Recenzije: This Is 40, Flight

1.01.2013 ob 15:53

THIS IS 40

Filmom, ki jih režira ali producira Judd Apatow, večkrat zamerim pretirano dolžino in dejstvo, da so premalokrat zabavni in prevečkrat razvlečeni, se pravi, da imajo premalo zares smešnih momentov in preveč nekih nepotrebnih prizorov, ki so tam le zato, da dolžino filma nabijejo do plafona. This is 40, nekakšno neformalno nadaljevanje filma Knocked Up, teh težav nima. Je eden najboljših filmov Judda Apatowa doslej. Je na stopnji komedije The 40 Year Old Virgin, ki mi je bila do zdaj od vseh njegovih komedij še najboj kul. Jp, This is 40 si lahko privošči tako dolgo minutažo, saj je dovolj zabaven, dovolj razgiban, dovolj tekoč in dovolj gledljiv, da se gledalec ne dolgočasi in uživa v vseh sekvencah, kjer se prepucavata Paul Rudd in Leslie Mann, zakonca Pete in Debbie, ki se znajdeta v mini krizici in tuhtata, kako bi bila spet srečna tako kot nekoč. Luškan film, ravno prav odštekan, da ni user friendly, ravno prav očarljiv, da bo všeč tudi tistim, ki padajo na klišeje romantičnih komedij. Zelo dobra je tudi spremljevalna igralska ekipa, ki jo med drugim sestavljajo tudi Albert Brooks, John Lithgow, Jason Segel, Chris O’Dowd in Megan Fox, še boljša pa je finta, da otroke igrata resnični hčerkici Leslie Mann in Judda Apatowa. Družinska komedija torej, primerna za vse tiste familije, ki so se pozabile smejati.

Ocena: 7/10

FLIGHT

Denzel Washington, ki ga za vlogo pilota Whipa Whitakerja morda čaka nominacija za oskarja, je spet v izvrstni formi. Je spet tak kot ga imam najraje. In tak, da mi je jasno, zakaj je še vedno eden izmed najboljših temnopoltih igralcev daleč na  okoli. Drži, Washington, ki je v filmu Unstoppable reševal vlak, zdaj rešuje letalo, ki ga s spektakularno akcijo dokaj varno pripelje na zasilno pristajalno stezo in reši skoraj vse potnike. Nič posebnega torej, pač zgodba o pilotu, ki reši potnike, si boste rekli in seveda zgrešili. Flight ni običajen herojski film, Flight je herojski film s temno stranjo. Z junakom, ki je v resnici antijunak. Alkoholik, ki ga prijatelj Harling Mays (izvrstni John Goodman) skupaj spravi s kokainom. Jp, Whip Whitaker pije kot žolna, pred vsakim  poletom pa se strezni s tremi špurami kokaina in pride k sebi. In to naredi tudi pred usodnim poletom, kjer se prejšnjo noč zabava s svojo stevardeso Katerino (Nadine Velazquez), nato pa tudi na letalu rukne dve mini vodki, kar pomeni, da ga kljub enkratni reakciji na okvaro v letalu čaka sojenje in morda celo zaporna kazen zaradi malomarnosti. Flight je super film, zanimiva, gledljiva, dovolj kvalitetna, ne povsem hollywoodska in spretno zrežirana drama Roberta Zemeckisa, ki se po dvanajstih letih spet vrača k filmom in je animirane mojstrovine, s katerimi se je ukvarjal celo desetletje, za nekaj časa potisnil na stran. Flight je zgodba o boju z notranjimi demoni glavnega junaka. Zgodba o občutku krivde. Zgodba o boju z alkoholom. In zgodba o pravnih pizdarijah, ki jih prinese letalska nesreča. Prepričljiv film, narejen tako, da mu gledalec enostavno ne more obrniti hrbta.

Ocena: 8/10

 

10 komentarjev na “Recenzije: This Is 40, Flight”

 1. alenka pravi:

  this is 40 je hudo predolg (sploh za to kar prikaže)in pol enih obrobnih stvari ki niti nimajo veze. pa spet neki stereotipi da gre človeku na bruh. po eni stvari hočejo prikazat resno, po drugi se pa film trudi biti ful neki smešn pa pač ni. povprečje oz še malo pod povprečjem bi ga ocenila.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kot da ne bi gledala istega filma. Nimaš kaj, okusi so različni.

 3. Peter pravi:

  Napovednik This is 40 me ne prepriča. Imam občutek, da gre za poceni komedijo, pa še Paul Rudd je v filmu, ki je obupen igralec. Za drugi film Flight pa tega ne morem reči. Po napovedniku sodeč, gre za kar dober film.

  Zanimivo, na začetku leta sem mislil, da bodo moji favoriti bolj v prvem delu leta ter na sredini leta, pa sem nekje na sredini leta videl, da pridejo konec leta (k nam seveda z zamudo januarja in februarja) še boljši filmi (Nicoln, Django Unchained, Gangster Squad, Les Miserables, Flight, Hitchcock mi je neznanka ampak biznal biti dober film,…).
  Bomo videli ali bo razočaranje ali ne…

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Rudd je ratal čisto okej model, me ne moti prav nič. Jebat ga, ne more vedno le Seth Rogen igrati. Napovednik ni film, jaz nanj nikoli ne dam kaj dosti, saj te lahko zajebe v pozitivo ali negativo.
  Ma ta boljši filmi vedno pridejo na koncu leta, da so aktualni za oskarje. Gangster Squad pa tudi v ZDA štarta šele januarja, saj so ga prestavili iz planirane premiere lanskega leta.

 5. Niko pravi:

  zprestavili pa so ga zaradi tistega dogodka,ki se je na lepipl The Dark Knight Risesa

 6. simon pravi:

  najbolj realisticno nareta letalska nesreca…res se mi je zdelo kot da res padajo in pocutil sem se zelo nelagodno.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se strinjam, izvrstna sekvenca. Dosti boljša kot v kateremkoli filmu Michaela Bayja.

 8. Niko pravi:

  je pa res da na začetku v resnici prav dobro ne veš koliko velik alkoholik je to je tudi zanimivo bolj film se poglablja bolj se zavedaš kakšen alkoholik je še ena dobra finta scenarista in režiserja in moram se spet ponoviti svoje delo sta opravila več kot izvrstno pa seveda ne smem izpustiti Denzelja odličen vrhunski pa seveda Alana Silvestrija,ki je tudi poskrbel za okej soundtrack in lepo z glasbeno podlago skupaj z onimi tremi možemi,ki sem jih omenil zgoraj lepo gradil atmosfero

 9. dr. Onyx pravi:

  Flight je dober film. Nekakšen Leaving Las Vegas 2. Kot kaže ima Akademija rada pijance v glavnih vlogah, tako da ima Denzel Washington spet solidne možnosti za še enega kipca.

  Moram pa priznati, da samega scenarija filma ne razumem najbolje, oziroma ne razumem, kaj hoče film sploh povedati.

  Namreč problem z alkoholom in drogami pilota letala bi imel še nekako smisel, če bi bil to vzrok nesreče, kar bi recimo lahko opravičili s kako napako pri vzletu, ki je potem povzročila strmoglavljenje. Ampak v filmu je nedvoumno prikazano, da je do nesreče prišlo zaradi napake pri vzdrževanj (enega vijaka niso zamenjali) in celo več, simulacije naj bi pokazale, da nobeden drug pilot ni bil sposoben v simulatorju izvesti takega drznega manevra, kot naš “junak”, ki je šofiral letalo v vinjenem stanju in neprespan (to je sicer nekako saniral s kokainom). Če vse skupaj logično povežeš se zdi, kot da je film dejansko neke vrste prikrita reklama za alkohol in narkotike, saj “boste bili ob pravilni uporabi opojnih substanc sposobni sprejemati drzne odločitve, ki bodo ljudem reševale življenja” (kopilot je bil med letom trezen in za povrh še goreč pristaš Jezusa Kristusa, v kritičnih trenutkih pa je povsem odpovedal – skratka čisto nasprotje junaka filma).

  Meni nelogično je tudi zakaj bi pilot pred komisijo dajal kakršnekoli izjave o tem, ali je stevardesa spila dve steklenički vodke! Saj ni njegova dolžnost, da šteje popit alkohol na letalu in vodi evidenco. Nenazadnje, če je lahko snažilka na Švedskem pomotoma vklopila vlak, da je ta potem iztiril in se zaletel v hišo, bi kakšna snažilka lahko pozabila izprazniti tudi koš za odpadke v pilotski kabini. Saj ponavadi so za večino nesreč in hudih malomarnosti krive snažilke (ker si pač ne morejo privoščiti s svojo plačo kvalitetne obrambe, ampak to je že druga zgodba).

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nop, Denzel nima šans za zmago po moje.
  Ah, to pa ne, poanta filma je, da genialnega pilota ne glede na to, da je rešil letalo, vseeno privijejo, ker je bil pijan v kabini, se pravi da gre za zares zajebano in super zamišljeno situacijo. Pa letala ni rešil, ker je bil pijan, četudi bi bil trezen, bi ga rešil. Ker itak ni bil pijan v pravem pomenu besede, saj se je vedno znova spravil skupaj s kokainom in bil na preži kot tiger. Čeprav po drugi strani pa imaš morda poanto, saj trezen verjetno letala res ne bi obrnil na glavo :)
  Ja, fora je, da so našli dve steklenički sveže izpitzevodke in jih je zanimalo kdo jih je spil, saj so ves čas sumili oz. vedeli, da je pilot pijanec in da je bil verjetno pijan tudi na letalu. In dve steklenički sta prišli kot naročeni. Pa očitno so jih našli v koših, kamor odpadke meče le on in morda še stevardesa. Sicer pa je ta finta itak v filmu le zato, da potem on dobi ugovor vesti in se zlomi in pove resnico.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !