Recenzija: Hvala za Sunderland

17.02.2013 ob 21:20

slovenija 2012, režija: Slobodan Maksimović, igrajo: Gregor Bakovič, Jernej Kuntner, Primož Petkovšek, Tanja Ribič, Branko Djurić, Polde Bibič, Štefka Drolc, Martin Srebotnjak, Eva Derganc, Ivo Ban, Peter Musevski, Ljerka Belak, Alenka Tetičkovič, Lado Bizovičar, Branko Šturbej, Ludvik Bagari

Evo ga, končno spet zelo dober slovenski film, ki se mu seveda pozna, da ga je režiral bosanski režiser Slobodan Maksimović, ki dovolj dobro obvlada vse tiste filmske prvine, ki so v slovenskih filmih ponavadi čista katastrofa. Ne bom rekel, da film tu in ne zašepa, toda celota štima, celota je zabaven, gledljiv, dinamičen in dobro odigran izdelek, ki ga Janez Janša nikakor ne bi smel prepovedati. Lahko bi rekel, da je prav Hvala za Sunderland eden boljših slovenskih filmov zadnjih let. Ali še bolje, film, ki se mu sploh ne pozna, da je slovenski, pa četudi dejansko obrača vse klišeje slovenskih filmov. Aham, če se slovenskih filmskih klišejev loti bosanski režiser, ni panike, kar pomeni, da so očitno prav bosanski režiserji rešitev za slovensko kinematografijo. Slobodan Maksimović z našimi igralci dela čudeže in iz njih potegne najboljše kar zmorejo. Jp, odlična sta tudi Tanja Ribič, ki se je zadnje čase specializirala za naglase, in Jernej Kuntner, ki spretno združi glupiranje in resno držo, ko film od njega to zahteva. Že ko sem videl trailer, v katerem se sleče Primož Petkovšek, ta maskota slovenskega filma, sem vedel, da bom dobil nekaj zelo zabavnega, dober slovenski film, ki po samomorih kot je bil recimo Nahrani me z besedami, vrača upanje v slovenski film. In v dobre igralske kreacije, kjer Geneu Wilderju podobni Gregor Bakovič, ta kultna figura mojstrovine Ekspres Ekspres, lepo pokaže kako zelo vrhunski igralec je, ko dobi pravi material in pravega režiserja. In pazi to, z nami sta tudi Polde Bibič in Štefka Drolc, legendi slovenskega filma, kar je odlična finta in dokaz, da se Slobodan Maksimović zaveda, da snema slovenski film. Da je zraven tudi Martin Srebotnjak, režiser filma Oda Prešernu, prav tako ni slabo, da se na hitro oglasi še Lado Bizovičar, pa seveda ne škodi. Jasno, slovenskega filma brez Branka Djurića ni. Djurić je inventar slovenskega filma. Tokrat verjetno tudi zato, ker je Maksimović režiral tudi nekaj epizod Naše male klinike. Djurić ne moti, Djurić  je tokrat kul in več kot paše v kontekst zgodbe mlade pevke Eve Derganc, ki nima pojma o petju. In tu je prej omenjeni Gregor Bakovič, glavni junak Johan, ki izgubi vse prihranke, službo in ženo (Tanja Ribič) ter se odloči, da bo napravil samomor. Itak, saj vendar nastopa v slovenskem filmu, kjer brez takh tem enostavno ne gre. Toda tokrat je, kot sem že povedal, povsem drugače. Tokrat so slovenski stereotipi narejeni in izpelajni zelo dobro, tokrat slovenski film nima nobenih težav s klišeji slovenskega filma, tokrat slovenski film ni žanr, ampak povsem verodostojen, suveren in kvalitetno narejen celovečerec, ki bi ga lahko z lahkoto prodali tudi v tujino.

Ocena: 8/10

 

17 komentarjev na “Recenzija: Hvala za Sunderland”

 1. E pravi:

  Ko sem prebral recenzijo si še bolj želim ogledati ta film.Ocena tudi zelo lepa.A si šel u kino :) ??

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ja kam pa.

 3. E pravi:

  Logično,kaj bedarije sprašujem.Jaz pa čakam na strica interneta :) .

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jaki si mi ti fan filmov :)
  Ma slovenskih filmov ponavadi ni na netu, zato boš čakal do kake tv premiere.
  No, kakor hočeš.

 5. E pravi:

  Rad gledam filme enkrat sem gledal 12 ur skupaj ne prekinjeno.Resno to je moj rekord od 18h do 6h :) .Drugač pa kakih 5,6 ur caa. trije filmi.Sem pravi ljubitelj filmov oz. pravi frik :) .
  Sej tudi slovenski filmi pridejo na net ,eni bolj hitro eni pa bolj kasnej.Ta bo ziher prišo še posebej ,če bo gledanost u kinu vlka.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ej, resno, v čem je problem, da ne greš v kino četudi si nek film ful želiš ogledat?

 7. E pravi:

  Pa ni problema nekega.Sam bolj u izi in komot mi je doma film gledat se poknem gor na kauč pa še zraun kako pivičko :) pa kaj za pojest in to je to.Sej drugač grem rad u kinu z kako punco k samemu mi pa res ni za hodit se mi to zdi tak idiotsko tak občutek dobim.
  Sam je pa tud to ,da večina filmov ,ki bi jih jaz gledal one nebi gledale.Kakemu kolegu se pa tud ne ,da it kr pravijo ,da je to starinsko.Gredo samo takrat ,ko jih drage prisilijo.Ja sej vem ,da je to blesavo do amena ampak tako je.

 8. GGMarquez pravi:

  Jaz grem ponavadi v kino, ko sem skoraj prepričan, da bo šlo za kakšno poslastico. In zato sem zadnjič šel v kino prvič sam, saj sem si želel pogledati Les Miserables. Predvsem zato, ker se mi zdi, da ni za vsakogar in zato nikomur ne vsiljujem, da bi šel zraven. Ampak moram reči, da mi je bilo prav kul, saj sem dvorano imel tako rekoč zase in sem neznansko užival. Ob takšnem filmu ne potrebujem družbe. Tako, da ni tako hudo, če greš v kino kdaj tudi sam. Da pa ne zaidem iz teme, moram reči, da Hvala za Sunderland izgleda kar obetavno.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vidim, da si imel podobno izkušnjo kot jaz:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2013/02/12/les-miserables-fan/
  Sicer pa nisem nikoli štekal folka, ki ne upa sam v kino.

 10. E pravi:

  Sej vem ,da se ti zdi to totalno butasto.Ampak ,ko pomislim ,da bi šel sam v kino dobim tak idiotski občutek in občutek ,da me je sram.
  Res take čudne občutke dobivam.Sej veš kak je sto ljudi sto čudi :) .

 11. Andrej pravi:

  Filma še nisem videl, bom ga verjetno med počitnicami (zdajle me gimnazija drži za jajca :) ) in verjamem, da je dober, toda še vedno hočem videti slovenski filmski projekt, ki bi bil 100% “neslovenski”. Pač hočem videti še eno Pokrajino t. 2, ki je po mojem mnenju eden njboljših slovenskih filmov ever in zelo dober triler tudi izven skromnih slovenskih meril.

 12. simon pravi:

  glede gledanja filmov…bi dal vse da bi meli kaksen kino tukaj v Slovenski Bistrici…ker se mi res neda vozit v MB da si pogledam film…
  Vem da je skoraj nemogoce da bo…ampak nikol se neve :D
  Tak da v mb se zapeljem samo za nekaj kar si res zelim videt cimprej…Batman, The Expendables… :D

 13. bandibje pravi:

  Po recenziji sodeč je ogled skoraj nujen. Je pa en problem. Provinca in pa lenoba, oziroma se spraviti iz kavča.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Periferija je jeba, ja :)

 15. spookymulder spookymulder pravi:

  Malce bo offtopic, ampak ker vidim, da že govorite o (ne)obiskovanju kina: kaj pa boste naredili, ko bodo zaradi neobiskovanja kina začeli zapirati kinodvorane? Pa ne se smejat, da se to ne more zgoditi! Razmere v slovenski kinematografiji so naravnost katastrofalne in če se stvari na nek način ne spremenijo, boste kmalu na vratih Koloseja ali Tuša videli samo še listek: ZAPRTO! Kje boste potem gledali Nesrečnike? Pa ne zamahovati z roko, da je to tako ali tako samo še staromodna stvar preteklosti … mislite, da bodo snemali 100 milijonske spektakle zato, da si jih boste lahko potem na piratskih kopijah gledali doma? Brez skrbi, da ne bodo. Oziroma, morda vendarle bodo snemali, vendar vam ogled, četudi preko spleta, potem tudi drago zaračunali. To je samo še vprašanje časa, pa če še tako glasno kričite o nekem boju za “svobodni” internet. In potem bomo pristali na tem, da bomo za isto ceno, kot smo nekoč obiskovali kinematografe, gledali blockbusterje na malih računalniških zaslonih. Nov uspeh človeške lenobe in neumnosti!

  Sedaj pa se grem do tal pogreznit od sramu, ker sem že tolikokrat sam gledal filme v kinu. ;-)

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dober in očitno še kako resničen komentar, dragi prijatelj. Nisem pa vedel, da je res tako kritično. Po drugi strani pa so dvorane zadnje čase res prazne, mnogih filmov pa k nam ni več. Očitno biznis delajo samo še sinhro risanke. Me pa zanima če imaš podatke o razlike med Kolosejem in Tušem, so oboji v krizi ali samo Kolosej, ki je v Celju že zdavnaj zaprl svoja vrata?

 17. E pravi:

  Super film mi je več dal kot sem pričakoval od njega.
  Jaz bi ta film deliv na dve zgodbi na Johana in na Viki (Viktorija).
  Ocena 8 super morda mi jaz dela 7.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !