Smučarski Pogledi

25.01.2013 ob 02:40

Kul oddaja, resda malce smešna zaradi sneženja in mraza izpod Pohorja, ki je brez dvoma nagajal gostom, saj so kljub toplim oblekam ves čas stali na istem mestu, a zelo zanimiva, nostalgična in dobro narejena. Jp, po dolgem času smo videli tudi Matejo Svet, resda od doma, a vseeno v živo. Je pa škoda, da spet nismo izvedeli pravega razloga, zakaj je na vrhuncu kariere in še zelo mlada smuči obesila na klin. Če se ne motim, se je takrat govorilo, da je bil kriv spor s Tonetom Vogrincem, kar pa on menda vseskozi zanika. Sem pa lani bral nek intervju, kjer je Boris Strel povedal, da je Svetova odšla zaradi pritiskov drugih in da bi se rad Vogrinec z njo enkrat o tem iskreno pogovoril. Kdo ve, kaj se je takrat dogajalo za zaprtimi vrati naše nekdanje šampionke, ki bi sto posto dosegla še ogromno takšnih in drugačnih zmag. Sem pa zdaj na Trenjih, kjer je bil Vogrinec tudi gost, prav čakal, če bo zinil kaj o Svetovi, saj ga je kamera kazala med njenim intervjujem. Dobil sem občutek, da se počuti nelogodno in da bi rad povedal svojo verzijo, kaj vem, morda Svetovo tudi objel in se ji opravičil ali pa ji pojasnil, da on res ni kriv, da je odšla oz. morala oditi.

Zanimivo je bilo videti tudi Borisa Strela, ki je zdaj že pošteno prileten možakar, pa Veroniko Šarec, ki je odprla zanimivo debato o tem, da ima športnik po koncu kariere velike težave, saj ga nihče ne jemlje resno izven belih strmin. Pa spet sem se spomnil na nesrečno preminulega Roka Petroviča, pa seveda na legendarnega Bojana Križaja, zaradi katerega smo tudi mi na polno špricali šolo. Jp, ko je smučal Križaj, se je življenje v Slovenijo ustavilo. Vsi smo čakali na njegove vožnje, vsi smo držali pesti, da bo na koncu zmagal. Take evforije pri nas ne bo nikoli več. To so bili časi, ko je bilo pri nas smučanje bolj popularno celo od nogometa.

Pa naj končam s Tino Maze, ki je letos tako zelo dobra, da ji komaj sledim. To, kar v letošnji sezoni dela Mazejeva, ni pred njo delal še noben slovenski smučar. To ni več le smučanje, to so dosežki Hermanna Maierja, pa Tombe, Stenmarka in Vreni Schneider. To so taki veliki dosežki, da bi morali Mazejevi sredi Ljubljane namesto Prešerna postaviti spomenik. Se mi pa vseeno zdi, da ni take evforije kot je bila v času Križaja in Svetove oz. v najbolj zlatih časih naše smučarije, ko smo se šli tudi Rifletov Podarim dobim. Morda je razlog v tem, da je dobra le Mazejeva in daleč za njo ni nikogar od naših, morda pa smučanje ni več tako zelo popularno kot je bilo nekoč, saj smo imeli pred Mazejevo preveč sušnih let. Je pa Tina Maze zares neverjetna, tudi izven belih strmin, ko recimo snema reklame in poje, kot nekoč Jure Košir, ki je prvi zganjal tak šov izven smučarije. Tina Maze je zares prava mednarodna športna superzvezda, morda največja kar smo jih imeli kadarkoli. In edina, ki bo že v soboto osvojila veliki kristalni globus, pred domačim občinstvom na Zlati lisici, da ne bo pomote.

 

33 komentarjev na “Smučarski Pogledi”

 1. STELA pravi:

  Tudi mene je vedno zanimalo zakaj je Mateja nehala na vrhuncu kariere….al pa še bolj, pred vrhuncem, ker bi bila verjetno sposobna naredit nekaj takega kar zdaj dela Tina. Zato sem ji včeraj še prav posebno prisluhnila….kakorkol je razloge zavijala v celofan….več kot očitno je imela pri njenem zaključku prste vmes smučarska zveza s svojo politiko. Če pomislim kako je kazalo Tini preden je šla na svoje? Verjetno bi se tudi njena kariera končala, preden bi pokazala kaj vse zmore. Eh ja……

 2. Franci pravi:

  Se strinjam, da je bilo smučanje v časih Križaja v Sloveniji špica, a nogomet takrat ni bil ravno faktor za primerjavo. :)

 3. simon pravi:

  Prijatelj csa cast Tini Maze in ne me narobe razumet…samo ona se “ŠE” (in tudi dvomim da se bo,kr je ze “stara”) ne more primerjat z Herminatorom in Alberto Tombo….

  Hermann Maier (born December 7, 1972) is a former World Cup champion alpine ski racer and Olympic gold medalist from Austria. Born in Altenmarkt im Pongau in Salzburg, Maier ranks among the finest alpine ski racers in history, with four overall World Cup titles (1998, 2000, 2001, 2004), two Olympic gold medals (both in 1998), and three World Championship titles (1999: 2, and 2005). His 54 World Cup race victories (24 Super-G, 15 Downhills, 14 Giant Slaloms, 1 Combined) rank second on the men’s all-time list behind Ingemar Stenmark’s 86 victories. He is nicknamed the “Herminator”.

  Alberto Tomba (born 19 December 1966) is a former World Cup alpine ski racer from Italy. He was the dominant technical skier (slalom and giant slalom) in the late 1980s and 1990s. Tomba won three Olympic gold medals, two World Championships, and nine World Cup season titles; four in slalom, four in giant slalom, and one overall title. He was popularly called Tomba la Bomba (“Tomba the Bomb”).

  Še enkrat ne me narobe razumet vsaka cast Tini in sem zelo ponosen na njo!

 4. PPP pravi:

  Vogrinc in aparatčiki so zaj…. Matejo Svet, eno največjih športnic kdajkoli. Hvala bogu, da se Tina Maze ni pustila. On je izvenzemeljska, to so redki ljudje.

  No, tudi rokometašem svaka čast za dosedaj osvojeno, danes bo infarktno!

 5. simon pravi:

  Glede evforije se bi pa strinjal…sploh je ni cutit.
  Vcasih smo sred kosila pustili govejo juho na mizi in sli gledat 2 tek smucanja…
  Dvomim da se se to dogaja danes.
  Jebiga svet gre cisto v narobno smer…
  Otroci visijo doma za racunalniki,Tvjami itd…

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Simon, s temi primerjavami sem pač delal malo evforije :)

 7. NoMercy pravi:

  a ni bila to Slakova odaja Pogledi SVN na “nacionalki” :P
  Trenja je imel na POP_u :D

 8. Brisko pravi:

  Tina nas je kar malo preveč razvadila – stopničke dejansko na čustveni ravni ne pomenijo več nič, itak je tam vsak vikend. To za Križaja, Koširja in druge legende ni držalo, onadva sta res vrhunsko odpeljala dvakrat, trikrat na sezono, sicer pa sta bila Stenmark in Tomba zanju premočna. Ko sta ju premagala pa je to pomenilo veselico.
  Jaz sem recimo ob Perkovem prevzemu vodstva v Val Gardeni skakal po dnevni, ko je Šporn pred nekaj leti dolgo vodil v Kitzbühlu sem se kar tresel, ob zadnji zmagi Tine v Mariboru bi skoraj potočil solzo. Zdaj Tina zmaga, rečem super in to je to. Enostavno sem ob tej neverjetni dominaciji nekako otopel, čeprav se zavedam, da je ta Tinina sezona nekaj še nevidenega.

  Nekaj krivde pa gre zvaliti tudi na komentatorje ženskih tekem, ki ne samo, da so popolnoma nestrokovni, tudi vzdušja ne znajo narediti prav nobenega. Če bi komentiral Laurenčič, verjamem, da bi te zmage vsi skupaj doživljali bistveno bolj intenzivno. Urban je pač z vsem srcem navijač naših smučarjev, Radosavljević in Hudomalj sta pred mikrofonom, ker tam pač morata biti.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  NoMercy, uf, napaka, kar avtomatsko se mi je zapisala, popravljeno, hvala :)

  Brisko, verjetno imaš res prav. No ja, jaz sem njeno tekmo spremljal samo enkrat in takrat je izpadla v drugem teku, tako da sem raje nehal :)
  Se pa strinjam, da svoje doda tudi komentator, ki mora biti tudi šovmejker. Če ni, je vzdušje dolgočasno kljub zmagi.

 10. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  čaki malo. državni spomenik nekomu, ki je, ko ji smučarska zveza ni zagotovila sredstev po njeni želji, grozil s tem, da bo nastopala za drugo državo? tina maze smuča za denar smučarske zveze slovenije, ne pa za slovenijo.

 11. Seby pravi:

  Kar se tiče naših starih smučarjev je bila težava v tem, ker takrat ni bilo nobenih pametnih denarnih nagrad v svetovnem pokalu. Tistih kolajn se človek naveliča in si jih lohk nekam vtakne. Kolajne so za osnovnošolce. Če morda ne veste, pred leti sem izvedel, da je Franko za medaljo v Sarajevu dobil videorekorder. Sem skoraj crknil od smeha. Zdaj se pa ljudje čudijo, kam so poniknili stari smučarji, ki smo tako navijali za njih. S tistimi uspehi si niso mogli nič ustvariti za prihodnost, zato zdej životarijo po kakšnih BZ službah. Nekaj naših smučarjev je šlo potem v tujino med profije, da so mal zaslužil. Ker roko na srce, tisti svetovni pokal v 80 letih je bil bolj kot ne rekreacija. Mal so elanke namazal pa kante naostril, pa je bilo. Poglejte kakšen posnetek, kakšni štori so bili, vsak 70 let star ata danes boljš smuča.
  S Tombo se je pa tudi v svetovnem pokalu vse premaknilo naprej. Pojavili so se spektakli, žuri pred tekmami, mediji, sponzorji, denar…..
  Potem se je pa splačevalo zmagovati.

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tomaž, taki vrhunski smučarki mora zveza zagotoviti 100 milijonov evrov, če je treba. Če to ni jasno, bog pomagaj.

  Seby, pravemu športniku kolajna pomeni največ v lajfu, še posebej če se to zgodi na olimpijskih igrah ali na svetovnem pokalu. Glede tega bluziš. Je pa seveda fino, da zraven pride še denar in vse ostalo, da športnik tudi zasluži. Na koncu videorekorder Franka šteje največ, saj ga je dobil za medaljo na olimpijadi, kjer je ratal nacionalni junak in kultni lik za sarajevčane. In le poglej smučanje danes, vse je posel, vse je biznis, popularnost samega športa pa pada in pada, vključno z evforijo, ki je dejansko kljub neverjetnim uspehom Tine Maze ni zaznati. Vsaj ne take kot v časih Križaja in recimo Koširja. Se pa strinjam, da je bil Tomba prvi pravi smučarski superstar. Glede tega kako so smučali nekoč, pač so, to nima veze, saj so takrat tako smučali vsi in tudi med njimi si moral smučati najboljše, če si hotel biti top. Je bilo pa vse daleč od rekreacije, bil je jeben dril in garanje, noč in dan, če si hotel biti med najboljšimi. Pa z veliko večjimi napori kot danes.

 13. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  @seby,

  če bi po strimini poslali današnje smučarji v opremi, s katero so smučali v 80, ne verjamem, da bi kdo od njih videl cilj, še posebej ne v kakem slalomu in če k temu dodaš še same razmere na progah, ki zagotovo niso bile tako dobro pripravljene kot danes, potem je resnica prej ta, da je v primerjavi z prejšnjimi obdobju postalo smučanje otroško lahko.

  glede tega imam še sam izkušnje. dokler sem še smučal redno, sem bil kar soliden smučar in enkrat sem za hec na noge dal stare očetove smučke tam iz 70 let. potem je pa zgledalo skoraj tako, kot da bi prvič stal na smučkah. in to je bilo še pred carving smučmi, tako da razlika je zdaj še bolj očitna.

 14. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  @iztok,

  to, koliko ji mora ali ne mora zagotoviti je eno vprašanje. to ali ti je tekmovati za državo tako brez veze, da bi se za denar prodal drugam, je pa drugo. pri tem so v sloveniji vsi športniki na istem. poglej kozmusa, čopa, debevca, peterko, majdič, ki so vsi svetovne klase, ki jih država ni plačevala tako kot bi si morda zaslužili, pa nobeden ni grozil, da bo tekmoval za drugo državo. v tem je razlika. če imaš mentaliteto, da zastopaš državo za denar, potem si za državo ne zaslužiš nastopat. tako da najprej čast, potem se pa lahko pogovarjamo o denarju, če je pač ta na voljo.

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nop, ne strinjam se. Če vrhunski športnik danes nima dovolj finančnega ozadja, nima kaj iskati v športu, saj ga bodo pohodili kot drek. In če neki državi ni jasno, da mora takemu talentu kot je Tina dati vse, kar rabi, potem je bolje, da tak športnik čimprej odide drugam, kjer niso tako butasti. In kot vidiš je bila naložba vrhunska.
  No ja, Kozmus je pizdil za rento in je grozil, da bo nehal tekmovati. Tina je šla pač še korak dlje. Njihov problem, če niso pizdili, so pač neumni, kaj jim naj.
  Jebeš čast v državi, ki te ne ceni dovolj.

 16. ajda ajda pravi:

  Glede hitrega odhoda Mateje Svet je marsikaj nejasno. Če bi bilo to danes, bi mediji že izvohali in obelodanili in če je bila krivda na komerkoli, jo ne bi tako lahko odnesel. Takrat jim je pa še uspevalo dati v medije le eno resnico, ki smo jo morali sprejeti.

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Škoda, da se je to zgodilo, saj je bila vrhunska in bi nanizala še ogromno zmag. Pa če se ne motim, je kar dvakrat osvojila Zlato lisico.

 18. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  @iztok,

  to je pa sedaj smešno. a me hočeš prepričat, da bi morala država nekomu plačevati, da se ukvarja s športom? pa kam bomo potem prišli. potem naj država plačuje še vse ostale, da lahko živijo od tega, kar pač bi radi počeli. zakaj pa tebe ne plačuje, da pač furaš svojega “mariborčana”, recimo? a štekaš, naj ti država da vse kar rabiš, da se pač razviješ v komika svetovnega formata. malo debilno, a ne?

  kaj hočem reči, da se mora vsak v osnovi ukvarjat s tistim, na osnovi katerega lahko tudi preživi. vrhunski šport je, z nekaj izjemami, odlično plačan, saj so nagrade visoke. zakaj pa država ne plačuje npr. katarino srebotnik in ostale tenisače? skratka, če si nekdo z nečim ni sposoben sam preživet, potem naj tega pač ne počne. to je pač osnova. o vsem ostalem se pač lahko pogovarjamo šele potem in v okviru realnih zmožnosti in pričakovanj.

  in se strinjam, če človeku ni v čast, da nastopa za lastno državo, potem naj se proda kam drugam, s tem jasno pove kaj si o nastopanju za državni grb misli. to je njihova pravica. ampak jaz take ljudi ne morem cenit niti me njihovi uspehi ne ganejo, ker pač nastop za lastno državo očitno smatrajo za prostitucijo. zato so mi zmage neke tina maze toliko pomembne kot kake lindsey vonn, ki mi je pa osebno bolj simpatična od tine. od zmag vonnove nimam popolnoma nič, enako kot od zmag tine, niti tistega debilnega zadoščenja, da pač nastopa za državo, katere sem tudi sam državljan, ker vem, da ji pač to ne pomeni nič. tako da na koncu vsaj osel ne izpadem.

  jaz bi sicer nastope za državo v športu, razen na olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih itak ukinil, ker to ni nič drugega kot živeti na račun ostalih državljanov. tekmujejo naj pač zasebni klubi, oziroma posamezniki, kot zasebniki. na olimpijskih igrah ipd. pa bi dovolil le financiranje stroško povezanih s samim nastopom in tisti, ki mu je v čast naj pač za državo nastopa, drugi pač ne. podobno kot je recimo to zadevo uredila janševa vlada glede nastopa umetnikov na državnih proslavah. tisti, ki hoče naj pač dela predvsem zaradi časti, drugim pač ni treba. to je ena redkih dobrih stvari, ki jih je janša uvedel.

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nop, hočem te prepričat, da mora država zagotovit optimalne pogoje za bodoče šampione in da se mora zavedat, da vrhunski športnik rabi dosti denarja, če se hoče iti vrhunski šport.
  Primerjava z mano je skrajno butasta, saj se lahko jaz v vrhunskega komika razvijem brez finančne podpore in popolnoma solo ujamem 130 tisoč ogledov na YouTubeu. Tina Maze se ni mogla v vrhunsko smučarko. Če to ni jasno, bog pomagi. Ko bo Srebotnikova zmagala v Wimbledonu, potem lahko tudi ona zahteva dodaten denar. Dokler se to ne zgodi, mora biti zadovoljna s tem kar dobi. Pa finta je, da je tenis stokrat boljši biznis kot smučanje, zato je jasno, da smučar rabi dodaten denar če se hoče iti svoj cirkus.
  V predzadnjem odstavku pretiravaš, zato ga ne bom komentiral. Zadnji odstavek pa je itak odraz trenutne krize in je blodenje v stiski.
  Je pa skrajno idiotsko, da se kregava okoli Tine Maze na dan, ko je na Pohorju zmagala v slalomu in dan prej prav tako na Pohorju osvojila kristalni globus. Pizdi se takrat, ko bo šel denar skozi okno, ne pa takrat, ko športnik doseže to, kar je Tina. Ne ga srat no, model.
  In hej, od kje butasta ideja, da če se je Tina kregala z našo smučarsko zvezo, da ji tudi naši navijači ne pomenijo nič. To so take neumnosti, da glava boli no.

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  http://www.youtube.com/watch?v=IQ_VS28F488

 21. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  to kar praviš zdaj je pa druga zgodba. tina nima 13 let, ampak 29 in gre bolj kot ne proti zaključku kariere. tako da eno je podpirati mlade tekmovalke, da pač pridejo na en nivo, drugi pa že uveljavljene, ki pač morajo biti dovolj dobre, da se financirajo z lastnimi uspehi, če ne nima smisla. če ne je to isto, kot da bi morala država financirati vsakega s.p.-ja, ki mu ne gre biznis. smešno.

  in že če smo pri bodočih šampionih. marsikdo je že naglas povedal, da je tudi na račun tine maze in njenega odnosa do reprezentance razvoj mladih smučark v sloveniji šel v smer, ki očitno nima neke prihodnosti, kar se jasno vidi pri rezultatih. ker na koncu koncev je tina maze tudi produkt dela smučarske zveze, pa naj massi blebeta kar hoče, ker osnovo je zagotovo dobila v reprezentanci, to ji je vrnila pa tako, da jim je pokazala sredinec takrat, ko je bilo najmanj treba.

  če si ti vrhunski komik, potem očitno v komičarskih vodah ni denarja ali kako, ker bi moral biti potem že miljonar, tako kot ostali vrhunski komiki svetovnega formata, tako da ti kar prosi državo za podporo, pa da vidimo, kaj boš dobil. tako da iz tega vidika je še bolj butasto, da vidiš smisel v tem, da država na tak nečin podpira druge.

  in spet ne govorimo o tini maze kot o 17 letnici, ki se uči smučanja, ampak nekomu, ki ima za sabo 10 let kariere. skratka, eno je, da nekoga podpiraš, da se nauči smučat, druga je, da ga podpiraš da smuča, ko že smučat zna. torej, ne štekaš, da ne more država podpirat nekoga, da počne nekaj, s čimer se ne more financirat, kar seveda pri tini sploh ni problem, problem je, da je, kar se tiče denarja, pogoltna. saj tudi tebi je država financirala osnovno, sredno, pa še kako šolo kasneje, če se ti je dalo študirat. ne plačuje te pa zato, ker pišeš blog, a ne da ne? in ne bi ti plačevala niti če bi bil najbolj uspešen blogger na zemlji. ampak ok, tebi se to zdi vse normalno.

  in katarina srebotnik je osvojila wimbledon, seveda v dvojicah, kot še 5 ostalih grand slam turnirjev. bila je tudi številka 1. v dvojicah in skupno zmagala (dvojice + posamezno) na 60 turnirjih. da o tem, kaka konkurenca vlada v tenisu v primerjavi s smučanjem, niti ne zgubljam besed. tam nekdo, ki je na lestvici št. 100 mimogrede premaga nekoga, ki je med prvih 10. v smučanju se nekdo, ki je na lastvici št. 100 niti v sanjah ne more primerjati niti s tistimi, ki so med prvih 30, kaj šele kaj višje.

  in nič ne pretiravam, saj so bile izjave javne in imajo nek pomen. in ni problem, da se je kregala s smučarsko zvezo, saj ni edina, problem je, da je grozila z nastopom za drugo državo. sedaj pa po logiki razmisli, koliko ti nekdo pomeni, če ven mečeš take grožnje. a bi ti imel občutek, da tvoji punci kaj pomeniš, če bi ti rekla, stari, 1000 € na mesec za kozmetiko ali pa najdem drugega? tako da ne nabijaj neumnosti, ki so pač posledica neke navijaške evforije.

  vsak športnik tekmuje zase, ker drugače ne gre, vendar pa sebičnost teama maze je pa večkrat šla preko vseh razumnih meja. in to je pač odnos, ki ga osebno ne maram.

  danes je zmagal tudi rober kranjec. pa nikoli ni jokcal, da ne dobi dovolj denarja, nikoli ni grozil, da bo tekmoval za drugo reprezentanco. taki so nam lahko v ponos, ne pa taki, ki grozijo, da bojo šli drugam, če jih ne plačaš več, pa magari če zaradi tega smučarska zveza bankrotira. to je odnos tine maze do nastopa za lastno državo.

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kolko je bila stara, ko se je zgodila ta “grožnja”? In kaj točno je hotela?
  Da je stanje v državi res kritično, dokazujejo komentarji, kjer folk vrhunske športnike primerja z navadnimi dripci, ki bi radi odprli sp. In hej, saj država jih financira, da jim 4000 evrov začetnega kapitala. Očitno ima Srebotnikova dovolj denarja, da je tiho, kaj ji naj. Očitno je Kranjec skromen poba, njegov problem. Tina je pač druga zgodba, ameriški stil razmišljanja, hvala bogu, saj ne moremo biti večno ponižni hlapci, ki za zmago na OI dobimo trepljaj predsednika in smo srečni. Edino pravino, da je stegnila gobec in hotela več. Samo idoit je tiho. Vprašaj Vonnovo koliko zasluži, jebemti no.
  In ne, nisem noben vrhunski komik, rekel sem samo, da moj uspeh na tem področju ni odvisen od države, ampak od mene samega in od tega, če kdo moj posnetek zalima še kam in rata viral video. To je vsa umetost.
  Z blogom pa bi služil, če bi šel na svojo domeno. Ker ne grem, ga imam pač za hobi, jebat ga.

 23. David pravi:

  Seveda, ti cepec zzzzz, tebi gre TIna v nos, ker se punca zaveda, kakšen promotor je za državo in kako jo te gnusobe v Ljubljani slabo plačujejo, ker ji ne zagotovijo pogojev, ki jih vrhunski športnik mora imeti. Šli bi se vrhunski šport, plačali pa ne bi.

  V drugi sapi pa ni problem, ko si zmišljujejo razne piarovske kampanje in zapravljajo milijone, ki gredo v čisti nič.

  Ko se bo nehalo krasti denar, bo za vse dovolj, tudi za smučarski podmladek. Tako, kot je v Avstriji ali na Švedskem.

 24. David pravi:

  zzzzz = tomaž majer

 25. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  bilo je dve leti nazaj in seveda je bil problem denar. potem je prišel lovše, ji zagotovil več kot 200k evrov več kot je dobila prej, ampak spet ni bilo dovolj, oziroma se tini maze tudi za ta denar ni zdelo vredno, da bi korektno izpeljala tistih par obveznosti do SZ. s tem, da je bil njen oseben proračun okoli 1 mio evrov, kar dejansko pomeni, da je tekmovala na račun SZ, od katere pa SZ, oziroma razvoj smučanja v sloveniji ni imel popolnoma nič.

  in glede ameriškega stila tine maze te moram očitno spraviti na realna tla. bode miller je, ne glede na to, kakšen zvezdnik je takrat bil, dobil od zveze ultimat, da ali spoštuje njihova pravila ali pa lahko gre. in je šel na svoje in pazi to. smučarska zveza zda mu ni plačala niti centa, vse si je plačeval iz lastnega žepa: treninge, potovanja, nastanitev, vse do zadnjega evra stroškov si je plačal sam. dovolili pa so mu, da tekmuje pod ameriško zastavo. zakaj? ja, zato, ker je tam vse podrejeno ekipi, ne posameznikom, ki bi si nekaj zmišljevali, zato pa imajo oni bolj kot ne vedno tekmovalce v vrhu, ker vlagajo v razvoj in ekipo, ne pa neke posameznike, ki jih boli ali bo jutri smučanje v sloveniji propadlo ali pa ne, važno, da si pred tem napolnijo žepe z denarjem. skratka, čista mentaliteta prašiča pri koritu.

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Čvekaj kar hočeš, a naložba v Tino Maze se je več kot splačala. Da je prav ona “težila” za več in ni bila zadovoljna z drobižem, pa je tudi jasno, saj je samo ona Tina faking Maze. Zdaj pa mir, jebemti :)

 27. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  david, meni gre v nos vsak, ki je prisesan pri državnem koritu, namesto da bi se dokazoval na trgu, kjer pač trg obstaja. tu pač lahko delamo izjeme pri kakem judu, kjer dejansko tekmovalec nima nobenih denarnih nagrad, s katerimi bi se lahko dejansko preživljal.

  in s temi pravljicami o tem, kako športniki promovirajo našo državo bi pa lahko počasi nehali, saj smo ja že odrasli ljudje in že 20 let v kapitalizmu. to nam je ostalo še iz Yuge, da mora država podpirati šport za promocijo socializma kot uspešnega sistema. to furajo samo še na kitajskem in na kubi.

 28. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  ja, iztok, kako se je splačala boš videl čez 2 ali 3 leta, ko morda v svetovnem pokalu ženskega smučanja ne bo več slovenske predstavnice. ampak takih malenkosti zaslepljena raja ne vidi.

 29. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Žolnirjeva je dobila lepo nagradico od predsednika za svojo medaljo, pa tudi okej služi z reklamami na džambotih.

 30. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bolje ena taka Tina, kot dvesto povprečnih ostalih.
  Sicer pa, a hočeš reči, da imajo ostale premalo denarja za treninge, ker jim vse pobere Tina?
  Kaj pa Kranjec? Si je denar sposodil, da je danes zmagal?

 31. IZTOK faking GARTNER » Zbogom, legenda pravi:

  [...] o njegovi smrti me je stresla. Verjetno tudi zato, ker sem ga še malo nazaj gledal v oddaji Pogledi Slovenije, kjer se mi je zdel tak kot vedno, dobre volje, pozitiven in nasmejan. Njegovi vrhunski smučarski [...]

 32. Peter pravi:

  “Se mi pa vseeno zdi, da ni take evforije kot je bila v času Križaja in Svetove oz. v najbolj zlatih časih naše smučarije, ko smo se šli tudi Rifletov Podarim dobim. Morda je razlog v tem, da je dobra le Mazejeva in daleč za njo ni nikogar od naših, morda pa smučanje ni več tako zelo popularno kot je bilo nekoč, saj smo imeli pred Mazejevo preveč sušnih let.”

  Ni res, Iztok. Smučanje je zelo gledan, predvsem tekmi v Maribiru sta bili gledani oziroma dobro obiskani. Če je verjeti nacionalki, je imelo žensko smučanje letos več kot 80% gledanost, Tino maze pa je v Ljubljano prišlo pozdraviti malo več kot 10 tisoč ljudi. Če bi bilo boljše vreme, bi jih bilo mogoče celo več. Pri nas, v službi, se je za minuto nehalo delati v času svetovnega prvenstva. Vem, da smo se še kakšnih 10 ali 15 minut pogovarjali o Tini. Sicer boš pa o Tini več izvedel tukaj:
  http://www.youtube.com/watch?v=mWwbCI6OWHQ

 33. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No ja, za Križaja bi jih prišlo 200 tisoč, ampak okej, verjetno je mojemu mnenju botrovalo to, da sam nisem tako zelo padel noter in da mi je bilo večkrat vseeno kaj se dogaja. Očitno je blo pri večini drugače, hvala bogu, edino pravilno.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !