Recenzija: About Schmidt

26.02.2013 ob 06:48
YouTube slika preogleda

ABOUT SCHMIDT

To, kar Jack Nicholson počne v filmu About Schmidt, briljantni mešanici Deževnega človeka, Vonja po ženski, Nevestinega očeta, Harryja in Tonta, The Straight Storyja in Bolje ne bo nikoli, ni doslej tako izvrstno počel še noben drug igralec na svetu. Niti Robert De Niro, Marlon Brando, Al Pacino in Dustin Hoffman, kaj šele Anthony Hopkins, Warren Beatty, Paul Newman in Daniel Day-Lewis. To zmore samo Jack Nicholson, igralec vseh igralcev, ki nam vedno znova dokazuje, da mu preprosto ni para, da je najboljši med najboljšimi, da na drugem in tretjem mestu ni nikogar in da se šele potem morda pojavi kak srečnež, ki mu lahko priznamo, da zna igrati. Nicholson tokrat namreč sploh ne igra, marveč se sprehaja, čveka, filozofira, razmišlja, si dopisuje z dečkom iz Afrike, se okoli prevaža s svojim avtodomom, pogreša pokojno ženo (Hope Davis), črti bodočega zeta (Dermot Mulroney), obožuje svojo hčerko (June Squibb), pade v depresijo zaradi upokojitve, zavrne nespodobno povabilo zetove matere (Kathy Bates), ugotovi, da še vedno ni našel smisla življenja, se zave, da je izgubljen, da njegov lajf nima prave ponate in se, pozor, pozor, na koncu razjoče kot majhen otrok. In film, kjer se Jack Nicholson razjoče kot majhen otrok, ne more biti drugega kot popolna, nenormalno dobra in brezhibna mojstrovina, predobra za oskarje, takojšnja klasika, kjer se celi dve uri ne zgodi čisto nič. In ravno ta nič, ta manj je več, je tokrat tako zelo velik, globok, poučen, zabaven, tragičen, življenjski in razmišljajoč, da ga moramo proglasiti za enega najboljših filmov prejšnjega desetletja in podeliti posebno priznanje tudi Kathy Bates, ki se popolnoma gola sprehaja pred našimi očmi. Povedano drugače, to, kar hoče biti Meryl Streep, je Kathy Bates. To, kar hočejo biti igralci, pa je Jack Nicholson. Je pa tale film delo Alexandra Paynea, ki me je močno navdušil tudi s filmom The Descendants, sicer pa zgodba, kjer sem se skupaj z Nicholsonom na koncu razjokal tudi sam. Aham, About Schmidt je film, ob katerem jokajo celo moški. Moški film, torej. Film, ki se zares dotakne samo moškega srca. Če rečem, da gre za najboljšo vlogo Jacka Nicholsona, ne zgrešim kaj dosti. Če dodam, da gre za enega najboljših filmov vseh časov, pa tudi ne pretiravam kaj preveč. Film z velikim F, kjer je velikega Jacka pri Oskarjih premagal Adrien Brody iz Pianista, kar je ena največjih krivic vseh časov. Kot dejstvo, da je Catherine Zeta Jones iz Chicaga zadaj pustila Kathy Bates. To so napake, ki se ne bi smele zgoditi. In napake, ki bi jih morali popraviti, če hočemo, da zanamci filme štejejo za umetnost. Ali kot so zapisali pri AFIju: “About Schmidt puts a new face on film satire, embodied in a towering performance by Jack Nicholson. The movie presents America’s heartland with a richness of detail that brings a unique light to this funny, sad and always captivating tale.”

Ocena: 10/10

In še nekaj besed o čudoviti glasbeni spremljavi Rolfea Kenta, ki bi mu morali prav tako dati oskarja oz. o soundtracku, ki sem si ga pred leti nabavil takoj, ko je bilo mogoče. Že zato, da sem imel naslovko z Jackom, slikice iz filma in intervju s Payneom, ki so ga dodali na koncu cdja. Super zadeva, kjer je seveda tudi Jackovo pismo dečku Ndogu.

 

3 komentarjev na “Recenzija: About Schmidt”

  1. klemenix klemenix pravi:

    Res odličen film. odlično odigran in vse štima. Nicholson sijajen in res gre za eno njegovih najboljših vlog. Tako kot sprva on, bi tudi jaz bodočega zeta Randalla najraje zbrcal in nekam poslal, a Nicholson potem sijajno odigra človeka, ki popusti zgolj samo zato, da ustreže svoji ljubi hčeri. Kathy Bates pa zopet odlična. Tako zelo mi je šla na živce, da je očitno odlično opravila svojo vlogo :)

  2. IZTOK GARTNER » Filmska glasba pravi:

    [...] glasba 28.02.2013 Zapis o filmu About Schmidt, kjer sem se poklonil tudi glasbi Rolfea Kenta, me je spomnil na mojo zaprašeno polico, kjer imam [...]

  3. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Pod njenim oknom pravi:

    [...] oskarja. Marijana Brecelj ji asistira in igra vsaj tako izvrstno kot Kathy Bates v komični dramici About Schmidt. Zlatko Šugman pa nam razloži filozofijo ptičev in pojasni, da štorklje sploh niso tako zelo [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !