Recenzije: ParaNorman, Frankenweenie

28.01.2013 ob 03:41

PARANORMAN

Mnogi pravijo, da Hotel Transylvania nima kaj iskati proti ParaNormanu. Sam nisem med njimi, saj menim, da je ParaNorman dosti slabši od Transylvanie. Povprečna risanka pravzaprav. Nič posebnega in takega, da bi bil gledalec zares navdušen. Dejansko še ena  zgodbica o zombijih in mulcu, ki vidi duhove umrlih. Preveč otročja za odrasle, preveč srhljiva in resna za mularijo. Risanka brez ciljne publike, če prav pomislim. Pa še reciklaža filmov posnetih po delih Edgarja Allana Poeja, plus spomin na razjarjene meščane, ki so v mlin pregnali Frankensteinovo pošast. V bistvu sem se celo malce dolgočasil in le redkokdaj dobil kak zares dober moment (okej, to, da je glavni mulo fan grozljivk, je kul). Skratka, animiranka, ki sem jo pozabil že med odjavno špico. Polna klišejev, neizvirna, premalo atraktivna in preveč predvidljiva tudi za otroke. Vem, da sem prestrog, a jebat ga, včasih paše tudi tako.

Ocena: 5/10


FRANKENWEENIE

Ironično, Frankenweenieja je produciral Disney, ki je režiserja Tima Burtona pred leti nagnal iz svoje risarske sekcije, saj je bil preveč temačen, bizaren in črnohumoren. Se pa Burton zdaj vrača k svojim začetkom, natančneje, v leto 1984, ko Frankenweenieja posnel kot kratko risanko. No, zdaj ga je raztegnil v celovečerno bizarko in nadaljeval špuro risanke Corpse Bride in seveda špuro risanke The Nightmare Before Christmas, kjer je bil producent. Drži, Frankenweenie je Burtonov rimejk Frankensteinea in Frankensteinove neveste, kjer kar mrgoli vzporednic in prebrisanih poklonov. Pa tudi asociacije na Godzillo, Gremline in Vesoljčka boste našli večkrat. Burton si je pač dal duška in užival kot že dolgo ne. Tudi v prizoru, ko risani liki gledajo Draculo s Christopherjem Leejem. Itak, Frankenweenie je Burtonov poklon žanru. Do nepotrebnega in preteranega živalskega divjanja zelo dobra, prefinjeno bizarna in enkratno narejena zgodbica, ki ujame tudi precej presenetljivih čustvenih momentov in gledalca začara z atmosfero in groteskno zabavnimi liki, ki jih med drugim govorita tudi Winona Ryder in Catherine O’Hara, soigralki Burtonove mojstrovine Beetle Juice, kar je dobra nostalgija. Podobno kot Martin Landau v vlogi profesorja Rzykruskija, sicer pa oskarjevec Burtonovega fenomenalnega Eda Wooda, kjer je gral Belo Lugosija. Res škoda, da Burton skoči čez rob s tistimi živalmi, ki pokvarijo čarobni minimalizem in risanki vzamejo precej šarma in karizmatičnosti.

Ocena: 7/10

 

17 komentarjev na “Recenzije: ParaNorman, Frankenweenie”

 1. simon pravi:

  Paranorman sem tudi jaz sel gledat samo zaradi tega kr so govorili ja poglej paranorman je 10x boljsi kot Hotel Translivanija..
  In eneko kot ti sem se cez celo risanko dolgocasil…kot da bi film ki dobiva na IMDB 4 od 10 “preoblekli” v risanko…vse ze videno. Skratka butasta blondinka, se bolj butast igralec ameriskega nogometa,nasilni fant kateri se potem ko gre zares pokaka v hlace in debeli fant iz katerega se vsi delajo norca. V bistvu B grozljivka preoblecena v risanko.
  Najbolj me je pa zmotilo da glavni junak vidi mrtve ljudi.

  “I see dead people!”

  http://www.imdb.com/title/tt0167404/

  ze dolgo nisem gledal res dobre grozljivke-srhljivke.

  :)

 2. simon pravi:

  a to si ze gledal? sem iskal med recenzijami pa ni nikjer.
  Film je res dober. niam kam drugam za “prilepit” da ti pokazem. :D

  http://www.imdb.com/title/tt1232776/?ref_=sr_1

 3. alenka pravi:

  meni sta bila pa oba ful simpatična. ne med top ampak zlo všečna.

 4. lily pravi:

  Meni je ParaNorman dober na začetku, potem se pa strinjam s tabo. Vse se poslabša, ko se v risanki vzpostavi problem.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lily, se strinjam, tudi meni je bil uvod zelo okej, potem pa se je začela dogajati čedalje bolj bedasta zgodba.

  Simon, stari, v google vtipkaš Fish Tank Gartner in ti vrže ven recenzijo, pa tudi iskalnik bloga ti jo nalima na koncu strani, če vtipkaš.
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/18/liffe-capitalism-a-love-story-fish-tank/
  Mi je pa stavek, kjer praviš, da so IMDB film 4/10 preoblekli v risanko, vrhunski in se z njim še kako strinjam.

 6. Niko pravi:

  kr bolj piši o animirankah so vsekakor dobrodošle
  drugače ti pa v priporočilo dajem še eno odlično animiranko in sicer The Secret World of Arrietty,ki je prišel lansko leto in je nastal pod okriljem studia Ghibli od tam pa veš,da prihaja veličastni mojster Hayao Miyazaki

  drugače pa res animiranke mi kr zapostavljaš kr z njimi na plano in pa še kr čakam na Mary and Max

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se trudim, se trudim :)
  Uf, Hayao Miyazaki, njegov Spirited Away je tako zelo dober, da komaj verjamem.

 8. lily pravi:

  U ja, se strinjam z Nikom, nujno poglej Mary and Max. Ne jočem dostikrat ob filmih, ampak pri tej risanki pa sem.

 9. Gregor pravi:

  Vsekakor je Hotel Transylvania bolj zabavna štorija in tudi bolj izvirna, edina stvar ki mi je pri ParaNorman-u vstala v spominu je parodiranje Scoby Doo risank, katera mi je bila sila zabavna, ampak to je 10 sekund filma.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni pa je bil kul prizor, ko je mrtvi stric padel na mulca in ga lizal po obrazu :)

 11. Pepi Pepi pravi:

  Jaz nisem imel občutka, da ParaNorman prevrača klišeje … Vsaj v okviru animirank ne. Pač poklon žanru, podobno kot Rango (in Frankenweenie, sodeč po recenziji … še nisem gledal). Mi pa risanka vseeno ni bila nič posebnega — z izjemo animacije, ki se mi je zdela zares fenomenalna. Stop motion tehnika je bila z računalniško generirano grafiko potisnjena nekoliko vstran, zato je tovrstna osvežitev prav dobrodošla.

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, Rango je nekaj povsem drugega, Rango je kul kot Tarantinov Django Unchained. Mene niti animacija Normana ni kaj dosti prepričala, nič takšnega, kar ne bi videl že stokrat na podoben način. Okej, imaš poanto glede klišejev v animirankah, toda preveč je filmov, ki počnejo iste reči in človek se počasi naveliča. Pa ne bi rekel, da je poklon žanru, rekel bi da pač jemlje klišeje žanra, kar je zame velika razlika.

 13. Pepi Pepi pravi:

  No, pa saj tudi Rango na nek način jemlje klišeje iz kavbojk, je pa res, da to počne bolje, kar pa ga na koncu dneva tudi uvršča višje. Sicer pa ne vidim bistvene razlike. Ne vidim, kako je lahko nekaj pri neki stvari kliše, pri drugi pa kul poklon. Oziroma vidim, ampak ni fer. :)

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ma glej, zame je Frankenweenie homage klasičnm črnobelim grozljivkam, ki gre celo tako daleč, da je tudi posnet v črnobeli tehniki. Čista antikomerciala in perfekten poklon neki dobi, ki je ni več. Isto velja za Ranga. ParaNorman pa je pač v trendu neštetih filmov, čisti popkorn, ki se snema zadnja leta. Pač risanka, ki obrača klišeje filmov in se zelo hitro tudi sama spremeni v kliše.

 15. Pepi Pepi pravi:

  Ne vem, no, če mi je ta razlaga povsem OK, ampak ajde. V vsakem primeru velja, da je vse nekako stvar okusa, pri determinaciji klišejev pa tudi, koliko filmov je kdo videl. In jaz sem jih gotovo bistveno manj. Bo pa tudi Frankenweenie na vrsti zdajle enkrat. Precej hvale slišim. :)

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če nekdo zaradi premalo ogledanih filmov klišejev ne vidi, ne pomeni, da klišejev ni :)
  Imaš pa seveda na nek način tudi ti prav, itak.

 17. Nahy pravi:

  Frankenweenie je tudi odličen film za uvajanje otroka v črnobele filme … ker dandanes jim je težko dat kar neko klasiko in reči “glej kako je to carsko” ker preprosto ne bi razumeli, ker so poprej (na TVju in v kinu) videli samo barvne zadeve. Po Frankenweenieju pa jim lažje predstaviš primere črnobelih filmov.

  Meni je drugače tudi ParaNorman super. Od teh treh mi je Hotel Transilvanija je najbolj weak. Sicer ni slab film, ampak mi je Paranorman boljše vizualiziran (razen slabšega zaključnega spopada), mi ima boljše tematike in še kaj.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !