Recenzija: House of Sand and Fog

24.01.2013 ob 02:00

HOUSE OF SAND AND FOG

»Jebeš birokracijo,« sem zakričal ob koncu tegale tragičnega, hladnega, srce parajočega, direktnega, otožnega in vase zaprtega filma. Jebeš neumne zakone o nepremičninah in jebeš Ameriko, deželo, kjer se je zaradi drobne napakice zgodil celo 11. september. Jebeš vse mogoče uradnike, ki se držijo pravil in ne znajo pogledati skozi prste. Jebeš policijo, ki vedno ustreli takrat, ko je to najmanj potrebno. In seveda, jebeš življenje, ki dovoli tako hudo igro usode in uprizori največjo tragedijo vseh časov. Tragedijo, ki vam bo segla v srce in vzela dušo. Tragedijo, ki se zgodi samo zaradi birokracije, zaradi majhne napakice pri prodaji hiše, ki jo vzamejo nesrečni mladenki Kathy (Jennifer Connelly). Ki jo dovolijo kupiti iranskemu priseljencu Behraniju (Ben Kingsley) in njegovi simpatični družinici (Shohreh Aghdashloo, Jonathan Ahdout). Hiša je namreč vse, kar ima Kathy. Kar ji je ostalo v zjebanem lajfu. Kar ji je zapustil mož. Kar jo drži pokonci. Nekaj takšnega pomeni tudi Behraniju, bivšemu polkovniku in možaku, ki si s tako hišo kupi tudi imidž. Hudiča, ki pusti celo službo, se obrije in obleče v prekrasno novo obleko. Hiša je vse, kar je hotel imeti. Še posebej, ko jo obnovi in uredi po svoje. Nič čudnega, da se je potem, ko mu oblasti povedo, da je prišlo do napake v papirjih, drži z obema rokama. In da jo hoče prodati za štirikratno ceno. Okej, uredi in obrije se tudi Kathy, ki ji pomaga policist Lester (Ron Eldard), njena edina opora in tip, ki se pravkar ločuje od svoje žene Carol (Kim Dickens). Vas nese h klišejem in tretjerazrednih tv trilerjem, kjer nas junaki na koncu vlečejo za lase in se delajo, da igrajo v tragediji Williama Shakespeareja, ali še boljše, v rimejku Alfreda Hitchcocka? Naj vas ne, saj House of Sand and Fog ni iz tega poceni materiala. House of Sand and Fog je zares odličen in kvaliteten film, ki svoje igralce obrača tako prepričljivo, da svoje like tudi čutijo, dihajo in podoživljajo. Kot pesek, ki prekrije stare spomine, in kot megla, v katero se ovijejo solze. Nepozaben film. Dovršen v režiji, še boljši v dramaturgiji in postavitvi prizorov. Ter tako zelo tragičen, da ga boste morali izjokati.

Ocena: 9/10

null

 

8 komentarjev na “Recenzija: House of Sand and Fog”

 1. wwww pravi:

  si prebral knjigo??? njena ocena je 20/10

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Žal nisem.

 3. simon pravi:

  http://www.imdb.com/title/tt0434409/

  ta film sem se enkrat pogledal danes…pravsnji za trenutno stanje v Sloveniji…

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tule ga imaš:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2008/06/09/recenzije-yours-mine-and-ours-eight-below-failure-to-launch-when-stranger-calls-get-rich-or-die-tryin-v-for-vendetta-mission-impossible-3-lucky-number-slevin/

 5. simon pravi:

  Si normalen ti?? :D 2/10 :D

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Škoda, da o njem debatirava tule, saj nima nobene veze s filmom House of Sand and Fog, sicer pa ja, ni mi bil kul, niti malo, v recenziji pa pojasnim zakaj ne.

 7. simon pravi:

  sem prebral kaj mislis ja…vsak ma svoj okus…meni je bil zakon….sj pravim pravsnji za danasnji cas…

  Drugace pa House of Sand and Fog tud odlicen film.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mnogim je bil zakon, meni ni bil, nimaš kaj. Se pa strinjam, da je idealen in zelo aktualen tudi za stanje v Sloveniji.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !