Recenzije: Superman 2, Superman 3, Superman 4

18.01.2013 ob 06:02

SUPERMAN II

Superman 2 za originalom zaostaja le toliko kot je treba. Natanko toliko kot se od njega tudi pričakuje. Čisto malo in skoraj nič. Jasno, saj so ju snemali istočasno in ohranili neponovljivo atmosfero, ki jo je kot za šalo usekalo tudi tretje nadaljevanje. In če sta leta 1978 Zemljo napadli dve jedrski raketi, ki ju je kot veste pilotiral zloglasni gangster Lex Luthor (Gene Hackman), jo tokrat okupirajo trije zlobni nezemljani. Trije Supermanovi sosedje (Terence Stamp, Sarah Douglas, Jack O’Halloran), avtohtoni prebivalci planeta Kripton, ki jih je Supermanov očka Jor El (Marlon Brando) zaprl v leteče steklo in obsodil na večno prekletstvo. In ker Kal El, za prijatelje, Superman (Christopher Reeve), nima pojma, da lahko steklo razbije samo jedrska bomba, sredi Pariza ponosno reši Eiffelov stolp in bombo, ki so jo pretkano nastavili teroristi, zaluča v vesolje. Natanko tja, kjer se nahaja steklo z našimi zlikovci, ki najprej okupirajo Luno, nato pa jo mahnejo še na Zemljo in dobijo idejo, da bo pred njimi klečal tudi ameriški predsednik (E.G.Marshall). In ker je stari dobri Sups do ušes zaljubljen v novinarsko Lois Lane (Margot Kidder), nima pojma kaj se dogaja, zato se spremeni v navadnega človeka, v Zemljana, v Clarka Kenta, v bitje, ki jih lahko sredi lokalnega bara dobi tudi na gobec. Mojstrovina, ki jo preseže samo originalni Superman, in film, ki so ga studijski šefi nesramno vzeli Richardu Donnerju (nekaj let nazaj je končno izšla tudi njegova verzija) in na njegovo mesto postavili Richarda Lesterja. In jasno, tudi film, za katerega je kasiral Marlon Brando, čeprav so njegovi prizori ostali na montažnem pultu.

Ocena: 8/10

null

SUPERMAN III

Okej, tretji Superman na trenutke resda izgleda kot komedija Richarda Pryorja, kjer Christopher Reeve le statira, toda to ga sploh ne moti, da ne bi kot za šalo ujel atmosfere originala, več kot prepričljivo vključil dramsko globino in nas opozoril, da Stanley Kubrick v svoji Odiseji 2001 ni lagal. Namesto Genea Hackmana je vskočil enako zlobni Robert Vaughn, genialni mastermind, ki hoče vso nafto našega planeta. Ki hoče kontrolirati tudi vreme. Ki hoče na svojo stran dobiti računalniškega eksperta Richarda Pryorja. In ki se hoče znebiti našega superjunaka, katerega zaradi stika s kriptonitom zdela alterego. Njegov zlobni dvojnik, ki nesramno poravna znameniti stolp v Pizi, pije alkohol, ugaša olimpijske bakle in si privošči celo seks z Pamelo Stephenson (resnična žena škotskega zvezdnika Billyja Connollyja), desno roko kriminalca Roberta Vaughna. Ker je bila Margot Kidder užaljena, da so v drugem delu Richarda Donnerja zamenjali z Richardom Lesterjem, jo Lois Lane že na začetku filma mahne na počitnice, zato ni nič čudnega, da se njen čedni nezemljan zaljubi v Annette O’Toole, v svojo sošolko iz dijaških let v mestecu Smallville. Treji Superman je torej nadaljevanje, ki se obnaša dovolj izvirno, da nima prav nobene težave s tem, da ni prvi film v seriji.

Ocena: 8/10

null

SUPERMAN IV: The Quest for Peace

Četrti Superman je zaradi denarne krize studia Cannon Pictures med snemanjem naletel na hude finančne težave, zato so mu proračun iz 36 milijončkov zrušili na 17 in ga iz 136 skrajšali na 90 minut. In ker so najbolj trpeli posebni efekti, je v kina udarilo tretjerazredno skrpucalo, sramota za sila uspešno franšizo, ki se je potem morala posloviti vse do filma z Brandonom  Routhom. Peti del je bil namreč odvisen od uspeha četrtega, ker je četrti popolnoma pogorel, pa je vse skupaj ostalo le pri besedah in želji, da bi Christopher Reeve prvič tudi režiral in glavno vlogo prepustil drugemu igralcu. The man of steel se tokrat resda bori za svetovni mir, se gre politika, Lois Lane še enkrat izda svojo pravo identiteto, vse jedrske rakete pošlje na sonce, obvlada rusko in italijansko ter se spoprime z izjemno močnim Nuclear Manom (debilni Mark Pillow), ki ga ustvari naš stari znanec Lex Luthor (znova Gene Hackman), toda kaj, ko vse to počne kot da bi bil v penziji. Kot da se mu ne ljubi več. Kot da je naveličan svojega dela, svojega poslanstva. Brez posebnih efektov je namreč brez moči, brez volje, brez energije. In to, kar so mu namenili tokrat, niso posebni efekti, marveč papirnati zmaji iz Žogice Nogice. Še posebej, če pomislimo, da so ga posneli leta 1987, se pravi v času, ko je imel George Lucas za sabo tri Vojne zvezd, Steven Spielberg Vesoljčka, James Cameron pa Terminatorja. Zadnje poglavje vrhunske sage s Christopherjem Reeveom, ki ne bi smelo biti zadnje poglavje, marveč le slovenski film, posnet za polovico budžeta Čisto pravega gusarja.

Ocena: 2/10

null

 

10 komentarjev na “Recenzije: Superman 2, Superman 3, Superman 4”

 1. Peter pravi:

  Prvi, drugi in tretji del so dobri, medtem, ko sta četrti in peti del zanič. Škoda, Supermana je doletela ista vsoda kot Batmana. Oba bo (upam!) rešil Nolan. Batmana je že (čeprav tretji del ni tako dober kot prva-dva). Bomo videli, kakšen bo Superman v navezi Nolan/Goyer/Snyder. Po tem, kar sem videl, sem optimističen. Imam pa občutek, da Iztoku Man of Steel ne bo všeč. Predvidevam (po trailerju).

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni je peti Superman (no ja, ni peti, pač samostojen film) zelo dober in mi ne bo nikoli jasno zakaj ga šinfajo.
  Glede novega, trailer zgleda kul, tako da zaenkrat ni bojazni. Upam le, da ne bo preveč resen.

 3. Andrej pravi:

  Uf, verjetno moram še enkrat preleteti franšizo. Ko sem gledal nazadnje mi je bil dober le prvi del, pa še na novega se moram pripraviti.

  Sem pa, če sem pošten, pričakoval nižjo oceno za trojko. Mislim, da me tudi ob novem ogledu ne bo prepričala.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi jaz sem tole potegnil iz arhiva. Me res zanima, če bi še vedno mislil enako. Je pa res, da mi je bila trojka vedno zelo dober film ravno zato, ker je tako zelo zabavna. Sem pa od nekdaj velil fan Reeveovega Supermana, zato sem tudi pri ocenah tako zelo radodaren. Razen štirke seveda, ta pa je res grozno zanič. Enka pa itak klasika, zame še vedno najboljši film o superjunaku ever, pa tudi sicer eden mojih najljubših in najboljših filmov.

 5. samokodela samokodela pravi:

  Sem fan teh filmov in šokiran sem bil kako slabo je posneta štirka!

  Posnet deset let kasneje kot prvi, pa zgleda letenje totalno bedno!
  Igralci igrajo kot da se še niso odločli če igrajo zares al ne!
  Polno starih fint je iz prejšnjih delov, ki izpadejo slabše!
  Tisti bad guy je kao klon Supermana, hkrati pa zgleda čisto drugače!
  Tista punca glasno diha v vesolju!

  In še polno takih bedarij!

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Grozen film, ja, žal je zmanjkalo denarja, saj so se zadeve lotili fantje, ki niso bili navajeni na take drage projekte in so potem zajebali celo franšizo.

 7. tomo pravi:

  Štirka bi bila vredna ogleda če bi bil negativec Chuck Norris glede na to da so posneli film v studiu Cannon.Drugače je pa meni dvojka najboljša.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Norris je sicer dobra ideja, samo kaj ko bi Superman potem na koncu izgubil :)

 9. Peter pravi:

  Iztok, tukaj so “dokazi”, da ti film Man of steel verjetno ne bo všeč:
  http://screenrant.com/superman-man-of-steel-realistic-david-goyer-christopher-nolan-batman/
  screenrant.com/superman-man-of-steel-realistic-david-goyer-christopher-nolan-batman/
  http://blogs.indiewire.com/theplaylist/david-s-goyer-reveals-man-of-steel-will-be-naturalistic-rooted-in-reality-like-the-dark-knight-movies-20121002
  http://www.totalfilm.com/news/david-s-goyer-talks-man-of-steel

  Če ti Nolanov Batman ni bil všeč … Je pa super. Nolan je začel prvi, potem je Sam Mendes dobesedno kopiral Nolana pri Bondu, zdaj Snyder …

 10. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Man of Steel pravi:

  [...] še več akcije in cel kup posebnih efektov, nima pa stika z gledalci. Nima tiste nepozabne karizme prvih treh Supermanov s Christopherjem Reeveom. Nima tistih pravih sekvenc, ki zagrabijo gledalca oz. ko tako sekvenco [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !