Mešetarjenje z odpadki

24.01.2013 ob 03:20

Točno tako, odkar smo začeli po zakonu ločevati odpadke, so cene za odvoz le teh skočile v nebo, kar je seveda ogabna pizdarija in dokaz, da gre, kot sem trobil že nekaj mesecev nazaj, le za biznis ne pa za željo po čistejšem okolju. Firma Simbio, ki skrbi za odvoz, če se ne motim, razlaga, da imajo zdaj dela več in da je dinamika odvažanja zahtevnejša, zato je logično, da je cena zdaj dražja, stanovalci pa so dvignili glas in skušajo najti boljšo rešitev, kar seveda podpiram in se strinjam, da gre za še eno jebanje v glavo s strani države.

Pa poglejmo nekaj izjav naših stanovalcev:

“Prasci, si še kar hočejo na vsak način polniti lastne žepe, treba jim bo povedatti, da jih bodoletela sodba ljudstva, in takrat bodo morali tudi za 10 let nazaj vrniti vse, kar so neopraviččeno naložili slovenskemu davkoplačevalcu.”

“Tudi jaz mislim, da je takšna cena nesprejemljiva. To pomeni, da bo odvoz odpadkov stal toliko kot povprečen račun za elektriko? Če to ni nabiranje denarja, potem pa jaz nisem človek.”

“Ja, odpadki so postali dober posel. Res je, da je to bilo potrebno nujno urediti. Res je, da to kar je urejeno ni najbolje urejeno. Simbio je od leta 2009 do leta 2012 povečal svoje prihodke za 3 miijone evrov na leto. Število zaposlenih se je v treh letih dvignilo za 50. Dobiček podjetja je bil v mejah normale – v letu 2011 – 70. 354 evrov. Kar bode je veliko št. zaposlenih in povprečna plača in to v letu 2011 – 1.433 evrov ter stroški storitev. V letu so bili stroški storitev – odhodki 5.600.000 evrov. Vemo pa, da se tu skrijejo marsikateri “stroški”. Splošno je znano, da SIMBIO ne sprašuje o ceni. Mislim, da je lahko delati z denarjem če imaš monopol. Povečanje cen za 50% in več – ne vem ali moramo res vsako politično odločitev mirno sprejeti. Pri materialih, ki se zberejo pri ločevanju odpadkov nastanejo veliki dobički. Se pravi, več bomo ločevali, večje račune bomo dobili? Pričakoval bi ravno obratno, več mi ločujemo, manj ljudi potrebujejo za sortiranje, manjši bodo računi. Čimprej poiskati drugo rešitev.”

Jezni so jezni in povsem razumem zakaj je tako. Trenutna rešitev je ta, da so združili odpadke za dva različna bloka, kar pomeni, da je zunaj en kontejner manj in da bo cena, če se ne motim, enaka kot prej. Dobra rešitev dejansko, po drugi strani pa sramota, da se lahko sploh zgodi kaj takega.

 

19 komentarjev na “Mešetarjenje z odpadki”

 1. Alen pravi:

  Dokler se ločevanje odpadkov in skrb za okolje ne bo splačalo vsakemu posamezniku je to le pretveza za brezsramno bogatenje blagoslovljenih! Storitev ločevanja in oddaje surovin bi morala biti nagrajena z nižjimi stroški odvoza, komunalne takse, itd…

 2. Lazo pravi:

  Ko gledam to svinjarijo v Sloveniji na vseh področjih po domače popizdim pa brez zamere.
  Ja dvignili so nam cene za odvoz odpadkov pa čeprav jih ločujemo in jim s tem olajšamo delo. Plastenke, steklo vse imajo servirano za nadaljno uporabo. Porabijo manj denarja za obdelavo in to, kot surovino obdelajo in nekje sem prebral izvažajo v Avstrijo,…. Nas pa oglobijo v kolikor nas zalotijo, da nismo pravilno sortirali.
  V Avstriji, Nemčiji, Hrvaški pa ljudem, ki sortirajo oziroma zbirajo plastenke, steklenice,papir, itd plačajo z gotovino na roko in s tem pomagajo ljudem, ki so brez prihodkov, da nekaj zaslužijo in še vseeno imajo dober zaslužek. Pri nas pa napišejo zakon obvezno sortiranje v nasprotnem primeru pa kazen.
  No včasih se res mislim .da je mafija na Siciliji nič za to, kar se dogaja pri nas.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Točno tako, dejansko tudi mi zdaj delamo zanje, za zahvalo pa nam računajo večje stroške. Pa kdo je tu nor, resno.

 4. ajda pravi:

  Sem pred dnevi gledala na tv, da so zaradi tega že zaskrbljeni, mislim, da je bilo govora tudi o celjski firmi, ker bodo ljudje sami kompostirali biološke odpadke in zaradi tega ne bo dodatnih zabojnikov, da bi jih kompostirali v simbio in s tem tudi zaslužili. V marsikateri soseski so se oz. se bodo odločili za odvoz le enkrat na teden, pa morda nič več zabojnikov z biološkimi odpadki in tu ločevanje odpade. Bojim pa se, da bo zaradi tega več svinjarije okoli konterjnerjev, ker bodo prehitro napolnjeni in več smeti po tleh kot v kontejnerjih. Ločevanje odpadkov ni noben problem, to ti enostavno pride v kožo, vrečko z biološkimi in ostalimi plastičnimi odpadki, tetrapak, lepo odneseš vsakodnevno v kontejner, mimogrede, ko greš ven, papirnate odpadke lahko zbiraš nekaj dni, ker ni nobene svinjarije, ostalih odpadkov je pa zelo malo in tudi lahko počakajo par dni, preden jih odneseš v kontejner. Mene zato bolj skrbi svinjarija in posledično golazen, muhe, podgane, ker bo, kot rečeno, premalo kontejnerjev (zaradi varčevanja). Je pa seveda treba počakati račun, na njem bo vidno ali je višji, zdaj smo plačevali po družini, zdaj bo pa na osebo in ni rečeno, da bodo računi višji.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No eto, kaj sem vam govoril malo nazaj, pa ste bili vsi tako zelo pametni, da je treba reševati planet :)
  Pri nas je višji, iz 6 na 9 evrov, zato so stanovalci zagnali halo. Pa še višji bi bil zaradi dodatnih stroškov za biološke odpadke. Na koncu bi presegel 10 evrov, kar je enkrat več kot prej. Jebeš tako reševanje planeta.
  In ne, ne navadiš sena ločevanje, to je še vedno idiotska pizdarija, ki ti v stanovanju samo zgago in svinjarijo dela.

 6. ajda pravi:

  Tri evre, da imaš urejeno okolico bloka, da ni svinjarije, a se ti to zdi tako ogromno, to je ena škatlica cigaret ali morda piva, za kar ne zganja noben takšnega vika in krika? Pa podražitve bencina in ljudje se vozijo tudi do trgovin, ki so oddaljene le par m, še na wc bi se vozili v stanovanju, če bi se lahko:). Pa verjetno še veliko raznih podražitev, kjer nobenega ne moti, zakaj le pri smeteh, kar je zelo pomembno zaradi onesnaževanja in nenazadnje izgleda okolice bivalnih površin in posledično ogrožanje tudi našega zdravja.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi, ko je bilo 6 evrov, je bila okolica urejena. Zdaj dejansko ni, saj so majhni zabojniki hitro polni in folk smeti odlaga zraven njih. 3 evre tam, 3 tam, 3 tu, pa gre plača, veš. In jasno, da je ljudem prekipelo za smeti, saj so imeli v glavi, da bo delo smetarjev zdaj lažje, ker mi ločujemo, ne pa kao težje in posledično dražje. To je tak bullshit, da glava boli.

 8. ajda pravi:

  Zdaj pa ne bo, ravno zaradi podražitev, bo manj kontejnerjev in bo svinjarija. In v stanovanje ti ne bo priletela le ena muha, velika kot helikopter:)), ampak veliko muh, takrat boš pa drugače razmišljal, pa srečanje s kakšno lepo rejeno podgano? Ne hvala, a ne:). No, jaz k sreči ne stanujem v bližini, kjer so kontejnerji in so tudi helikopterji:) bolj poredki.

 9. Lazo pravi:

  Kaj se mene tiče ni problem v ločevanju odpadkov in hvala bogu, da imamo čisto okolje, ki je še kako pomembno za zdravje.
  Problem je v tem, da se ne ravnamo tako, kot druge države, ki svoje državljane, ki zbirajo plastenke in ostalo in za to dobijo plačilo. S tem dosežejo, da ljudje pobirajo te odpadke po gozdovih oziroma vse posod, kjer jih najdejo in s tem nekaj zaslužijo in skrbijo za čistočo okolja. Moj oče že desetljetja živi v Nemčiji in pravi, da tam ne najdeš plastenke na cesti, po parkih, gozdovih …, ker ljudje vse poberejo in za to dobijo denar.
  Problem je v tem, ker nas goljufajo na vsakem koraku in minister v prejšnji vladi je napovedal, da bodo tudi pri nas imeli isti sistem, kot v teh državah a je nažalost vse potihnilo .
  In še enkrat s takšnimi potezami so omogočili revežom, da zaslužijo ne pa, da beračijo po cestah.
  Rezultat čisto okolje in vsi si zaslužili.

 10. Chrom pravi:

  Jebemti, jaz imam v Celju (Kersnikova)račun za odvoz odpakov v višini 24 evrov! Tudi v bloku. Tako da se pripravite na višje račune Pa sem nekajkrat preveril in je to prava cena…..

  Mamu jim lopovsko Simbio. Itak če je Zidanšek direktor….

 11. Anirb pravi:

  Mi smo dobili v bloko obvestilo od Simbia, da bodo od sedaj naprej zaračunavali 10 evrov na OSEBO!

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ajda, odrstanili so le velik kontejner, saj je prostora dovolj v drugih dveh, kar pomeni, da se smeti ne bodo nabirale. Nabirajo se v tsitih ločevalnih malih zabojnikih, ki jih očitno praznijo premalokrat in imajo v glavi, da se napolnijo enako počasi kot ta velik kontejner.

  Chrom, 24 evrov za odvoz smeti? Kako za hudiča? Kaj pa plačujete to?

  Anirb, torej če bo v nekem stanovanju pet oseb, bodo plačali 50 evrov ali kaj? Ne ga srat.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No evo, zdaj pa še dražja elektrika, vse za ekologijo. Ej, pa kdaj vam bo jasno, da vas jebejo v glavo tako zelo, da mi gre na bruhanje.

 14. Wega pravi:

  Iztok, dovoli malo daljši zapis v komentarju, je pa tole copy/paste z mojega bloga lani maja.

  V zadnjem času se ogromno govori o recikliranju odpadkov, onesnaženju s polivinilastimi vrečkami, ločevanju, postavljanju ekoloških otokov in podobnem. Ko sem zadnjič na kontejnerju za papir zagledal nalepko, ki opozarja morebitnega tatu papirja iz kontejnerjev, da je kriminalec me je spreletelo. Kdaj vendar se je iz jamrajije kako se nič ne splača in kakšno uslugo nam delajo, ko nam blagovolno dovolijo odlagati papir v njihov kontejner vse skupaj obrnilo v ogromno poslovno škodo, ki da jo imajo lastniki kontejnerjev. Češ: ko je papir enkrat v kontejnerju je naša last. Sprašujem torej, kdaj bo šel za zapahe tisti, ki je otrokom tako elegantno ukradel končni izlet plačan z akcijo zbiranja starega papirja in tekmovanji med razredi. In danes, zaprmej, bi šlo veliko lažje, če samo pomislimo, koliko recikliranega papirja bi lahko nabrali samo iz kartonastih škatel, ki so v velikih večstanovanjskih blokih namenjene zbiranju letakov ki romajo tja neposredno iz poštnega nabiralnika. Saj vsebina tiste kartonasta škatla pa menda ni last stanovalcev?

  Ponovno me je spreletelo, ko sem si privoščil nek makrobiotični jogurt z jako lepo slikco na lončku. Ko človek skoncentrirano je jogurt marsikdaj opazi, kar mui je dotlej ušlo. Namreč: slikca ni natisnjena na sam plastični kozarček, pač pa je okoli kozarčka ovita kartonasta zibelka. In še eno presenečenje: nekje ob robu je zavita puščica s skrivnostnim sporočilom: več informacij. Poglej ga čudo, ko potegneš za puščico se kartonasta srajčka pretrga in na notranji strani so dotiskane informacije o neverjetni koristnosti migetajočih bakterij v jogurtu in na koncu še – informacija, da so oni pa tako zelo osveščeni , da so ta kartonček natiskali na recikliran papir in da naj ga, ko jogurt pojemo, ločimo od plastičnega dela in kozarček vržemo v en, kartonček pa v drug kontejner. Da bomo tako res pripomogli k lepši prihodnosti. AaA? To, da so iz enega odpadka sproducirali dva jim ni potegnilo???

  Še dvakrat me je moralo potem malo drezniti. Prvič ko sem nekje ujel prispevek, kakšno svinjarijo da puščajo naši otroci ko se zvečer zapijajo pred maksijem. Groza! Koliko praznih steklenic in plastenk! Da jih ni sram! mi smo bili čisto drugačni. Seveda smo bili. Boh ne daj da je kdo razbil kakšno steklenico ali da bi ostala ležati v travi. Ker če ti je uspelo nabrati pet praznih si za kavcijo dobil polno novo!!! Drugič ion dokončno pa sem se zamislil ko sem za hišo zagledal (spet) poln žakelj piksen in plastenk pripravljen za odvoz na ekološki otok.

  Spreletelo me je torej, da smo navadni bedaki. V imenu kapitala kupujemo vodo (!!!) v plastenkah, pivo v pločevinkah, jogurte v kartonastih srajčkah, deset vijakov zavarjenih v trd plastični ovoj, živila s trojno ovojnino in dodatnimi deklaracijami v 17 jezikih, elektronske naprave s priloženimi desetimi debielimi knjigicami v desetih neznanih jezikih in bledo fotokopijo slovenskega prevoda teh knjižic in še in še, samo poglejte malo v vaše koše za ločene odpadke.

  Moje srčno mnenje je, da bi morali odpadke odpraviti na začetku, ne na koncu. Sam sem se odločil poskusit zničlirati odpadke na najmanjšo možno mero. Najprej sem se na hitro rešil preostale zaloge piva v pločevinkah in nabavil zaboj. Naj povem, da mi je že od nekdaj veliko bolj všeč pivo iz steklenice, le pred leti so mi malo skazili veselje z uvedbo zelenih steklenic. enako sva z velikim veseljem naredila z radensko in donatom: zaboj šestih steklenic radenske po liter je celo skupaj s kavcijo cenejši od štirih plastenk po poldrugi liter. Naslednji korak so živila.

  Glede ostalega pa… Naporno je, pa tudi izbira je težja. KAj narediš, če si zaželiš točno določenih makaronov, pa odkriješ da so pakirani v kartonasto škatlo z izrezom za ogled prelepih makaronov, čez izrez pa je seveda plastika?

 15. Chrom pravi:

  Hja, tako so nam naračnali, da sedaj kao rabimo večje zabojnike. Nas je 5 v družini, na osebo pa je skoraj 5 E in je to to.

 16. Podplat pravi:

  Plačevati bi morali le z odoz mešanih idpadkov, enostavno plačaš le tiste litre ostalo pa se pokrije iz predelave in prodaje.

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Wega, grozno to s papirjem. Te jogurte sem pa tudi jaz že odvijal in mi je šlo samo na še na smeh. Kajti po novem moraš jogurt razdeliti v tri različne odpadke. Pa kdo je tu nor, jebemti no. Nadaljevanje tvojega komentarja pa je itak hudo dobro in imaš več kot prav. Daleč smo prišli, res daleč.

  Podplat, saj ne moremo sami odločati kaj bomo plačali, kaj pa ne. Položnica pride in to je to.

 18. Maj pravi:

  Odvoz smeti bi moral biti za vse, ki ločujemo brezplačen-tako kot je recimo že brezplačen odvoz kovin, ko cigani kar sami prosijo za smeti pa še z veseljem ti odnesejo vse težke stare stroje….

  Od prodaje “smeti” zaslužijo ogromno.

 19. Stric Marč pravi:

  Zakaj pa ne bi povišali cene, če nam to zakon dopušča? Ekologija postaja biznis in še malo, pa se bo tudi odvoz in zbiranje odpadkov v celoti privatiziralo. Do nadaljnega bodo le še zbirni centri v lasti države. Pred privatizacijo je potrebno tehnično podporo modernizirati , nabrati nekaj akomulacije, ker bo v času privatizacije težko dvigovati cene zaradi revolta ljudstva. Kaj lepšega, kot zasebni simbio? Tu ti globalizacija in Kitajci ne pridejo do živega.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !