ga zapomnil po epizodni vlogi v Komisar Rex, kjer me je navdušil. Znan obraz mi je torej bil, kaj več pa ne. No, imam pa sedaj več razlogov, da ga spremljam, saj se je uvrstil na listo meni top10 igralcev, pa še tam je v višji polovici. :)
  Kot Hans Landa je bil sijajen, če vprašate mene gre za eno najboljših igralskih kreacij nasploh. Kot sem že zapisal na tem blogu, je Tarantino dejal,d a sta z DiCaprijem že dalj časa prijatelja in mu tako tudi pokaže kak osnutek scenarija. DiCaprio se je ob prebiranju močno zgrel za to, da bi bila vloga Hansa Lande dodeljena njemu in res sreča, da ga je Tarantino takrat zavrnil. Je bila pa vloga Calvin Candya nato dodeljena DiCapriu. Zanimivo, da tudi te vloge Tarantino ni pisal za DiCapria, a potem, ko je DiCaprio ob prebiranju osnutka scenarija dejal, da se vidi v tej vlogi, je pričel Tarantino razmišljati v drugo smer in pričel Candya oblikovati kot povsem drug lik, kot si ga je sprva zamislil. Kot prvo ga je za več let pomladil.

  Kakorkoli, Waltz je tudi v Djangu odličen. In četudi me je tudi DiCaprio kot Candy več kot navdušil (in bi mu več kot privoščil oskarja) moram reči, da ne vidim, zakaj bi DiCaprio bil v čem boljši od Waltza. Da posplošim, četudi si DiCaprio oskarja zasluži je imel to nesrečo, da se je znašel v istem filmu z Waltzem, ki je bil spet boljši. Žal. Bi pa moral DiCaprio že zdavnaj sneti Oskarja (že pri What’s Eating Gilbert Grape, če drugje ne). A glede na to, da je sijajen igralec mu oskar v prihodnosti zagotovo ne uide.

  Sem pa videl Waltza tudi v ostalih naštetih vlogah in bi dejal, da pač da od sebe tisto, kar od njega režiser iztisne. Če je režiser dober bo tudi on dober. Je pa mogoče res malce lažje pri Tarantinu igrati, saj je znano, da ima ob pisanju zgodbe v glavi že točno izbranega igralca, ki bo vlogo igral. O primeru Ume Thruman ni treba izgublati besed, za Samuel L. Jacksona tudi vedno kaj najde, sedaj ima Waltza na tapeti, kot Django je bil pa prvotno mišljen Will Smith.
  Kakorkoli, Waltz LEGENDA! :)

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tarantino z igralci res dela čudeže, spomni se še Travolte in Pam Grier.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !