Recenzije: De rouille et d’os, The Sessions, Bernie

11.01.2013 ob 03:31

DE ROUILLE ET D’OS

Če ni tole eden najboljših lanskih filmov, potem ne vem kateri je. Izjemno prepričljiva, globoka, emotivna močna, perfektno odigrana, pretresljiva, očarljiva, življenjska in dramaturško enkratna pripoved o ženski (Marion Cotillard), ki po bizarni nesreči z orkami ostane brez nog, in moškem (Matthias Schoenaerts), ki ji stoji ob strani in za svojega sina skrbi s pomočjo uličnih pretepov. Nenavadno prijateljstvo in neke vrste ljubezenska zgodba invalidke in mladeniča, ki v njej znova prebudi žensko, kar pomeni, da gledalca čakajo tudi dokaj pogumni seksualni prizori, ki so za take vrste film prava redkost. Jp, Marion Cotillard, ki so jo letos povsem upravičeno okronali z nominacijo za zlati globus, se s pomočjo neverjetnih posebnih efektov spremeni v invalidko brez nog, kar kamera več kot očitno ujame v svoj objektiv in gledalca po eni strani še dodatno pretrese, po drugi pa življenje invalidne osebe približa tako zelo intimno, da boste komaj verjeli. In prav tu seksualni prizori dosežejo svoj namen in svoje bistvo, prav tu film invalidko pokaže kot živo žensko, prav tu gre zgodba tako zelo pod njeno kožo, da jo gledalec kljub bizarnosti sekvenc začuti neverjetno blizu, iskreno in v celoti. Edinstven film, sicer delo režiserja Jacquesa Audiarda, ki se je malo nazaj proslavil s Prerokom, igralska bravura Marion Cotillard, ki ji uspe zelo zahtevno vlogo odigrati brez kančka patetike, in cel kup sekvenc, ki bodo z gledalcem ostale za vedno.

Ocena: 9/10

THE SESSIONS

Jp, tole je tisti film, v katerem skoraj 50 letna Helen Hunt nima niti najmanjšega problema z večkratno frontalno goloto, sicer pa zgodba invalida Marka O’Briena (John Hawkes), ki bi rad pri 36-ih letih prvič seksal z žensko. In tu je terapevtka Cherly (Helen Hunt), ki sprejme nalogo in Marku že takoj na začetku razloži razliko med seksualno terapijo in prostitucijo. Tole je komična verzija drame Coming Home, če udarim pavšalno primerjavo, po eni strani zelo simpatična, navihana in iskrena komična dramica, po drugi pa film, ki mu manjka precej kvalitete, da bi zares prepričal kot celota. Če sem iskren, moram zapisati, da me je fatalno zmotila igralska kreacija Johna Hawkesa, ki mi je šel tako zelo na živce, da bi ga usekal skozi ekran. Vem, da je igral invalida, ki diha s pomočjo orjaške železne komore, toda njegov glas in njegovo obnašanje sta mi delovala reatardirano in tako zelo moteče, da mi je dejansko zjebal sicer okej film in dovolj dobro predstavo Helen Hunt in Williama H. Macyja, ki igra njegovega duhovnika. Aham, Hawkes je bil skrajno napačna izbira za tale film, Hawkes je pokvaril dober scenarij in dobro idejo. Hawkes je uničil ves čar, ki bi ga v upodobitvi drugega igralca serviral njegov zanimivo zastavljen lik. Škoda, saj bi lahko dobili prepričljivo komično dramico o seksualnem prebujenju invalida, sedaj pa smo dobili le klišeje Ameriške pite in igralca, iz katerega bi se v Ameriški piti kljub invalidnosti norčeval Steve Stifler. Okej, pretiravam, vem, pa krivičen sem, da zaradi tega napadam sicer povsem okej, izviren in gledljiv filmček, a jebat ga, Hawkesa res nisem dobro prenašal.

Ocena: 6/10

BERNIE

Jack Black, ki je za tale film snel svojo drugo nominacijo za zlati globus, je Bernie Tiede, prijazni, pocukrani in všečni pogrebnik, ki se spoprijatelji z ostarelo in bogato vdovo Marjorie Nugent (78 letna Shirley MacLaine), ki mu začne čez čas posesivno žreti živce, kar privede do umora v afektu in do sojenja, kjer so vsi prebivalci majhnega mesteca še vedno na Berniejevi strani. Črna komedija Richarda Linklaterja, ki ji manjka precej več poguma in ostrine, po moji oceni precej povprečni Jack Black, ki mu niti pod razno ne bi prisodil nominacije za zlati globus, premalo zabavni prizori, dologočasen in hudo klišejski kvazi dokumentarec, in film, za katerega mi ni najbolj jasno, zakaj pobira toliko naklonjenosti raznih kritikov in gledalcev. Zame je namreč nekaj zelo povprečnega in daleč od zares dobre, izvirne in smešne črne komedije, kjer je najbolj zanimiv le podatek, da se je vse skupaj zgodilo tudi v resnici in da je pravi Bernie Tiede še vedno v zaporu. Morda sem nekoliko prestrog, toda glede na vse hvalnice sem res pričakoval super film, namesto tega pa sem dobil neko srednjo žalost, če povem  po domače.

Ocena: 5/10

 

6 komentarjev na “Recenzije: De rouille et d’os, The Sessions, Bernie”

 1. Tina pravi:

  Ravno zadnjič sem si ogledala film Rja in kost in moram reči da se kar strinjam z oceno….še posebej me je navdušila Marion in kar malo me je razočaralo, da ni dobila nominacije za oskarja, saj bi si jo nedvomno zaslužila. Kakorkoli nedvomno je, da se spreminja v eno najboljših igralk v svoji generaciji, če že ne celo najboljšo. Sploh ne vem katera igralka bi lahko takšno težko vlogo odigrala tako perfektno kot je ona. Vsaka njena scena je resnični presežek.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Oskarji so letos glede igralcev pihnili mimo, ja, zato se na nek način veliko bolj veselim Globusov, kjer je Marion seveda zraven.

 3. Niko pravi:

  pusti Globuse ona je notri samo zaradi rejtingov

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hočeš reči, da ni dovolj dobra?

 5. Niko pravi:

  hočem reči,da je dobra ampak se to na Globusih ne gleda več gleda se še samo ime pa da me boš prav razumel bom tak očiten primer misliš,da je Madonna res jim imela najboljšo pesem glede na to,da je bila ta pesem samo na Globusih potem pa tudi zmagal pred Eltonom Johonom in Mary J. Blige in letos poglej si kod so nominiranci misliš,da ima res Taylor Swift najboljšo pesem in pa seveda Bon Jovi ter misliš,da so nominirali Adele ker jim je Skyfall dober ali zato pač ker je Adele in se bodo prikazali na Globusih in jim zvišajo rejting drugi res očiten primer sta bila Johnny Depp in pa seveda Angelina Jolie za The Tourist kje pa sta letos Emanuelle Riva in pa Wallis aja nista dovolj znani in ne bi dvignali rejtingov poleg tega pa se mi res ne,da spuščati na Globusih velja samo ime in tako pač je tudi čez lužo se jim ne,da obadati s tem drugače pa me je to res razjezilo,ko si povedal,da so letos pihnili pri nominacijah saj so ravno letos imeli res res zelo zelo zelo dobre odločitve pri igralskih kreacijah pa ne pozabi na Globusih je 10 mest tukaj pa 5 in verjamem,da je Marion dobila tisto nehvaležno 6 mesto in ji ni uspelo ujeti nominacije za Oskarja ampak tako pač je na žlost je samo 5 mest in tega sde je treba zavedati leots pa je bilo očitno tako odličnih performansov letos jih je bilo veliko zares odličnih

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ah, pusti musko, to je druga scena. Poanta je, da je Marion Cotillard res vrhunska, zato so očitki brezvezni. Pa od kje ideja, da Cotillardova vleče rejtinge, saj ni neka huda zvezda v ZDA, tule ga malo lomiš prijatelj. Agelina in Johnny sta bila za rejtinge, itak, a Cotillardova je povsem upravičeno zraven.
  Nema veze, če jih je samo pet. Če je lahko zraven Naomi Watts, bi morala biti tudi Cotillardova. Da o Jessici Chastain, ki je znatno slabša od nje, niti ne govorim. Tu so ga polomili oskarji.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !